< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musicapuerte -- 13 Kasım 2017; 11:2:9 > |
|

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi musicapuerte -- 13 Kasım 2017; 11:2:9 > |
|
SCR virüsü, genellikle ekran koruyucu dosyaları olarak gizlenen ve bilgisayar sistemlerini etkileyebilen bir tür kötü amaçlı yazılımdır. Bu virüs, dosyalara ve sistem ayarlarına zarar verebilir, performans sorunlarına ve hatta veri kaybına neden olabilir.
SCR virüsüyle başa çıkmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
SCR virüsünü temizlemek için bu adımları dikkatlice takip ederek bilgisayarınızı bu kötü amaçlı yazılımdan koruyabilir ve sisteminizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.
|
|
|
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Türkçesever -- 3 Haziran 2018; 15:56:31 > |
|
|
|
|
Bugün yeni bir yıla girmemiz dolayısıyla yıllık bazı dosyalarımı yedeklemek için kasaya bağlı bir yedekleme hdd sini ve harici hdd mi bağladı. Dosyaları güncelleriyle değiştirdim.Yenileri ekledim. Akabinde elimde bir tane 500 gb lık atıl 2,5 inç hdd vardı. İçinde ne var ne yok bakayım diye diğer dahili ve harici yedekleme disklerini kapatmadan bilgisayara bağladım. İçeriğe baktım, 4 adet dosya vardı ve tuhaf geldi. Dosyalardan biri "Autorun.inf", bi diğeri "tüm müzik .exe", bi diğeri "Thumbs.com" bi diğeri "thumbs.db" Virüs olduğunu anladığımdan ve yedekleme harddisklerim bağlı olduğundan acele ile ekran görüntüsü dahi almadan işleme başladım. Hızlıca yedekleme disklerini devre dışı bıraktım, bilgisayarı kapattım. 500gb lık yedekleme harddiskime de bi zamanlar win7 kurmuştum. F8 ile yedekleme harddiskindeki sistemden bilgisayarı açtım ve diskleri ve dosya/klasörleri inceledim. Dosyalarda bozulma yok. Klasörlerin ise neredeyse tamamının alt klasörlerinin bir kısmında aynı adla ve uzantısında scr olacak şekilde klasör görünümlü dosyalar oluşturulmuş. Mesela "Belgeler_2021" klasörü "Belgeler_2021 .scr" şeklinde başka bir klasör daha görünüyordu. Ama özelliklerde kısayol olduğu yazılı ve 40kb boyutunda idi Gizli dosyaları göster seçeneği aktif olduğundan gizli dosyalar görünür vaziyette fakat ilginç olan esas klasörlerim gizli (silik görüntülü), kopya klasör görünümlü dosyalar aktif durumda görünüyordu. scr uzantılı oluşan klasör görünümlü dosyaların tamamı 40kb boyutunda.İçeriğinde bir şey yoktu. Orijinal klasör ve dosyalarıma baktığımda bozulmaya rastlamadım. 40 kb boyutundaki ve klasör adlarının taklidi scr uzantılı tüm dosyaları manuel sildim. Gizli yapılmış tüm klasörlerin özelliklerinden gizli tikini kaldırıp değiştirdim. Kayıt kütüğünde autorun dosyasıyla ilişkili kayıtları aratıp sildim. son işlem bilgisayarın tüm disklerinde ayrı ayrı "*.scr", "thumbs.db", "thumbs.com" araması yaptırdım bulduklarımı sildim. Başlangıç ögelerini kontrol ettim. Çalışan şüpheli servis olup olmadığını kontrol ettim. Bu işlemleri hirens boot cd nin mini xp si ile de bilgisayarı başlatıp yineledim. Biraz uğraştırdı ama bu kez zarar görmeden atlattım. Görünürde şu an problem kalmadı... Muhtemelen virüs işlemi tamamlayamadan ben diskleri devre dışı bıraktım ve pc yi kapatıp diğer disk üzerinden silme işlemlerini tam yaptım. Benzer durumla karşılaşıldığında en güvenli yol sanırım soğukkanlı davranıp bilgisayarı hızlıca kapatmak ve harici/başka bir sistem üzerinden dosya ve klasörleri incelemek. |
|