Şimdi Ara

Samsung 860 EVO SSD incelemesi 'Samsung yine çıta koyuyor'

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
1
Favori
2.128
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  •  
    Enerji verimliliği ve performansı, geleneksel planar yongalara kıyasla yüksek 3D V-NAND, TLC bellek yongalarıyla neredeyse 4 yaşını geçen 850 EVO, hatta çıktığı dönem alanların daha garantisi bitmedi, dayanıklılığı olsun, başarımı olsun, fiyat/performansı olsun alınabilecek en iyi birkaç SSD’den ve Samsung’un bir üretici olarak segmentinde çıta oluşturmuş SSD’lerinden biriydi. 860 EVO bu sefer MLC yongalarıyla, parantez içinde daha önce 850 PRO’da MLC yongalara yer verilmişti, şimdiden söyleyeyim yine çıta oluşturacak bir SSD olarak geliyor.
     
    Samsung 860 EVO SSD incelemesi 'Samsung yine çıta koyuyor' 

    Siyah-turuncu, “farkı biz oluştururuz” mahiyetindeki sloganı haricinde pek detaya rastlamadığım kutudan SSD’nin kendisi ve kullanım kılavuzu çıkıyor. Ürün 5 yıl sınırlı garantili, 850 EVO’da 5 yıl 75TB garanti vardı mesela, Samsung 860 EVO’nun TB yazım garantisi ve diğer detaylar için 29 Ocak 2018 gününü işaret ediyor, ki ben şimdiden söyleyeyim Samsung TB yazım garantisini ikiye katlayabilir.
     
    Samsung 860 EVO SSD incelemesi 'Samsung yine çıta koyuyor'

    Tamamı metal gövdesiyle, ki her SSD metal gövdeli olmuyor, 2.5 inç form faktöründe, 6.8mm kalınlığındaki SSD’yi ultrabook’lar, dizüstüler ve pek tabii masaüstü sistemlerde kullanabiliyorsunuz.

    Üzerinde öyle şatafatlı bir tasarım veya dikkat çekici bir etiket yok, “Samsung Katı Hal Diski” bu kadar. Arkasında tam model numarası ve seri kodunun bulunduğu bir etiket var.
     
    Samsung 860 EVO SSD incelemesi 'Samsung yine çıta koyuyor' 

    6Gb/s SATA III arayüzünden bağlanan SSD’nin, ki geriye de uyumluluk söz konusu, 250 ve 500GB, sonrasında 1, 2 ve 4TB’lık versiyonları var, 2 ve 4TB’lık versiyonları biraz gecikebilir ama diğerleri hızla ulaşılabilir halde olacaklardır. Bu arada, elimizdeki 250GB olanı, 150TB yazım ömrüne sahip, yine 250GB 850 EVO’nun iki katı yani. Günde 50GB yazsanız ki içerik üretmiyorsanız 50GB günlük kullanım için aslında çok fazla, gün içerisinde genelde okuma yaptırıyoruz SSD’ye, 8 yılı aşkın bir süre ediyor. SSD’ye 150TB yazınca şak diye bozulacak diye bir şey yok, bu minimum değer, şanslıysanız bu ömrü 3’e, 4’e bile katlayabilirsiniz.
     
    Samsung 860 EVO SSD incelemesi 'Samsung yine çıta koyuyor' 

    Ömrünü V-NAND, genel kullanımıyla 3D V-NAND’lere borçlu. 3bit MLC yongalar, ki tüketici sınıfı SSD’ler için 3bit MLC’li SSD’ler bir ilk, Samsung’un MJX kontrolcüsünün emrindeler, 512MB LPDDR4 bellekle desteklenmişler. EVO 850’de MGX kontrolcüsü ve 512MB LPDDR2 bir bellek vardı.
     
    Samsung 860 EVO SSD incelemesi 'Samsung yine çıta koyuyor' 

    Performans. Sıralıda 550MB/saniye okuma ve 520MB/saniye yazma hızına sahip EVO 860. 32 sıra 1 izlekli 4KB sırasız okumada 98, yazmada 90 bin IOPS yani giriş-çıkış işlemi değerini görüyoruz. EVO 850’ye göre okuma hızı 10MB/saniye daha iyi, yazmada aynı. EVO 850, okumada 97, yazmada 88 bin IOPS değerine sahipti. Güç tüketimine gelecek olursak, 850’nin de 860’ın da 250GB olanı yükte 2.2W çekiyor, yalnız boştayken EVO 850 5MW tüketirken 860 2MW tüketiyor, yani boşta yarı yarıya daha tasarruflu lakin çok minimal değerler bunlar, mesela bir dizüstüde etkisi hissedilmez bile. Bunlar kağıtüstü veriler bunlar, testlerle teyit etme vakti geldi
     
    Samsung 860 EVO SSD incelemesi 'Samsung yine çıta koyuyor' 

    CrystalDiskmark. 32 sıra 1 izlekli testte okumada 560, yazmada 530MB/saniye civarı bir hız elde ettim. Sıralıda da okumada 520, yazmada 495MB/saniye civarı. Günlük kullanımda fark yaratan, özellikle parçacıklı dosyalarda, 4KB testinde 850 EVO’dan okumada %10, yazmada %12 civarı daha başarılı. 850 PRO’dan okumada ve yazmada %5 civarı daha iyi.

    ATTO Disk Benchmark. Skorları 850 EVO ile karşılaştırırsak eğer toplamda %5 ila 7 arasında bir fark var, fark 860 EVO’nun lehine.
     
    Samsung 860 EVO SSD incelemesi 'Samsung yine çıta koyuyor' 

    Anvil’s Storage Utilities. Bu tablodan bizim ölçümlediğimiz IOPS değerlerini görebileceiniz gibi skoru kendi SSD’niz ve rakip SSD’ler ile karşılaştırabilirsiniz. 860 EVO, Samsung’un kendi içerisinde 850 EVO’dan %7 civarı daha iyi, 850 PRO ile kafa kafaya. Performans anlamında aynı kapasitedeki WD Blue’dan %12, ADATA SU800’den %20 civarı daha iyi skor alıyor 860 EVO.
     
    Samsung 860 EVO SSD incelemesi 'Samsung yine çıta koyuyor'

    AS SSD Benchmark. Tepki süresi bir SSD’de olması gerektiği gibi gayet düşük, aldığı toplam skor da bahsettiğim rakiplerinden %12-15 civarı daha yüksek.
     
    Samsung 860 EVO SSD incelemesi 'Samsung yine çıta koyuyor' 

    Sentetik testleri bir kenara bırakmak istiyorum arkadaşlar, bence performansını en belirgin şekilde görebileceğiniz senaryo dosya aktarımı tarafında. 2.6GB/saniyeye kadar okuma yapabilen bir NVMe SSD’den 860 EVO’ya sabit 300MB/saniye civarı bir hızla aktarım yapabildim. Intelligent Turbo Write ile, ki ilk olarak 840 EVO’da görmüştük, aktarımın 9GB’ına kadar 550MB/saniyeye varan bir hızla, sonrasında da 300MB/saniye civarı bir hızla yazım yapabiliyor, ufak tefek bir şeyler taşırken çoğu SSD’den atik bir hale gelmiş oluyor. Tüm bu testler sonucunda da sadece 43 dereceye çıktı 860 EVO, boşta da 25 derece sularında geziyor, ısıya bağlı bir hız düşüşü yok.
     
    Samsung 860 EVO SSD incelemesi 'Samsung yine çıta koyuyor' 

    Samsung EVO 860. Samsung, daha önce 850 PRO’da sunduğu, daha uzun ömürlü MLC yongaları 860 EVO ile EVO serisine taşıdı, EVO - PRO arasındaki TLC - MLC farkını kaldırmış oldu. Artık ayrışma noktası olarak 860 PRO’yu çok daha uzun ömürlü yongalar görebiliriz mesela. Videonun çekildiği tarih itibarıyla Türkiye için herhangi bir fiyat bilgisi yok, lakin TLC’li 850 EVO’dan en azından şu an için daha yüksek bir fiyatlandırmayla geleceğini söyleyebilirim, birçok açıdan daha başarılı sonuçta.
     
    Samsung 860 EVO SSD incelemesi 'Samsung yine çıta koyuyor' 
     
    Şunu söylemek gerek, çıta koymak her yiğidin harcı değil, bir SSD’yi başından sonuna kadar üretebilen Samsung gibi markalar bunu başarabiliyor. 860 EVO yeni bir çıta mı peki, SATA arayüzünün sınırlarına gelindi artık lakin 850 PRO ile karşılaştırınca da öyle görünüyor ama bulunduğu çıtayı sağlamlaştıracak en büyük etken Türkiye fiyatlandırması olacak. En nihayetinde tercih listesinin tepesine oynayabilecek cinsten bir SSD 860 EVO serisi.
     







  • Sata 3 için artık yol bitti sayılır. Bu aşamadan sonra artık yeni çıkacak sata 3 ssdlerde 4k yazma-okuma-iops üzerinde arge yapılması gerekiyor.

    860 evo'da da öyle aman aman iyileşme olmamış performans taraflı, fakat tbw konusunda iyileştirmeler var fakat tbw ne kadar önemli? File server gibi bir iş için kullanmadığınız müddetçe tbw limitlerine ulaşmanız çok uzun zaman gerektirir, ki bu limitlere ulaşmanız ssdlerin öleceği anlamına gelmiyor, sadece ssd üreticilerinin verdiği teorik okuma-yazma garantisinin sonra ermesinden ibaret bu konu. Tbw aşıldıktan sonra rastgele okumada 550 mb/s veren ssd belki 540'a düşer belki hiç düşme bile olmayabilir +15 tb den sonra düşüş başlayabilir. Yani bu ömür konusuna da çok takılmamak gerek ama elbette iyileştirilmesi kötü birşey değil.

    Sata 3 ssdler için artık hız konusunda çok birşey yapılamaması bir açıdan iyi, yeni teknolojilerin artık gelmeyecek olması ssd üreticilerini daha üst kapasitede ssdler üretme sürecine sokacaktır, bu da daha ufak boyutlu ssdlerin fiyatının aşağı çekilmesine neden olacaktır.

    Gelecek artık m.2'de. Yine aynı şekilde artık üreticilerin m.2 ler üzerinde arge çalışmalarına ağırlık vermeleri sata 3 ssdlerin de fiyatına olumlu etki yapacaktır. m.2 evet güzel fakat normal bir ev kullanıcısı için kaliteli kontrolcü, nand belleklere, iyi bir firmware'e sahip, tüm komponentleri kendisinin ürettiği bir sata 3 ssd yeterlidir. Ve tabiki bu saydıklarım bir firmayı işaret ediyor. SAMSUNG.

    Ssd'de asla samsung'dan şaşmayın. Evet f/p ürünleri pek yok fakat parasını kuruşuna kadar hak ediyor
    m.2 portu duyrulduğundan beri sata portunun çok fazla bir önemi kalmadı m.2 formunun hem sata hemde Nvme destekli olduğu düşünüldüğünde çok daha avantajlı sata 4 muhabbeti 2012 den beri konuşuluyor Sata 3.3 revizyonu 2016 da çıkmış sonrasında hiç bir gelişme olmamış olursa şayet ki pek zannetmiyorum varolan sata 3 ü ikiye katlar anca.

    bundan sonra Nvme tarafında geliştirme çok daha fazla olacaktır hatta şöyle bir senaryo var aklımda sistemimi yenilersem Samsung 970/980 500/512 GB Nvme SSD yanına Samsung 860 Evo 1 TB ama M.2 Sata formunda Oyun/iş amaçlı proje çalışma açısından mükemmel olur ve iki depolama da sadece anakart üzerinde olacağından yerden kazanç var illaki depolanacak arşivlenecek dosyalar için ise bir tane WD RED/RED Pro ile uzun vadeli depolama yatırımıda yapılmış olur.
    Veri aktarım hızları birçok etkene bağlı olarak değişkendir.

    Aktarımı yapılan dosyaların tek parça veya parçalı dosya olması.
    Aktarımın nereden nereye yapıldığı. (Ssd'den sata diske mi, sata diskten ssd'ye mi, ssd'den ssd'ye mi)
    Diskin doluluk oranı. (yeni nesil ssdlerde doluluk artık pek etkilemiyor performansı ama ufakta olsa etkisi olabilir)
    Ssd firmware'i. Ssd'de kullanılan kontrolcü ve nand belleklerin kalitesi. (bu tüm markalar için genel bir değişken)
    Anakart sata kontrolcüsü/driverlar.

    v.s v.s.

    Kağıt üstünde yazılan 500-550 mb/s değerlere her kopyalama-yazma işleminde ulaşmanız mümkün değildir, birçok değişken var.
  • 1tb en son 1 asgari ücretti takibi bıraktım şimdi 4 katı filan değil mi? (Param olsa daa) :)

  • Bu ssd hızlarının artması lazım. 550mb ta çakıldı kaldılar.

    Yeni sata portu çok gecikti.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: KalemKolik

    Bu ssd hızlarının artması lazım. 550mb ta çakıldı kaldılar.

    Yeni sata portu çok gecikti.

    m.2 portu duyrulduğundan beri sata portunun çok fazla bir önemi kalmadı m.2 formunun hem sata hemde Nvme destekli olduğu düşünüldüğünde çok daha avantajlı sata 4 muhabbeti 2012 den beri konuşuluyor Sata 3.3 revizyonu 2016 da çıkmış sonrasında hiç bir gelişme olmamış olursa şayet ki pek zannetmiyorum varolan sata 3 ü ikiye katlar anca.

    bundan sonra Nvme tarafında geliştirme çok daha fazla olacaktır hatta şöyle bir senaryo var aklımda sistemimi yenilersem Samsung 970/980 500/512 GB Nvme SSD yanına Samsung 860 Evo 1 TB ama M.2 Sata formunda Oyun/iş amaçlı proje çalışma açısından mükemmel olur ve iki depolama da sadece anakart üzerinde olacağından yerden kazanç var illaki depolanacak arşivlenecek dosyalar için ise bir tane WD RED/RED Pro ile uzun vadeli depolama yatırımıda yapılmış olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aceleciburak -- 23 Ocak 2018; 20:5:34 >




  • Bir ucuzlamadı şu SSD'ler.
  • Videonun yaninda yazi ve resimlerle ayni haberi sunmaniz gercekten cok guzel birsey, emeginize saglik. Diger videolarda da icerik ayni zamanda yazi ve resimlerle de sunulsa cok guzel olurdu.

  • Sata 3 için artık yol bitti sayılır. Bu aşamadan sonra artık yeni çıkacak sata 3 ssdlerde 4k yazma-okuma-iops üzerinde arge yapılması gerekiyor.

    860 evo'da da öyle aman aman iyileşme olmamış performans taraflı, fakat tbw konusunda iyileştirmeler var fakat tbw ne kadar önemli? File server gibi bir iş için kullanmadığınız müddetçe tbw limitlerine ulaşmanız çok uzun zaman gerektirir, ki bu limitlere ulaşmanız ssdlerin öleceği anlamına gelmiyor, sadece ssd üreticilerinin verdiği teorik okuma-yazma garantisinin sonra ermesinden ibaret bu konu. Tbw aşıldıktan sonra rastgele okumada 550 mb/s veren ssd belki 540'a düşer belki hiç düşme bile olmayabilir +15 tb den sonra düşüş başlayabilir. Yani bu ömür konusuna da çok takılmamak gerek ama elbette iyileştirilmesi kötü birşey değil.

    Sata 3 ssdler için artık hız konusunda çok birşey yapılamaması bir açıdan iyi, yeni teknolojilerin artık gelmeyecek olması ssd üreticilerini daha üst kapasitede ssdler üretme sürecine sokacaktır, bu da daha ufak boyutlu ssdlerin fiyatının aşağı çekilmesine neden olacaktır.

    Gelecek artık m.2'de. Yine aynı şekilde artık üreticilerin m.2 ler üzerinde arge çalışmalarına ağırlık vermeleri sata 3 ssdlerin de fiyatına olumlu etki yapacaktır. m.2 evet güzel fakat normal bir ev kullanıcısı için kaliteli kontrolcü, nand belleklere, iyi bir firmware'e sahip, tüm komponentleri kendisinin ürettiği bir sata 3 ssd yeterlidir. Ve tabiki bu saydıklarım bir firmayı işaret ediyor. SAMSUNG.

    Ssd'de asla samsung'dan şaşmayın. Evet f/p ürünleri pek yok fakat parasını kuruşuna kadar hak ediyor



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 23 Ocak 2018; 23:20:32 >




  • bende 850 evo var dosya aktarımı 80-110 mb civarında oluyor ilk günden beri böyle normalmi bu çünkü videoda 300 mb lık hız vardı...

  • quote:

    Orijinalden alıntı: KuvvetMira27

    bende 850 evo var dosya aktarımı 80-110 mb civarında oluyor ilk günden beri böyle normalmi bu çünkü videoda 300 mb lık hız vardı...

    Veri aktarım hızları birçok etkene bağlı olarak değişkendir.

    Aktarımı yapılan dosyaların tek parça veya parçalı dosya olması.
    Aktarımın nereden nereye yapıldığı. (Ssd'den sata diske mi, sata diskten ssd'ye mi, ssd'den ssd'ye mi)
    Diskin doluluk oranı. (yeni nesil ssdlerde doluluk artık pek etkilemiyor performansı ama ufakta olsa etkisi olabilir)
    Ssd firmware'i. Ssd'de kullanılan kontrolcü ve nand belleklerin kalitesi. (bu tüm markalar için genel bir değişken)
    Anakart sata kontrolcüsü/driverlar.

    v.s v.s.

    Kağıt üstünde yazılan 500-550 mb/s değerlere her kopyalama-yazma işleminde ulaşmanız mümkün değildir, birçok değişken var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 23 Ocak 2018; 23:35:32 >




  • Testte OCZ TR150, Crucial BX200, Samsung 750 Evo, Samsung 850 Pro, SanDisk Extreme Pro ve SanDisk Ultra 2 modelleri yer aldı. Her modelden iki adet SSD’nin yer aldığı testte en son havlu atan ürün 9.1 Petabyte yani 9100 TB yazma işleminden sonra Samsung 850 Pro oldu

  • Üzerinde samsung katı hal diski değil samsung katı hal sürücüsü yazıyor.

  • KuvvetMira27 kullanıcısına yanıt
    Ssd den hdd ye aktatıyorsanız normal bir durum, çünkü hdd nin hızı ssd ye yetişemediği için ssd de hdd nin hızında okuma ve yazma yapar. Usb Flash diskten aktarma yapıyorsanız da flash diskin hızına bağlı aktarım olur. Testte kullanılan nwm.e ssd olduğu için o hızları görebiliyorsunuz.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Merhabalar ben bir notebook kullanıcısıyım ve bilgisayarımdaki hdd'nin ses çıkartması nedeniyle bir ssd bakıyordum en son ssdlerden 850 ve 860 evoda karar kıldım bu ikisinden birini elemeye bakarken de bu videoya denk geldim.Öncelikle video çok açıklayıcı olmuş hazırlayan arkadaşın ellerine sağlık bir videoda gerekli bütün makaleleri vermiş ve benim gibi 860 evo ve diğer ssdler arasında seçim yapmak arasında kalan insanlar için işlerini baya bir kolaylaştırmış.Videoyu anlatma biçimi de bir haylı ilgi çekici ve insanı bunaltmayan bir biçimde ona teşekkür etmek istedim işini çok güzel bir şekilde yapıyor bence.Çok başarılı bir video olmuş videoyu hazırlayan arkadaşı da takip listeme aldım teşekkür ederim. =)

  • Bu modelde (860 Evo) Samsung Magician ile Over-Provisioning yapan var mı fabrika çıkışına ilave olarak? Gerek var mı size göre.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.