Şimdi Ara

Sanal Gerçeklik Gözlükleri İle Göz Tembelliği (Amblyopia / Lazy Eye) Tedavisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
139
Cevap
19
Favori
20.327
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Göz tembelliği için sanal gerçeklik gözlüklerini kullanan bir tedavi destek sistemi geliştiriyorum. 2 yaşındaki kızımda bu hastalık çıktıktan sonra bu projeye başlama kararı aldım. 30 yıldan fazladır yazılım projesi gerçekleştiriyorum. 7 yıldır oyun geliştirme üzerine çalışıyorum. Son 3 yılı da VR uygulama ve oyun geliştirmekle geçti. Proje ile ilgili bilgileri aşağıda paylaştım. Özellikle mevcut tedavi sistemlerini deneyip sonuç alamayan hastalara ulaşmak istiyorum. Aşağıda belirttiğim gibi doktorlar ile birlikte yapılacak klinik çalışmalarda bu hastaların yardımına ihtiyaç olacak. Ben herhangi bir ürün satmıyorum, satmayacağım da. Ürünün başarısını klinik çalışmalarda ispatladıktan sonra hastane ve kliniklerde doktorlar tarafından kullanılmasını sağlamaya çalışacağım. Ülkemizde de uygulanan ücreti biraz pahalı olan bir ürünü patent ihlali yapmadan millileştireceğim. Şu an ürün geliştirme aşamasında olduğu için hiç bir yerde kullanılmamaktadır. Klinik çalışmalarda kimseden bir ücret talep edilmeyecek ve bir ücret de ödenmeyecek. Bu geliştirme aşamasında bir ürün olduğu için herkese tavsiyem öncelikle göz doktorlarına güvenip onların önderdikleri tedavileri uygulayın. 9 yaş altı hastalarda göz kapatma olumlu sonuçlar verdiği için benim geliştirdiğim sistem ağırlıklı olarak 9 yaş üzeri kişiler için olacaktır. Yetişkinler ile başarı elde ettikten sonra çocukların daha hızlı tedavi olması için sistemde geliştirmeler yapacağım. Rakip ürünler konusunda karşılaştırma yapmayacağım. Elimden geldiği kadarı ile bu hastalık ile ilgili sorularınızı cevaplayabilirim. Bu konuya göz doktorlarımız da dahil olursa onların yardımını da almış oluruz. Projede yapabildiklerime göre fiksasyon ve çift görme problemlerini de projeme dahil etmek istiyorum. Faydalı ve milli bir proje çıkartabilmek için elimden geleni yapacağım. Projeye sizlerin de renk katacağınızı düşündüğüm için bu konuyu açmak istedim. Diğer çözümlerde fayda gören ve görmeyen hastaların tedaviler ile ilgili bilgileri paylaşması bile faydalı olacaktır.

    https://www.hopetical.com/tr/sanal-gerceklik-vr-teknolojisi-ile-goz-tembelligi-amblyopia-tedavisi/

    Amblyopia veya Lazy Eye olarak da bilinen göz tembelliği hastalığı dünya üzerindeki çocukların %2 – %3’ünde gözükmektedir. Görme öğrenilen bir yetenektir. Bebeklikten itibaren başlayan görmeyi öğrenme süreci 9 yaşa kadar devam eder. Gözlerden birinin diğerine göre daha kötü olma durumunda beyin bu öğrenme işlemini sadece sağlam göz üzerinden devam ettirir. Bu nedenle bozuk olan göz öğrenme işlemini tamamlayamaz. Erken yaşlarda göz doktorları tarafından yapılan muayenede bu durum tespit edilerek tedavi süreci başlatılabilmektedir. Bu nedenle 1 yaşına gelmiş çocukların göz kontrolüne götürülmeleri önem taşımaktadır. Bir gözün diğerine göre kötü olma nedeni kornea ile ilgili katarakt veya lens ile ilgili optik kırma sorunu ( miyop, hipermetrop, astigmat ) olabilir. Katarakt sorunu ameliyat ile çözülürken, kırma sorunu gözler ile çözülmektedir. Hastalığın erken yaşlarda tespit edilmesi durumunda sağlam göz özel bir bant ile kapatılarak bozuk gözün öğrenme sürecine devam ettirilmesi sağlanır. Bu yöntemde doktorun verdiği gözlük kullanılarak beyne doğru görüntünün gitmesi sağlanarak beynin görme eğitime devam etmesi sağlanır. Görme öğrenme hızı yaş ilerledikçe yavaşladığı için kapama tedavisinin iyileştirici etkisi erken yaşlarda daha hızlıdır. Çocukların gözlük kullanmayı istememesi, göz bandını takmaması gibi nedenlerle bu tedavi etkisiz olabilmektedir. Özellikle 4 yaşından sonra çocuklar, diğer çocukların alay etmesi gibi nedenlerden dolayı gözlük ve göz bantlarını takmak istememektedirler. Görme eğitimi için normal yaşantılarında karşılaştıkları görüntüler kullanılır. Göz sinir ve kaslarında herhangi bir sorun olmamasına rağmen, göz tembelliği hastalarının bir kısmında göz kayması ve şaşılık görülmektedir.

    9 yaşından sonra tek göz kapatma tedavisi sonuç vermemektedir. Görme eğitimi için özel görüntülerin üretilmesi gerekmektedir. VR ( Virtual Reality / Sanal Gerçeklik ) teknolojisi ile bu tedaviye uygun görsel uyarıcılar sağlandığı için göz kapama tedavisine tüm gün kapatma ile elde edilen sonuçlar çok daha kısa sürede elde edilebilmektedir. Ayrıca bu tedavi yönteminde her iki göze farklı görüntüler verilebildiği için tedavinin etkin yanı arttırılmaktadır. Bu tedavide herhangi bir ilaç, cerrahi müdahale veya laser uygulaması yapılmamaktadır. VR gözlükler ile oyun oynayan oyuncuların yaptığı işlemlere benzer işlemler uygulanmaktadır.

    Tedavi için klinik aşamasında masaüstü bilgisayar ile Oculus Rift ve HTC Vive gibi gözlükler kullanılacaktır. Tedavinin evde devam eden sürecinde mobil cihazlar ve Samsung Gear VR gibi mobil gözlük kullanılacaktır. Tedavi sürecinin her aşamasından mühendislik tekniklerinden faydalanılarak detaylı ve hassas ölçümler yapılacaktır. Bu şekilde tedavinin başarısı kontrol altına alınacaktır.

    Çocuklara da uygun olacak donanım ve içerik ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir.

    Projemizi Yıldız Teknopark Kuluçka Merkezinde geliştiriyoruz. Tam zamanlı olarak çalıştığımız projemizde Yıldız Teknik Üniversitesinin teknoparkta sağladığı imkanları kullanıyoruz. Teknik testlerimizi Yıldız Teknopark laboratuvarlarında gerçekleştireceğiz.

    Proje için TÜBİTAK 1512 BİGG başvurusu yapılmıştır. Başvuru Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından kabul edilip TÜBİTAK’a gönderilmiştir.

    Projemiz ayrıca Acıbadem Üniversitesi Kuluçka Merkezi tarafından kabul edilmiştir. Projemizin tıbbi danışmanlıkları Acıbadem Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapılacaktır. Proje için Acıbadem Üniversitesi Etik Kuruluna gerekli onay için başvuruda bulunulmuştır. Etik Kurul Onayı alındıktan sonra doktor kontrolü altında proje ölçüm ve denemeleri yapılacaktır.

    Projemizi Haziran 2019 tarihinden sonra Hastane, Klinik ve Muayenehanelerde kullanıma hazır duruma getirmeyi planlıyoruz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi atmuc -- 20 Haziran 2019; 9:23:48 >







  • Herkesin sağlıklı günler geçirmesi dileği ile projemiz hakkındaki gelişmeleri paylaşmak istiyoruz. Projemiz klinik çalışma sürecine yaklaştığı dönemde başlayan pandemi nedeni ile çalışmalara ara vermek durumunda kaldık. Bu süreç içerisinde araştırma ve prototip tasarım konularında kısmi ilerleme gerçekleşti. Firmamızın ARGE projesi haricinde bir ticari faaliyetinin olmaması ve TÜBİTAK, KOSGEB desteklerinin pandemi öncesinde tamamlanmış olması nedeni ile projenin ilerleyişi maddi açıdan da durmuş durumdadır. Bir süredir projede kullanmak üzere gelir elde etmek için oyun geliştirme faaliyetlerine başladık. Projenin yapılacak klinik çalışmalardan başarılı şekilde çıkması ve ardından uzun ve maddi olarak ağır sertifikasyon süreçlerinden geçmesi gerekmektedir. Tıbbi birimlerde bu tedavinin erişilebilir olması anlamına gelen bu sürecin tamamlanması 2-3 yıl sürmektedir. Pandemi gibi kritik bir süreçte bile birkaç yüz milyon euro bütçesi bulunan firmaların aşıyı üzerinde çalışma yapıp tamamlaması 1 yılı bulabilmektedir. Birkaç on bin avro ile sınırlı olan ve tükenen proje bütçemiz projenin ilerleyişini olumsuz etkilemektedir. Projemizden vazgeçmedik. Gerekli kaynakları sağladığımızda çalışmalarımıza devam edeceğiz.

  • Başarıya ulaştığı takdirde insanlık adına çok büyük bi hizmet olur.. Umarım emekleriniziz karşılığını alır bizleride sevindirirsiniz. Bi çok konuda 'tıp gelişti' lafınında altının dolmadığı konulardan, rahatsızlıklardan biri bu göz tembelliği. Allah yardımcınız olsun. Kolay gelsin. Takipteyiz. Gelişme olduğu takdirde burdan bilgi verirseniz mutlu oluruz.
  • zupper79 Z kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Bana göre tıbbın gelişmesinin %80'i aslında teknolojinin gelişmesi ile oluyor. Mühendislerin sağlık konusunda yaptığı çalışmalar ile doktorlara verdiği destek ile bu gelişme sağlanıyor. Bir sağlık projesi geliştirmenin ekstra zorlukları var. Bazı doktorlar sağlık bizim işimiz diyerek sizi küçük görüyor, 2 saat konuştuğunuz doktor çıkıp fikri benden çaldı diyor. Bunun gibi bir çok zorluğa rağmen bu projeden vazgeçmeyeceğim. Görme keskinliği ölçmek için bir tablet uygulaması yazdım. Şu doktorların duvarda harf okutarak yaptığı ölçme. Kızıma harfleri öğretip bu testi yaptığımda tembel gözü ile 9. satırı, sağlam gözü ile 11.satırı okuduğunu gördüm. Yani şimdiden tembel gözünde %90 görme yeteneği var. Genelde tedavi edilmemiş kişilerin tembel gözündeki görme yeteneği %10 oluyor. Sadece yakındaki bir cisme odaklanırken göz kayması var. Bunu da ip-boncuk egzersizleri ile hallederiz diye düşünüyorum.




  • Bir kesim hakkında genelleme yapmak herne kadar doğru olmasada;

    Klasikbir görüş'e bende bir çok kez hakverir oldum.

    Doktorlarda böle bir şey var. Sosyal konum olarak bir kibir sözkonusu 6 yıllık maşşakketli bir eğitim dönemini sonunda kendilerinde öyle bir hak gorurur gibi davranışlarına çoğu kez şahit oldum bende.

    Ben telefonla bir uygulama ve 3 boyutlu gozlukle egzersiz yapıyorum. Tetris oyunu. o yüzden aradabir göz muayyenesine gidiyorum farklı hastehanelerde.. Çoğunu neurovisiondan yada bunlardan bile haberi yok. tedavisi yok goz tembelliğini 6 yasından sonra deyip geçiyorlar.. ama doktor bey yeni çalışmalar var internette filan deyincede .. sen bendne daha iyimi bileksin diye sert bir tavır goruyorsun bide..

    Hatta 10 yıl once filan bir umittir diye gittiğim doktor ,inceledi inceldi bu nasıl bir şeydir diye göz tembelliği tehşisi bile bulamamıştı bende soylemedim. Devlet hastehanesiydi. Şaka gibiydi !! Araştırmak yok bizim doktorlarda pek. ÖZellikle göz doktorlarda çünkü popüler tedaviler ve parayla ilişkili tedavilere odaklanıyorlar.. Tabi afrikada gönüllü olarak imkanı olmayan insanlara katarakt tedavisi yapan duyarlı Türk doktorlarıda var. onlarıda unutmamk lazım.

    umarım öyle uyumlu, kibirsiz, duyarlı doktorlara denk gelirsiniz. Her konuda olduğu gibi bu konudada işin ucunda para olunca bi şeyler daha farklı oluyor. Sizin kızınızdan dolayı bu olaya manevi baktığınızı tahmin ediyorum..

    önemli derecede görme artışı olursa yani en azından ,çift gözle 'görüş derinliğini' ehliyet alır duruma getirecek kadar geliştirebilen bir tedavi imkanı sağlayabilirse projeniz, gerçekten muazzam olur.

    Dünyada bu konuda başka çalışma varmı siz daha iyi bilirsiniz. En bilinen neurovision herkesin bildiği

    Fark yaratıcı bir sonuç almanızı temenni ederim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zupper79 -- 29 Haziran 2018; 1:47:29 >




  • zupper79 Z kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle katılıyorum. Kalp ameliyatı yapıp içinizdeki damarı kesip diken cerrah size mütavazı davranırken, sadece göz kontrolüne gittiğiniz doktordan azar işitebiliyorsunuz :-) Doktor olmak ayrı birşey iyi insan olmak ayrı birşey. Doktorların faydası kesinlikle tartışılmaz. Yoğun koşullarda ve stres altında çalıştıkları da kesin ama bunun suçlusu hastalar değil :-)

    Göz tembelliği hastalığı aslında beyin ile ilgili. Yani nörologların işi. Göz doktorları ölçüm yapıp doğru gözlüğü verdiklerinde onların işi bitiyor aslında. Sonrasında yapılan işlemlerin tamamı nöroloji alanına giriyor. Farklı disiplinler gerektiren işlerin gelişimi de zor olduğu için göz tembelliği tedavisinin gelişimi çok ilerlememiş. Neurovision haricinde Vivid Vision isimli VR kullanan bir tedavi daha var.

    Duyarlı doktorlara denk geldim ama duyarsız doktorlar nedeni ile onların da desteğini kaybettim.

    Şu sıralar göz tembelliği hastaları ile konuşarak sorunlarını ve ihtiyaçlarını anlamaya çalışıyorum. Kafamda 1-2 fikir var. Onları deneyip sonuçlarına bakacağım. Eminim beni kırıkçı çıkıkçı gibi görüp çomak sokmak için şikayet edenler de olacaktır :-) Benim çözümde cerrahi müdahale ve ilaç olmayacağı için işe yaramayacaktır. Etik Kurul Onayından sonra fikirlerimi rahatça hastalar üzerinde deneyebiliyor olacağım. Benim kız iyileşmiş olsa da bu kadar yaklaşmışken bu işten vazgeçmeyeceğim.




  • Öncelikle başladığınız proje için başarılar diliyorum hatta dilemekle kalmıyor başarıyla tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyorum. Bende de çocukluktan beri gelen ve çok geç fark edilmiş olan bir göz tembelliği sorunu var. Sağ göz yaklaşık 40% kadar görüyor. Gündelik hayatta bayağı sıkıntılı bir süreç haline gelebiliyor. Gerçi belirli bir süre sonra alışıyorsunuz duruma. İki gözümle baktığımda sağlam gözümden daha iyi gördüğümü fark ettim ilginçtir. Beyin çok farklı bir yapıda. Bu sanal gerçeklik ile görme beyne öğretilebileceğine inanıyorum.

    Bir ara kendi çabalarımla bir gözü kapatıp oyun oynamaya çalıştım. Bu egzersizi uzun süre boyunca yaptığımda algılamanın arttığını hissettim. Belkide kendimi buna inandırdım bilemiyorum. Fakat şu bir gerçek ki sorun beyinde ve beyin mükemmel bir yapıya sahip her şeye çok çabuk adapte olabilecek ve öğrenebilecek yapı. Sol eli kullanmak gibi bir şey bu.

    Proje şuan ne aşamada bilmiyorum ama umarım iyi bir şekilde devam ediyordur.




  • Umarım başarılı olursunuz...
  • HumbiGumbi H kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler. Evet sorun beyinle ilgili ama eğer görmeyi öğrenmenin bir parçası beyinde yeni hücrelerin oluşmasını gerektiriyor ve 10 yaşından sonra bu hücrelerin oluşması imkansız ise benim de yapabileceğim birşey olmayacak. Böyle bir sınırlama olmazsa kesinlikle çözeceğime inanıyorum. İlk hedefim %10 gören hastalar olacak. Bu hastaların iyileşme hızının daha fazla olacağını düşünüyorum. Klinik çalışmalara katılmak istiyorsanız bana DM gönderebilirsiniz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kolye_Moda

    Umarım başarılı olursunuz...
    Teşekkürler.
  • Gönüllü deneklere ihtiyaç var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Kolye_Moda

    Gönüllü deneklere ihtiyaç var mı?
    Herhangi bir ilaç ya da lazer gibi bir uygulama olmadığı için denek olarak nitelendirmiyorum. Katılımcı olarak sistemi test edecek kişilere ihtiyaç olacaktır. Sistem VR oyun oynayan kişilerin kullandığı ile aynı sistem olacak. DM gönderirseniz iletişimde kalabiliriz. Dolar kurundaki artış ile projenin hızı biraz yavaşlayacak ama bir şekilde projeyi tamamlamaya çalışacağız.
  • atmuc A kullanıcısına yanıt
    ..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bychass -- 14 Ağustos 2018; 15:59:25 >
  • Projemiz TÜBİTAK Teknogirişim desteği almaya hak kazandı. Şirket kuruluşumuzu gerçekleştirdik. Yakında klinik çalışmalarımızı başlatacağız.
  • atmuc A kullanıcısına yanıt
    ....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zupper79 -- 16 Eylül 2018; 23:13:58 >
  • atmuc A kullanıcısına yanıt
    Harika !! Tebriklerrr

    Takipteyiz.. Olacak bu iş hayırlısıyla, sezgilerime guvenirim. olacak artık olmalı !

    Belki bi kanser tedavisi kadar ses getirmeyecek ama bizim gibi ehliyet almakta sorun yaşamak, bi işe girerken sağlık raporu alamamak, sosyal hayatında kendine guvensizlik, küçüük yaşta yaşanan problemler ve daha aklıma gelmeyen bir çok konuda insan'a engel teşkil eden bu rahatsızlık milyonlarca insanın derdine deva olacak.

    Başarılarınızın devamını dilerim. Kolaylıklar.




  • Tebrik ediyorum. 19 yaşında lazer tedavisi oldum. Sol gözümde göz tembelliği oluştu. Gözlük takmama rağmen çok net göremiyorum. İnşallah başarılı olursunuz. Tedavi olmaya gelmek isterim. Takipteyim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elimden geleni yapmaya hazırım. Yeterki %70 e kadar çıksın başka birşey istemiyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: eser_e

    Tebrik ediyorum. 19 yaşında lazer tedavisi oldum. Sol gözümde göz tembelliği oluştu. Gözlük takmama rağmen çok net göremiyorum. İnşallah başarılı olursunuz. Tedavi olmaya gelmek isterim. Takipteyim.
    sizin probleminizin göz tembelliği olduğuna emin misiniz? göz tembelliği henüz görmenin öğrenildiği bebeklik yıllarında gerçekleşen bir olaydır. iki göz için de beyin görmeyi öğrendikten sonra görmeyi unutması gibi bir durum söz konusu değildir. En azından ben öyle biliyorum :-)
  • Daha önceden de vardı belki bilmiyorum. Benim gözlerim doğuştan bozuktu. En son 5 numara hipermetrop gözlük kullanıyordum. 2003 yılında lazer ameliyatı oldum. Şimdi doktorlar ameliyatın başarılı geçtiğinı söylüyorlar ama özellikle sol gözümde göz tembelliği olduğu için gözlükle bile rahat göremiyorum. Yani göz tembelliği olduğunu doktorlar soyledi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eser_e E kullanıcısına yanıt
    lazerden önce iki gözünüz birden aynı numara ise büyük ihtimalle göz tembelliğiniz yoktur. lazerden önce doktorlar sizi mutlaka muayene etmiştir. o sırada tembelliğinizin olup olmadığını kesin anlamış olmaları gerekir.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.