Şimdi Ara

Sansui 8080 DB Restorasyon . (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
43
Cevap
0
Favori
2.849
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Elinize sağlık, fotoğraflarını paylaştığınız Dynakit Stereo 70, restorasyonda kullandığınız Audio Note Copper Foil ve Mundorf Mcap Supreme Silver Oil'leri sonuna kadar hakeden bir klasik. Benim mütevazı Dynaco ST-70 klonu amfime bu kadar yüksek bir bütçe ayırmadım. Sinyal yolunda kullanmayı düşündüğüm, 6 adet Mundorf Mcap Supreme Classic'lerin fiyatı, sizin kullandıklarınızın yaklaşık üçte biri kadar.

    Sahip olduğum teknik bilgi, sözünü ettiğiniz seviyede bir modifikasyon yapmanın fersah fersah gerisinde. Benim yapmayı düşündüğüm, daha önce uygulanmış ve iyi sonuç verdiği teyit edilmiş modifikasyonları kendi amfime uygulamaktan ibaret. Netten malzeme araştırıp, yurtdışından gelecek kargonun yolunu gözlemekten tuhaf bir zevk alıyorum :) Şimdi Mundorf'ları sipariş vermek için fiyat araştırması yapıyorum. Bu tip butik kondansatörler, Mouser, farnell vb. genel elektronik sitelerinde satılmadığından, dikkatli araştırmak gerekiyormuş onu öğrendim. Söylediğiniz Nichicon'ları 450V 470 micro farad olarak bulabildim. Daha yüksek sığalı bulamadığım için, kapasite olarak orjinalinin üzerine çıkamayacağım ama, Nichicon'ların kalitesi orjinal noname'ler ile kıyas kabul etmez.

    Yapılan birçok mod uygulamasında, sinyal kondansatörlerine paralel bypass kondansatörleri kullanılmış. Ben de biraz araştırınca, bu iş için şunları buldum. Tavsiye eder misiniz, yoksa fantaziden öteye geçmez mi?

    https://www.mouser.com/ProductDetail/5984-940C30S1K-F

    Görüşmek üzere.




  • coyote kullanıcısına yanıt
    Bu işlerin ucu açık deliliğe varmadan tatlı bir bütçe ile güzel şeyler yapılabilir . elbette kullandıklarımın sese etkisi oldu ,daha önce üzerindeki başka bir firma tarafından değiştirilmiş ucuz yollu kondansatörler mevcuttu ,aradaki fark benim kör kulağımın bile hissedeceği sonuçla noktalandı . cihazı kulağı iyi olan stakanar dostumuz geçen hafta teslim aldı ,kargoya teslim edemeyeceğimi söyleyip elden teslim altı , pre amplifikatörü olmadığı için kaynak pre si nasıl sonuç verir bilmem ama bendeki sansui 8080 nin pre si ile ben memnun ayrıldım . düşük bütçeniz varsa tubestore rus sitesi yağlı kondansatörler satıyor rus malı ve bunları yurtdışında pek çok DIY severler kullanıyor , bende boozhound RIAA da kullandım , gerçekten başarılı . CDE Amerikan malı bir kondansatör , ucuz ama kötü olmayan kondansatör üretir . bana kalırsa ya rus malı kullanın veya CDE ler işiniz görür . paralel bağlı kondansatörler için yorum yapamayacağım denemek ve sizin kulağınıza hitap etmesi lazım . eğer beğenirseniz kullanırsınız .




  • Sözünü ettiğiniz kondansatörleri hemen araştırıyorum. Çok teşekkürler.
  • coyote kullanıcısına yanıt
    Slm. Coyote,
    güzel bir işe bulaştın şahsen amma Uğur beyle aynı fikirdeyim.
    azgınlık seviyesinde malzemeye para harcamamalı. hangi kalite malzeme kullanmalı onu bende bilmiyorum. ancak kalite ve bazı parametreler zaten belli deyip bu konuyu atlıyoruz. istenirse değiniriz. gönül Duelund, Solen, kondo silver foil arzu eder.
    öncelikle dynavox un çıkış trafosu nedir? kaliteli bir şeyse emek harcanır yoksa trafonun sesinden gayri bize hayır yok ve lambanın ve devrenin mükemmel tasarımından gayri...
    bunuda geçiyorum. vermiş olduğunuz şemada yapılan modlar belirtilmiş. misal pre faz bölücü çıkışta 0.05uF bypass caps var. 0.47uF ile aşırı önemli. kaliteli olacak. kritik önemli TAD önermişler. neden olmasın oil caps tavsiye ederim. Sprague vitaminQ önerim. sinyal hattına gümüş foil condenser mi desek. 470n ise metalized sınıfta iyi bir MKP bulmalı. :)) CDE gibi orijinal malzeme varsa öncelik bunlarda sonra rus malı pio ra bakalım.
    hasılıkelam girişten itibaren tüm katların kalitesi aynı olmak zorunda. besleme sığasına kadar takılmayın en son yapacağınız. bir amplide en önemli şey PSU dur o noktaya değineceğiz sonra.
    R10 10K direnç en kaliteli dirençle değişecek!!! ayni yerde 47p da aynı şekilde. zira ne kadar kaliteli olursa o kadar ses duyarsınız. belirtmemişler ama r16, r14 13 kaliteli ve stabil dirençlerden teşekkül olmalı! dynavox güzel ampli çıkışında bias ayar değişikliğine izin veren pot lar guzel. cogu amplide yok. bayas değişikliğiyle 6L6, 6550 vs ye uygun hale getirebilir. bias ı kısmak, artirmak vs ye girmiyoruz. ya da ellememek. amplinin manualinde bias voltaji var mi ona bakin. ya da ölçün. referans degwri bilmek lazim kisaca. bias pot rı iyiyse dokunmayalım. bias ı ayarlamak kolay iş degil. pp ise.. son olarak katotdaki elektrolitik ve dirençler olabilecek en kalitelisiyle değiştirilmeli. direnc değişikliğinden kastım stabil degeri oynamayan, toleransi az metal film direnc. vishay dale, takman vb.
    ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_cantan -- 27 Ocak 2018; 21:15:9 >




  • Can üstadım en önemli noktaya temas etmiş ,eğer ki çıkış empedans trafonuz vasatsa yapacağınız tüm masraflar beyhude kalacaktır .sonra vacuum tubler gelir , Neden vacuum amplifikatörler pahalı diye soranlara ,bazı firmaların fiyat broşürünü gösteririm . Bir kuplaj kondansatör 1760 sterlin ,orta halli Class AB amplifikatör kadar fiyatı olabiliyor , tabiki değecek cihazlara yakışır . bu demek değil ki o kondansatörü taktım ,Tofaş Ferrari oldu ,herşey bir bütünün parçası olmalı .abartmadan değeri kadar masraf kalitesi kadar masraf .
  • @the_cantan, @elektürükçü, verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler.

    2 gündür kondansatör testleri okuyorum. Konu tam derya deniz. Konuyu inceledikçe, çizginin "delilik" ve "azgınlık" tarafına kaymanın ne kadar kolay olduğunu daha iyi anlıyorum (Delilik demişken, bu arada 4 çift NOS ECF82 satın aldım )

    VR-70'i sökmeye başladım. İçini açınca gördüm, dışardan gözüken çıkış kondansatörlerinin aynından içerde de paralelde varmış. Toplam kapasite 940 uF'mış (250V). Bunları değiştireceğim Nichicon LKX'leri Mouser'de bulamadım, Farklı bir siteden 1000 uF (250V) olarak (LKX2E102MESB45) 6 adet sipariş ediyorum. (4'ü VR-70'e, 2'si onun küçük kardeşi VR-20'ye) Bu arada cantan hocam, VR-20'ler ile ilgili sizinle daha önce konuşmuştuk. Belki hatırlarsınız, yüksek empedanslı (600ohm) Beyerdynamic kulaklıklarım için kulaklık amfisi olarak kullanıp kullanılamayacağını sormuştum. VR-20, EL34 yerine 6V6GT lamba kullanıyor, pre lambaları ve tüm kontrol devresi aynı. Power lambası dışında, bir de besleme ve çıkış trafoları daha küçük.

    Trafo demişken, tüm kullanıcı yorumları, trafoların kalitesinin, amfinin genel kalitesinin üzerinde olduğu yönünde. Bir fikir verir mi bilmiyorum ama, VR-70 ve VR-20'nin trafo koruma kapaklarını çıkararak, tamamen sessiz ortamda her üç trafoya kulağımı dayayıp dinlediğimde, en ufak bir uğultu ve titreşim duymuyorum.

    Amfilerin orjinalindeki basit 20K potları, 50K mavi ALPS ile değiştiriyorum. Sinyal ve besleme tarafındaki tüm film kondansatörleri Cornell Dubilier 942C serisi ile değiştiriyorum. Bu markaya epey yerde rastladım. elektürükçü hocam "CDE" yazınca ilk etapta anlamadım, ancak araştırırken, onun da aynı markayı tavsiye ettiğini görünce tetiği çektim. 942C serisini tercih etmemin sebebi de, markanın, bu seride, diğer modellerinde kullanmadığı "Foil/Metallized Hybrid" diye karma bir üretim tekniği kullanması (ya da onlar öyle olduğunu söylüyorlar ).

    http://www.cde.com/resources/catalogs/942C.pdf

    Çok anladığımdan değil ya işte, fiyatı da, karşılaştırıldığı ve benim de bir ara rotayı çevirdiğim Mundorf MCap Supreme'lere göre epey hesaplı olunca, gözümü karartıp sepete attım. Tüm film kondansatörlerde, aynı markanın 940C serisini bypass kondansatörü olarak kullanacağım. Bakalım o kadar kondansatörü kasaya sığdırabilecek miyim?

    https://www.mouser.com/ProductDetail/5984-940C30S1K-F

    Tüm küçük elektrolitik kondansatörleri de, Nichicon UKA, UKZ serisi ile değiştiriyorum. Özellikle, orjinal değerinden farklı takılması önerilmiş 4 adet seramik kondansatör var (C16-C17, C13-C20 100pF yerine 47pF), onları da yine CDE'nin uygun değerde mika kondansatörleri ile değiştiriyorum.

    Sonuç olarak, bir amfideki toplam 28 kondansatörün 27'sini değiştireceğim. Tek kalan, güç anahtarına paralel olan seramik kondansatör

    Bu arada, tarfonun her 3 gerilim çıkışına da, 1N4007 yerine daha hızlı ve daha yüksek akımlı UF5408'lerle doğrultucu yapacağım.

    Elimde kullanmadığım, fena sayılmayacak bir rca kablosu vardı. Onu da doğrayıp, amfilerin iç sinyal kablolamasında kullanacağım. Elbette, çok kalitesiz RCA girişlerini de, giriş seviyesi ama en azından birbirinden bağımsız RCA konnektörleri ile değiştireceğim.

    Direnç konusu aklımı kurcalıyordu. Özellikle, doğrudan sinyal yolu üzerindekiler. Uyarınız için teşekkürler. Hatta bir adım ileri gidip, devre üzerindeki kodlarına göre değer, marka, model istesem çok mu şey istemiş olurum?

    Benim için bu uygulama ilk sayılır. "Sayılır" diyorum, çünkü daha önce, 2. el aldığım 35 kiloluk devasa bir Harman Kardon AVR bozuk çıkınca (AVR 7200'dü galiba) içini açıp, kat kat tüm kartları söküp, şiştiğini düşündüğüm onlarca kondansatörü değiştirmiştim. Günler sonunda tekrar toplayıp hala aynı olduğunu görünce de hurdaya göndermiştim. Ama bu sefer ümitliyim bakalım

    Kusura bakmayın olayın heyacanıyla epey uzun yazmışım. Görüşmek üzere.




  • dynavox vr70II ile VR90e ayni mi??

    ecf 82 yerine ecc82 mi alsaydiniz farkli sound RCA12AU7 mesela.. daha dynaco 7168 farkina bakmadim.

    1n4007 re bypass konsadoru takilmali. soft recovery 5408 ideal diyod. iyi olur. bypass a da gerek yok bu kez.



    direncler icon alternatif cok olmakla birlikte mevcut kartta ki direncler nedir? yuksek ihtimal %99 karbon dur. karbon direncli amplilerin ozellikle lambali sesi cok sicak calar. bu hususta Allen Bradley meshur. ustunde durdugunuz direncler kararli ve stabil olmalidir.
    direncler resimlere bakarsak 1w gorunmekte. semada anlasalim gerisi gelir. bir deger yazmazsa genelde ceyrek w dır. bu kadar masarafa gerek var mı? ben olsamkarakoy e gider evox rifa elyt frolyt (mundorf fabrikasi) panasonic arcotronics ero roe wima bakardim. ero cok kaliteli mesela piyasada yine metal film direnc bakardim gerekli yerlere o kadar (:
    dynavox yaqin zanbettim trafonun bakir teli ve tasarimi iyiyse tamamdir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi the_cantan -- 28 Ocak 2018; 11:43:36 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • the_cantan kullanıcısına yanıt
    Evet aynı amfi, modifikasyonu yapan kişi, yaptığı değişikliklerden ötürü, VR-70II'sinin yeni halini bu şekilde adlandırmış.

    Devre şemalarının orjinallerinin olduğu siteyi buldum. Aynı zamanda, yapılan işlemler de bir word dosyasında paylaşılmış. Almanca olduğu için, yarın translate ile çevirip inceleyeceğim. Download linkini aşağıya koyuyorum.

    http://www.röhrenkiste.de/mediapool/80/805300/data/PimpMyTube28012011.doc

    Dediğiniz dirençleri yarın mouser'den aratacağım.
  • coyote kullanıcısına yanıt
    alps blue bias potu için fazla ve lineer pot lazım. kısaca alps hem gerek yok hem olmaz. eli ayağı düzgün potansiyometre kafi.
  • the_cantan kullanıcısına yanıt
    Cantan hocam, log alps'i ses potu için söylemistim, bias'ı değiştirmeyi düşünmemiştim, ama el atmışken olmazsa onları da, dediğiniz gibi lineer 20k bir potla değiştiririm.

    Mouser'de, saydığınız direnç markalarından sadece Panasonic'i bulabildim. Şimdi, dün linkini attığım word dosyasında yazanları google translate ile okuyorum. Eleman epey birşeyler yapmış amfisine.

    Görüşmek üzere.
  • Bias pot demişken bir sorum olacak; Mevcut potlar ile bias ayarı çok hassas davranmayı gerekiyor. Eskiden izlediğim, 2. dünya savaşında geçen bir filmde, telsizci asker, frekans değiştirmek için, ayar düğmesine dokunup nefes almanın yeterli olduğunu söylüyordu. Benim amfide de durum buna yakın :). Devre şemalarını gönderdiğim uygulamada, 20k bias potları, 50k potlarla değiştirilmiş. Bu değişiklik, yukarıda anlattığım konuda da bir iyileştirme sağlar mı?
  • coyote kullanıcısına yanıt
    yani volume için alps pot kullanmışım, volum için olan şeyde aklım alps potansiyemetre sanar. hay Allah
    Alps Blue pot için dikkat etmek laızm. çakmaları çok fazla. güvenilir yerden alınmalı.
    mevcut pot rın resmini atarsanız sevinirim belki değişime gerek kalmaz. çünkü çok elzem değil. bilahare telsizde ki frekans biraz farklı bir olay bias ise başka.
    bias voltajını bilmek gerek. çünkü doğru bias voltajı amplinin doğru çalışması için %1500 gereklidir. yoksa lamba sapıtır; bozulur. 50k olması iyileşme sağlayacağı anlamına gelmemeli. çok çok elde çok iyi kalitede 50k pot vardır kullanmak isteriz ve kullanıma mani olmaz. bize lazım olan bias referans voltaj değeridir. dynavox üzerinde yazar mı ya da bir yerde var mı bu değer? sallıyorum -35V gibi.
    Panasonic direnç iyi güzel olur. ek olarak elektrolitikde mümkün mertebe Nichicon Muse iyi malzemedir.




  • the_cantan kullanıcısına yanıt
    Alps potu ve diğer malzemelerin birçoğunu partsconnexion sitesinden sipariş edeceğim. Geri kalanları da Mouser'den. Elektrolitikleri, gerilim ve kapasitesi kurtaranları Nichicon KA, KA'da bulamadığımı KZ serisinden (Muse) seçiyorum. 400 voltlar zaten mecbur KX. Trafo çıkışlarındaki köprülere paralel tüm kondansatörleri, gerilim ve kapasite olarak, orjinalinin bir tık üzerinde seçiyorum. Bipolar kondansatörlerin tamamı CDE olacak.

    Dirençleri halen inceliyorum. Dediğiniz gibi karbon sıcak çalar ama noise yüksek olur diyorlar. Metal oksitte noise düşük ama, biraz fazla analitik kalabilir demişler. İkisinin ortası, "non magnetic" "non inductive" wirewound direnç mi taksam diyorum. Mouser'den Vishay MRA serisine baktım ama, bana lazım değerler yok. Artık benzer fiyat aralığında aşağıdan birşeyler bulacağım.

    http://www.partsconnexion.com/resis_main.html

    Potların resmini akşam çekerim. Bias akımını 35mA olarak ayarladım.

    @elektürükçü, sizin konunun altından devam ediyorum ama, "haydi herkes kendi bahçesinde oynasın" derseniz de, konuyu yeni bir başlıktan devam ettirebilirim.




  • @the_cantan, hocam bias potları bunlar. Yanlız kartı henüz tam sökmediğim için, potun resmini aradan çektim. Üzerinde yazanlar yeterli olur mu bilmiyorum.

     Sansui 8080 DB  Restorasyon .
  • coyote kullanıcısına yanıt
    bence şimdilik kalsın. zaten Çin üretimi olduğu için üstünde orijinal Bourns trimmer çıkacak hali yok. orta hallicesinden ORIJINAL Bourns bulunabilirse takılsın yoksa kalsın. veya başka marka mesela made in spain Piher trimer elektronikçilerde bolcana vardı hala var mı ya da adamın kutusunda vardır gözden kaçırmadan almalı. Bourns da çakması var. en son aldığımda görünüş aynı ama ismi farklı bir şey çıktı karşıma. ismide acayip. vs vs benim çıkılarda bulursam gönderirim.
  • the_cantan kullanıcısına yanıt
    Bu sabah Mouser'den trimpotları inceledim. %5 toleranslıların fiyatını görünce %10'lara yöneldim. Sonunda da, daha kolay ayar yapabilmek için, tek turluların yerine doğrudan takılabilen 4 turluk aşağıdaki trimpotu seçtim.
    https://www.mouser.com/ProductDetail/81-PV12P203A01B00


    Sonra, iki amfiye 8 trimpot lazım olduğu için daha ucuz olsun diye de aşağıdakini sepete attım.
    https://www.mouser.com/ProductDetail/652-3362P-1-203LF


    Farkında olmadan, sizin önerdiğiniz Bourns markasını seçtiğimi görünce şaşırdım.


    Bu arada, tüm malzemeleri Mouser ve Parts Connexion'dan seçiyorum ama, buralar çakma mal göndermez umarım.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coyote -- 1 Şubat 2018; 17:15:57 >




  • coyote kullanıcısına yanıt
    farnel den bile çakma malzeme çıkıyor duyumları aldım.

    çıkış noktam ist.da piyasada bulacağiniz standat malzeme ve nispeten kaliteli olanları...
  • Gerçek mi bilmiyorum ama, bizim amfilerin trimpotları Bourns çıktı iyi mi

     Sansui 8080 DB  Restorasyon .
  • coyote kullanıcısına yanıt
    Çeşitli modellerde bourns yazanda var yalnızca B yazanda var . gerçek veya sahte olmasına fazla takılmayın ,varsın en zayıf halka trimpot olsun , daha sonra gerekirse değiştirirsiniz , ayar hassasiyeti sorunu varsa çok turlu almakta fayda vardır ,eğer Dc offset ayarlarında stabil durmuyorsa dıf elemanlara bakmak özellikle çok iyi match olması gerekmektedir , dirençler buna dahildir , Dc ofsett ayarı yaptıktan sonra uzun süre stabil görünsede ,cihazı kapatıp açtıktan sonra yine aynı rakamları ki bu 0 volt +- 10 mV tolere olarak kabul edilir . bunu yakalamıyorsanız tekrar mutlak Dıf katında sorun vardır . Trimpota fazla takılmayın derim .
  • Aslında mevcut trimpotlarda stabilite problemi pek yoktu. Ayar hassasiyeti ile ilgili sıkıntımın ilacı da, dediğiniz gibi çok turlu trimpot. Muhtemelen battı balık yan gider deyip onları da sipariş edeceğim.

    Bugün alternatif mod çalışmalarını biraz inceledim. Önceki mesajımda paylaştığım besleme devre şemasında, modu yapan eleman, sağ ve sol kanalın ortak olan anod beslemesini, belli bir noktadan sonra, her iki kanalın anod beslemesine 2 ayrı RC devresi ekleyerek ayırmış. Besleme trafosu, doğrultucu ve güç kondansatörleri ortakken, bu ortak elemanlardan sonra her iki kanalın anod beslemesine yapılan bu RC eklentisi, gerçekten kanal seperasyonu anlamında bir fayda sağlar mı, siz ustalarımın fikrini öğrenmek isterim. Yorumlarınıza göre, ben de bu uygulamayı yapmayı düşünüyorum. Bir de, eğer fayda sağlar diyorsanız, çizimdeki devre elemanlarının değerleri sizce uygun mu? Sizleri de meşgul ediyorum ama, netten araştırmakla ancak bir yere kadar oluyor, asıl önemli olan sizlerin birebir yorumları



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi coyote -- 2 Şubat 2018; 22:35:13 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.