Şimdi Ara

Samsung HM641JI Ciddi Harddisk Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir (1 Mobil) - 4 Masaüstü1 Mobil
5 sn
7
Cevap
0
Favori
979
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Casper markalı Windows 7 yüklü bir laptop'um var. Özellikleri şöyle:

İşlemci: Intel(R) Core(TM) i7 CPU M620 @ 2.67GHz
    RAM: 6,00 GB
    Sistem Türü: 64bit

Bilgisayar birkaç aydır durduk yere donup kalıyordu. İnternette gezerken donup kaldığında ses çıkmıyor ancak film izlerken donduğunda kulakları sağır eden motor sesine benzer bir sesle birlikte donuyordu. Bu durumdan kurtulmak için reset atmaktan başka bir çare yoktu. Ayrıca donma sıklığı bilgisayar tekrar açıldıktan sonra üst üste 7-8 kereden günde 1'e, 3-4 günde bire kadar değişkenlik gösteriyordu. Son zamanlarda bu sorunun devamıyla birlikte bir defa bilgisayar BlueScreen hatasıyla kendi kendine kapandı ve iki defa bilgisayar film izlerken yine donup kaldıktan sonra açıldığında Windows yanıt vermiyor uyarısıyla karşılaştım. Ayrıca son birkaç günde bilgisayar ağırlaştı, öyle ki farenin akışı dahi kesintisiz değil. Elimdeki bu verilerle sorunun kaynağını net'te araştırmalarımla bulamadım.

Daha sonra HD Tune 5.00 programıyla Error Scan taraması yaptım, 2 buçuk saat süren tarama sonunda herhangi bir bad sector bulunmadı. Ancak yine aynı programda Health bölümünde (0B) ID'li Calibrity Retry Count warning veriyordu. İlgili data net'te karşılaştığım 2, 3, 7, 49 gibi bir rakam değil 4192 idi. Aynı programda sıcaklık değeri ortalama 37 derece.

Bir sorun olduğu ortada ancak tek sorun bu mudur, başka bir sorun olabilir mi, sorunun tam olarak ne olduğundan, ne yapmam gerektiğinden bihaberim. Laptop henüz 1 yıllık, garantisi devam ediyor, ancak garantiye vermeli miyim, vermeliysem garantiye HD Tune'da bulunan uyarıyı ve SpeedFan taraması sonuçlarını bildirmeli miyim gibi soruların cevabını bilmiyorum. Zira net'te teknik elemanların bu sorunlarla ilgili bilgisi olmaması sebebiyle bu sonuçlardan bahsetmek yerine hard disk sesli, titreşimli çalışıyor gibi şeylerden bahsedilmesi yönünde mesajlar gördüm ancak bunun da doğruluğu hakkında bir fikrim yok.

Son olarak SpeedFan 4.45 programıyla Samsung HM641JI Harddiskin S.M.A.R.T. bölümünde yaptığım tarama sonucu şu şekilde:

Attribute Current Raw Overall
    Raw Read Error Rate 100 217 Very good
    Throughput Performance 252 0 Very good
    Spin Up Time 92 2639 Very good
    Start/Stop Count 100 941 Very good
    Reallocated Sector Count 252 0 Very good
    Seek Error Rate 252 0 Very good
    Seek Time Performance 52 0 Very good
    Power On Hours Count 100 4771 Very good
    Spin Retry Count 252 0 Very good
    Calibration Retry Count 96 4192 Watch
    Warning: Calibration Retry Count is below the average limits (100-100).
    Power Cycle Count 100 911 Very good
    GSense Error Rate 100 1425 Very good
    Power Off Retract Count 252 0 Very good
    Hardware ECC Recovered 100 0 Very good
    Reallocated Event Count 252 0 Very good
    Current Pending Sector 252 0 Very good
    Offline Uncorrectable Sector Count252 0 Very good
    Ultra DMA CRC Error Rate 200 0 Very good
    Write Error Rate 100 15701 Very good
    Load Retry Count 96 4192 Watch
    Warning: Load Retry Count is below the average limits (100-100).
    Load Cycle Count 90 109179 Watch
    Warning: Load Cycle Count is below the average limits (100-100).
    Free fall protection 100 1 Very good
    NOTE: not all warnings are reflected on fitness and performance overall values because relevancy is based upon the settings from the hard disk manufacturer who is the best entity deputed to define such relationships.

NOTE : your hard disk Load Cycle Count attribute current value (90) is below the normal range (100 - 100) reported for your specific hard disk model. Loads and unloads refer to the heads that fly over the platters. Those heads are parked in a safe place mostly when the hard disk is idleing or is instructed to enter low power modes. This operation can't be done indefinitely and every hard disk has a nominal number of times before expecting some influence on performance and reliability. Basically this means that your hard disk is getting old.

The overall fitness for this drive is 99%.
    The overall performance for this drive is 100%.

Yardımlarını bekliyor, şimdiden ilginiz için teşekkür ediyorum.

• Garantiye vermelisiniz bence. Sorun hdd de değil anakart üzerindeki sata kontrolcüsünde de olabilir. Size ileride başka sorunlar da yaşatabilir
  • Cevabınız için teşekkür ederim. Sorunun kaynağını bilmediğim için yaptığım taramalar sonucu harddisk problemi olduğunu düşünmüştüm ama elbette sorunun kaynağı dediğiniz gibi olabilir, bilemiyorum. Hem karşılaştığım sorunları hem de ilgili programların sonuçlarını bildirerek garantiye göndereceğim gibi duruyor.

Ayrıca sorunla alakalı mıdır bilmiyorum ama ısınma problemi olmamasına rağmen laptop'u önlem olarak sürekli soğutucuyla kullanıyorum ve ısınma hiç yok ancak fan çoğu zaman sesli biçimde çalışıyor. Yine de donma probleminin yanında rahatsızlık verdiğini söyleyemem.
  • Bende de errorlar(write ve read) çıkıyor sonuç alırsan paylaşırsan memnun olurum.
  • Fanın çok hızlı ve sesli çalışması işlemciye veya ekran kartlarına çok yüklenmelerde olur. Işlemci daha çok ısı üretiyor tabi fan da ona göre çalışıyor.
  • Yorumları okudum ve birkaç yere danıştım, sorunun tam tespitini yapamamam düzeltmek için herhangi bir girişimde bulunmamı engelledi ve garantinin de devam etmesi ve önerilerin bu yönde gelmesiyle 20.02.2012 günü laptopu teknik servise yolladım. Yardımlarınız için teşekkürler.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Slughorn

Yorumları okudum ve birkaç yere danıştım, sorunun tam tespitini yapamamam düzeltmek için herhangi bir girişimde bulunmamı engelledi ve garantinin de devam etmesi ve önerilerin bu yönde gelmesiyle 20.02.2012 günü laptopu teknik servise yolladım. Yardımlarınız için teşekkürler.

Merhaba Hocam, Servisten gelen cevap nedir. Calibrity Retry Count warning sorunu için. benimde 130 civarı ama değer sürekli değişkenlik gösteriyor eksiliyor veya artıyor sanırım anlık duruma göre.. Servisten gelen cevap ne yönderir bilgilendiriseniz seviniriz. teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    ssd disk sorunu?
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.