Şimdi Ara

Seat Ibiza 2002 1.4 16V Sport aracımın debriyajı yukarıda kavrıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
331
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Seat Ibiza 2002 1.4 16V Sport aracımın debriyajı yukarıda kavrıyor
    Satın aldıktan 1 hafta sonra debriyaj bitti. acemi şöförüm yokuşta kalkma antremanları yaptık bol bol ve koku geldiği de oldu 4-5 kere balata kokusu
    satın aldıktan 1 hafta sonra debriyaj bitti.gitmedi araç tamircinin orada hatta iterek soktuk içeri.değiştirdik balatayı 550 liraya. volanı da taşladı. benden önceki sahibi bayanmış.tam balata bitmeye yakındı herhalde aracı aldığımda
    işin garibi şu. debriyajı değiştirdikten sonra yine yukarıda kavrıyor ve 1-2 kere yine koku geldi debriyajdan. acaba ben mi bilmiyorum da balatayı yiyip duruyorum anlamadım
    yukarıda kavrama yaptığı için yokuşta durup kalkacağım zaman debriyajı yavaş yavaş bırakıyorum kavrama yerine kadar ve ondan sonra sağ ayağımı frenden çekip gaza yükleniyorum. bir süre debriyaj gaz aynı anda basarak sonra debriyajı yavaşça kaldırıyorum. yanlış mı yapıyorum da balata yiyorum anlamadım ?

• Anladığım kadarıyla acemi olduğunuz için tek hamlede kavrayamayacağınızı düşünüp frene basılı tutarken kavrama yapıyorsunuz, sonra da gazla ilerliyorsunuz. Bu da balatalarınızı yiyordur tabi ki. Özellikle koku, ciddi bir kavrama probleminizin olduğunun göstergesi. Kolay kolay gelmez çünkü o koku. Gaza çok basıyor olma ihtimaliniz de yüksek. Sürücü kurslarında acemilere bu şekilde kalkış antrenmanları yaptırılıyor, alışma dönemi için idare ediyor ama debriyaj balatası için çok zararlı bir uygulama. Yeterince alıştırma yapıp tek hamlede kavramayı öğrenmeniz gerek.

Yani şöyle; araç viteste ve ayağınız debriyaja sonuna kadar basılıyken ayağınızı frenden şak diye çekeceksiniz ve hemen o anda tek hamlede kavrayacaksınız debriyajı. Biraz ilerledikten sonra da yavaşça çekeceksiniz. Yokuşta kalkışın asıl yöntemi budur. Tabi zamanla olur, alışa alışa. Ben yaklaşık 2-3bin km araç kullandıktan sonra bu işi tam anlamıyla kıvırabilmiştim. Kaçırıp arkadaki araca vurmaktan korktuğum zamanlarda el freniyle kalkıyordum, size de tavsiye ederim. Debriyaj+fren yapmaktansa el freni ile kalkış hem daha kolay hem de araç için daha az yorucu olur + alıştırma da yapmış olursunuz, aracınızın kavrama noktasına hakim olursunuz.

Siz şimdilik antrenman yapın; gaza biraz daha az basmaya çalışın ve tabanı çok ince ayakkabılar giyin mümkünse. Hatta çorapla bile çalışabilirsiniz. Kalın tabanlı ayakkabılar acemilik döneminde debriyaj kavramasını çok zorlaştırıyor. Ben de birkaç sefer koku getirmiştim ehliyet aldığım zamanlarda; hepsinde de ayağımda bot vardı.

• güzel söylediniz ama debriyaj çok yukarıda kavradığı için böyle yapmam gerekiyor :S yani herhalde bir 10-15 santim kaldırıyorum sol ayağımı anca titreme başlıyor. o sırada da freni bırakıp gaza yavaşça basarak kalkıyorum ve debriyajı sonra tam olarak bırakıyorum yavaşça. o dediğiniz yöntemi daha basit anlatırmısınız. debriyajımın epey yukarda kavradığını ( değişmesine rağmen ) hesaba katarak? mesela tanıdıklar binince araca yokuşta ya çok geri kaçırıp istop ettiler yada çok bağırtarak kaldırdılar. ama ben bu yöntemle çözdüm işi :S
  • yokuşta durdu trafik diyelim önde araçlar var bende tam durdum kırmızıda bekliyoruz. ben bakıyorum ileriye. öndeki taa 3.araç hareket etmeye başladığında ben boştan 1'e atıyorum vitesi ve sol ayağımı başlıyorum kaldırmaya. 10-15 santim kaldırıp pozisyonumu alıyor bekliyorum önümdeki hareket edince de frenden çekip hemen gaza basıyorum. böyle yapmam icap ediyor :S
  • up
  • Hocam madem diğerlerinden yukarıda kavradığını düşünüyorsunuz; başka bir araçta daha deneyin. Yine sizinkisi çok yukarıda gibi gelirse sanayiye bir uğrayın ayarlatmaya çalışın.

Acemiliğimde bana da benim araç yukarıda kavrıyor gibi geliyordu ama alışınca bir sorun kalmadı.

Ekleme: Yeni hidrolik debriyajlı araçların birçoğu aşağıda kavrıyor eski tiplere göre, o yüzden size anormal gibi geliyor olabilir 2002 model araç.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Team McLaren -- 13 Temmuz 2013; 18:35:17 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.