Şimdi Ara

Ryzen donma, Dxgi hatalarının olası çözümleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
74
Cevap
8
Favori
5.450
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. Ryzen işlemci almış ya da alacak olan arkadaşların karşılaşabileceği bu sorunlar ile ilgili kendi yaptıklarımı ve öğrendiklerimi paylaşmak istedim.

    - Öncelikle pcyi bir araya getirdikten sonra çok eski w10 iso'su ile formatlamıştım. Bu yanlışmış. Şimdi tam olarak hangi sürümden sonrasında kullanmak doğru hatırlamıyorum ama bu konuyu açarken en güncel olarak görünen Windows 10 1703 ve üstünde bir sürüme sahip olmanız gerekiyor. Microsoft yakasından gelen ryzenler ile ilgili updatelerin bu sürüm içinde yer aldığı söyleniyor.

    - Edit: Bazı oyunlarda bunun tam tersini iddaa edenleri gördüm. Creators Update olarak geçen 1703 kodlu Windows 10 sürümünü değil de Aniversary Update olarak geçen 1607 sürümünün daha iyi olduğunu iddaa edenlerde var.

    - Edit: DX12 desteği olan oyunlarda ryzen ile ilgili update almadıysa DX12'nin kullanılmaması gerektiği de belirtiliyor. Rise of Tomb Raider ryzen'in dx12 performansını düzeltmek için update aldı bildiğim kadarıyla. Buradan çıkardığım sonuca göre dx12 oyunlarda ryzen'e uyum sağlanmış olması gerekiyor.

    - Edit: Windows 10'daki Ayarlar kısmında yer alan Gaming menüsü altındaki Game Bar, Game DVR'ın kapatılması gerektiği de işe yarayan seçenekler arasında. Yine burada yer alan Game Mode'un kimisi açık bırakılması, kimisi kapalı bırakılmasından bahsediyor. Bunu kapatıp, açarak deneyebilirsiniz.

    - Edit: Sahip olduğunuz pc donma vs gibi sorunlar veriyor ise MemTest86 Link indirip USB'nize kurduktan sonra UEFI modlu olanı seçerek raminizi test edebilirsiniz. Yaklaşık 2 saat kadar sürüyor. Bu sayede ramden kaynaklı bir sorununuz olup olmadıdğını öğrenebilirsiniz. Redditte okuduğuma göre kit olarak aldığı ramler memtest86 da 0 sorun göstermiş. PC de meydana gelen sorunu çözemeyince kiti ayırıp ramleri tek tek test etmek istemiş ve içlerinden 1'sinden bir sürü hata almış. Onu değiştirdikten sonra sorunu çözülmüş. Vesselam kit sahipleri tek tek test etsinler.

    - Başka driverlar yüklemeden önce 10 kere düşünmek gerekiyor. Çakışma vs mi yapıyor bilmiyorum fakat samsung ssd'nin driver'ını yükleyince bile oyuna girdiğiniz zaman dxgi_error_device_hung, dxgi_error_device_removed gibi hatalar vermeye başlıyor.

    - Update kısmını windows'un kendi güncellemesine bırakmak gerekiyor. Bunu kapatmanızı tavsiye etmiyorum. AMD yakasından güncellemeler gelmeye devam ediyor.

    - Windows Güç Planını Yüksek Performans seçmeniz gerekiyor. Minimum ve maksimum işlemci kullanımı %100 olmalı. Dengeli vs seçili olduğu taktirde hata alınabiliyor. Minimum'u %90 a indirdiğim zaman bile hata vermişti bana.

    - Ryzen Power Plan'ı bir çok kişi öneriyor.İnsanlar bunu nisan ayı gibi yüklediği zaman performansın arttığından falan bahsetmiş. Nisan ile ağustos arasında windows güncellemesi mi oldu bilmiyorum fakat bende hata verdirmekten başka bir işe yaramadı. Donanımsal bir sorun var bizim pc de ama ne olduğunu hala bulamadım.

    - Bios'da açık olarak gelen HPET ( High Precision Event Timer ) kesinlikle kapatılmalı. Ben bunu BURADAKİ konuda öğrendim ve 3-4 gündür uğraştığım pc sorunu tamamen ortadan kalktı.

    - Multi oyunlarda sıkıntı yaptığı söylenen SMT ( Simultaneous multithreading)yide kapatmayı düşünebilirsiniz. Özellikle Battlefield 1 de çok işe yaradığı söyleniyor.

    - Kimisi Görev Yöneticisi > Ayrıntılar kısmında kullandığı uygulamanın Önceliğini Gerçek Zaman ile değiştirmekten bahsetmiş. Bunu da deneyebilirsiniz.

    - Anakartınız eski bir bios'a sahipse ram sıkıntı çıkarabiliyor. O yüzden bios güncellemesini kesinlikle yapmalısınız ya da kontrol etmelisiniz. Ayrıca ram uyum listelerine bakarak alışveriş yapmayı bu işlemcide kesinlikle es geçmemelisiniz.


    Bunlar benim sorunumu çözmek için denk geldiğim olası çözümler. Umarım siz bir sorunla karşılaşmazsınız. İyi forumlar.

    -----------------------------------

    Edit 1: A320M DS2 anakartım ile denemediğim kalmadı. Dxgi errorlar gitti ama bu sefer de oyunda donmalar ile karşılaşmaya başladık. İşin ilginç yanı donduktan sonra çıkıyoruz bir daha giriyoruz. Sonrasında ilk 5 10 dk da donmazsa saatlerce oynayabiliyorduk. Tarayıcıda video izlerken ekran simsiyah olup geri geliyordu. Artık deli etme derecesine geldiği için nette çok detaylı bir oc konusuna denk gelince gidip GA-AB350-Gaming 3 alıp çıktık.(memtest86 yaptık ram sorunlu değil, gpu çıkarıp aynı oyunları i5 4670 li pcmde oynadım sorun yok, hdd,ssd testleri yaptım sorun yok, psu ve gpu yu diğer intel sisteme bağladım psu da sorun çıkarmadı. artık son çare geriye mobo kaldığı için mobo almaya gittik.) Eve bir heves gelip kurduk,F7 bios attık ve stock veriler ile oyuna girdik. Yine crash verdi. Event Viewerdan bakıyoruz." Unable to recover from a kernel exception. The application must close." nVidia OpenGl hatası veriyor. En sonunda ** Ryzen 5 1600 + Gigabyte AB350 Gaming 3 – Overclocking Guide! ** denilenleri F7 bios üzerine yaptım yine sıkıntı çıkardı. F6 düşürdüm sorun morun kalmadı. Vesselam bu agesa 1006 ya sahip olduğum ram'in marka modeli eklenmesi gerekirken bir şeyleri bozmuşlar sanırım. Başka bir açıklaması yok. "CMK8GX4M1A2400C16R" ram'i almayın. Konuda okursanız göreceksiniz. Diğer arkadaş gibi ram hatası almadım fakat oyun donuyordu. 2 saat memtest86 testi başarılı geçti ama sorun çıkarıyor işte. Agesa 1006 yanlış anlamıyorsam ram uyumu getiriyor. Ram'den başka bir şey yapıyorsa o bizim sistemi bozuyor vesselam. Öyle ram markaların genel ram uyum listesine bakıp ram falan almayın arkadaşlar. Alacağınız mobo'nun sitesine gidip destek listesinde memory listesine bakıp öyle ürün alın. Oradaki liste GÜNCELLENMEMİŞ, ESKİ olsa bile işinizi siz sağlama alın. En büyük tavsiyem budur.

    Edit 2: PC yı artık hollandaya göndereceğimiz gece film izleyelim dedik. Tarayıcıda video izlerken donup simsiyah ekran sonrası kendine gelme sorunu aynen devam ediyormuş meğersem. Aynı şekilde nVidia 385.28 Driver yükledim oyunlar girişte crash vermeye başladı vs. Bu işi anlamadım gitti. Resmen rezil etti beni kuzene. Adam gibi pc'm olsun dedi epic fail bir markaya güvenip araştırmadan sırtımızı dayadık. İşkillendiğim marka sadece AMD değil. Gigabyte anakartlarında çok fazla random freeze konusu var. Tabi bunları hep aldıktan sonra fark ettim. Resmen basiretimiz bağlandı gibi oldu. Sorunu çözemediğim için içim içimi yiyor. Şunu alsaydık nasıl olurdu bunu alsaydık nasıl olurdu vs vs. Siz reddit vs araştırıp sorunsuz kullanılan sistemlerin aynını alın arkadaşlar. 2.tavsiyem de budur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ridianod -- 25 Ağustos 2017; 14:35:42 >







  • genel olarak performanstan memnunum, ama pubg ve bfde bende de belli bi süre iğrenç bir kasma oluyor. sıkıntı şu ki alt tab yaptığım anda da düzeliyor. hpet kapatıp bir de chipset güncellemeyi deneyeyim bakayım, sonuçları haber ederim.
  • Amd'nin son çipsetini yükleyince bende sorun yapıyordu.Windows 10 update ederken AMD nin securityli bir şeylerini falan da yüklüyor. Hpet ve Smt de kapatarak denemenizi tavsiye ederim. Multiplayer oynayanlarda hpet ve smt fark ediyor. Sonucunuzu merakla bekliyorum.
  • Ridianod kullanıcısına yanıt
    hpeti nasıl kapattınız? benim biosta öyle bir seçenek bulamadım da.
  • Hocam gigabyte'ın bios'unda power kısmında yer alıyor. Sizin bios menüsü ile ilgili bir ss göremedim internette ama advanced menüsünde yer alıyor herhalde.
  • Ridianod kullanıcısına yanıt
    ne yazık ki bulamadım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ridianod

    Amd'nin son çipsetini yükleyince bende sorun yapıyordu.Windows 10 update ederken AMD nin securityli bir şeylerini falan da yüklüyor. Hpet ve Smt de kapatarak denemenizi tavsiye ederim. Multiplayer oynayanlarda hpet ve smt fark ediyor. Sonucunuzu merakla bekliyorum.

    Bf1 multide smt açıkken sıkıntı yaratıyordu, kapattıktan sonra problem çözüldü. Hpet denen şeyi bende CH6 da göremedim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende ryzen 1600 var takinti yok hic

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Allah Allah. Eski Asus kartlarında var görünüyor. Belki de sıkıntı yapıyor diye Asus biosdan kaldırmıştır o özelliği.



    @9600 Hocam bizde de 1600 var ama piyasanın en ucuz anakartını aldık. Onun rezilliği yüzünden oluyor bunlar herhalde. Şimdide oyunda değilken ekran simsiyah olup tekrar kendine geliyor. Sanırım gpu driver hata verip kurtarmayı başarıyor. Oyunda sıkıntı yok. Bir uygulama neden oluyor sanırım ona ama ne diye arayacağımı bulamadım. Blinking falan dedim ama önerileri işime yaramadı maalesef.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ridianod kullanıcısına yanıt
    Niye uğrasiyorsunki servise yolla gitsin .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MogoLKhan -- 12 Ağustos 2017; 15:31:59 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • MogoLKhan kullanıcısına yanıt
    Hangi parça bu soruna neden oluyor bilemiyorum ki hocam. Ayrıca 0 Windows üstünde bir kaç oyun varken bu sorunla karşılaşmıyodum. Yazılımsal bir sorun vesselam. Şu oyunlar için yüklenen visual studio ya da directx updatelerinden şüpheleniyorum.
  • Ridianod kullanıcısına yanıt
    Geezginlerden indir dx i

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mertovski1907

    ne yazık ki bulamadım.

    Windows'ta CMD'yi yönetici olarak çalıştırıp aşağıdaki kodu girin:



    bcdedit /deletevalue useplatformclock

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yararlı bir konu.
  • Merhaba. BF4 oynarken ve günlük kullanımda bu hatayı alıyorum. Araştırdığımda ram denilmiş ama hocam bir de siz bakar mısınız gına geldi artık. Sistemim imzamda vardır. Windows 10 pro 1703 sürümde. Bütün sürücüler güncel. Biosta güncel.

    @Ridianod

    FAULTY_HARDWARE_CORRUPTED_PAGE



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hawk-Claw -- 13 Ağustos 2017; 3:32:18 >
  • Hawk-Claw kullanıcısına yanıt
    Windows un kendi ram testi olması lazım onu ve prime95 ram ağırlıklı testini deneyerek bakabilirsiniz. Hata vereceğini pek sanmıyorum ya hayırlısı. W10 un ryzen ile alakası yok resmen. Saçma sapan hatalar alınıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ridianod

    Windows un kendi ram testi olması lazım onu ve prime95 ram ağırlıklı testini deneyerek bakabilirsiniz. Hata vereceğini pek sanmıyorum ya hayırlısı. W10 un ryzen ile alakası yok resmen. Saçma sapan hatalar alınıyor.

    Ram testi deniyecegim ama bu ne hatası yani win10 ile mı alakalı? Baktınız mı hata ya?

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • ''Ryzen 1700 Fps Anlık Düşme ve Tekleme Sorunu'' olan başlıklı sayfa efsane olmuş. Oradaki arkadaşları tebrik ediyorum. Adamlar resmen bug list oluşturmuş. Çok faydalı analiz/çözümler mevcut. ''G4560 vs Ryzen'' s^dik yarışlarından fenalık gelmişti.
  • @Ridianod

    Windows 10 bellek tanıma aracını yaptım ve donanım sorunu algılandı uyarısı verdi.

    Ryzen donma, Dxgi hatalarının olası çözümleri

    Daha sonra ram'in ryzen ile uyumlu olup olmadını kontrol ettim. Anakartın ram desteğine baktım ve benim ram görünmüyor. Şuan ram 16-16-16-39-55 te calısıyor.

    CMK8GX4M1A2400C16R

    Aynı zamanda benzer bir sorunu bu sitede gördüm. Ram zamanlamasını düsürmüsler ama henüz denemedim.
    http://www.tomshardware.co.uk/answers/id-3398948/ryzen-giving-bsod.html

    Az önce oyundayken dxdiag hatası verdi. Sanırım ram ile ilgili bir sıkıntı var. Hocam ne yapmalıyım ? tomshardware sitesini bir inceler misiniz ram zamanlamasını mı düşüreyim ? Yada rami değiştirmeliyim mi? Çünkü anakart uyumlu listesinde yok sadece CL14 var bendeki CL16



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hawk-Claw -- 13 Ağustos 2017; 21:42:37 >




  • Hawk-Claw kullanıcısına yanıt
    Hocam şu an mobildeyim ama gördüğüm kadarıyla aynı ram bizde de var. Niye var ? Çünkü aşağıdaki siteye bakarak aldım ve bu ram uyumlu görünüyor. Bios update yapıldıysa sıkıntı olmaması lazımdı. Ram testinde hata verdiyse sorun ram de gibi görünüyor. Bu ram ile Bende de saçma sapan donmalar falan var ama mavi ekran yemedim hiç. Bu arada hataya bakıcam PC başına geçince. Bir yakınımı hastaneye getirmek için onlara gelip kaldım o yüzden araştıramadım.



    http://www.corsair.com/en-us/landing/ryzen



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ridianod -- 14 Ağustos 2017; 11:5:50 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.