Şimdi Ara

Sağ ol neden bitişik yazılmaz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
1.512
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Ben teşekkür anlamında söylüyorum. Çok yaşasın istemiyorum ki. Başlarda başka kullanılıyor olabilir ama artık kullanım yerinden dolayı bitişik yazılması gerekmez mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Psikolog M. -- 25 Mayıs 2012; 17:13:39 >

• sağ ol
    olmak fiili var bu yüzden ayrı yazılır

normalde teşekkür anlamında demek istersen teşekkür dersin yani sağ ol kelimesi sonradan uydurulmuş kelimedir halk arasında kullanılır

teşekkür ederim yerine kısaltma teşekkür derler işte bu tarz oluyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: baris195

sağ ol
    olmak fiili var bu yüzden ayrı yazılır

normalde teşekkür anlamında demek istersen teşekkür dersin yani sağ ol kelimesi sonradan uydurulmuş kelimedir halk arasında kullanılır

teşekkür ederim yerine kısaltma teşekkür derler işte bu tarz oluyor

Ben de artık halk böyle kullandığı için birleşmesi gerekmiyor mu diye soruyorum. Gecekondu, çıtkırıldım, külyutmaz gibi.
  • etmek, olmak, kılmak gibi yardımcı fiiller ses düşmesi ya da ses türemesi olmadıkça ayrı yazılır.
    Örneğin:
    Fark etmez
    Türeme ya da düşme yok. Ayrı yazılıyor.
    Ama:
    His + etmek = hissetmek

Gecekondu, külyutmaz. Bunlar birleşik isim. Her iki kelime de anlamlarını yitirdikleri için birleşik yazılıyor.
    ne geceyle alakası var, ne konmakla. Kül yutmayla bir alakası yok. Vs.

Türkçe derslerinizde uyumayın
  • quote:

Orijinalden alıntı: emrEvo8

etmek, olmak, kılmak gibi yardımcı fiiller ses düşmesi ya da ses türemesi olmadıkça ayrı yazılır.
    Örneğin:
    Fark etmez
    Türeme ya da düşme yok. Ayrı yazılıyor.
    Ama:
    His + etmek = hissetmek

Gecekondu, külyutmaz. Bunlar birleşik isim. Her iki kelime de anlamlarını yitirdikleri için birleşik yazılıyor.
    ne geceyle alakası var, ne konmakla. Kül yutmayla bir alakası yok. Vs.

Türkçe derslerinizde uyumayın

Benim Türkçe dersim iyidir kuralları biliyorum yani. Ben zamanla anlamından uzaklaştığı için birleşik yazılmalı diyorum. Misal "gecekondu" geceleri kaçak yapıldığı, gece konduğu için gecekondu denmiş. Ve o kaçak yapının ne geceyle alakası var ne konmakla o yüzden birleşik yazılıyor. Sağ ol derken de artık çok yaşa anlamını yitirip teşekkür anlamına geldiği için bir değişiklik olmalı ve bitişik yazılmalı diye düşündüm.

• ben birleşik kullanıyordum bugüne kadar ama teşekkür anlamında kullanıyordum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.