Şimdi Ara

Sabancı Üniversitesi Hakkındaki Sorularınız

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
84
Cevap
2
Favori
15.251
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Bu sene tercih yapacak arkadaşlar için eğer sabancı hakkında ortamı olsun, imkanları olsun, derslerin zorluğu, ücretleri olsun merak ettiğiniz herşeyi bilgim dahilinde cevaplamaya çalışırım. Tercih döneminde hepinize başarılar dilerim.

Ayrıca bu siteden sabancı üniversitesi hakkında birçok bilgiye erişebilirsiniz.
    http://tercihim.sabanciuniv.edu/

• burs veriyor mu?
  • Mühendislik ve doğa bilimleri tam olarak ne oluyor kısaca bir özet geçebilir misin?
  • @adem369
    tabii ki burs veriyor. ssbf mdbf ve ybf bölümlerinin tam burslu kontenjanlarından girerseniz eğer ilk 3000deyseniz 4 kişilik yurtlarda konaklama ve ayda 400 tl burs kazanırsınız. yok ilk 3000de değilseniz sadece öğrenim ücreti alınmaz.

@awesmart
    kısaca mdb sabancı üniversitetsinin 3 fakültesinden biridir. İçinde mekatronik, elektronik, üretim sistemleri(=endüstri), malzeme, bilgisiyar bilimi ve mühendisliği ile biyoloji bilimleri ve mühendisliğini barındırır.
  • --------------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FKD -- 28 Aralık 2014; 17:23:05 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: FKD

Alan seçimi olayı nasıl oluyor peki? Diyelim herkes bir bölümü istedi ne olacak :)

Birde ÖSYM rehberinde iibfyi göremedim, Yönetim Bilimleri Fakültesi var ve hiçbir puan bilgisi yok. Yapısal bir değişiklik mi var acaba?

O dediğin şeyi biz de girerken sorduk aldığımız cevap merak etmeyin her zaman bütün bölümlere giden en az 30-40 öğrenci oluyor idi ve gerçekten de öyle. Sabancıda insanlar iki sene okuduktan sonra bölüm seçtikleri için istedikleri yeri bilinçli olarak seçerler ve mutlu olacaklarını bildikleri bölümlerde okurlar. Bir de bölümlere belirli bazı zorunlu dersleri geçemeden giremiyorsunuz. Yani herkes öyle elini kolunu sallayarak giremiyor. Tabii bazı bölümlerde yığılma oluyor ister istemez. Mesela endüstriy her sene okulun üçte biri tercih eder ve çoğu burssuz olur zaten.

Ösym rehberine bakmadım ama geçen sene puanlara şurdan ulaşabilirsin: http://tercihim.sabanciuniv.edu/tercih-puanlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi lunar caustic -- 8 Temmuz 2011; 22:51:43 >

• ---------------

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FKD -- 28 Aralık 2014; 17:23:24 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Evet aynen öyle hatta ilk 4000e girsenizde öyle. aynı şekilde mdbf ye tam burslu girenlerin hepsi de onur burslu oluyor. Eğer ilk 500e girerseniz üstün başarı burslu oluyorsunuz. Burslar hazılıkta dismissed olursanız(yani bir senelik hazırlığı 1,5 senede bitiremezseniz) kesiliyor. Onun dışında ders başarısızlıkları yüzünden burslar kesilmez. ancak şu şart var okul size hazırlık+4 olmak üzere 5 yıl verir. Eğer 1 dönem uzatırsanız burssuz devam edersiniz.
  • kings_eyes hangi bölümdesin? Eğer bilgin varsa MBA programı ile ilgili birşeyler sormak istiyorum.
  • Henüz bölüm seçmedim 1. sınıftayım. MBA programı hakkında çok fazla bilgim yok. Tek bildiğim dünyanın en iyi mba eğitimi veren kurumlardan biri olan MIT-Sloan la çift diplama programı anlaşması yaptıkları. Ona da şu linkten ulaşabilirsin. http://som.sabanciuniv.edu/tr/mba-mit
  • bu konuyu açtığınız için çok teşekkürler.

acaba yurtları hakkında ne söyleyebilirsiniz? odalarda banyo falan var mı örneğin, 2 kişilik odalar rahat mıdır yurt yaşamı nasıldır ve okul genel olarak bir yeni olmanın tecrübesizliğiyle itham ediliyor. ama o kadar da yeni değil, niyeyse aileme kabul ettirmekte zorlanıyorum "köklü" olmadıkları için :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: x--treme

bu konuyu açtığınız için çok teşekkürler.

acaba yurtları hakkında ne söyleyebilirsiniz? odalarda banyo falan var mı örneğin, 2 kişilik odalar rahat mıdır yurt yaşamı nasıldır ve okul genel olarak bir yeni olmanın tecrübesizliğiyle itham ediliyor. ama o kadar da yeni değil, niyeyse aileme kabul ettirmekte zorlanıyorum "köklü" olmadıkları için :)

Sabancının yurtları gerçekten standartların üstünde yurtlardır. Odaların(study olanlar hariç) hepsinde banyo ve tuvalet var. Yurtlara giriş-çıkış saatleri tamamen serbest.Tabii bu bazı olumsuzluklara yol açıyor. Bazen millet sarhoş bir şekilde yurda girip ses falan çıkarıyor, müzik falan açıp parti yapanlar oluyor ama bu insanlarla konuşursan veya güvenliğe söylersen seni rahatsız edemezler. Bir başka olumsuzluk da yurtların pahalılığı. eğer tam burslu girmeyeceksen 4 kişilik için 3900 2 kişilik için 7200 tl. Onun dışında tecrübesizlik konusu kesinlikle sabancının sahip olduğu problemlerden biri değil. Okulun kurucu rektörü, şimdiki rektörü ve dekanlar kesinlikle çok tecrübeli ve sabancı kurulmadan öncede yöneticilik yapmış insanlar. Köklü olmadığı doğru ama tecrübesiz değiller kesinlikle.

Yine kafanıza takılan bir soru olursa elimden geldiğince, objektif bir şeklide cevaplamaya çalışırım. Kolay gelsin.

• @kings_eyes

Öncelikle yanıtlarınız için çok teşekkürler. Ben burslu girebilirim diye düşünüyorum, kısmet elbette ki.
    Ben şu anlamda soruyorum, köklü olması benim için önemli değil. Ama ben mühendislik ve doğa bilimleri programına gireceğim ve mesleğime yetkin bir şekilde hazırlanmak istiyorum. Adam gibi öğrenim görme konusunda devlet ünv.'lerdeki prof.'ların vs. özel ünv.'lerce alındığı bir gerçek (hepsi demiyorum elbette ama mesela Sabancı'nın rektörü ülkeye ilk olarak İTÜ'de gelmiş mesela) Bu konuyu sormak istemiştim tam olarak.

Yemekhanede yemekler konusunda ne düşünüyorsunuz ?
    Şehre uzaklık malum, kampüs hayatı yeterli mi, yani o süre içinde izolasyon ve yalnızlık yaşanıyor mu?(böyle şaka gibi sordum ama inanılmaz ciddiyim bu konuda)
    Fiziksel koşulları nasıl buluyorsunuz?

Ve en önemlisi, mutlu musunuz? Çevreniz, arkadaşlarınız ve okul tam olarak söylemek gerekirse pişmanlık duygusunu yaratıyor mu? İTÜ'deki birçok arkadaşım bu sene yeniden girdiler memnuniyetsizlikten dolayı(kızmayın İTÜ'lüler :)

• Sabancının sitesinden hocalarına bakarsan çoğunun doçent(associate professor) yada yardımcı doçent(assistant professor) olduğunu görürsün. Aslında sabancının yaptığı bilimsel kariyerinde zirveye çıkan profları almak yerine iyi okullardan mezun olmuş, amerikada iyi yerlerde master, doktora yapmış, akademik manada ilerlemek için daha çok fazla çalışması gereken, heyecanlı akademisyenler almak. Çünkü böyle insanlar hem daha fazla akademik çalışma yapar hem de lisans ve lisansüstü öğrencilere daha yakın olarak onlara da kendileriyle beraber çalışma fırsatı sunarlar ki sabancıda bunun örnekleri çok var. Bir de okul özel olduğu için hocalar da kaliteli olmak zorunda aksi taktirde şutlanırlar, dolayısıyla asıl hocalar devletten geliyor diye oraya gitmek çok akıllıca değil çünkü onların kovulma ihtimali yok.

Yemekler orta derecede. Öyle hergün kebap, köfte falan çıkmıyor. Ancak fiyatları çok yüksek. Her gruptan birkaç çeşit yemek çıkar. Bunlardan üç tanesiyle bir tabledot menü oluşturulur ve fiyatı 5tl dir. Onun dışında eğer tabledotu beğenmezsen istediğin 4 kap yemeği seçip 7 tl ödersin. Kahvaltıda ortalama 3-4 civarında dersek ortalama ayda 400 tl yemeğe gidiyor.

Ciddi olmakta haklısın. Kampüs ortamı çoğu zaman yeterli oluyor bir öğrenci için.(spor, sosyal aktiviteler, kütüphane, yemek vs.) Onun dışında çok gezen, parti, bar ortamlarını seven, taksim, bağdat takılan biriysen okulda shuttlelar oluyor belli saatlerde onları kullanarak istediğin yere gidersin. Bir de okula çok yakın viaport var oraya da ücretsiz servis kalkıyor belli saatlerde. Arada oraya yemeğe, sinemaya, gezmeye falan gidebilirsin. Okulda kulüplere falan girer, arkadaş ortamı yaparsan sıkılmazsın.

Fiziksel koşullara gelirsek, spor merkezimiz cidden çok iyi(hatta gereksiz iyi mesela koşu bandındayken facebook, twitter falan gezebiliyorsun) ve ücretsiz. Onun dışında havuzumuz falan yok maalesef. Bu büyük bir eksik. kütüphanemiz çok güzel. İstediğin zaman oda rezerve edip arkadaşlarınla çalışabiliyorsun. Labaratuvarlara zaten değinmeme gerek yok. Daha yeni nanoteknoloji merkezimiz açıldı. Koşullar cidden iyi ve az öğrenci olması sebebiyle hemen hemen her aleti çok rahat bir şekilde kullanabiliyorsun.

Bu çok güzel bir soru gerçekten. Bu senin yaşam tarzına, hayat görüşüne göre şekillenebilecek bir soru aslında. Bazı açılardan pişmanlık duygum var ama okulun eğitim kalitesiyle alakalı olmayan şeyler. Bu soruna daha sağlıklı cevap verebilmem için senin endişelerini ve beklentilerini bilmem gerekir. Bir de şunu söyleyim hiç bir okuladan bütün beklentilerini karşılayacağını bekleme. Sonradan en basit bir olay yüzünden moralin çok bozulabilir ve kendine zarar vermiş olursun.

• @kings_eyes

Öncelikle teşekkür ederim ikidir yorulmadan yazıyorsunuz, bilgilendiriyorsunuz.

Sabancı'ya gittik, bize öğrencilerin %55-60'ının ilk girdiklerinde istediklerinden farklı bölümleri tercih ettiğini söylemişlerdi 2 yıl sonra seçerken, yani bu öğrenci atıyorum Boğaziçi Bilgisayar'a girse, iki yıl sonra istemediği bir meslek sahibi olacak. Pişmanlık meselesine bu yüzden değindim. Sizin pişmanlıklarınızı merak ettim açıkçası, özel şeyler galiba?

Neyse, benim Sabancı'yı düşünme sebebim 1-bölüm seçme mekanizması, 2-fiziki koşullar, 3-özgürlükçü bir ortam olduğunu duymam. Yani tabu konular tartışılabiliyormuş, burada detaylandırmayacağım ama Türkiye'de vatan haini ilan edileceğiniz şeyler, veya kimsenin konuşmaktan hoşlanmadığı ülke/dünya meseleleri konuşulabiliyor, hoşgörü ortamı hakim.

Bir de öğrencilerin yapısı. Yine kızmasınlar ama Koç gibi ünv.'lerde okuyan öğrenci profilinin gerçekten aşırı zengin olduğu, bunun da sınıfsal ayrımı getirdiği, daha da önemlisi ünv. ortamını bozduğunu duymuştum. Sabancı için ise, öğrencilerin ayaklarının daha fazla yere bastığını duydum. Bunu ekonomik anlamda söylemiyorum, ekonomik olanaklarının bilincinde olup da aşırı şımarık veya abartılı hayatlar yaşamayan anlamında diyorum. Yani örnek vermek gerekirse, Sabancı'ya gittiğimizde sıra sıra Audi, BMW gibi arabalar vardı. Arada bir Megane falan görünce şaşırıyorduk :) Ama sorun bunlar değil, buna sahip olan insanların düşünce yapısı. Yani karşındakini adam yerine koymama, küçümseme vs.'den bahsediyorum.

Ben tek çocuğum, ailemin ekonomik durumu da iyi. Ama devlet okullarına gittim öğle yemeklerinde 1-2 liraya yemek yedim, bizi el bebek gül bebek büyütmediler yani :) Bilmiyorum anlatmak istediğimi anlatabildim mi, pek anlatamadım gibi.

Evet haklısınız, her şeyin mükemmel olması gibi bir durum yok. Ama bunu istemiyorum zaten. Yani bir insanın olduğu yerde mutlu olması zaten çevresinin mükemmel olmasıyla alakalı değil, sevmesiyle ilgili. Öğrencilerin genel düşünceleri, okuldan memnuniyetleri ne durumda mesela? Ekşi Sözlük'te ve diğer sözlük forumlarda okuduğuma göre, eğitim öğretimde yardım etmek için can atan bir kadronun olmasına rağmen, burun kıvıran bir kesim de varmış.

Kısacası kafam karışık Sabancı'dan başka yer düşünmüyorum, belki Bilkent ama bu ünv.'nin olmasını çok istiyorum ve umuyorum ki gireceğim.

Tekrardan teşekkür ederim.

• Eğitim açısından kesinlikle bir pişmanlığım yok, aksine benim gibi biri için gidilebilecek en iyi eğitim sistemine sahip yer. Ben fizik okumak istiyordum ama aynı zamanda bir alternatif olarak mühendis diploması da olsun istiyordum. Daha hangi alanda yoğunlaşmak istediğime karar vermediğimden okurken istediğim alana rahatça yönelebileciğim bir yer benim için sabancı. Benim pişmanlığım daha çok arkadaş ortamı hakkında. Hani odtü, boğaziçi gibi bir yere gitseydim orada benim hayat standartlarımda olan daha fazla arkadaş edinebilirdim diye. Ama bu düşüncede sonradan çok hafifledi. Senin de bahsettiğin gibi burdaki insanlar gerçekten ayağı yere basan insanlar. Şuan yakın olduğum arkadaşlarımın yarısı falan burssuz ve iyi anlaşıyoruz. Okulda burssuzlar bursluları küçümsemez, hatta ekstra saygı duyarlar. Burslular da aynı şekilde burssuzlarla takılmam ben havasında değildir.

Sabancının en sevdiğim yanı özgürlükçü olması. Hatta bir keresinde said nursi hakkında bir panel olmuştu ve baya bir öğrenci paneli dinlemeye gitmişti. Okulda tabii görüşleri tabulaşmış çok insan var ama görüşlerinizi rahatça savunabiliyorsunuz. Aynı şekilde ülkemizde kurcalamanın çok problemli olacağı konular derslerde rahatça irdeleniyor. Kimse sana görüşünden dolayı laf atamaz sadece kendi görüşünü savunur.

Şuana kadar ben çok zenginim havasında biriyle tanışmadım. Benim okula başlamadan önce çok fazla endişem vardı bu konu hakkında. Bir sürü züppeyle aynı yerde okuycam diye ama karşılaşdığım insanlar arkadaş canlısı iyi insanlardı. Ama illa ki vardır öyle sinir bozucu tipler.

Ne demek istediğini anladım onlardan değilsin. Bu çok güzel bir özellik.

Okul çok pahalı, iyice ticarethaneye dönüştü burası tarzı düşünceler hakim okulda. Ben ticarethane olayına katılmıyorum şahsen. Bu düşünceyi ortaya atanlar da genelde maddi durumu iyi ama dersleri iyi olmayan kişiler bence. Onun dışında eğitim cidden kaliteli ve zor. Özellikle ilk sınıftakiler sözel derslerin baya kasıntı olduğunu söyler ama kesinlikle faydalı dersler, insanın bakış açısını genişletiyor. Hocalar dedikleri kadar var. Hazırlıkta bile profların odasına gidip onlarla muhabbet falan edebiliyorsun. Mesela ben doçent olan bir fizikçinin labında 2 ay falan çalıştım. Hazırlıkta bile hocalar istekli öğrencilere yardımcı oluyor.

Ama bilkenti falan da düşün derim sana. Orada daha iyi bir öğrenci profili var. Benim bilkent ee tutsaydı giderdim şahsen. Ama sabancı da olduğum için de pişman değilim.

• @kings_eyes

Hocam size çok teşekkür ederim. Bu yorumlarınız beni çok aydınlattı.

Bilkent EE'yi bırakın burası bile 1 puanla kaçabilir, ki Bilkent Sabancı'dan 12-13 puan daha üstte diye biliyorum. Bir de Bilkent Ankara'da, bütün akrabalarım orada, her hafta birinde olmak rahatsız edebilir :) Ayrıca dediğim gibi tutmuyor.

Tekrardan teşekkür ederim ilginiz alakanız için.
  • Burslu olarak girildiğinde kaç kişilik odalarda kalınıyor?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Batiatus

Burslu olarak girildiğinde kaç kişilik odalarda kalınıyor?

İlk 500 deysen 2 kişilik, 3000 deysen 4 kişilik odalarda. Bursun kapsamı bu sene arttırıldı. Geçen sene yoktu bu.
  • @kings_eyes gerçekten mükemmel bir üniversitede okuyorsun,tebrik ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AhmedKaymakcı -- 12 Temmuz 2011; 11:29:04 >
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.