Şimdi Ara

SAMSUNG NX SERİSİ ANA BAŞLIK (281. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14.617
Cevap
94
Favori
429.513
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 279280281282283
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Hangi lensi kullanıyorsunuz öğrenebildi miyim?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • NX3000 ile ilk gün

SAMSUNG NX SERİSİ ANA BAŞLIK

bu da mini stüdyom

arkadaşlar bu tarz fotoğrafları daha rahat çekmek için önerebileceğiniz bir lens var mı? 50mm ile kedilerin dibine girmek zorunda kalıyorum kaçıyor hayvanlar haliyle, arada 1-2 tanesi merak edip geliyorlar yanıma.Ayrıca makineyi akşam 50 mmye alınca kasma başlıyor hiçbirşeye odaklayamıyor bu yüzden bir sürü poz kaçırdım acaba ışık yetersiz olduğu için mi?teşekkürler.

• 60mm macro lens. Aslında lens bunlardan daha iyi fotoğraflar çekmeye de kabiliyetli fakat elde 0.5sn çekim yaptığım için çok keskin çıkmadılar. Çok fotoğraf çektim ve en az titreyeni bu oldu. Küçük, sağlam bir tripod tavsiyesi olan varsa çok işime yarar. 20-30cm gibi bir boyu olan ve çantaya girebilecek tarzda.
  • Ahtapot tripot lar car tam istediğiniz gibi. İnternet aratıp alabilirsiniz. Lens sağlammış ama elde çekmek tabiki kolay değil...

• The Navigator kullanıcısına yanıt
    Güzel bir ilk gün olmuş. Stüdyonuza bayıldım.

Lens işine gelince samsung un 85 30mm portre lensi var 60mm macro/portre lensi var ama fiyatları biraz pahalı. Bunun yanında walimex,rokinon ortak yapımı samsung bayonet lenslerde var fiyatları uygun manüel lensler bunlara da bakabilir sin

• http://www.gittigidiyor.com/tripod-monopod?k=ahtapot

Tripod için link.

• OIS işe yarıyor ama çok da mükemmel çalışmıyor. 0.5sn olunca hiç işe yaramadı zaten. Tavsiye için teşekkürler. Araştırıp iyi bir tane tripod alacağım inşallah. 3kg taşıma kapasiteli bile varmış doğruysa. Güvenebilir miyim acaba? Dün attığım şelale fotoğrafında makineyi taşın üstüne koyup çektim. Öyle yerlerde güvenilebilecek birşey lazım.

@The Navigator

Fotoğraflar güzel. Stüdyo da hoşmuş :)

50-200mm alabilirsiniz. Oldukça yakına girersiniz böylece. Gece odaklamanın zorlaşması da ışık yetersizliğinden. Akşamları ışık seviyesi yüzlerce kat düşer. Bu yüzden makine de önünü çok iyi göremez. Makineler kontrast farkından yararlanarak odaklama yapmaya çalışır ve ışık az olunca kontrast farklarını da görmek zorlaşır. O yüzden nereye odakladığınıza dikkat ederek daha kolay odaklama yapabilirsiniz. Mesela 10 metre mesafedeki bir cismi odaklamaya çalışıyorsunuz ama odaklayamadınız, o zaman yakın mesafedeki başka bir cisme odaklayıp deklanşörden elinizi çekmeden istediğiniz ilk cismi çekebilirsiniz. Ya da 5 metre mesafede 2 tane kedi olsun diyelim. Biri bembeyaz veya simsiyah, diğeri ise alacalı veya benekli. Bembeyaz veya simsiyah olan kedilere odaklayamayabilirsiniz çünkü üzerlerinde yeterince kontrast farkı yok (yüzüne odaklarsanız gerekli kontrast farkı bulunabilir). Bunun yerine diğer kediye odaklayıp yine deklanşörü kaldırmadan (veya odakladıktan sonra deklanşörden parmağı kaldırıp manuel odağa almak da aynı etkiyi verir) beyaz kediyi çekebilirsiniz. Tek renk bir duvara odaklamaya çalışırsanız makinenin odaklayamadığını görürsünüz. İşte bu kontrast farkı bulamamasından ötürü. Bu sıkıntıyı aşmak için yöntemler geliştirmek gerekiyor bazen.

Tüm bunların dışında diyaframı geniş lens de büyük fayda sağlar. Sizin lens 50mm odak uzaklığındayken F/5.6 olabilirken 45mm F/1.8 lens neredeyse aynı odak uzaklığını verir ve F/1.8'de iken F/5.6'ya göre yaklaşık 10 kat fazla ışık toplar. Dolayısıyla hem odaklamanız daha kolay olur hem de enstantane hızınız çok daha hızlı olabileceği için bulanıklıklar azalır, netlik, keskinlik artar.

Bunlar bildiğiniz şeylerdir belki ama yeri gelmişken yazayım dedim. Birinin işine yarayabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: finansmen1

Kalitesiz oldu ama açı, kadraj vs nasıl olmuş, onu merak ettim.

Zaman olarak harika bir zaman belki 5-10 dk sonra daha da güzel olabilirdi , bulutlarla beraber harika , zaten bir resmin içinde günbatımının dansettigi bulutlar varsa o resim harika oluyor ,
    çalışmadaki eksiklikten ilki 16:9 yada 3:2 ebatında olmaması kim nederse desin bu ebatlar resmi harika güsteriyor özelliklede 16:9 formatına bayılıyorum , digeri ise arkadaşlarında belrttigi gibi çatıların kesilmiş gibi çıkması kompozisyona olumsuz etki yapmış, düzgün kroplanarak birazda adjusment ayarlarıyla harika bir çalışma olur ...

hızlıca bir kesme yaptım ...

çatılardan dolayı(özelliklede sol alt köşede olan) iyi kesilmiyor

yada

farklı denemeler yapılabilir ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blackas -- 19 Eylül 2015; 14:37:56 >

• quote:

Orijinalden alıntı: VYC Majoris

OIS işe yarıyor ama çok da mükemmel çalışmıyor. 0.5sn olunca hiç işe yaramadı zaten. Tavsiye için teşekkürler. Araştırıp iyi bir tane tripod alacağım inşallah. 3kg taşıma kapasiteli bile varmış doğruysa. Güvenebilir miyim acaba? Dün attığım şelale fotoğrafında makineyi taşın üstüne koyup çektim. Öyle yerlerde güvenilebilecek birşey lazım.

@The Navigator

Fotoğraflar güzel. Stüdyo da hoşmuş :)

50-200mm alabilirsiniz. Oldukça yakına girersiniz böylece. Gece odaklamanın zorlaşması da ışık yetersizliğinden. Akşamları ışık seviyesi yüzlerce kat düşer. Bu yüzden makine de önünü çok iyi göremez. Makineler kontrast farkından yararlanarak odaklama yapmaya çalışır ve ışık az olunca kontrast farklarını da görmek zorlaşır. O yüzden nereye odakladığınıza dikkat ederek daha kolay odaklama yapabilirsiniz. Mesela 10 metre mesafedeki bir cismi odaklamaya çalışıyorsunuz ama odaklayamadınız, o zaman yakın mesafedeki başka bir cisme odaklayıp deklanşörden elinizi çekmeden istediğiniz ilk cismi çekebilirsiniz. Ya da 5 metre mesafede 2 tane kedi olsun diyelim. Biri bembeyaz veya simsiyah, diğeri ise alacalı veya benekli. Bembeyaz veya simsiyah olan kedilere odaklayamayabilirsiniz çünkü üzerlerinde yeterince kontrast farkı yok (yüzüne odaklarsanız gerekli kontrast farkı bulunabilir). Bunun yerine diğer kediye odaklayıp yine deklanşörü kaldırmadan (veya odakladıktan sonra deklanşörden parmağı kaldırıp manuel odağa almak da aynı etkiyi verir) beyaz kediyi çekebilirsiniz. Tek renk bir duvara odaklamaya çalışırsanız makinenin odaklayamadığını görürsünüz. İşte bu kontrast farkı bulamamasından ötürü. Bu sıkıntıyı aşmak için yöntemler geliştirmek gerekiyor bazen.

Tüm bunların dışında diyaframı geniş lens de büyük fayda sağlar. Sizin lens 50mm odak uzaklığındayken F/5.6 olabilirken 45mm F/1.8 lens neredeyse aynı odak uzaklığını verir ve F/1.8'de iken F/5.6'ya göre yaklaşık 10 kat fazla ışık toplar. Dolayısıyla hem odaklamanız daha kolay olur hem de enstantane hızınız çok daha hızlı olabileceği için bulanıklıklar azalır, netlik, keskinlik artar.

Bunlar bildiğiniz şeylerdir belki ama yeri gelmişken yazayım dedim. Birinin işine yarayabilir.

çok teşekkürler bilgiler için.Ayrıca bir problemim daha var bmw fotografinda dikkat ederseniz sadece ön fara ve janta odaklanabildim ben komple aracin net olmasini istiyorum bunun için ne tür bir ayar yapmam gerekiyor?yoksa lensim mi yetersiz?teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Navigator -- 19 Eylül 2015; 14:34:11 >

studyononuz gerçekten çok güzel , elinize sağlık , harika işler çıkartıcagınız şimdiden belli :)

bmw resminizin tamamının net olmsaı içi ya f degerini yükselticeksiniz mesela f/22 , zaten tripot şart oluyor bu sefer çünkü pozlama süresi uzuyor , yada focus stacking denen bir metod var objenin her yerini farklı farklı odaklayarak çektiginiz resimleri birleştiriyorsunuz , mesela objeyi dikey üç parçaya bölüp her defasında bir parçayı netliyorsunuz ve bu üç resmi photoshop ile birleştiriyorsunuz youtubede nasıl yapıldıgı ayrıntıl anlatılıyor ...
    çom zor degil harika sonuçlar alacagınıza emin olabilirsiniz ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blackas -- 19 Eylül 2015; 14:47:31 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: blackas

studyononuz gerçekten çok güzel , elinize sağlık , harika işler çıkartıcagınız şimdiden belli :)

bmw resminizin tamamının net olmsaı içi ya f degerini yükselticeksiniz mesela f/22 , zaten tripot şart oluyor bu sefer çünkü pozlama süresi uzuyor , yada focus stacking denen bir metod var objenin her yerini farklı farklı odaklayarak çektiginiz resimleri birleştiriyorsunuz , mesela objeyi dikey üç parçaya bölüp her defasında bir parçayı netliyorsunuz ve bu üç resmi photoshop ile birleştiriyorsunuz youtubede nasıl yapıldıgı ayrıntıl anlatılıyor ...
    çom zor degil harika sonuçlar alacagınıza emin olabilirsiniz ...

teşekkür ederim aradığım şey "focus stacking" denilen olaymış bunun üzerinde çalışacağım.

Rica ederim. Blackas'ın söylediği gibi diyafram artırabilirsiniz ama kaliteyi etkileyebilir ve yine de tamamı net olmayabilir. Eğer gerçekten kaliteli olsun diyorsanız stacking önerisine katılıyorum. Birkaç fotoğrafı birleştirmek çok uğraştırıcı birşey değil.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: finansmen1

Kalitesiz oldu ama açı, kadraj vs nasıl olmuş, onu merak ettim.

Zaman olarak harika bir zaman belki 5-10 dk sonra daha da güzel olabilirdi , bulutlarla beraber harika , zaten bir resmin içinde günbatımının dansettigi bulutlar varsa o resim harika oluyor ,
    çalışmadaki eksiklikten ilki 16:9 yada 3:2 ebatında olmaması kim nederse desin bu ebatlar resmi harika güsteriyor özelliklede 16:9 formatına bayılıyorum , digeri ise arkadaşlarında belrttigi gibi çatıların kesilmiş gibi çıkması kompozisyona olumsuz etki yapmış, düzgün kroplanarak birazda adjusment ayarlarıyla harika bir çalışma olur ...

hızlıca bir kesme yaptım ...

çatılardan dolayı(özelliklede sol alt köşede olan) iyi kesilmiyor

yada

farklı denemeler yapılabilir ...

Arkadaşlara sizin mesajınızdan alıntı yaparak cevap vereyim. Öncelikle yorumlarınız için hepinize teşekkür ederim.

Bu fotoğrafı şöyle açıklayayım. Üstad S. Kelby der ki; panaroma fotoğrafı,

i) Makinayı dikey tut,

ii) Her kadrajda diğer fotoğraf için %20 marj bırak,

iii) Şayet bulut vs gibi hareket eden cisimler kadraja giriyorsa, elini çabuk tut, her fotoğraf arasında 3-4 saniyeden fazla süre kalmasın,

der. Bunlar aklımda kalan en temel prensipler.

Bu prensiplere uyarak çekmeye çalıştım. Yani bir tür antreman diyebiliriz. Daha doğru dürüst tripod kullanmayı bilmeyen ben, hem marj bırakayım, hem de süratli olayım diye tırmalayınca, ortaya ancak böyle bir fotoğraf çıktı. Fotoğrafları PS’de birleştirdim ve hiç boşluk kalmayacak şekilde 16:9 boyutunda kestim. İşte dediğim gibi ancak bu kadar oldu.

Bu panoroma denemesi dışında HDR denemeleri için de fotoğraf çektim, tek kare fotoğraflar da. İnşallah onları da sizlerle paylaşacağım.

• Nihayet photoshop ile HDR birleştirip Lightroom'da düzenlemeyi becerebildim. PS ile fotoğraf düzenlemeyi hiç sevmiyorum. LR hem daha kolay hem de daha anlaşılır.

Bu da sizlere bir örnek.

SÜLEYMANİYE EYLÜL_HDR LR5 by Egemen Balkan, on Flickr

• Makineyle 2. gün

• Güneş battıktan sonra odaklama konusunda sıkıntı yaşıyorum.Keşke biraz daha net olabilseydi

Manüel odak kullanabilirsiniz. Odak zirvesi özelliği ile odaklanan alan farklı renklerle işaretleniyor ve kolayca manüel odaklayabiliyorsunuz. Böylelikle odak hatası azalıyor...

• quote:

Orijinalden alıntı: The Navigator

Güneş battıktan sonra odaklama konusunda sıkıntı yaşıyorum.Keşke biraz daha net olabilseydi

Denemeleriniz gerçekten çok güzel son çalışmanızı çok beğendim ...

hangi makina ile denerseniz deneyin zorlanmanız çok normal çünkü fotoğraf demek ışık demek , fotograf için yeterli ışık şart , makinenin teknik özellikleri bir nebze önemli olsada kullanıcı deneyimi hala en önemli faktör ;

bunu aşmak için @krizalit17 arkadaşımızın dediği odak zirvesi metodunu-tabi nx3000 de var mı bilmiyorum- kullanabilirsiniz , yada f değeri iyi olan lensler edinmeye çalışırsınız ,

@krizalit17 arkadaşımızın daha öncede belirtiği gibi aynı mesafedeki daha aydınlık bir nesneye deklanşöre yarım basarak odaklanıp sonra istediğiniz nesneyi çekmeye çalışabilirsiniz ...

yapması kolay olduğunundan değil tabi , söylemesi dile kolay :)

daha başka metodlar öneren olursa çok çok sevinir ve yeni bir bilgi öğreniriz ...

birde makine faktörü var , örneğin nx3000 de 21 tane odak noktası varken nx300 da bu sayı 105 e çıkıyor , nx30 da ise 247 adet odaklama noktası var , buda bir etmen oluyor tabiki ...

ayrıca;

Obtüratör gecikmesi(deklanşöre basmamız ile fotoğraf makinesinin perdeyi açıp kapatması arasındaki geçen süreye verilen isim) nx3000 de 298 ms iken nx300 de 116 ms nx30 da ise 125 ms olarak geçiyor ...

bu iki etmenin yanında nx3000 Kontrast algılama ile odaklama yaparken nx300 de ise Hybrid algılama var ...

bu saydıgım etmenlerde makine ile alakalı olduğu için size biraz daha iş düşüyor , sakın yanlış anlaşılmasın nx300 olsun nx30 olsun hatta nx1 olsun hepsinde gece çekimleri zordur ama makinalar bu zorluk derecesi bir nebze olsun aşağı çekebiliyor , mesela nx1 ile 1600 ISO ile bile harika kareler alınca gece çekim bile rahat bir hale gelebilir...

ben gece anlık resim çekmeyi sevmiyorum , genelde uzun pozlamalar yapıyorum , ö yüzden biraz daha rahatım galiba :)

birde resimlerinizi filckr e yükleyip burda paylaşırsanız sizinde çok güzel bir resim galeriniz olur ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi blackas -- 21 Eylül 2015; 0:38:52 >

• Nx2000'de var ama 3000'de odak zirvesi yok.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: The Navigator

Güneş battıktan sonra odaklama konusunda sıkıntı yaşıyorum.Keşke biraz daha net olabilseydi

Denemeleriniz gerçekten çok güzel son çalışmanızı çok beğendim ...

hangi makina ile denerseniz deneyin zorlanmanız çok normal çünkü fotoğraf demek ışık demek , fotograf için yeterli ışık şart , makinenin teknik özellikleri bir nebze önemli olsada kullanıcı deneyimi hala en önemli faktör ;

bunu aşmak için @krizalit17 arkadaşımızın dediği odak zirvesi metodunu-tabi nx3000 de var mı bilmiyorum- kullanabilirsiniz , yada f değeri iyi olan lensler edinmeye çalışırsınız ,

@krizalit17 arkadaşımızın daha öncede belirtiği gibi aynı mesafedeki daha aydınlık bir nesneye deklanşöre yarım basarak odaklanıp sonra istediğiniz nesneyi çekmeye çalışabilirsiniz ...

yapması kolay olduğunundan değil tabi , söylemesi dile kolay :)

daha başka metodlar öneren olursa çok çok sevinir ve yeni bir bilgi öğreniriz ...

birde makine faktörü var , örneğin nx3000 de 21 tane odak noktası varken nx300 da bu sayı 105 e çıkıyor , nx30 da ise 247 adet odaklama noktası var , buda bir etmen oluyor tabiki ...

ayrıca;

Obtüratör gecikmesi(deklanşöre basmamız ile fotoğraf makinesinin perdeyi açıp kapatması arasındaki geçen süreye verilen isim) nx3000 de 298 ms iken nx300 de 116 ms nx30 da ise 125 ms olarak geçiyor ...

bu iki etmenin yanında nx3000 Kontrast algılama ile odaklama yaparken nx300 de ise Hybrid algılama var ...

bu saydıgım etmenlerde makine ile alakalı olduğu için size biraz daha iş düşüyor , sakın yanlış anlaşılmasın nx300 olsun nx30 olsun hatta nx1 olsun hepsinde gece çekimleri zordur ama makinalar bu zorluk derecesi bir nebze olsun aşağı çekebiliyor , mesela nx1 ile 1600 ISO ile bile harika kareler alınca gece çekim bile rahat bir hale gelebilir...

ben gece anlık resim çekmeyi sevmiyorum , genelde uzun pozlamalar yapıyorum , ö yüzden biraz daha rahatım galiba :)

birde resimlerinizi filckr e yükleyip burda paylaşırsanız sizinde çok güzel bir resim galeriniz olur ...

öncelikle cevabınız için teşekkürler, yeni başladığım için bilmediğim şey çok makineyi alırken 21 odak noktası gayet iyi gözüktü gözüme nx300'de 105 tane olduğunu bilmiyordum, obtüratör gecikmesini ilk defa duyuyorum.Gerçi yavaş yavaş çekim profilim belli oluyor stüdyo ortamında model-portre ağırlıklı devam etmek istiyorum.Hava karardıktan sonra yada ışıksız ortamda çekim yapmayacağım (zaten yapamıyorum).Şimdilik küçük nesneleri çekiyorum ve makineyi bu konuda yeterli buluyorum.Zerene stacker ile stack çalışmalarına da başladım.

Bu da düşük bütçeli stüdyom

bu sene eldeki imkanlarla kendimi geliştirip seneye şöyle bir portatif paraflaş seti ile 45mm objektif almayı düşünüyorum

http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=11184
    http://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=8357

bu arada fotoğraflarımı 500px'e yüklemeye başladım, flickr kullanmadım daha önce biraz araştırmam lazım 500px

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Navigator -- 21 Eylül 2015; 1:52:02 >

• 
Sayfa: önceki 279280281282283
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.