Şimdi Ara

Sayısal ilk 200| bilgisayar x tıp

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
12
Favori
5.228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, bu sene yks de sayısalda ilk 200e girdim. Burada yazacağım analizler tamamıyla türkiyenin bu alanda en iyi üniversiteleri karşılaştırılarak varılmış sonuçlar. Özellikle 5000 üstünde tercih yapacaklar, farklı parametreler de devrede olacağından sadece fikir almak için okumaları kendileri için daha iyi olur. Başlamadan şunu da belirteyim. Tıpla herhangi bir mühendislik arasında kalınabilir, burada kimsenin bir sıkıntısı olmasın. Çevrenizde çok kesin konuşanlar çoğunlukla ya bir diziden görüp mühendisliğe özenmiş olanlar ya da tıp onun için mümkün mü bilmeden garanti olduğunu düşünüp ne yapacağını dahi bilmeyenler. (Bu alanlara özel olarak çok yetenekli olan kişiler eminim ki vardır ama istisnaların kaideleri değiştirmeyeceğini unutmamak gerekir)

Öncelikle şuradan başlayalım, bilgisayarın geleceği tıpa göre daha parlak. Yok efendim, bir sürü mezun var yok herkes yazılımcı olabilir. Geçiniz bunları, kimse microsofta o dediğiniz yazılımcıları almıyor. Arkadaşlar, mühendislik zannettiğiniz gibi iki kod yazmak değil. Mühendislik inovasyon yapmaktır, düşünülmeyeni düşünmektir. Eğer bunlar için güç bulamıyor kendinizde, tıptan sırf ‘zor’ diye kaçıyorsanız Üzgünüm fakat ortalamanın ötesine geçemezsiniz. Ekonomiden az çok anlayan arkadaşlarım bilir Bir sektör büyüdüğü zaman hem yukarı doğru büyür hem de tabana doğru büyür. Yani hem o sektörde daha iyiler yetişir, diğer yandan katma değer katılmayan işleri yapanlar yetişir. Burada kendinizi nerede konumlandırdığınız önemli. Evet Boğaziçi şu an Türkiye’nin en iyi okulu ama -kendinize yatırım yapmazsanız- bu demek değil ki siz o en tepedeki olacaksınız. Yani buradan çıkaracağımız ilk sonuç özellikle tepeden tercih yapacak arkadaşlarım eğer başaracağınıza inanıyorsanız korkmayın, o en iyi %1lik kısım her zaman daha iyiye gidecektir.

bir tıp bir mühendislik diye gideceğim. Bu görüşlerin subjektif olduğunu da belirtmek gerekir. Tıpın benim için en önemli artısı, araştırma olanaklarının ucu bucağı yok ve de bu konuda çok iyi fonlar var ama diğer taraftan biraz da olaya realist bakalım o ilk 1000 içindeki vakıf üniversitelerinde olmayınca hatta birkaç da daha geriden üniversitede olmadığınız zaman bu iş biraz zor. Ama eğer bu konuda azimliyseniz önünüzde çok iyi bir gelecek uzanıyor, gideceğiniz üniversitenin araştırma olanaklarını, varsa phd programını iyi araştırın.

—-Devamı gelecek her 1-2 saatte bir güncelleyeceğim, altına siz de bu alanlardaki görüşlerinizi belirtebilirsiniz ama o kısır tartışmaları burada tekrar tekrar döndürmenin bir anlamı yok. Sadece gerçekten araştırmalarınız sonucu edindiğiniz bilgileri yazmanız yeterli olacaktır :)

Edit 1: Tıptan devam edeceğim. Tıp dediğiniz meslek bambaşka bir şey arkadaşlar. Bir insanın yüzündeki mutluluğu görmek ve bunun sizin sayenizde olduğunu bilmek en ben hümanist değilim diyenlerinizi bile deli eder. Diğer taraftan her zaman diken üstünde olacağınızı da söylemeliyim. Doktorların maruz kaldığı şiddetten eminim hepinizin haberi vardır. Ayrıca buraya şunu da eklemek istiyorum. Arkadaşlar, doktorluk sadece mesai saatlerinde bir iş değil, bir hayat felsefesi. Sokakta yaralanan bir adamın hayatını da kurtarabilirsiniz ya da bir deprem sonrası orada yüzlerce insanın hayatına dokunabilirsiniz. Her saniye doktorsunuz...

Diğer taraftan bilgisayara müh. bakınca, Tek bir sermayeniz var arkadaşlar, o da bir bilgisayar. Şimdi işte kurulan start-up ların % bilmem kaçı batıyor, çok düşük ihtimal diye gelmeyin. O kişinin siz olamayacağını bilemezsiniz. Evet en zeki insanlar dünyada bu işte ve her saat, her saniye bu işleri düşünüyorla ama dünya da bir yandan değişiyor yeni çalışma alanları çıkıyor. Endüstri 4.0 ı geçtik artık 5.0’ın çoğu ülkede uygulamaları başladı. Artık makine öğrenmesi bambaşka seviyelerde. Bu da ufku geniş insanlar için pek çok fırsat sunuyor. Yani sonuç olarak, işinizin patronu her zaman olabilirsiniz ama diğer taraftan tıp için bu mesele sermaye gerektirir. (Tabi ki aynısı büyümek için herhangi bir şirkette de geçerli ama yatırım almakla, diğer yol aynı şey değil)

Edit 2: Biraz da yurt dışı imkanlarına bakalım. Şimdi öncelikle tıp okuyan herkesin de kabul edeceği üzere bilgisayarda yurt dışına gitmek için daha ideal ve daha kolay ama bu demek değil ki tıp okuyan Türkiye’de kalmalı. Ama tıpın burada dezavantajı gideceğin ülkenin senden ileri düzey dil yeterliliği beklemesi ve sanırım çoğu gelişmiş ülke aynı zamanda denklik istiyor sizden.( Bu konuda tecrübelilerin veya bu süreçleri içselleştirmiş kişilerin yorumlarını bekliyorum) Bilgisayarda ise bir firmadan sana teklif gelmesi yeterli. Diğer taraftan Türkiye şartlarında tıpın çalışma olanaklarının ve sizi maddi olarak doyurmasının bilgisayardan birkaç istisna dışında genele vuracak olursak daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Yurt dışı konusuna şunu da eklemek istiyorum. Her bilgisayar mezunu elini kolunu sallaya sallaya yurt dışına gidemiyor. Bu alanda rekabet çok fazla. Eğer kendini yeterince geliştirmezsen tıpa göre daha az şansın var diyebilirim ama bu sizi asla korkutmasın. Cesur olun. Kendinizi en rahat hangi bölümde gerçekleştirebileceğinizi düşünüyorsanız onu yazın. Sanırım sona geldik aklıma gelen başka şeyler olursa yazarım yine. Sağlıcakla kalın...

BİRİNCİ SENE EDİTİ: Online geçen ilk senenin ardından şunu söyleyebilirim tıp fakültesi seçimimden memnunum ama Cerrahpaşa'yı seçerek doğru kararı verdiğimi düşünmüyorum. Aslında Cerrahpaşa'yı daha çok öğrenci temelli yaklaşımı için seçtim. Seçerken amacım şuydu fakülte bana asgari miktarda öğrenmem gerekenleri öğretsin, üstüne koyacaksam ben koyayım. Açıkçası bu durum tıp fakülteleri için tam anlamıyla geçerli olmasa da Cerrahpaşa bu dediğim şartı en iyi sağlayan tıp fakültesi. Diğer taraftan ne yazık ki fakülte bilimsel anlamda yeterli değil. Cerrahpaşa'ya girerken dersime böyle akademik anlamda başarılı insanların gireceğini, muhteşem hocalarla karşılaşacağımı zannediyordum fakat ne yazık ki akademik anlamda iyi olmayı geçtim , ingilizce tıpta olmasına rağmen ingilizce bilmeyen hocalardan ders dinlemek zorunda kalıyorsunuz. Tabi ötesi de var ama sanırım sosyal medyada daha da fazlasını söylemek doğru değil, yanlış yerlere çekilebilir. Bunun dışında fakültenin öğrenci ile etkileşimi birkaç iyi niyetli hoca dışında rezalet.

Yani sonuç olarak, Tıp Fakültesinden memnunum şimdilik, zaten mezun olunca kesin yurt dışına gidecek biri olarak önümdeki kariyer seçenekleri de doyurucu. Diğer taraftan Python öğrenerek modern çağı da kaçırmamaya çalışıyorum. Cerrahpaşa'ya gelecek olursak ne yazık ki sıralamasını hak etmeyen bir fakülte. Bugünkü aklım olsa kesinlikle kendi sıralamamda yazmazdım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LASTDOCTORO -- 17 Haziran 2021; 23:36:0 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Öncelikle merhaba. Ben de zamanında mühendislik ve tıp arasında kalmış biriyim. Benim son kararım tıptan yana.

Mühendislik(bilgisayar için) açıkçası genel olarak geleceği daha parlak bir meslek gibi görünüyor. Fakat sizin de dediğiniz gibi kendini geliştirmek gerek. Yani ben kendimi çok üretken ve yenilikçi bir insan olarak görmüyorum. Mühendis olsam da tahminimce insanların arasından sıyrılabilecek yetkinlikte olmam. Yani boğaziçi mezunu sıradan bir mühendis olurum, iyi bir maaş alırım ama beni öne çıkaran tek şey üniversitem olur. O da 10-15 yıl sonrası için ne anlama gelir tartışılır.

Tıpı seçmek istememin ana sebebi de sizin de bahsettiğiniz gibi araştırma olanakları. Tıp kesinlikle iyi bir yerde okunduktan sonra araştırmacı bir insan olunabilecek bir yer. Ben de hayatımda üretkenlikle alakalı bir meslek yerine araştırma ile alakalı bir meslek tercih ederim. Tıp olmasaydı mühendislik yerine temel bilimleri tercih ederdim diye düşünüyorum.

Ama tıp konusunda da şüphelerim yok değil. Mesela bazen hastalarla iletişim kurma konusunda sıkıntı çekebileceğimi düşünüyorum. Ülkemizideki doktora şiddet ortada. Diğer bir şüphem de ana motivasyonumun hayat kurtarmak olamaması. Yani dürüst olmak gerekirse ben hayat kurtarmaktan çok ilgimi çektiği için gidiyorum. Belki bu durum değişir ileride bilemem. Ek olarak bir insan hayatının sizin ellerinizde olması da fazla stresli bur durum. Herhangi bir hata durumunda birinin ölümüne sebep olma ihtimali de korkunc bir şey.

Benim genel durumum böyle. Belki benim gibi bu iki meslek arasında kalmış insanlar olur. Kendi tıpa karar verme nedenlerimi belirttim. Umarım herkes mutlu olacağı bölüme gider.

Merhabalar, evet memnunum hocam tıp fakültesinden ama Cerrahpaşa'yı seçerek doğru kararı verdiğimi düşünmüyorum. Aslında Cerrahpaşa'yı daha çok öğrenci temelli yaklaşımı için seçtim. Seçerken amacım şuydu fakülte bana asgari miktarda öğrenmem gerekenleri öğretsin, üstüne koyacaksam ben koyayım. Açıkçası bu durum tıp fakülteleri için tam anlamıyla geçerli olmasa da Cerrahpaşa bu dediğim şartı en iyi sağlayan tıp fakültesi. Diğer taraftan ne yazık ki fakülte bilimsel anlamda yeterli değil. Cerrahpaşa'ya girerken dersime böyle akademik anlamda başarılı insanların gireceğini, muhteşem hocalarla karşılaşacağımı zannediyordum fakat ne yazık ki akademik anlamda iyi olmayı geçtim , ingilizce tıpta olmasına rağmen ingilizce bilmeyen hocalardan ders dinlemek zorunda kalıyorsunuz. Tabi ötesi de var ama sanırım sosyal medyada daha da fazlasını söylemek doğru değil, yanlış yerlere çekilebilir. Bunun dışında fakültenin öğrenci ile etkileşimi birkaç iyi niyetli hoca dışında rezalet.

Yani sonuç olarak, Tıp Fakültesinden memnunum şimdilik, zaten mezun olunca kesin yurt dışına gidecek biri olarak önümdeki kariyer seçenekleri de doyurucu. Cerrahpaşa'ya gelecek olursak ne yazık ki sıralamasını hak etmeyen bir fakülte. Bugünkü aklım olsa kesinlikle kendi sıralamamda yazmazdım.

• hocam siz ne yazacaksınız merak ettim

• yüzbeşnet Y kullanıcısına yanıt
    Henüz net bir fikrim yok kardeşim, şu an rasyonal bir şekilde önümdekileri görmeye çalışıyorum. Bu başlığın açılmasının bir diğer sebebi de bu...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LASTDOCTORO -- 31 Temmuz 2020; 23:15:23 >
  • Ahahah
    bir diziden görüp mühendisliğe özenmiş olanlar

Silicon valley izleyip gelenler artılar bu mesajdan

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • hayırlısı olsun.tebrikler.

• Hocam rasyonel düşünmeni sevdim.
    Lütfen bu başlığı trollemeyelim arkadaşlar.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Up ilk güncelleme geldi

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Öncelikle merhaba. Ben de zamanında mühendislik ve tıp arasında kalmış biriyim. Benim son kararım tıptan yana.

Mühendislik(bilgisayar için) açıkçası genel olarak geleceği daha parlak bir meslek gibi görünüyor. Fakat sizin de dediğiniz gibi kendini geliştirmek gerek. Yani ben kendimi çok üretken ve yenilikçi bir insan olarak görmüyorum. Mühendis olsam da tahminimce insanların arasından sıyrılabilecek yetkinlikte olmam. Yani boğaziçi mezunu sıradan bir mühendis olurum, iyi bir maaş alırım ama beni öne çıkaran tek şey üniversitem olur. O da 10-15 yıl sonrası için ne anlama gelir tartışılır.

Tıpı seçmek istememin ana sebebi de sizin de bahsettiğiniz gibi araştırma olanakları. Tıp kesinlikle iyi bir yerde okunduktan sonra araştırmacı bir insan olunabilecek bir yer. Ben de hayatımda üretkenlikle alakalı bir meslek yerine araştırma ile alakalı bir meslek tercih ederim. Tıp olmasaydı mühendislik yerine temel bilimleri tercih ederdim diye düşünüyorum.

Ama tıp konusunda da şüphelerim yok değil. Mesela bazen hastalarla iletişim kurma konusunda sıkıntı çekebileceğimi düşünüyorum. Ülkemizideki doktora şiddet ortada. Diğer bir şüphem de ana motivasyonumun hayat kurtarmak olamaması. Yani dürüst olmak gerekirse ben hayat kurtarmaktan çok ilgimi çektiği için gidiyorum. Belki bu durum değişir ileride bilemem. Ek olarak bir insan hayatının sizin ellerinizde olması da fazla stresli bur durum. Herhangi bir hata durumunda birinin ölümüne sebep olma ihtimali de korkunc bir şey.

Benim genel durumum böyle. Belki benim gibi bu iki meslek arasında kalmış insanlar olur. Kendi tıpa karar verme nedenlerimi belirttim. Umarım herkes mutlu olacağı bölüme gider.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Soruavcısı -- 31 Temmuz 2020; 19:51:9 >

• Up son güncelleme

• Özelden yazan arkadaşlarım için up

• Hangi tıbbı yazacaksınız?

• Henüz net bir karar vermedim. Ama öne çıkan birkaç seçenek var. Cerrahpaşa gibi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LASTDOCTORO -- 4 Ağustos 2020; 21:49:37 >
  • Ben tıbbı hiçbir zaman arastirma yapmak için istemedim. Her zaman cerrah olmak için ve dünyada çok az kişinin yapabildiği zor ameliyatlari yapmak için istedim

• ceng için:okurken 2 dil öğrenmen gerek.donanımı yalayıp yutman gerek.sırt ağrıları-eğiklik-asosyallik gibi hayatın boyunca olucak dezavantajlar.başlangıç maaşın düşük olucak.şuan max 3500.tıpta ise sınıfı geçsen yetiyor.ayrıca cerrahpaşa çok iyi bir okul
  • Bu sefer artık son editti ama bence edit 3 bu mevzuya noktayı koymuştur.

• Bu arada özelden yazmaktan çekinmeyin arkadaşlar, yazanlara yardımcı olmaya çalışıyorum...

• Powerchill P kullanıcısına yanıt
    Üst düzey okullar için geçerli değil dediğiniz maaş kısmı...

• alimmm78 kullanıcısına yanıt
    Baslayayim mi komik diyorlar gecen ing altyazili actim ama hizli konusuyorlardi takip edemedim biraktim onerirseniz belki tr altyazili baslarim

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.