Şimdi Ara

'Sağ Ol' ve 'Hoşça Kal'ın Yazımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
3.578
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet arkadaşlar, TDK'nın sitesinde "sağ ol" şeklinde yazıyor, "hoşça kal" ise sitede ve yazım kılavuzunda yazmıyor. Benim tahminim hoşça kal'ın da ayrı yazılacağı görüşünde. Bilgisi olan arkadaşlar bizi de bilgilendirirse sevinirim. Peki sizce bu sözcükler birleşik yazılmalı mı? Çünkü TDK sözcüklerin kullanım biçimlerini daha çok göz önünde bulunduruyor ve bu sözcüklerin çoğunluka bitişik yazılıyor. TDK halktan kelimeleri soyutlaştırmamalı aksine kullandığı biçimi kabul etmeli.

• Ne tür bi işsizsin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Social-Adam

Ne tür bi işsizsin

İşsizlikle ne alakası var, dilimizi doğru kullanmaya çalışmak işsizlik mi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Social-Adam

Ne tür bi işsizsin

Senden daha yararli bir issiz en azindan.

"Hosca kal" seklinde yaziliyormus baktigim yerlerde. Ben bitisik yazardim genelde

• TDK'da bulamadım fakat diğer internet kaynaklarında "hoşça kal" şeklinde geçiyor. Kurala göre de mantıklı olan ayrı olması zaten, her iki kelimede de anlam yok olmuyor.
  • TDK'da bitişik yazılıyor olsaydı bulabilirdik zaten. Teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. Ama toplumda bu kadar yerleşmiş bir şeyin TDK tarafından da kabul edilmesi gerekiyor bence.
  • Sınavda çıkmıştı hatta.Doğrusu "hoşça kal", hoş çakal bile yazan vardı sınavda
    Bir de "Sağ ol" doğrusu.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Sağ ol ve hoşça kal şeklinde yazılmalıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Josepth

Sınavda çıkmıştı hatta.Doğrusu "hoşça kal", hoş çakal bile yazan vardı sınavda
    Bir de "Sağ ol" doğrusu.

Hoş çakal
  • "Hoşça kal" ve "sağ ol" ayrı yazılıyor. "Hoşça kal"ın ayrı olması doğru ama bence "sağ ol" birleşik yazılmalı çünkü orada karşıdakinin sağ olmasını istemekten ziyade ona teşekkür etme amacı var. Konuşurken "sağ ol" demek tuhaf gelmiyor ama yazı dilinde "sağ ol" olarak yazınca bana bile hâlâ tuhaf geliyor.
  • Peki bu değiştirilmiş bir yazım mı yoksa uzun zamandır süregelen bir şey mi ? Eskiden beri böyleyse insanlar niye bunu sürekli bitişik yazmış ?
  • Bilgi için sağ ol.

• quote:

Orijinalden alıntı: emrEvo8

"Hoşça kal" ve "sağ ol" ayrı yazılıyor. "Hoşça kal"ın ayrı olması doğru ama bence "sağ ol" birleşik yazılmalı çünkü orada karşıdakinin sağ olmasını istemekten ziyade ona teşekkür etme amacı var. Konuşurken "sağ ol" demek tuhaf gelmiyor ama yazı dilinde "sağ ol" olarak yazınca bana bile hâlâ tuhaf geliyor.

Tuttuğun altın olsun gibi bir şey sağ ol, yani sen bana bunu verdin/yaptın sen ölme diyorsun

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

"Hoşça kal" ve "sağ ol" ayrı yazılıyor. "Hoşça kal"ın ayrı olması doğru ama bence "sağ ol" birleşik yazılmalı çünkü orada karşıdakinin sağ olmasını istemekten ziyade ona teşekkür etme amacı var. Konuşurken "sağ ol" demek tuhaf gelmiyor ama yazı dilinde "sağ ol" olarak yazınca bana bile hâlâ tuhaf geliyor.

-İyilik, yardım veya hoşa giden bir davranış karşısında "çok yaşa, teşekkür ederim" anlamlarında söylenen bir söz. Ayrıca ünlem olarak kullanılıyor. Herhangi bir ses olayı yok ama farklı anlamlarda kullanılıyor bence. Birinde yaşamak, diğerinde ise teşekkür anlamında. Bence sağ ol ve sağol olarak ayrılmalı.
  • Başınız sağ olsun da ayrı yazılır ama bence Teşekkür anlamında sağol'un birleşik yazılması gerek demeli başkalaşmış bu "sağ ol" kalıbı.

Hoşça kal olur o , Kal nasıl kal Hoşça kal Hoşça zarf ayrı yazılmalı ama bu bir kalıp olmuş şimdi.

Tdk'nın ne bok yediği belli değil açıkçası.

Darbe sonrası işlevsiz bıraktılar.
  • Bi50likdaha B kullanıcısına yanıt
    Oradaki profesörler kafayı yemiş. Her yıl bir şeyin yazımını değiştiriyor, garip garip Türkçeleştirmeler yapıyor, yeni yeni kökler buluyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: sucuklukahve

Oradaki profesörler kafayı yemiş. Her yıl bir şeyin yazımını değiştiriyor, garip garip Türkçeleştirmeler yapıyor, yeni yeni kökler buluyor.

Yazımını değiştirmemeleri gerek ama , Türkçeleştirme yapıp , Eski kökleri bulup yeni gövdeler , sözcükler üretmeliler bir dil ancak böyle diri kalır :)

İşlerini düzgün yapmalılar yalnızca , biz de yadırgayıcı olmamalıyız
  • quote:

Orijinalden alıntı: Simple Man

quote:

Tuttuğun altın olsun gibi bir şey sağ ol, yani sen bana bunu verdin/yaptın sen ölme diyorsun

Günlük hayatta biri "sağ ol" derken aklından ölümle ilgili bir düşünce geçtiğini sanmıyorum. En azından benim geçmiyor. Burada daha çok minnet bildirme amacı var. Yani kimsenin "ölme" diye düşünerek bunu söylediğini sanmıyorum.

Yukarıdaki arkadaşın da dediği gibi sağol ve sağ ol diye ayrılmalı. Yoksa bazı durumlarda "sağ ol" diyen birinin gerçekten sağ olmayı mı, teşekkür etmeyi mi kast ettiğini nasıl bileceğiz?

• quote:

Orijinalden alıntı: Bi50likdaha

quote:

Orijinalden alıntı: sucuklukahve

Yazımını değiştirmemeleri gerek ama , Türkçeleştirme yapıp , Eski kökleri bulup yeni gövdeler , sözcükler üretmeliler bir dil ancak böyle diri kalır :)

İşlerini düzgün yapmalılar yalnızca , biz de yadırgayıcı olmamalıyız

Türkçeleştirme yapsın ama biraz mantıklı olsun. Dile yeni yeni yerleşmeye başlayan sözcükleri Türkçeleştirsin. Kumanda gibi yerleşmiş kaç yıldır kullanılan bir kelimeyi değil de anlaşılmaz latince tıp terimlerini çevirebilir. Halk da doktora gittiğinde bir şeyler anlar, doktor da hastalığı anlatmak için kılıktan kılığa girmez.

• olmak, etmek, eylemek gibi yardımcı eylemler ayrı yazılır zaten. Maalesef benim de zamanında yaptığım hatalardan biriydi sağol veya saol yazmak.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.