Şimdi Ara

Ryzen 9 5900X Sistem toplama

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.874
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar herkese selam. Amerika'dan aralık sonu arkadaşım gelecek ve işlemci, ekran kartı, RAM, SSD ve anakartı oradan getirteceğim. Geri kalanları da parçalar gelince beraber seçeriz inşallah.

İŞLEMCİ: AMD Ryzen 9 5900X

http://www.itopya.com/amd-ryzen-9-5900x-37ghz-64mb-onbellek-12-cekirdek-am4-7nm-islemci//

SSD: Samsung 980 Pro

https://www.vatanbilgisayar.com/sam...-ssd-okuma-hizi-6900mb-yazma-hizi-5000mb.html

RAM'ler: Corsair Vengeance RGB Pro 32 GB (2x16 GB) DDR4 3600 (PC4-28800) C18

(Linkleri bilgi amaçlı verdim. Fiyatlarına takılmayın)

Şimdi bunlara karar verdim. Bu parçalar dogrultusunda Ekran kartı ve anakart tavsiyesine ihtiyacım var. İkisini de AMD istiyorum ama yeni AMD ekran kartları hakkında ne diyorsunuz? Birkaç kişi yazılımları kotu vs dedi ama bilemedim. Bir de bütün bunlara uygun ve güzel bir anakart alacağım. Mümkünse oda AMD olacak.

Not: Tavsiye verirken sadece model marka değil de neden o ekran kartını veya anakartı almalıyım bunları da açıklayabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden herkese teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tamuçay -- 8 Kasım 2020; 0:39:26 >

• Öncelikle umarım o parçaları temin edebilirsin. Malum pandemi var. ne olacağı belli değil.

Sonra, AMD'nin yeni ekran kartlarının çıkar çıkmaz satılması bekleniyor. Bence bulduğunu havada kap. Anakarta takılma. Hem model hem de ürün çok. 5900X alacaksan anakart için b550 ve x570 in alt modellerine bakma. Ekran kartı da hangi çözünürlükte oynadığınla ilgili. 1080p ise RX 6800 yıllarca işini görür. 2K için 6800XT lazım. 4K diyorsan 6900XT şart. Kartlar henüz çıkmadığı için sürücü sorunu olur mu bilmiyoruz ancak ben bu seride sorun olmayacağını düşünüyorum.

Ben de 5900X bekliyorum. Çıksa havada kapacağım valla.

• Demirci25 D kullanıcısına yanıt
    Ekran kartı kısmı baya abartılı olmuş bence, özellikle 4k için 6900XT şart kısmı.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yirikalische kullanıcısına yanıt

5900X ve 980 Pro olunca daha aşağısı mantıklı değil. Zaten şu an orta seviye kartların fiyatı iyi değil. RX 5700 XT için de sorunlar bitti mi bilmiyorum. RX 6000 serisi bu kadar yüksek performans verirken ve bulunabilirse fiyatı da çok iyi iken daha aşağısını tavsiye etmek saçma olur. Normalde pc parçalarında performans arttıkça fiyat çok artardı. Şu an hem Zen3 hem de yeni nesil gpu'lar çok yüksek performansla geldiler. Stok bulunabilirse tavsiye edilen fiyattan alındığında yıllarca yüksek fps ile oyun oynayıp keyif yapabilirsiniz.

• Yirikalische kullanıcısına yanıt

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tamuçay -- 8 Kasım 2020; 22:2:49 >

• tamuçay T kullanıcısına yanıt
    500 serisi anakartları karsilastirmalarina cok bakmadim acikcasi, ben alirken b450ler vardi cunku ve nesilden nesile modellerin performanslari degisiyor, ama genel olarak rog strix urunleri sacma derecede pahali geliyor bana, o yuzden tercih etmiyorum.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 6900xt yada 3090 24gb aşağısı kesmez.

anakart olarak

Asus rog crosshair VIII x570 alınabılır....

kasa olarak Asus GX601 Helios alınır.

psu olarak

corshair ax1200i 80+ plat psu 10 numara 5 yıldız olur

hatta 2 tane 6900xt alınıp crossfire yaptınmı vay canına. ucar o sistem uçar

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • tamuçay T kullanıcısına yanıt

ordan aldirman gereken asil parca, anakartla uyumlu mümkün mertebe yüksek hiz düsük gecikmeli ramlerdir. Gerisi kolay :)) anakart olarak madem ordan gelecek asus b550 XE modelini al, b550 e den daha iyi heatsink var üzerinde... ram en az 3600 ama tercihen 4000, gecikmesi en az olan ramlere "anakartinda destek listesinden bakarak" karar verin, orda simdi ne var yarin ne gelir bilmem. 3600mhz cl14 gelirse o zamana kadar o da olur. en az 32gb yine 2x16gb mümkünse... ekrankarti konusuna karismak istemem :) tek kart yeter, onuda max birseyler secersin. Bir diger önemli husus güc kaynagi... ordan iyi bir model alirsan cok iyi olur. Burda piyasa cok kötü cesit yol ve pahali... corsair hx850i alsan seni tek kart icin keser... daha yukarisina pek gerek oldugunu düsünmüyorum. ssd olarak iyi bir tercih yapmissin. kasayida getirebilirse(?) phanteks in üst modellerinde, önü meshli olabilen kasalarina bir göz atmani tavsiye ederim. Termal macunda getirsin iyisinden bir kac tane :)) Thermal Grizzly Kryonaut olabilir, gerek yok dersen burdan arctic mx4 de yeterlidir. Sivi sogutma olarak ben Alphacool Eisbaer Aurora 360 düsünürdüm ama direk tavsiye edemem, sivi eksilmesi gibi durumlarda kendin sivi degisimi yapabiliyorsun, hortumlarim bazi kasalarda kisa kaldigi söyleniyor ama dedigim gibi benim kendime düsündügüm bir model....

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• ryzen 9 5900x işlemcili kasa topladım. EKRANA GÖRÜNTÜ GELMİYOR. bios ekranı bile gözükmüyor. anakart üzerişnde CPU ışığı sabit yanıyor .

köprüden önce son çıkış uyarısı .ryzen pijmanlık diyebilirim.

sıfır makine topladım. ekrana görüntü gelmiyor. o kadar kasa topladım intel tarafında bios beni düşürmeden hata vereni görmedim. ryzen ile hayata devam edilmez. ilk izlenim bu.

parçalar şunlar. ryzen 9 5900x .msi x570 tomawark wifi anakart. 16 gb 3600 ddr4 kingston ram (tekli de denedim çift ramde) 750w 8 plus golg güç kaynağı , ekran kartına para yetmedi. 2 gb ekran kartı vardı elimde onu taktım.

sonuç : kasa power düğmesinden açılıyor. kasa içindeki tüm fanlar çalışıyor ekrana 10 dakika bekliyorsun görüntü gelmiyor. anakart üzerinde cpu ışığı beyaz olarak sürekli yanıyor.

ram leri 2nci slota taktım. tek tek denedim. ekran kartını başka kart taktım. arkadaşımdan alıp .yok bios güncellme dosyasını MSI.ROM YAPIP 8 tane flash ile denedim. hiç birinde flash biosu sürekli okumuyor. bir iki kere flash bellek ışığı yanıyor başlamıyor bios update. msi sitesinden videolarına baktım. defalarca izledim. bende hata yok. sorun ne belli değil. her parça sıfır.

bundan sonra amd alırsam iki olsun. sıfır kasada böyle sorun çıkartan işlemci ilerde ne sorunlar çıkartır.

biraz araştırdım .10larca kişi var. yüzlerce yazardım ama abartı olmasın. onlarca kişi de ekrana görüntü gelmeme sorunu var. kasayı bu pandemi sürecinde bir bilgisayarcıya verdim. oda çözemedi .haftaya haber verecem sana dedi. lanet gitsin böyle işe şansa. on ca para çöp oldu gözümde. hevesim kırıldı.

• braveman B kullanıcısına yanıt

Geçmiş olsun.

Bios sorunu gibi duruyor. Malesef soket destekliyor deniyor fakat böyle sorunlarda oluyor.

2600 den 3600e geçerken benimde başına geldi malesef. Kullanıcının sorunu çözmesi baya zor. Denenebilecdk herşeyi denemiştim. Servise gönderdim onlar halletti.

Biosu Flashlarken anakartta sadece cpu girişi ve 24 pin takılı olsun işlemci ve soğutucu ile.

Diğer tüm bileşenleri çıkartıp bir daha deneyin.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: acura07

Geçmiş olsun.

Bios sorunu gibi duruyor. Malesef soket destekliyor deniyor fakat böyle sorunlarda oluyor.

2600 den 3600e geçerken benimde başına geldi malesef. Kullanıcının sorunu çözmesi baya zor. Denenebilecdk herşeyi denemiştim. Servise gönderdim onlar halletti.

Biosu Flashlarken anakartta sadece cpu girişi ve 24 pin takılı olsun işlemci ve soğutucu ile.

Diğer tüm bileşenleri çıkartıp bir daha deneyin.

üstat. x570 anakart güncel dir diye direk ondan aldım. en son cip setli diye. aslında bana biosunu güncel gelmemesi mantıksız geliyor . eğer sorun bios güncellemesi ise.

şöyle bir şey var birde. anakart üzerinde 4 + 4 cpu1 diye power girişi var. onun yanında da cpu2 diye bir 4 girişli soket daha var. yani toplam da 4+4+4 =12 girişli bir soket var.

güç kaynağından üzerinde cpu diye yazan 4+4 pin kablo geliyor başka öyle kablo yok. diğer güç kaynağı kabloların da pci-e kablo soketi olarak yazıyor.

4+4 pin toplam 8 giriş li cpu soketi takmak yetmez mi.( hem böyle 8 pin olarak denedim hemde 12 pin power girişi olarak denedim sonuç aynı )

ekran kartı fanları dahil tüm fanlar dönüyor ama ekrana görüntü gelmiyor.

(istanbul avrupa yakasında nokta atışı yapacak. beni anakart yanmış diye düdüklemeyecek iyi bir servis varsa onunda önerisini adres olarak atarsanız sevinirim. bu işi çözmüş daha önce bir servis te olabilir. )

hemen msi anakartın kendi youtube paylaşımlarına baktım .bios güncelleme videolarını yedim yuttum. bios güncelleme işini defalarca denedim. hem cpu çıkartıp hem cpu varken olmadı. benim yapamadığım bir olay olmaması lazım. videolarda anlatıldığı gibi bios update ışıkları başlamıyor.

(bu arada kule tip noctua soğutucu var. ) her defasında bu kule tip soğutucuyu sökmem çok zor oluyor. kasa içinde montaj yaptım. uzay montaj yapsamda sorun aynı olacak diye düşünüyorum.

bios güncellmesini anakart kapalı iken bios flash düğmesine basınca flashı görüyor gibi yapıyor başlamıyor. bu arada bilgisayarı verdiğim bilgisayarcı da beni sallarsa vay halime. bu pandmide haftasonu yasak. akşam saati iş çıkışı yasaklara denk geliyorum .olacak iş değil. iki ucu b............... bir denklemdeyim.

x570 ler en son kartlar degıl malesef. 3000 serisi ile gelmıstı yanlıs hatırlamıyorsam. o sebeble bırcogu hala 3000 biosu ıle kalmıs olabılır

msi ın kendı servısı mevcut. ama avrupa yakasında mı yoksa anadoludamı bılmıyorum.

servis point.

ben oraya gondermıstım. 2.5 ar gun kargoda 1 gunde servıste kalmıstı sanırım.

elden goturursenız 1 gunde hallederler. uzun bır ıslem degıl.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi acura07 -- 20 Şubat 2021; 12:31:30 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: acura07

x570 ler en son kartlar degıl malesef. 3000 serisi ile gelmıstı yanlıs hatırlamıyorsam. o sebeble bırcogu hala 3000 biosu ıle kalmıs olabılır

msi ın kendı servısı mevcut. ama avrupa yakasında mı yoksa anadoludamı bılmıyorum.

servis point.

ben oraya gondermıstım. 2.5 ar gun kargoda 1 gunde servıste kalmıstı sanırım.

elden goturursenız 1 gunde hallederler. uzun bır ıslem degıl.

üstat bilgiler için saol. hızlı geri dönüşler için teşekkürler.

dediğiniz gibi son versiyon kart değil ise bios la sorun belki düzelir. ben güncelleyemedim. bilgisayarcıya bıraktım. oda yapamaz ise msi servisine bırakacağım.

dediğiniz servisi biliyorum. msi gaming laptopumda var. gt72s 6qe . onun tamiri için fiyat almıştım. pahalı diye başka yere vermiştim. ama garantisi olan bu sıfır masaüstü için garantiye yollarım.

beni daraltan nokta bu pandemi sürecinde bu işin benim başıma kalması.

(bu parantez ile ayırdığım kısım kamu spotu isyanı içerir. okumadan  sövmeden  geçmeyin . aslında her bilgisayarcıya güvenmiyorum. bir keresinde masaüstü bilgisayarın raminde sorun vardı. denemek için arkadaştan ram almıştım. o ram çalışmıştı. sonra bana yakın olan şatafatlı bir bilgisayarcıya götürdüm. direk anaklart yanık demişlerdi. 50 tl servis ücreti vermiştim. amacım. o bilgisayarcıyı denemekti. bir daha o bilgisayarcı ile işim olmadı. yani yıl olmuş 2021 insanları hala anakart yanık diye kekliyorlar. windows kurmayı 6 yaşında ki komşum oğlu bile yapıyor. herşey youtube var. biz bir bilgisayarcıya bir ürün teslim ettiğimizde .ya vaktimiz yoktur. yada gerçekten işin içinden çıkamadığımız bir sorun vardır. tamam dükkan açılıyor masrafı var. ama biraz da insan gibi davranın. deki servis ücretimiz bu .ama anakartın sağlam. de ne ise vereyim servis ücreti o sorun değil. sırf para koparmak için anakart yanık diyen servisler ve bilgisayarcılar var. rami yanlış takmışsın diyen insanlar var. yahu ramin tırnak yeri belli .oram nasıl yanlış takılır. adam bilgisayar topluyorum diyor. adama işlemciyi ters takmışşsın diyen var. yahu girmiyor ters takmaya çalışsanda. insanları kör cahil sanıp forumlarda konuyu başka yere sarıp konundaki sıkıntıyıda çözemiyor millet. bilgi candır. yeterki paylaşım yapıp insanlara faydalı olalım. )

Konuya tamamen tesadüfen denk geldim. Yaşadıklarınızın tıpkısını yaşadım. yaşıyorum. İçinizi ferahlatmak için yazıyorum sadece. Şöyle ki aslında sorun tam olarak Amd cephesinde değil. ben de sistem topladım 5900x işlemci. ve MSI b450 gaming plus max. kingston ram 8x2. Dikkatimi çeken neredeyse aynı marka model ürünler kullanıyor olmamız. Ancaaak, bende 2 adet pc olduğu için uzay kasa ile bir çok deneme şansı buldum. (zaten asla bir tamirciye pc yi emanet etmem kızan kızsın )

tespitlerimde şunu farkettim.

pc 1 test 1

MSI anakartta

ryzen 9 5900x

kingston ram

dönen fan açılmayan ekran

pc 1 test 2

MSI anakartta

ryzen 5 2600

kingston ram

dönen fan açılmayan ekran

pc 2 test 1

ASUS anakartta

ryzen 9 5900x

kingston ram

AÇILAN ekran

pc2 test 2

ASUS anakartta

ryzen 5 2600

kingston ram

AÇILAN ekran

Bu çıkarımdan hareketle sorunun MSI anakart kökenli olduğunu düşünüyorum. sanırım anakart bios güncelleme kaynaklı CPU görmüyor. Anakartta kırmızı CPU led yanıyor. dolaysıyla sistem başlamıyor. Garantili olan anakartı sistem pointe göndereceğim. hoş artık yapılsa da sanırım kullanmam. Daha performanslı bir anakarta geçmek zorundayım.

Siz nasıl çözdünüz merak ettim ?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.