Şimdi Ara

Serçe yavrusu bulduğumuzda yapmamız gerekenler.

Bu Konudaki Kullanıcılar:
6 Misafir (2 Mobil) - 4 Masaüstü2 Mobil
5 sn
6
Cevap
4
Favori
58.211
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bir ay önce bir serçe yavrusu buldum ve internetten yaptığım araştırmalar işığın da bir ay kadar besleyip barındırdım. Nihayet dün 3 haftadır bulunduğu balkondan kuvvetle muhtemel annesinin gözetiminde uçup gitti. çok üzüldüm, ama bir taraftan da içimde huzur var, gitmesi gerekiyordu..
    Şimdi 1 aylık tecrübelerimi sizlerle paylaşarak bu durumla karşılaşan arkadaşlara dolayısı ile sürpriz misafirlerimiz olan serçe yavrulara yardımcı olmaya çalışacağım.

    1- Serçe yavrusu Bulduğumuzda

    yol kenarında yada bir ağaç altında yada bahçede çimenlikte v.b. bir yerde serçe yavrusunu gördüğümüzde ilk işimiz onu biraz mesafeden izlemek olmalıdır. Annesi var mı yok mu? çevrede bu kuşun yuvası olabilecek yer var mı yok mu? kedi köpek ve sokak çocukları gibi serçe yavrusunun hayatını tehdit eden unsur var mı yok mu? bu süre zarfında annesinin orada olup olmadığını da gözlemleye biliriz. şayet çevrede kuşa ait bir yuva ( ki genelde ağaçlarda olur ) varsa hayvanı incitmeden ve ürkütmeden alıp yuvasına bırakmak en doğru iş olacaktır. Yok eğer bulunduğu yerde yuva olmadığına kanaat getirilirse işte orada insan olmanın gereği olarak sorumluluk alıp serçe yavrusunu eve götürmekten başka bir seçenek kalmamaktadır.

    2- Serçe Yavrusunu ne yer?

    Serçe yavrusu bulanların en çok sıkıntı yaşadığı çaresiz kaldığı konu belkide bu hayvanı beslemektir.
    bu kuşlar evcil olmadıkları için son derece ürkek olurlar ve korkudan kolay kolay ağızlarını açıp bir şey yiyemezler. burada sabırlı bir şekilde hareket etmeliyiz.
    ilk gün her evde buluna bilecek ekmek içini ıslatarak ve iyice ezerek bunu bir şırınga yardımı ile hayvana verebiliriz. şayet hayvan hiç bir surette saatlerce ağzını açmıyor ise o vakit kürdan yardımı ile hayvanın ağzı yan taraftan açarak ( direk karşıdan kürdanla açmaya çalışmak hayvana sizin yada yavrunun yapabileceği ters bir harekette ciddi zarar verir. ) iğnesi alınmış şırınganın ucunu hayvanın ağzına yarın cm kadar sokup bir kaç damla sıkıp hayvanın onu bitirmesini bekleriz ve bunu yaklaşık 1-2 çay kaşığı kadar mamayı yiyinceye kadar devam ettiririz. fazla sıkarsak hayvanın boğulmasına sebep olur o yüzden öncelikle mamayı çok iyi ezmiş olmamız lazım. çünkü şırınga tıkandığında güçlü bastırmak gereği duyarız buda bir anda hayvanın ciğerine kadar mama gitmesine sebep olur.
    Serçe yavrularının severek yediği en kolay ürün ise Pötibör bisküvidir. tadını aldığı anda iştahla saldırır adeta, fakat hamurlu mamalar bu hayvanların bağırsakları için zararlı olabildiği için ( parazit )
    imkan varsa hem bu bisküviden daha fazla iştahla yediği hemde daha faydalı olan 6 aylık bebekler için satılan tahıl ve meyveli çocuk maması vermek en doğrusu olacaktır. gerek ekmek gerekse bisküvi ve mamayı suyla iyice karıştırıp vermek aynı zamanda yavrunun su ihtiyacının da karşılanmasına vesile olacaktır. verilecek mama çok sulu yada çok katı olmamalıdır.

    3- Serçe yavrusu için Yuva

    Eve getirdiğimiz serçe yavrusu için ilk iş kanat ve diğer uzuvlarında bir sıkıntısının olup olmadığını gözlemlemek olmalıdır, gerekirse veterinere götürmek lazım gelir. eğer hayvanda anormal bir şey göremediyseniz evimizde kafes içine, kafes yoksa karton bir kutuyu kuşa tahsis edebiliriz, lakin kutunun üstü ortadan el genişliğinde açık olmalıdır, kuş bu kutuya konulduğunda direk karanlık olan bir köşesine gidecektir. bu arada kartonun iki tarafına kuşun kaçamayacağı kadar havalandırma delikleri de ayrıca açmakta fayda var.
    Buraya kadar olan kısım esasında biraz geçici bir önlem ve tedbirdir. en doğrusu kuşun kediler başta olmak üzere tehlikelerden uzak bir balkonda beslenmesi çok daha doğru olacaktır. çünkü serçeler yabani hayvanlardır ve kutu, kafes gibi yerlerde kendilerini dışarı çıkmak için sağa sola çarparak hırpalarlar, bu ölüme kadar gidebilir.

    Kuşu oda yada balkonda serbest bıraktığınızda dikkat etmeniz gerekenler;
    a) kesinlikle balkon gider deliklerini önceden kapatın, hayvan korkusundan bulunduğu her ortamda en ücra ve tenha yerlere gitmeye çalışır. benim kuş balkon giderine çaktı, çıkması mümkün olmayınca dikkatli ve tedbirini alarak ancak elektrikli süpürge ile çıkarmıştım. elektrikli süpürgenin ağzını parmaklarınızla perdeleyerek hayvanın içeriye kaçmamasını sağlamalısınız, çok dikkatli olmazsanız sonuç hüsran olur Allah korusun. bir yere kaçtığında eğer sıkışmamış ise oradan uzaklaşın ve sessizce uzakta bekleyin kendiliğinden çıkacaktır. tüm bunlardan hareketle kapalı her mekanda kuşun gidebileceği yerleri iyi hesap edin ve tehlikenin olmadığı yerlerde serbest bırakın. yine benim mutfakta mutfak ocağının altından içine girmişti, baya uğraştırmıştı..

    eğer kuşu için uygun güvenli bir balkon yok ise ( balkonun korkuluklarının altında yanında yöresinde kesinlikle kuşun sığa bileceği açıklık, delik olmamalı ve balkon yüksekliği yaklaşık 80-100 cm yüksekliğinde olmalıdır, yavru kuşlar uçarken yükselemezler, ancak 30-40 cm kadar zıplaya bilirler) evimizde cama pencere yakın bir yere kafesini konumlandırmalıyız, böylelikle kuş sabah ötmeye başladığında annesi o bölgede ise pencerede göreceksinizdir, mümkünse kafesi pencereyi açarak oraya bırakın ve annesi ile irtibatını sağlayan, direk beslemek isteyecektir. kafesin içinde bile olsa besleye biliyorlar. balkonda serbest bırakmadan önce ben 3-5 defa şahit oldum. tabi sizi görünür bir yerde bulunursanız annesi gelemez. perde arkasından ve bir kaç metre öteden sessizce izleyebilirsiniz :)



    4- Kuş uçabilir hale gelince ne yapmalı

    Bu konuda uzman bir görüşe ihtiyaç var, ben şahsen uçup gideceğini bildiğim halde müdahale etmek istemedim, çünkü bu hayvanlar çok meraklı ve kapalı alanlarda durmak onlar için kolay değil. tek endiğşem annesinden doğa şartlarında nasıl davranması gerektiğini yeterince öğrenememiş olması. lakin son günlerde uçmaya başlamıştı ve buda onu tehlikelerden koruyacaktır, ayrıca annesiyle bağı kopmadığı içinde beslenmesinde anne yardımı alacağını ümit ediyorum. umarım öylede olmuştur...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fz18 -- 31 Mayıs 2020; 10:28:28 >







  • Hocam duyarlı davranışınız için ben şahsım adına teşekkür ederim, gerçekten güne güzel başlamama vesile oldunuz.

    Keyif için kedi yavrusu tekmeleyenlerin olduğu günümüzde böyle duyarlı insanlar olduğunu görmek, geleceğe dair umudumuzu kaybetmemizi engelliyor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bu sabah balkonumuzda yavru bir serçe bulduk. Hemen internete yazdık, sizin yazınız çıktı. Söylediklerinize göre iyileştirmeye çalışacağız biz de, gerçi sorun ne hâlâ anlayamadık.

    Yukarıdaki arkadaşın dediği gibi, yazdıklarınızı büyük bir zevkle okuduk. Böyle insanların olduğunu bilmek gerçekten çok güzel. Size çok teşekkür ederim duyarlılığınız için.

  • Ormanda bulduk. Çam ağaçlarında yuva göremedik olsada çok yukarda ağaçların dalları oraya çıkamazdık. Hava soğuktu titriyordu biraz. Biraz uçup yere konuyordu. Bizde alalım en azından uçana kadar besleriz dedik. Kendi yaşarmıydı ormanda bilmediğimiz için alalım dedik. Fındık kaju badem iyice ezip su ile beraber önüne koyduk. Bu akşam bulduk. Şuan uyuyar. Orman bu gece 5-7 derece olur. Çünkü akşam üzeri yürüyüşe çıkmıştım hava soğuk esiyordu. Bu havalarda yaşarlar mı onuda bilmiyorum. En iyi alalım sonra öğreniriz dedik. Bu konularda bilgisi olan arkadaşlar bilgi paylaşırsa seviriniz.


    Serçe yavrusu bulduğumuzda yapmamız gerekenler.
    Serçe yavrusu bulduğumuzda yapmamız gerekenler.
    Serçe yavrusu bulduğumuzda yapmamız gerekenler.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.