Arkadaşım geçen tomografi çektirmişti epilepsi (sara) çıktı biraz bilgim var olan var mı ya ? köyü bir hastalık mıdır?
Allah arkadaşının, Yar ve yardımcısı olsun kardeş, çok zor bi durum tedavisi yok, ve olur olmaz yerde kriz tutuyor, ağzından köpükler filan fışkırıyor kendini kaybediyorsun bir süreliğine yani, inşallah sağlığına kavuşur, Allah tan acil şifalar dilerim...
ewt malesef çok kötü bir hastalık sara sürekli nöbet geçirıyolar yani hastalıgın en kötü yani sara hastası olanlar hiç yanlız gezmezler çünkü ne zmm nöbet geçirecegi hiç belli olmaz ve vucuduna sahip olmaz yani kendinden gçip birden kafasını yere vurabilr sert bi şekilde bu da ölmesine bile sebeb olabilr
diyelimki bi yolda tek başına yürüyo sokakta ne gln var ne gçn birden nöbet gldi bayıldı düştü yaklaşık 15 snye sonra titremeye başlar sonra da kafasını ve ayaklarını yere sert sert vurur vucudu sertleşir diyelimki sen yanındasın hemen ne yapman gerekir ilk önce kendine zrr vermesini engelle yani vucudunu sabit tutmaya çalış sonra da agızını açmaya çalış çünkü vucüdü kasılır agzını açtıktan sonra ellrini sıkmaya başlar ellerini açam gerekir açtıktan sonra suratını su ile yıkmaya çalış ayıldıgı zmm ne konuşur nede bişi söler bi 15 sonra kendine glr yani arkadaşına karşı hastalıgı ile konuşmamaya bak yoksa bunu kendinde bi kusur görüp psiklojik bunalıma girp kendine zrr verir
quote:
Orjinalden alıntı: electro_g
Allah arkadaşının, Yar ve yardımcısı olsun kardeş, çok zor bi durum tedavisi yok, ve olur olmaz yerde kriz tutuyor, ağzından köpükler filan fışkırıyor kendini kaybediyorsun bir süreliğine yani, inşallah sağlığına kavuşur, Allah tan acil şifalar dilerim...
Geçen sene okul futbol turnuvasında bi çocuğun sara krizi tuttu. Ağzından köpükler çıkıyodu yığıldı olduğu yere. Dili boğazına kaçmış nefes alamıyordu müdahale ettiler hemen kurtulmuştu. Zor hastalık valla Allah başa vermesin. Birde ben 13- 14 yaşlarındayken yolda yanımda yürüyen adamın sara krizi tuttu onunda aynı şekilde ağzından köpükler çıkmıştı.
çook geçmiş olsun Allah acil şifalar versin
Arkadaşına geçmiş olsun..Ben de sara hastasıyım..2 kere kriz geçirdim ilkinde biraz da alkol almış oldugum için sara oldugunu farketmedik alkolden diye düşünüp bayıldıktan sonra serumu yemekle kaldık ancak ikinci krizden sonra farkedebildik..Ama benim içime beynimde bir sorun oldugu doğuyordu salak gibi doktora gitmememin acısını çektim..Tedavisi yok demek yanlış olur ancak doğru ilaçlarla kriz geçirme riski ortadan kalkabiliyor en kötü ihtimalle %10 civarı bir risk kalıyor..Umarım ben de bir daha kriz geçirmem Çünkü nerede , ne zaman geleceğini bilmiyorsun..Motorla gezmeyi falan çok seven biriyim bazen korkuyorum giderken bir anda bayılsam gitti işte..
SARA (EPİLEPSİ) HASTALIĞI Vücudumuzu yöneten merkez beyindir. Bütün aktiviteleri beynimiz sayesinde yaparız. Dolayısıyla beyindeki hücreler arasında elektriksel bir bağlantı vardır. Merkezi sinir sistemi hücrelerinin beklenmedik, aniden elektriksel boşalması sonucu epilepsi ortaya çıkar. Bir kaç dakika sürer ve sonra geçer. Bu durum bir defadan fazla meydana gelirse buna epilepsi hastalığı denir. Halk arasında "sara" hastalığı olarak bilinir. Nöbetler şeklinde görülür. Dünyada yaklaşık 40 milyon sara hastası vardır. Ülkemize bu sayı 700 bin civarındadır. Toplumda sara hastalarına genelde kötü gözle bakılmaktadır. Oysaki epilepsi sadece sinirsel bir hastalıktır ve epilepsi hastaları asla deli değildir ve hastaların zeka anormallikleri yoktur.
SARA HASTALIĞININ NEDENLERİ Genelde epilepsinin nedeni bulunamaz fakat sıklıkla çocukluk çağında ortaya çıkan bu hastalıkta bazı etmenlerin hastalığa neden olduğu bilinmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz:
* Doğuştan gelen faktörler: Doğum sırasında beynin oksijensiz kalması ya da zedelenmesi, genlerin bulunduğu kromozomlarda meydana gelen hastalıklar, enzim eksikliği, * Beyin zarlarında iltihap oluşması, menenjit, beyinde meydana gelen tümörler, * Gebelikte ortaya çıkan, bebeğin gelişmesini önleyen bazı hastalıklar, annenin sigara, alkol, madde kullanması, * Trafik kazası sonucu beyin zedelenmesi, travma geçirme, * Ateşli havale geçirme, epilepsinin nedenleri arasında yer almaktadır.
EPİLEPSİ NÖBETİ Epilepsi nöbetlerinin farklı şekilleri mevcuttur. Şuur kaybı ile beraber görülen nöbette, kişi yaptıklarının farkında değildir. Zaten nöbetten sonra da ne yaptığını bilemez. Elleri, kolları anlamsız şekilde sağa sola hareket eder. Sersemlemiştir ve gözünün önünde noktalar oluşur.
Diğer bir nöbet şeklinde yine şuur kaybı vardır ve hasta yere düşer. Bütün vücudu kasılır ve çırpınır bir haldedir. Ağzından köpük gelebilir. Yaklaşık3-4 dakika sürer. Hasta dilini ısırabilir. Nöbet geçtikten sonra yorgun bir haldedir. Bir süre sonra normale döner.
Bazı nöbetlerde sadece belli bir vücut bölgesi etkilenir. Çünkü bütün beyin etkilenmemiştir. Kontrol edilemeyen vücut bölgesinde, dengesiz hareketler görülür. Şuur kaybı yoktur. Bir başka nöbette ise bir kaç saniye donuk anlamsız bakıştan sonra normale döner. Çok kısa sürelidir ve sadece birkaç saniye şuur kaybı vardır. Epilepsi hastalığıyla yaşamak zordur fakat kontrol altına alınabilir. Önemli olan nöbetin ardarda gelmemesidir. Bu durum, hayati tehlikesi olan bir problemdir.
NÖBET SIRASINDA NELER YAPILMALIDIR? Nöbet sırasında yapılcak şey, hastanın kendisine zarar vermesini önlemektir.
* Hastanın etrafında hastaya zarar verecek eşyaları kaldırmak gerekir. Başını bir yere çarpabilir. Kesici aletlere, yatak kenarlarına çarpıp kendisine zarar verebilir. * Başını ve vücudunu yana çevirin, başının altına yumuşak bir yastık koyulmalıdır. * Dilini ısırmaması için nöbet geçiren kişinin çenesi açık tutulmaya çalışılmalıdır. * Kıyafetleri ve yakası gevşetilmelidir. Rahat nefes alması sağlanmalıdır. Hastanın ağzında yiyecek varsa bunu çıkarmak gerekir. * Hastayı kendine getirmek için soğuk su dökme, tokat ama, kolonya sürme gibi şeyler uygulanmamalıdır. * Panik yapmayın ve hastayı da telaşlandırmayın. * Hastaya herhangi bir ilaç verilmemelidir. * Nöbet sırasında hastanın neler yaptığını gözlemlenmeli ve hastanın doktoruyla bunlar paylaşılmalıdır.
EPİLEPSİ NASIL TEŞHİS EDİLİR? Epilepsi teşhisinde hasta yakınlarının, doktora vereceği bilgiler çok önemlidir. Nöbetin ne kadar sıklıkla meydana geldiği, nöbet sırasında neler olduğu hasta yakınları tarafından dikkatle incelenmeli ve bu bilgiler doktora iletilmelidir. Doktor- hasta yakını iletişimi çok önemlidir. Ailede başka birinde de bu nöbetin olup olmadığı öğrenilir. Ancak epilepsi tedavisi uzun sürdüğünden, kesin teşhis koymak için kesin bulgular gereklidir. Bunun için de bazı tetkikler gerekecektir. Beyin tomografisi, EEG, emar ve bazı testler istenir. Bu testler, ayırıcı tanı konması için mutlaka yapılmalıdır.
EPİLEPSİ TEDAVİSİ Epilepsi tedavisi ömür boyu sürebileceği gibi, bazı kişilerde belli bir yaştan sonra nöbetler ortadan kalktığından tedavi de bitirilir. Fakat bunu doktorunuz belirleyecektir.
Epilepside kullanılan tedavi şekli ilaç tedavisidir. Bu ilaçlar beynin aşırı uyarılmasını engeller. Fakat ilaç tedavisiyle hastalık tamamen ortadan kaldırılamaz. Sadece oluşabilecek nöbetlerin önüne geçilmiş olur. İlaçların düzenli ve belirlenen dozda alınması şarttır. Bir müddet nöbet olmaması ilacı bırakmanız gerektiği anlamına gelmez. İlacı bıraktıktan sonra tekrar nöbet ortaya çıkar. Ayrıca ilaç kullanan her kişide nöbet oluşmayacak diye bir şey de söz konusu değildir. Tedavide hastalığın tamamen geçmesi yüzde 60 ihtimaldir.
Epilepside her hastaya aynı miktarda ya da aynı ilaçlar verilmez. Doktor, hastanın yaşı, kilosu, nöbetin tipine göre ilacı belirler. Gerekirse birden fazla ilaç hastaya önerilir.
Her hastalığın ilacında olduğu gibi epilepsi ilaçlarının da bazı yan etkileri vardır. Yorgunluk, uyku hali, kilo alma, saçlarda ve ciltte döküntü bunlardan bazılarıdır. Doktorunuz size en uygun tedaviyle bu yan etkileri minimuma indirecektir. Epilepsinin tamamen geçeceğini söylemek mümkün değildir. Bazı hastalarda özellikle ergenlik çağında geçebilir. Nöbeti oluşan kişilerde ise tedaviye devam edilmelidir. Doktorunuz öngördüğü takdirde bir müddet ilaç tedavisi kesilerek nöbetin oluşup oluşmayacağına bakılır.
Bir de sara hastalığında beyin loblarını birbirinden ayırmak için yapılan ameliyat var. Ondan sonra "yabancı el sendromu" görünüyor. Dünyadaki en sıradışı hastalıklardan biridir bana göre.(Örnek olarak, siz gömleğinizin düğmelerini iliklerken diğer elinizin açmaya çalışması, kapıyı açarken diğer elinizin kapatması, hatta geceleri elinizin sizi boğmaya çalışması(bu gerçek mi bilmiyorum)gibi şeyler var. Ürkütü bir hastalık.)
öncelikle geçmiş olsun.bende sara hastasıydım.5 yaşında ilk defa nöbet geçirdim.ilaç tedavisine başlandı,ama ilaçlar çok kilo aldırıyor.şuan 16 yaşındayım.ilaçları 10 yaşında bıraktım.8 senedir hastalanmıorum.doktor tekrar olma olasılığın %50 dedi..toplam 5 veya 6 kere nöbet geçirdim.alkol,televizyon,parlak renkler,bilgisayar,fazla korkmak veya üzülmek hastalığı tetikliyor.küçükken tedavisi daha kolay oluyo ve geçme ihtimali daha yüksek.ama yaşın büyüdükçe geçme ihtimali çok azalıyor.allah sabır versin ne diim.hatırlıorumda arkadaşlarımla bi yere gitmeye korkardım,düşerim bayılırm diye korkarlar kaçarlar bi daha benimle arkadaş olmazlar felan.psikolojik ve sosyal olarak insanı çok olumsuz etkiliyo.düşünsenize sevdiğiniz bi insanın sizi o halde gördüğünü.inş. bende kurtuldum bi daha hastalanmam.inş. senin arkadaşında kurtulur bu illetten
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme