Şimdi Ara

Sabancı Üniversitesi Hakkında Sormak İstedikleriniz (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
159
Cevap
14
Favori
20.772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • kobe6 kullanıcısına yanıt
    Seçmeli ders konusunda Sabancı'nın Türkiye'deki en özgür okullardan biri olduğunu düşünüyorum. Sanırım EA puanıyla giriş yapan öğrencilerin 1.sınıftaki Fen ağırlıklı derslerde olumsuzluk yaşayıp yaşamadığını sormak istemişsiniz. Eğer sorunuz boyleyse, daha önce hiç bu tarz bir problem yaşayan arkadaşım olmadı. Zaten o dersler bizim lisede aldığımız Fen derslerinden konsept olarak biraz farklı. Seçmeli ders konusunda istediğin her fakülteden istediğin her dersi seçebilirsin. O konuda sınırsızlık var.
  • ByCrusader9 kullanıcısına yanıt
    Orası öyle hocam ama İstanbul içi zaten pis. Sabancı tarafı pisliğin ağa babasına yakın. En azından eğitim iyi diyelim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gravitist

    Bunun ne kadar doğru olduğunu bilmesem de YÖK'ün bir yönetmeliğinden dolayı maksimum 10 lira verilebildiğini duymuştum tabi bu ne kadar doğrudur tartışılır. Ayrıca bazı işlerde yaptığınız işin süresinden çok niteliğine bakılıp ona göre okul 40 saat sayabiliyor. Tabi bu da her işte yok.
    Asgari ücret 1600 lira iken alınmış bir karardı. Asgari ücretin 1/4 vermeliler. Yani 2019-2020 döneminde 575 lira vermeleri gerekirken maksimum 400 lira alabildik. Her şeyinde pahalanması da cabası. Devlet okullarında daha fazla veriliyor, arkadaşlarımdan biliyorum.
  • ByCrusader9 kullanıcısına yanıt
    Hocam benim devlet okullarında çalışan hiç arkadaşım yok bu yüzden fikrim yok. 400 liranın az olduğuna da katılıyorum. Her sene hiç olmazsa yemek ücretlerine gelen zam yüzdesi kadar zam yapılması lazım. Umarım bu yönde aksiyon alırlar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Gravitist

    Seçmeli ders konusunda Sabancı'nın Türkiye'deki en özgür okullardan biri olduğunu düşünüyorum. Sanırım EA puanıyla giriş yapan öğrencilerin 1.sınıftaki Fen ağırlıklı derslerde olumsuzluk yaşayıp yaşamadığını sormak istemişsiniz. Eğer sorunuz boyleyse, daha önce hiç bu tarz bir problem yaşayan arkadaşım olmadı. Zaten o dersler bizim lisede aldığımız Fen derslerinden konsept olarak biraz farklı. Seçmeli ders konusunda istediğin her fakülteden istediğin her dersi seçebilirsin. O konuda sınırsızlık var.
    Evet, Sabancı Üniversitesi'nin tüm olayı budur kesinlikle. Okulun en beğendiğim özelliği bu bölüm seçme ve ders seçme rahatlığı. TM ve sayısaldan okula girdim. TM ile okula girmiş birisi sayısaldan da sınava girmişse istediği bölümü seçebiliyor.

    Sözün özü, okul %100 burslulara ve zenginlere göre iyi bir yer olduğunu düşünüyorum(Türkiye şartlarında) Ama ücretler konusu çok sıkıntılı haberiniz olsun. %25 bursla girmiş biri olarak söylüyorum, ailenizin durumu müsait değilse başka bir yer düşünebilirsiniz.




  • hocam yüzde %75 bursluda sadece okula ne kadar ücret ödeniyor ? aylık taksitle ödeme olayı var mı yoksa nakit parayla ödeme mi yapılıyor dönemi kapsayacak şekilde dönem başlangıcında ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 8 Temmuz 2020; 11:40:50 >
  • Hocam geçtiğimiz yıl 21.750'ydi. Dönem dönem ödeniyor ve dönemlik 3 taksit yapılabiliyor. 3625 diyebiliriz bir taksit için. Tabi bu sene ücret biraz değişecektir.
  • Hocam biraz da Sabancının olumsuz taraflarından bahsetseniz?
    edit 1



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi raaitben10 -- 8 Temmuz 2020; 11:49:39 >
  • Gravitist kullanıcısına yanıt
    doğru diyorsun hocam fiyat kesinlikle artacaktır.bana biraz farklı lanse edilmişti dönem dönem ve tek ödeme şeklinde sanıyordum.peki fiyat artışından üniversitede okuyanlar etkileniyor mu yoksa girdikleri seneki ücret mezun olana kadar aynen korunuyor mu ?
  • raaitben10 kullanıcısına yanıt
    Hocam olumsuzluk olarak söyleyebileceğim şeyler;

    1- Fiyatlar bir devlet okuluna göre pahalı, dediğim gibi yemekhane karşılaştırması yaparsak normal bir devlet okulunda yemekler 3-5 lirayken Sabancı'da 10-15 lira arası değişiyor.

    2- Yağmurlu günler sonrası koku problemi olabiliyor. Bu koku problemi bence her zaman ciddi düzeyde değil. Bu bazı insanların hoşuna gitmeyebilir, benim için ciddi bir problem değil alışılıyor ama bahsetmek gerek yine de.

    3- Okul şehre uzak yukarıda söylenildiği üzere Kadıköy'e iş çıkış saatleri harici ulaşmak 40 dakika sürüyor. İETT daha yeni geldi. Bu yüzden ulaşım bence artık o kadar problem değil.

    Bahsedebileceğim başka bir problem yok. Senin aklına gelen ve bahsedilen bir problem varsa konuşabiliriz hakkında.
  • Hocam hem korunuyor hem korunmuyor yani mesela olayı daha iyi canlandırman için şöyle bir hesap olabilir.

    2019 girişli dönem ücreti : 87.000

    Mesela 2022'de okul ücreti 130.000 oldu diyelim, 2019 girişli 87.000 ödemiyor ama 130.000 de ödemiyor. Örneğin 2022'de 108.000 ödüyor. Olay böyle, giriş yılına göre okul ücretinin artışı değişiyor yani. Mesela şu an 2015 girişliler 66.000 ödüyor okula, ama şu an aslında ücret 87.000.
  • Gravitist kullanıcısına yanıt
    anladım olayı hocam teşekkür ederim.geçen seneden hatırladığım kadarıyla durumunuz çok iyiydi fakat sınav anı talihsizlikleri yüzünden istediğiniz gibi geçmemişti,ben de aynı konumdayım kapasitemi yansıtamadım talihsizlikler yüzünden.normalde tam burslu hedeflerim arasındaydı fakat şuan gelmesi imkansıza yakın :D yüzde 75 burslu da gelecek gibi duruyor boun,odtü ve itü'deki tercihlerimin arkasına koyacağım gelirse aynı derecede sevinirim :) eğer gelirse bir işte part time çalışmayı düşünüyorum hocam ücreti karşılama konusunda anneme yardımcı olmak ve hayat tecrübesi kazanmak için.okulun çevresinde part time iş imkanları nasıl hocam ? tanıdığınız veya okuldan duyduğunuz birileri var mı hem okul okuyup hem de part time işte çalışan ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _MarioGomez33 -- 8 Temmuz 2020; 12:17:32 >
  • Okulun çevresinde part-time iş imkanları nasıl tam olarak bilemiyorum hocam, Viaport çok büyük bir alışveriş merkezi orada eminim isterseniz bir şeyler bulabilirsiniz. Okulda da çok fazla keyif alınabilecek part-time iş var ve çoğunda 40 saat çalışmanıza gerek kalmıyor. Örneğin bu sene bir arkadaşımın işi amfilerin projeksiyonlarını okuldaki seminerlerden önce ayarlamaktı. Bunu yapması 4-5 dakika sürüyordu ama seminer 3 saat sürse 3 saat çalışmış gibi sayılıyordu. Onun dışında okulda ekstra ihtiyaç bursu alma şansınız var. Yüzde 75 burslu olunca çıkma ihtimali oluyor baya. Hem okul okuyup hem okul dışında part time çalışan arkadaşım yok ama dediğim gibi okul içi part time çalışan baya arkadaşım var.
  • Birkaç sorum daha olacak izninizle:
    1-Duyduğuma göre sabancıda daha düşük puanlı öğrencilerle de beraber okunduğundan not ortalamasını yüksek tutmak yüksek puanlı bir devlet üni’sine göre daha kolay. Ortalamanın yüksek olması mezun olduktan sonra bir avantajı olur mu veya ne kadar olur?
    Bir de böyle olması sizce totalde bir avantaj mı yoksa dezavantaj mı? Çünkü devlet üniversitesinde yüksek puan girişli öğrencilerle beraber okumak rekabetten dolayı bizi daha çok geliştirebilir diye düşünüyorum.
    2-Bir cevabınızda odtü ile kıyaslarken yurt dışı için kesinlikle sabancı demişsiniz bunun nedeni nedir? Bir de burada kastınız master vs. için mi yoksa çalışma için de geçerli mi? Ayrıca mezunlardan yurt dışına çıkmak isteyenlerin ne kadarı çıkabiliyor?
    3-Okulun staj ve erasmus imkanı nasıl?
  • byenx kullanıcısına yanıt
    1-Hocam Sabancı'da ortalama yapmak görece daha kolay devlet okullarına göre. Ama bu derslerin kolaylığından veya öğrenci çevresinden ziyade ödev yükünden dolayı bence. Yüksek ortalama yapan arkadaşlarımın çoğu çok fazla çalışıyorlar. Bir de şöyle bir şey var atıyorum okulun zorluğu Boğaziçi'nden çok daha farklı değildir ama ODTÜ eminim daha zordur, bu biraz müfredat farklılığından kaynaklanıyor. Elbette yüksek ortalama mezun olduktan sonraki ilk adımda çok fazla avantaj sağlıyor bu gerçek. Sabancı ismi altında mezun olup, GPA yüksek olunca büyük şirketlerde mülakata girmek daha kolay oluyor tabi.
    2- Hem master hem çalışma için geçerli. Az önceki rekabet faktörü burada devreye giriyor, bizim okuldaki öğrenciler bence baya iyiler. Ancak yine de ODTÜ ve Boğaziçi'ne göre öğrenci sayımız çok az bu da rekabeti etkiliyor. Bu yüzden yurtdışına çıkmak görece daha kolay. Mezunların da birçoğu yurtdışına çıkmakta o kadar zorlanmıyor gördüğüm kadarıyla. Okuldaki hocaların çoğunun yurtdışı doktorası var, istediğin okul için mutlaka referans olabilecek birileri vardır okulda.

    3- Okulun staj ve Erasmus imkanları tabiki çok iyi bunların olumsuz yanı yok. Erasmus'a gitmek özellikle bir devlet okuluna göre çok kolay çünkü GPA yapmak daha kolay. Bu yüzden okuldan Erasmus yapmak isteyen herkes genelde yapabiliyor hatta hibe de alıyorlar. Stajda da aynı şekilde sınırsız özgürlük var bu konularda okul ciddi anlamda iyi.




  • Gravitist kullanıcısına yanıt
    Sağ olun hocam cevaplarınız için, sizi de yoruyoruz emek veriyorsunuz :)
    Aklıma takılan bir şey olursa uğrayacağım bir daha inşallah
  • byenx kullanıcısına yanıt
    Hocam hiç problem değil, başarılar.
  • Gravitist kullanıcısına yanıt
    Aynen hocam okul içi part time çalışma olayını duymuştum 40 saat 400 tl şeklinde.teşekkürler hocam eğer sabancı'yı kazanırsam burs olaylarını daha detaylı sorarım şimdilik aklımdaki soruların tamamını cevapladınız çok teşekkür ederim
  • Ne demek hocam, hiç önemli değil.
  • Arkadaşlar, tam ayrıntılı okuyamadım yazılanları ancak birkaç şey söyleyeyim.

    Öncelikle notların kolaylığı meselesi hakkında bir kaç kelam edeyim. Evet notunu yüksek tutmak kolay. Peki neden? Sınavlar vs. daha kolay olduğu için mi? Hayır. Nedeni çok açık, not ortalamasını değiştiren daha fazla değişken var. Örneğin ders katılımı, ödevler, projeler, quizler, makaleler vs. Bahsettiğiniz okulların çoğu 35 mt 50 final 15 hw/quiz yapıyorlar. Bizim okulda öyle değil. E peki bu kötü bir şey mi? Hayır, neden olsun. Mazoşistik duygularınız yoksa kötü olması için bir neden yok. Önünüzü açacak şeyler bunlar, özellikle yurt dışı imkanları için. Bir de şunu söyleyeyim, herkesin notu yüksek değil. 2. Sınıf ve sonraki gpa’lere bakarsanız FENS’in %40ının 3.2 üstü olduğunu %25inin 3.5 üstü olduğunu %10 civarının 3.7 üstü olduğunu görürsünüz. Üstte bahsettiğim şeyleri yapmak kolay değil, zamanın nasıl geçtiğini anlayamamanıza neden olacak kadar çok iş oluyor. Düzenli olmayı öğreniyorsunuz, çalışma metodolojisi geliştiriyorsunuz, zorunda kaldığınız için hiç bilmediğiniz şeyleri bir hafta içinde çıkarmanız gerekiyor ve bu sistemde hayatta kalıp yüksek GPA yapabilen arkadaşların da elinden her iş geliyor çünkü tam 4 senesi bu tempoda geçiyor. Koç’un da bizim gibi olduğunu arkadaşlarımdan duydum bunu da bırakayım buraya.

    Bu konuda bir meselenin daha altını çizmek istiyorum. Sabancı üniversitesi bir lise değil, batılı tarzda bir “üniversite”. Üniversitede amaç araştırmayı öğretmek, network ve fiziksel imkan sağlamaktır. Aşırı aşırı yoğun “ders” içerikleriyle dolu bir hayatınızın olduğu bir ortamda ne kadar ders dışı skillerinizi geliştirebilirsiniz ki? Mühendisler arasında herkesin ağzına pelesenk olmuş bir laf var “ okul ile iş hayatı hiç benzemiyor” diye. Doğal değil mi bu durum? Sabancı üniversitesi bu kendini geliştirme zamanı ve imkanını sağlayan bir kurum. Burda tek sorun, türk öğrencilerinin bu yapıya uygun yetişmemiş olması. Boş zamanda kendini geliştirip araştırma yapmak yerine oyun oynayıp gezip tozarsan tabi ki bi halt olamıyorsun. Bu nedenle sabancı mezunları arasında uçurumlar vardır. Buna istinaden şunu da söyleyim, okulda genellikle en başarılılar belki forumda “inferior” gördüğünüz tam burslu olmayan ama çok iyi liselerden (IB diplomalı liseler) gelen arkadaşlar arasından çıkıyor. Bunun nedeni bu adamların sabancı sisteminr göre yetişmesi.

    İkinci mesele ortam meselesi. Şunu belirteyim Gravitist çok güzel bir şey söylemiş, sıralamaya dayalı bir şekilde bakıyorsanız ortama Sabancı koçtan daha iyi durumda çünkü öğrencilerinin %70 civarı ilk 20-25binden burs politikası sayesinde. Ancak ben ortamın buna göre değiştiğini sanmıyorum. Koç ile sabancı arasında bu açıdan bir fark olduğuna da inanmıyorum. Odtü boun ve bilkentten illa ki farklıdır ama içlerinde ayrıştıklarına katılmıyorum. Şunu da söyleyeyim, koç ve sabancılılar yurtdışı mezun buluşmalarını beraber yaparlar. Bu sidik yarıştırma furyası yeni başladı biraz. Aslında koçluyu en iyi sabancılı anlar vice versa.

    Son olarak mesafe konusuna değineyim. Evet uzak ancak 17-19 arası hariç shuttlelar ortalama 40-45dkda kadıköye 45-50 dakikada 4 levente varılıyor. İstanbul için abartılı zamanlar değil bunlar. Bu konuyu yukarda yazdıklarıma da bağlamak isterim. 1. Sınıf 1. Dönemin 3. Haftasından itibaren eğer gpa’inizi yuksak tutmak istiyorsanız dışarı falan çıkmayacaksınız zaten. Sınavlar genelde dönem başladıktan 5-6 hafta sonra başlar ve dönem sonuna kadar asla bitmez. MTler için sınav ayınız olur, o aydan sonraki ilk haftadan itibaren ödev, paper vs. haftalarınız başlar ve finallere kadar devam eder. En son finalleri verince eve gidip 2 hafta kimseyle görüşmek istemezsiniz. İşler böyleyken bana güvenin, düşündüğünüz kadar şehre “inemeyeceksiniz”.

    Üstte yazdıklarıma istinaden son bir not olarak da çalıştığınız ve adapte olduğunuz müddetçe korkmanıza gerek yok, başarılı olursunuz diyeyim. Sabancı Üniversitesi meslek edindirmeyi amaçlamaz, farkında ve gelişime açık bireyler yetiştirir ve bu nedendir ki mezunları genelde yurtdışındadır. Ancak çalışmayacaksanız ya tam burslu olun yada ailenizin parasını heba etmeyin. Bu dönemde Boğaziçinin sayılı bölümlerinin diploması hariç hiçbir diploma ile müthiş işlere giremezsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bulveye -- 8 Temmuz 2020; 15:47:25 >




  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.