Şimdi Ara

S40 I (1995-2004) (424. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
12.370
Cevap
74
Favori
594.534
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
8 oy
Giriş
    Hocam hiç sorma ben içine bakmadan 2 kere rot yaptırdım boşuna para verdim :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nacker -- 10 Kasım 2019; 19:31:24 >
    Intel i5 2500k @ 4.5 Ghz___Asus P8Z77-V__Asus Strix GTX970 OC___8GB DDR3 Crucial Ballistix CL8 1600Mhz___Kingston V300 60GB SSD___Seagate 7200.11 500GB___Seagate 7200.12 500GB___250GB+ 500GB 2.5" HDD___Seagate 2TB___CM HAF X 942___Zalman ZM500-LX PSU
  • Hafta içi bir ara viraj demir lastiklerini değiştireceğim. + direksiyon çevirirken gıcırtı sesi geliyor. Onun içinde direksiyon bişeyinin (hatırlamıyorum tam ne dediğini ) yağı azalmıştır tamamlarız dedi usta ama. Körükleri yeni değiştim sayılır 6 ay olmadı bu arada.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Megane 2 tavan döşemesi kumaş değişimi yaptırmak isteyenler iletişime geçebilir yardımcı olabilirim.

https://www.konforoto.net/tavan-dosemesi/megane-2-tavan-dosemesi/

• yilmazcanaktas Y kullanıcısına yanıt
    Başlığı yanlış anlamışsın galiba. burada s40 I (96-04) konusunda yazıyoruz...

• Tavan döşemesi ile ilgili yazmışsınız ilk sıralarda. Genel olarak kumaş bulamayan kişiler için yazmıştım.

• quote:

Orijinalden alıntı: nacker

Rotçulardan hepimiz çekiyoruz anlaşılan.
    O konuda liderliği kimseye vermem. Yalnız şeytan kulağına kurşun araba son 1 haftadır çok iyi. Direksiyon falan muazzam.
    2016 Renault Megane 1.2 130 Bg 2022-... (Km 67.000-...)
  • karareis K kullanıcısına yanıt
    Hocam sensore baktim ama üzerinde hiçbir yazi göremedim. Koruyucu bir kılıf var, onun altında mi kaliyor acaba yazi?

Arkasindan fotoğraf çekmeye çalıştığımda görüntü şöyle:

• Bu arada, ufaktan gelişmeler var bu bakımda yaz başında aklımda olan ufak tefek modifikasyon işlemlerini yaptırdım. Dynoya çıkmaya vakit kalmadı ama büyük olasılıkla abisi T4 e yetişti bizimki, artık 200hp lerde dolanıyor olması lazım

Öncelikle burada bahsedip paylaşmadığım liste şöyleydi: hybrid turbo, manual boost controller, kat iptali, k&n kutu içi hava filtresi. Daha yaz başında exclusive garaj-bilal ile bu listede mutabık kalmıştık. Yazılım işine girmeden gücü yükseltmek için yapılabilecekler bundan ibaret.

Başından beri şüphelendiğim turbo sağlam çıktı. Aslında niyetimiz revize ettirmek, hazır açılmışken de emme tarafını biraz büyütmekti. Ama turbo milinde hiç boşluk yokmuş ve tahliyeler iptal edildiğinde şuursuzca basıyor aslında. Denemeler sonrasında turbonun geldiği hal aşağıda Muhtemelen bizimki uzun süre emeklilik modunda olduğu için turbo çok yıpranmamış. Böylece turbo masrafı elendi. Üzerindeki wastegate biraz sertleştirildi ve dump valve değiştirildi. Dump valve etkisini çok anlayamasam da, ayağı gazdan çekince basıncı daha hızlı tahliye ediyor sanırım, böylece turbo yavaşlamamış oluyor. Artık camlar kapalıyken gazı bırakınca hafiften bir “ços” sesi duyuluyor.

Turbo işinde son olarak orijinal tcv iptal edildi, yerine manual boost controller koyuldu ama istediğimiz verimi alamadık. Basınç fazla açıldı, cihaz basıncı engelleyemiyor. Stock basınç 0.6 bar iken şuan tam gazda 1 barı görüyor. Yurtdışı forumlar 1 bar için uygun diyor ama beni ürkütüyor açıkçası. Yeni bir boost controller alarak basıncı 0,8de bırakmayı planlıyorum.

Son olarak katalitik konvertör iptali ve k&n hava filtresi. Kat kesildi, yerine aynı çapta düz boru kaynatıldı. Oksijen sensörünü kandırmak için de aradaki aparat takıldı. Şuan arıza lambası yanmıyor.

Hangisi ne kadar etkili oldu direkt farkedilmiyor ama araba çok değişti. Öncelikle alt devirler çok daha dolu artık, 2bin devirde eskiden hiç basınç gelmiyorken şuan 0,4bara kadar çıkıyor. Günlük kullanım rahatladı, gaza bariz şekilde daha az basıyorum ve daha kolay devirleniyor. Özellikle kat iptalinin etkisi sanki bunlar. 3bin devirden sonra 1 bar ile yürüdüğünde ise gidişi çok fena Yalnız bu durum içime tam sinmediğinden uzun süreli gazlayamadım.

Artık aklımdaki tüm modifiye işleri bitti –kule gergisi hariç. bundan sonra bakımları tamamlayacağım sadece. Mesela hala v kayışını değiştirmedim, yolda kalmayı bekliyorum

Gazladıktan sonra turbonun hali:

Düz boru ve sensör aparatı:

• nacker kullanıcısına yanıt
    Aynen. Adamlar işini düzgün yapmıyor ki.

Ersin hocam hayırlı olsun. Kazasız belasız sürüşler dilerim.
    Turbo fena olmuş kıpkırmızı :) yapraklarına zarar vermiyor dimi bu durum.
    Sizin arabayı bu haliyle deneyimlemek isterdim, çok özel bir araç olma yolunda gidiyor.
    2.0t yazısını sök bence artık. Ben otobanda bu arabayla karşılaşmak istemem
    Bize bir buluşma şart oluyor arkadaşlar

Yapma işte hocam, turboyu kırmızı kırmızı gördükçe içim gidiyor yine. Benimkini satıp manuel T4'e geçme iştahım kabardı tekrar, ama şu an 1-2 gün bile arabasız kalamam, bu frenliyor beni.
    Yalnız bayağı tatlı olmuş araba. Bir de doğru anladım değil mi, şu an hala stok yazılımla yürüyor. Eğer AFR falan iyiyse demek ki bu basınca kadar çıkması önceden öngörülmüş volvo mühendisleri tarafından. Zaten T4-T5'i yapan adamlardan da bu beklenir anca.

Merak ettiğim bir konu var, özellikle t4'lerde torque steer'in fazlalığından bahsedenler oluyor. Benim araç atmosferik olduğu için bu olayı neredeyse hiç yaşamıyorum. Sizde var mı böyle bir durum? Özellikle bu değişimlerden sonra.

O değil de, 17 jant, 200 beygire yakın motor ve nispeten hafif kasayla beraber otoyollarda benim diyen arabaları çok üzer bu makine. LPG kösteği de olmasa tam piste çıkılacak kıvama geliyor.

Muayene işi nasıl olacak? Kat tekrar monte edilecek sanırım?

Ha bu arada V kayışı olmadan akünün şarjı 15-20 dk kadar yetiyormuş arabayı yürütmeye. Farlar falan kapalı olacak tabii

Intel i5 2500k @ 4.5 Ghz___Asus P8Z77-V__Asus Strix GTX970 OC___8GB DDR3 Crucial Ballistix CL8 1600Mhz___Kingston V300 60GB SSD___Seagate 7200.11 500GB___Seagate 7200.12 500GB___250GB+ 500GB 2.5" HDD___Seagate 2TB___CM HAF X 942___Zalman ZM500-LX PSU

• teşekkürler hocam, artık darısı başına ben önden denemeyi yapayım, reçete tutarsa siz de geçersiniz şaka bir yana, turbo sağlam olduğu sürece bu işlemler çok maliyetli değil, hatta +30-40hp için bedava denebilir.

valla böyle kırmızı turboyu sadece belgesellerde görüyordum, demekki oluyormuş zarar verdi mi bilmem ama normalde bu hale tekrar gelmeyecektir. öyle soluksuz gazlamaya gözüm yemez heralde.

otoban kısmını henüz deneyemedim, bakalım nasıl gidiyor. buluşma konusunu @goodorevil ile konuştuk bir ara ama ben organize edemediğim için kaldı yine. yapacağız elbet sonunda

bana da manuel t4 demeyin hocam eğer bu yaptırdıklarımı ona uygulasanız rahat 250hp, tabii üstü bile olabilir. üstelik motor içi daha sağlam olduğu için kafa da rahat.

evet, şuan stok yazılımda. dr ecu, yazılım yapılabilir demişti ama onu denemek istemiyorum şu an. afr konusu için sanırım 1 bara kadar harita afr yi koruyor. aslında wideband ile test edip emin olmak lazım. eğer öyleyse zaten hiç düşünmem, varsın 1 barla yürüsün. ileride belki lpg ayarı yapan birine benzin afrsini ölçtürürüm, emin olmak için. ya da o volvo mühendislerine bir ulaşsak süper olurdu, bakalım kaç bara kadar harita hazırlamış çılgınlar

aklıma gelmişken, yeni turbolularda boost cut diye bir olay var. mekanik olarak basıncı açarsanız, belli limite geldiğinde arıza lambası yakıp gücü kesiyor. bizimkilerde bu olay yokmuş, yani teorik olarak istediğiniz kadar basabilirsiniz, ama biryerden sonra benzin yetmeyecek ve fakirde kalacak. wideband sensör yoksa bunu anlayamayacağınız için de tehlikeli sulara girme ihtimaliniz var.

otobanda baya keyifli olacak, en çok uzun rampaları seviyorum, koru dağı falan, oralarda çok keyifli oluyor buarada başka forumlarda modifiyeli ve lpgli bir mito ile pistte koşturan biri var, nasıl giriyor bilmiyorum.

torque steer meselesi, evet var denebilir. 15 jant ve stock motorla daha sık yaşıyordum, hele zemin ıslaksa kolayca patinaja düşüyordu. 17ye geçince bu olay büyük oranda azaldı. ama şimdi tekrar başladı, düşük hızlarda yüklenirsem dsa kurtaramayacak kadar patinaja düşüyor. bu bahsettiklerim bilerek zorlamadığınız sürece olmuyor, günlük kullanımda sıkıntı olacak şeyler değil. ama tahminimce pist kullanımında turbolu s40lar oversteer yüzünden baya zaman kaybedebilir.

edit: son yazdığım understeer olacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ersin310 -- 11 Kasım 2019; 13:55:57 >

• muayene işini yazmayı unutmuşum. şimdi kat olayı muayenede sorun olmuyor zaten, sadece egzoz muayenesinde sıkıntı. benim niva da aynı durumda, geçen sene merdiven altı bir yer bulmuştum, nasıl yaptılarsa geçirdiler arabayı. katsız geçmeyeceğini bildiğim için kaç yere direkt sordum, geçmez dediler, ama son bulduğum yer sormadı bile ileride yine aynı yere gitmeyi düşünüyorum, ama işler değişir de aksilik olursa mecburen katı sök-tak yapacağım.

hocam imkan olursa T4leri kovalayın bence. geçen evo ya gittiğimde serviste bizim kasa 3 tane s40 vardı. o an tekrar umutlandım demekki hala servis bakımlı s40lar var. bunlar yetkiliye gittiğine göre büyük ihtimalle ilk sahipleridir. sizin ilacınız tam olarak bu arabalar. ama nasıl ve ne zaman denk getirilir, makul fiyat istenir mi, bunlar hep muğlak..

bu hafta nivanın bakımı yaptırırken ustada başka bir niva daha vardı. 2003 model, lpgsiz, 50bin kmde ve hala kaskolu biniyormuş sahibi. kasko ve niva ilk sahibiymiş, hiç araziye girmemiş, arada eşi de kullanıyormuş. böyle ilginç arabalar da bulunabiliyor, biraz da şans işi.

• ersin310 E kullanıcısına yanıt
    T4'ü yalnızca makyajlı kasa olursa düşünürüm. Makyajlı kasada T4 bulmak zor ama. Üstüne bir de manuel samanlıkta iğne gibi. Ama bir kaç kere gördüm sarı sitede, en azından var yani.
    Ama şu anki durumda ben düz yolda ağır abi, virajlarda avını arayan kartal modundayım. Düzde basmak 1.8 ile bir yere kadar, 4000 devirden sonra motor da sesiyle yoruyor biraz. Ama virajlarda işime geliyor. Hem kontrolü zorlaştıracak abartı bir gücü yok, hem de yere aktaracağı miktar belli, pek riske sokmuyor insanı. Özellikle kule gergisinden sonra arabanın arkadan kayma isteğinde bir artış hissettim. Önce yazlık lastiklerin kötü olmasına bağlıyordum ama kışlıklarla da aynı tepkiyi aldım. Burada bahsettim mi hatırlamıyorum, arka viraj demir lastiklerini ve Z rotları da değiştirmiştim geçenlerde. Arka demiri sıkılaştırmak(kauçuklarla da olsa) arkadan kaymayı tetikliyormuş. üstüne kule gergisi de ön süspansiyonu biraz daha iyi düzende tutuyor. İkisi birleşince, biraz direksiyon ve gaz hareketiyle arkası ufak ufak geliyor. Şimdi arabanın bu karakterine alışmaya çalışıyorum, bu hafta sonu uzun yola çıktım gene. 110 ile nispeten keskin ama geniş bir virajda lift-off denediydim, arkanın kaymasındaki akıcılık şaşırttı beni. Normalde hızlıca açılıp sonra kontra yardımıyla sarsarak geri oturmasını bekliyordum.

Bu yüzden masraf yapmaya değecek bir potansiyel görüyorum(ki var da aslında, yurtdışındaki örneklerden belli). İleride olur da motoru kucağa alırsak 2.0 swap ile hem günlük hem haftasonluk tatlı bir şey çıkar ortaya gibime geliyor.
    Yine bu yüzden bilstein amortisörlere bakıyorum. Biraz araştırdım, S40'larda OEM serisinde B4'ten daha iyi bir seçenek yok. Kullananlar da gayet memnunlar. Tabii ZNT'de satılanın B4 olduğundan emin olmam lazım önce.

Harbiden niva'da kasko fenaymış. Bende yok mesela. Umarım keşke olsaydı demem.

• Bir yakıt tüketimi daha paylaşayım yeri gelmişken. %80 otoban %20 şehir içi. Otobanda hep 130-140 sabit, duble yol virajlarında vitesi 4'e almalı. Şehir içi de orta trafikli. 500 küsür km toplamında ortalama 8 lt.

Şanzıman yağı da değişim istiyor artık. Biraz kaba çalışmaya başladı vites yükseltmelerinde. 48 bin km olmuş. Yağları şimdiden almak lazım.
    Şöyle 2004 T4 manuel, çok fena olurdu bence de var hala bir yerlerde ama sürekli kovalamak, piyasaya veya apaçilerin eline düşmeden yakalamak lazım. Onun için de para kenarda yatıyor olacak, 2. Araç olacak vs. ben niva için tam 6 ay her sabah yokladım siteyi. Volvoyu alırken de durumum müsaitti, kaçıracağım korkusuyla eldeki yarisi satmadan aldım. Halbuki araba zaten yatıyormuş, bir yere park edip bırakmışlar, leş haldeydi. Kendi kendime kaçıracağım diye gaza gelmiştim

Lift off a girecek hale geldiyseniz sizin iş tamam ozaman hothatch lerde çok zevkli oluyor ama s40 bana fazla büyük gelmişti o iş için. Tabi sizde hem ön hem de arka taraf sıkılaştı artık, daha rijit gidiyordur. Bir de kule gergisi sayesinde ön tutunurken arkayı bıraktırabiliyorsunuz, o da büyük etken. Ayrıca kış lastikleri biraz yığılıyor olabilir, daha dar yanaklı düzgün bir yaz lastiğiyle daha bir keyif alırsınız.

Yürüyene yatırım yapmak mantıklı bence de. Zamanla bu tip spesifik parçaları bulamama ihtimali de var, buldukça stoklamak lazım. Kaskoyu şimdiye kadar yaptırdım ama bu sene fahiş çıkacak gibi duruyor, öyle olursa ben de bırakacağım artık.

• ersin310 E kullanıcısına yanıt
    Kesinlikle bizim arabaların yapısı biraz değişik. Genişliğine göre uzun kalan bir yapısı var. Ön-arka ağırlık transferi de bu yüzden olsa gerek ilginç oluyor. Virajda doğru an yakalanırsa çok tatlı dönüşler yapmaya müsait.
    Nerede gördüm hatırlamıyorum ama yabancı birisi s40'ın arka tarafını komple söküp çıkarmıştı (koltuklar, bagaj içi falan), arkayı hafifletince çok güzel lift off yapıyor diyordu. Ben de müsait yol buldukça deniyorum böyle farklı farklı şeyler. Çok da rahat davranamıyorum açıkçası kara düzen araba, ESP'miz yok sonuçta.

Lastikler kesinlikle yığılma yapıyor. Hem şu an kışlık olması, hem de 65 yanak. Arka arkaya zorlayınca salıyor kendini. Şöyle düze gelip biraz sakinleştirmek istiyor. Ama yine de lassa'lardan daha iyi orası ayrı.
    Önümüzdeki yaz için 195/60 düşünüyordum. 205/55 de oluyor 15 inç'e ama jant genişliğinden dolayı soru işaretleri var kafamda. Kimisi 6J janta 205'in bir faydası olmaz, 195 gibi davranır diyor. Kimisi de sorunsuz olur diyor. Yazlık lastik stokları da tükenmiş vaziyette zaten. İlkbahara kadar sürem var bunu kararlaştırmak için.

Ben de yürüyen masrafını seviyorum, @goodorevil gibi çetrefilli olmadıktan sonra. Harcadığınız emeğin karşılığını doğrudan alıyorsunuz. Motor/şanzıman kadar maliyetli de değil ve en önemlisi yolda bırakma durumu yok.

205/55 bulabilirseniz bence daha iyi tabi. Mutlaka etkisi olur. 6j jantta en çok görüntüde yanaklar biraz dışarı taşmış olabilir o kadar. Başka bir sorun olacağını sanmiyorum. Ama bulunabilen bir ebat mi emin değilim.

Yürüyen konusunda @goodorevil zirveye ulaştı zaten kayış değiştirmeye gittiğimde ben de bir liste çıkartmayı planliyorum. Zaten mecburen rot a gidecek, rotcu bir liste çıkarsın, bizim ustayla da teyitleriz. Şu kaymış olan amortisör kulesi aklimda. Aslinda arka takim hâlâ orjinal, kauçuk kisimlar bitmis gibi. Ama önceliği one vereceğim.

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.