Şimdi Ara

** ŞEKER AĞIZDA NEDEN ERİR?** (FEN ÖDEVİ)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
23
Cevap
0
Favori
2.151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar, Şeker ağızda neden erir? Kızım o kadar araştırdı açıklayıcı bir bilgiye ulaşamadı.

Bu bir ev ödevidir. Konu hakkında yardımcı olacak arkadaşlar dışında işi geyik boyutuna vardıracak yorumlar yazılmasın.

Ricam, yapılacak yorumların açıklamalı olması veya bu konuyu detaylı anlatan bir kaynak verilirse memnun olurum.

• Bildigim kadarıyla agızdaki tukuruk bezi icerisinde seker molekullerini eritecek daha dogrusu yıkacak enzimler vardır Ama kaynak sunacak vaktim yk kusura bakma acelem var
  • evet aynen tükrük içerisinideki amilaz enzimi ile şekerdeki glikozid bağları çözülür...
  • e şeker çayda da erir, suda da
    demekki sıvı olması yeterli
    (düzmantıktır güvenmeyin)
  • quote:

Orjinalden alıntı: tırtılcık

evet aynen tükrük içerisinideki amilaz enzimi ile şekerdeki glikozid bağları çözülür...

@Tırtılcık bahsettiğin açıklamayı biraz daha açan bir kaynağa ulaşabilirmiyiz?
  • Erimek derken orda cözelti olusur tukurukte ise baglar koparılır biri fiziksel biri kimyasal
  • quote:

Orjinalden alıntı: Seferoglu

Erimek derken orda cözelti olusur tukurukte ise baglar koparılır biri fiziksel biri kimyasal

lisedeki hocam bunu hep derdi...
    şeker çayda erimez, çözünür diye...
    hey gidi günler hey

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakuza893 -- 19 Şubat 2006 12:17:36 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Erimek derken orda cözelti olusur tukurukte ise baglar koparılır biri fiziksel biri kimyasal

@seferoğlu kardeş senin bu işten anladığın kesin zamanın olursa bana bir kaynak gösterebilirmisin şöyle formüllerle açıklayan bir kaynak kızımın çok işine yarayacak ama yorumlarıda takip ediyorum şimdilik
  • Tükrük salgısında bulunan tükrük amilaz (pityalin) enzimi pişmiş nişasta ve glikojeni parçalar. Amilaz enzimi sadece bazik ortamlarda aktiftir. Amilaz etkisini su ile birlikte yapar. Amilazın etkisiyle nişasta veya glikojen, maltoz ve dekstrine kadar parçalanır.

su enzimlerin çalışması için gerekir.... şekerin su veya çayda çözünmesi fiziksel bir olaydır... ancak ağızda kimyasal bir parçalanma gerçekleşmektedir...

daha da detay istersen ders notlarıma bakmam gerekecek...
  • quote:

Tükrük salgısında bulunan tükrük amilaz (pityalin) enzimi pişmiş nişasta ve glikojeni parçalar. Amilaz enzimi sadece bazik ortamlarda aktiftir. Amilaz etkisini su ile birlikte yapar. Amilazın etkisiyle nişasta veya glikojen, maltoz ve dekstrine kadar parçalanır.

su enzimlerin çalışması için gerekir.... şekerin su veya çayda çözünmesi fiziksel bir olaydır... ancak ağızda kimyasal bir parçalanma gerçekleşmektedir...

daha da detay istersen ders notlarıma bakmam gerekecek...

@Tırtılcık valla şu ders notlarına bakabilirsen çok memnun olurum. Çocuk kaç gündür kasıldı durdu ya. sizlerden ricam ki vardır bu açıklamalarınızı anlatan bir formüller, çözeltiler moleküller işte böyle detaylar da gerekiyor. Umarım çok uğraştırmam.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi paraglidingpilot -- 19 Şubat 2006 12:26:40 >

• quote:

Orjinalden alıntı: paraglidingpilot

quote:

@seferoğlu kardeş senin bu işten anladığın kesin zamanın olursa bana bir kaynak gösterebilirmisin şöyle formüllerle açıklayan bir kaynak kızımın çok işine yarayacak ama yorumlarıda takip ediyorum şimdilik

Nasıl da gazı veriyo hemn

Kızın kaca gidio yani onun seviyesine gore olsun madem bisi bulacagız

• @seferoğlu kızım İÖ 8. sınıfta ben 44 yaşındayım hepsi gitti bilgilerin benden kalırmı hepsi tarih oldu vallahi.

İnanmazsan sana belgede göndereyim PM ne

quote:

quote:

Orjinalden alıntı: paraglidingpilot

quote:

Nasıl da gazı veriyo hemn

Kızın kaca gidio yani onun seviyesine gore olsun madem bisi bulacagız

• Karbonhidratların Sindirimi

Diyette bulunan karbonhidratlar çoğunlukla polisakkarid(nişasta) ve disakkarid(laktoz,sükroz) ve daha az oranda da monosakkarid(glikoz ve fruktoz) formunda bulunur... karbonhidratların bağırsaktan emilebilmesi için monosakkaritlere çevrilemleri şarttır...

karbonhidratların sindirim işlemi ağızda başlar...

tükrükte bulunan alfa-amilaz polisakkarid parçalayan bir enzimdir,alfa- 1 -->4 dlikozid bağına sahip polisakkaritleri bir bağ atlayarak parçalar ve aktivitesi zincir sonuna yahut dallanma noktasına 2 glikoz ünitesi kalınca durur...

böylece alfa-amilaz etkisi sonunda yaklaşık olarak;

%40 maltoz
    %30 oranında alfa- 1 --> 4 ve alfa- 1-->6 bağı içeren alfa-dekstrin
    % 25 oranında alfa- 1 -->4 bağı ile bağlanmış 3 glikozlu maltotrioz,
    %5 oranında da 4-9 glukoz içeren polisakkarid molekülleri meydana gelir...

Türkçeleştirebildiğim kadarıyla bu kadar ...walla ağızda gerçekleşebilecek olayar bunlar... way beaa benim babam hiç benim için ödev araştırmadı 15 yıllık öğrencilik hayatımda. :(

• quote:

Karbonhidratların Sindirimi

Diyette bulunan karbonhidratlar çoğunlukla polisakkarid(nişasta) ve disakkarid(laktoz,sükroz) ve daha az oranda da monosakkarid(glikoz ve fruktoz) formunda bulunur... karbonhidratların bağırsaktan emilebilmesi için monosakkaritlere çevrilemleri şarttır...

karbonhidratların sindirim işlemi ağızda başlar...

tükrükte bulunan alfa-amilaz polisakkarid parçalayan bir enzimdir,alfa- 1 -->4 dlikozid bağına sahip polisakkaritleri bir bağ atlayarak parçalar ve aktivitesi zincir sonuna yahut dallanma noktasına 2 glikoz ünitesi kalınca durur...

böylece alfa-amilaz etkisi sonunda yaklaşık olarak;

%40 maltoz
    %30 oranında alfa- 1 --> 4 ve alfa- 1-->6 bağı içeren alfa-dekstrin
    % 25 oranında alfa- 1 -->4 bağı ile bağlanmış 3 glikozlu maltotrioz,
    %5 oranında da 4-9 glukoz içeren polisakkarid molekülleri meydana gelir...

Türkçeleştirebildiğim kadarıyla bu kadar ...walla ağızda gerçekleşebilecek olayar bunlar... way beaa benim babam hiç benim için ödev araştırmadı 15 yıllık öğrencilik hayatımda. :(

sağol tırtılcık kardeşim umarım kızımın istediği şekildedir. Kendisi dersanede şu anda gelince bu açıklamalarını göstereceğim umarım beklediği bir açıklamadır. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
    Ayrıca hiç üzülme baban yrd. olmadı diye. Benim rahmetli babamda bana yrd. olamamıştı.

• rica ederim :) inşallah işine yarar... oks sınavında da başarılar küçük hanıma :)
  • quote:

rica ederim :) inşallah işine yarar... oks sınavında da başarılar küçük hanıma :)

Teşekkür ederim. Kendisine ileteceğim.
  • quote:

Orjinalden alıntı: emredici

e şeker çayda da erir, suda da

Alkol de erir mi?
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

quote:

Orjinalden alıntı: emredici

e şeker çayda da erir, suda da

Alkol de erir mi?

Bilmem vallahi erir mi? konunun uzmanları burda nederler bu işe onlar yanıtlasın bakalım erirmi veya başka birşeymi olur.
  • quote:

Orjinalden alıntı: yakuza893

quote:

lisedeki hocam bunu hep derdi...
    şeker çayda erimez, çözünür diye...
    hey gidi günler hey

Evet şeker çayda çözünür. Çözünme iile erime farklı şey lütfen karıştırmayalım. Şeker suda, şekerde diğer bir değişle polar çözücülerde çözünür. Alkolde polar biir çözücü olduğu için şekeri çözer ama benzen de deneyin bakalım o zaman ne olcak. Tabiki benzen gibi apolar çözücülerde çözünmeyecek. Ağız içinde şeker yıkıma uğramaz, sadece daha küçük monomerlerine ayrılıp kana geçebilecek hale gelir. Tükürük içindeki enzimler şekeri oluşturan ve kana geçebilecek (daha doğrusu hücre zarından bile geçebilecek) küçük monomerlerine ayırır.

• erime sıcaklık ile,
    çözünme çözücü ve çözünenle,
    sindirim de enzim ve sindirilecek madde

birlikteliğinde olur.... 3 ü farklı kavram....
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.