Şimdi Ara

Samanyolu Galaksisi toplamından 1 milyon kat daha büyük patlama gözlemlendi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir - 6 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
323
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Samanyolu Galaksisi toplamından 1 milyon kat daha büyük patlama gözlemlendi



    Amerikan Uzay Ajansı’na bağlı (NASA) James Webb Uzay Teleskobu kullanılarak, Samanyolu Galaksisi'nin toplamından 1 milyon kat daha parlak bir patlama gözlemlendiği açıklandı.



    Bu büyük patlama 7 Mart 2023 tarihinde gerçekleşti ve uzayda yaşam için gerekli nadir kimyasal elementleri oluşturdu.



    Ayrıca Bkz.Telefon piyasasının bir dönem lideri Nokia’nın büyük umudu Lumia'ya ne oldu?



    Samanyolu Galaksisi'nin genel toplamından 1 milyon kat daha parlak olan patlama, 50 seneden fazla süredir devam eden araştırmalarda tespit edilen “en parlak 2'nci gama ışını patlaması” olarak kayıtlara geçti.



    Bu patlama, 2 nötron yıldızının yaklaşık 1 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksiyle birleşmesiyle meydana geldi.



    "GRB 230307A" adı verilen nadir patlama sonucu, 2 nötron ya da bir nötron yıldızı ile bir kara delik birleştiğinde, kompakt ikili sistemde meydana gelen ve adına "kilonova" denilen astronomik olay ortaya çıktı.



    Hollanda'daki Radboud Üniversitesinde astrofizik profesörü Andrew Levan, James Webb Uzay Teleskobu'yla ilk kez bir "kilonova" sonrasının gözlemlendiğini söyledi.



    James Webb Uzay Teleskobu, nadir bir metaloit olan "tellür"ün patlama sonrası ortaya çıkan kimyasal izini tespit etmek için de kullanıldı.



    James Webb Uzay Teleskobu'nun yanı sıra NASA'nın Fermi Gama-Işığı Uzay Teleskobu, Neil Gehrels Swift Gözlemevi ve NASA'nın keşif uydusu Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) de patlamayı gözlemledi.




    Kaynak:https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/samanyolu-galaksisinin-toplamindan-1-milyon-kat-daha-parlak-patlama-gozlemlendi/3033160







  • 1 milyar ışık yılı uzaklıktaki diyor haberde…. Yani bir milyar ışık yılı önceki bir patlama bu çoooook geçmişte kaldı…

  • Mstt.2010 kullanıcısına yanıt
    Bu büyük patlama 7 Mart 2023 tarihinde gerçekleşti ve uzayda yaşam için gerekli nadir kimyasal elementleri oluşturdu.
    diyor haber.de
    Biz göremedik o ışığı niyeyse

  • Mstt.2010 kullanıcısına yanıt
    Aydınlandık )

    1 milyar ışık yılına ne kadar zaman da gidiliyor peki?

    Bize gerekli olmayan bilgiler listesine ekleyelim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 1 milyar yıl sonra görürsün o ışığı ??

  • yemek bile yapar bu teleskop o kadar yetenekli her şeyi yapıyor ciddi ciddi yorum yapıyorsunuz ama adamlar işkembeden sallıyor sadece

  • Nasa piyasayı boş bulduğu için, her iki haftada bir, ayda bir sürekli gündemde olabilmek için, görünür olmak için, bakın çok mükemmeliz imajını ve pr ını yapmak için böyle haberleri salar piyasaya.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bu gama ışını patlamasının olayı,

    1) Kilonova olduğu düşünülen uzun süreli bir gama ışını patlaması olması. Halbuki uzun süreli gama ışını patlamaları genelde süpernovalara atfedilmekte ve kilonova kaynaklı gama ışını patlamalarının iki saniyeden daha kısa sürede gerçekleşen kısa süreli gama ışını patlamaları olacağı varsayılmaktaydı. Yani astronomideki temel bir varsayıma iki yüz saniyelik uzun bir gama ışını patlaması şeklinde karakterize olan bir kilonova hadisesiyle meydan okuma var.

    2) Kilonovalar çok nadirler. Gözlemlenmesi ve analizinin oldukça zor olduğu aktarılan olgular. Ama James Webb Uzay Teleskobu (JWST) sayesinde artık daha önce hiç olmadığı kadar başarılı biçimde kilonova tespit, gözlem ve analizi mümkün. Bu ve buna benzer tüm gelişmeler ilgili teleskobun astronomi, astrofizik ve kozmolojide yol açabileceği bilimsel devrimin ilk ayak sesleri şeklinde okunabilir.

    3) Kilonovalar yaşam için de gerekli olan periyodik tablodaki bir takım ağır elementlerin kaynağı addediliyorlar. Buna göre bir kilonova yani nötron yıldızı birleşme olayı sırasında bu ilgili egzotik ağır elementler sentezlenmekte. Bu hadise bu sürecin daha iyi anlaşılması için oldukça iyi bir fırsat.

    https://phys.org/news/2023-10-second-brightest-gamma-ray-elements-life.amp
    https://idp.nature.com/transit?redirect_uri=https%3A%2F%2Fwww.nature.com%2Farticles%2Fs41586-023-06759-1&code=175d7c72-0c0e-4af2-a4dc-325663d7458d
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • "Patlama 7 Mart'ta gerçekleşti" yerine "gözlemlendi" demek daha doğru olmaz mıydı?

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evrenin genişliğinde bak ya.

  • 1 milyar yil sonra gorursun o isigi diyen adama hic bisey diyemiyorum?? adanlar zaten 1miltar yil sonra gormus bunu dahi algilayamiyorlar...

  • 1 ışık yılı yaklaşık 10 trilyon kilometre uzaklık demek nasıl oluyor da 10 trilyon X1 milyar uzaklığı tespit ediyor NASA gözlemlenebilir evren içinde 23 milyar ışık yılı diyor?? Güneş 32 milyon santigrat mış.ulan içirmeyin şunlara dedik kırk defa

  • Yani bir milyar sene önce hadise olmuş. Kullandığımız maddeler nasıl yaratılmış acaip tezgahlarına geçmişe bakıyoruz.

    Kudretinin azametini ve hikmetinin mükemmeliğini görüyoruz.

  • DH Misafiri D kullanıcısına yanıt
    Bilim İnsanları İnatla Kainatın Yoktan Yaratılmadığını ispatlamaya çalışmaları.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • pandemide bilimin hangi seviyede olduğunu gördük kainat hakkında nokta kadar dahi bilgi sahibi olduğunuzu düşünmuyorum

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.