Bildirim
Ryzen 5 anakart tavsiyesi
KAHVE DUNYASI Dünyası Lavi Karışık Dolgulu Çikolata Kutulu, 1Kg : Amazon.com.tr: Gıda Ürünleri
https://www.amazon.com.tr/dp/B0CN733719/?psc=1
4 sa. önce paylaşıldı
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
Giriş
-
Çeşitli anakartlarda ryzen kullanıcılarının en çok muzdarip olduğu konu kullanıcıların ddr4 ramleri kendi hızında çalıştıramaması. Misal 3000 lik ramleri var sistem 2133 olarak tanıyor. Kimisi manual ayarlarla çözüyor kimisi yeni bios bekliyor az bir kısmı yeni biosla çözmüş kimisi yeni biosla sonuç almış v.s.
https://forum-en.msi.com/index.php?topic=283351.0
https://www.oempcworld.com/support/singlevsdualram.html
İlk linkte ryzen la uyumlu ram nasıl seçilir onu anlatıyor. Özetle şunu demiş 2666 dan sonra amd ramlerinizin çalışma hızını garantilemez. Ayrıca ramlerin her birinin single rank olması gerekiyor. İkinci linktede single rank ne dual rank ne onu açıklıyor. Ben 2666 lık ram kullandım. Her biri single rank. Ayrıca anakartın qvl uyumlu ramler listesinde de ram i gördüm. Ne ilk biosta ne son biosta ram uyumluluk sorunu yaşamadım. Auto veya xmp profile1(daha iyi) olarak 2666 olarak görüyor. (Anakart: gigabyte ab350 gaming 3)
Ramlerin hazırsa uzun bir kod numarası vardır ABX13234242XB gibi. O kod numarası ile anakartların qvl ram listelerine bir bak ramin orda var mı ?
https://www.msi.com/Motherboard/support/B350-TOMAHAWK.html#support-mem
B350 tomahawk'ın uyumlu ram listesi yukarıdaki linkte. Bu listede ram'in orjinal hızı ve sistemin ne hızda çalışmasına izin vereceğinden de bahsediliyor. Planladığın ram listede var mı bir bak. Ancak bazı kullanıcılar (verdiğim ilk iki linkte bahsettiğim konuda önemli) bu listeden seçmelerine rağmen uyumsuzluk yaşadıklarından bahsediyorlar.
-
En iyisi rev 2.0 anakartları beklemek,onlar direkt yeni bioslarla gelecek çünkü. -
CMU16GX4M2C3000C15R kod bu.Attiginiz linke sabah da girmiştim ama ram uyumluluk listesini göremedim.Nereye tıklıyoruz hocam nerede yazıyor beceremedim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ne zaman çıkacağı belli mı?
verdiğim linkte direk çıkmıyormuş. o linkte "compatibility" sekmesi sonrada "Memory Support". Ben baktım listede göremedim ama bide sen bak.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 30 Nisan 2017; 19:22:14 > -
Dediğiniz gibi gözükmüyor.Zaten corsair de 3000mhz hicbir ram yok listede.3200 alsaymisim iyiymiş.İndirimde yakalayınca beklemeden aldım.
Hemen çıkmaz daha 1.0 lar yeni çıktı. -
Birkaç gün önce Tomshardware forumda okudum sanırım; tam detayları hatırlamıyorum; ama şöyle bir şeydi : Ryzen'ler şu anda Single Rank Samsung chiplerle sorunsuz çalışıyorlar ( Samsung B-Die diyorlar ); bu chipleri kullanan RAM'ler arasında G.Skill öne çıkıyor.
Intel anakartlarda overclokcuların gözdesi Corsair'ler ise çoğunlukla farklı chip kullanıyorlar, ancak 3200 MHz bazı modellerde Samsung kullanmışlar; onlarda 3200 MHz sorunsuz görünüyormuş.
Okuduğum kadarı ile zaten Ryzen'lerde 2933 ve 3200 MHz desteği var ama 3000 MHz desteği yok. Okuduğum kadarı ile desteklenen DDR4 RAM hızları şu şekilde: 1333, 1600, 1866, 2133, 2400, 2667, 2933 ve 3200 MHz. O zamandan beri belki değişmitir, bilemiyorum.
Hoş AMD zaten tüm RAM hızlarını 2 tane RAM için destekliyor, 4 tane RAM kullanınca hızlar düşüyor.
Şu yazıda adamlar Samsung B-die kullanan Corsair Vengeance LPX 8GB DDR4 4000MHz ile denemişler, "AMD yalan söylemiyormuş, hız gerçekten 2133 MHz'e düşüyormuş" sonucuna ulaşmışlar, RAMler 2133'den başkasında açılmamış :http://www.legitreviews.com/ddr4-memory-scaling-amd-am4-platform-best-memory-kit-amd-ryzen-cpus_192259/5
Beni sorarsanız Ryzen 7 1700 ile 2 x 8 GB DDR4 2400 Crucial Ballistix Sport CL16 kullanıyorum; bir yerden takasla elime geçmişti. İlerleyen zamanlarda RAM desteği oturunca belki güncellerim, gerçi bu fiyatlarla nasıl olacaksa ?
Anakartım Gigabyte Aorus X370 Gaming 5. Bu anakartı kimseye tavsiye etmiyorum; kesinlikle uzak durun. Meret bazen açıyor, bazen açmıyor, BIOS ekranında kilitleniyor. BIOS ayar tutmuyor, iki gündür başlangıç diskini her seferinde manuel olarak seçmem gerekiyor. Kesinlikle uzak durun bu anakarttan.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adonmez234 -- 1 Mayıs 2017; 16:3:39 >
-
Asrockun b350 anakart incelerken fark etmiştim
3000mhz ramler 2933mhz olarak 2800mhz ramlerde ise 2666mhz olarak çalışması gerektiğini okumuştum
Bu arada çoğu B350 chipli anakartta şuan için en verimli frekans 2933mhz her her ne kadar 3200 destek sunsalarda yeni bios güncellemesi gelene kadar 2933mhz En ideali ve 3200mhz fazla para vermenizi gerek yok aradaki performans farkına değer bir fark yok şuan
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi crysef -- 1 Mayıs 2017; 2:34:19 >
Anakartın için çıkan son bios F5'i kullandığını var sayıyorum. Bir arkadaşımız gigabyte ab350 gaming 3 te overclock yapıyordu rx 480 kullanıyordu ve bazı driver güncellemerinden sonra sorun yaşıyordu. (overclock ayarlarının gitmesi biosa girişte sorun v.b.) En son bios sıkıntıları yaşadı oda başlangıç diskini manuel olarak seçme olayından bahsediyordu vehttp://forum.gigabyte.us/thread/740/official-ab350-gaming-owners-club burda bir sayfada bir link görmüş bios'u(sonuncusu) iki kere yada tekrar yükle gibi bir öneri bulmuş uyguladı ve sorunu çözüldü. Evet garip geliyor ama olmuş.
Bunun dışında gigabyte anakartlar için güzel bir kaynak olanhttp://forum.gigabyte.us 'a baktım. Bu konuda sıkıntılar yaşayan pek göremedim ama bu kullandığın anakartın kronik problemi olmadığı anlamına gelmiyor.
Ryzen'da ram uyumsuzluğu enderde olsa ram'in kendi hızında çalışmaması dışında başka problemler de çıkarabiliyor. Misal yerinde olsam şu sıralamayı izlerdim. Atmadıysam son biosu yüklerdim. Ramlerin birini takar dener sonra diğerini takar denerdim. Varsa bambaşka bir ramlede denerdim. Bir arkadaştan aldığım bilgi ile sabit bazı amd ekran kartı driverları bios overclock ayarlarına karışabiliyor farklı ekran kartı denerdim. Misal amd kullanıyorsan nvidia nvidia ise amd iyi bir deneme aracı olurdu. Düşük ihtimal psu da sorun çıkarabilir. Tüm ihtimalleri denedikten sonra hala çözüm alamıyorsan ozaman büyük ihtimalle anakartında bir sorun var yaşadığın sorunu videoya çekip garantiye gönder. Alalı 14 günü geçmediyse türkiyeden aldıysan direk iade hakkında var. Çözüm olarak aklıma bunlar geldi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 1 Mayıs 2017; 3:0:42 >
-
Hocam ben de o siteye göz gezdirdim.Simdi benim ramler 2133 de mı çalışacak default olarak.
Sanırım BIOS öyle açacak, sonrası için XMP vs için manuel ayar yapman gerekecek.
http://www.corsair.com/en-gb/vengeance-led-16gb-2-x-8gb-ddr4-dram-3000mhz-c15-memory-kit-red-led-cmu16gx4m2c3000c15r
Sizin RAM lerin SPD hızı 2133 MHz zaten. RAMde kayıtlı İki farklı XMP profili varmış, ilki 2133 MHz, ikincisi 3000 MHz.
Sistem 2133 olarak açıp, ardından 3000 e geçmeye çalışacak ve haliyle yapamayacak.
Belki 2933 yada 2666 ya otomatik geçebilir, geçmezse - ki büyük ihtimal - Ryzenle RAM hızı ayarlama gibi konuları araştırman gerekecek.
Kolay gelsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adonmez234 -- 1 Mayıs 2017; 13:22:53 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam teşekkürler.Peki kısa zaman içinde bu sorunun amd tarafından yapilan bir güncelleme ile duzelebilme ihtimali nedir?Ne düşünüyorsunuz?
Edit:imla
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi İyi Kötü ve Çomar -- 1 Mayıs 2017; 14:53:58 >
Sıfır.
Daha fazla RAM çip desteği sağlanabilir, ama temel kısıtlar işlemcinin donanımına gömülmüş onler değişmez, özellikle 3000 MHz hızı unutun.
RAM hızı belirli bir frekansta çalışan donanımsal bir çarpana bağlanmış, bu çarpanla neyi çarparsanız çarpın 2600/2800/3000,3400 gibi rakamlara ulaşamıyorsunuz. 2666, 2933, 3200, 3500 vs olabiliyor. Detayları araştırın. (*)
https://www.techpowerup.com/231518/amd-shares-details-on-ryzen-ddr4-memory-support-and-upcoming-am4-updates
AMD resmi olarak diyor ki ''AMD Ryzen processor does not offer memory dividers for DDR4-3000 or DDR4-3400. Users shooting for higher memory clocks should aim for 3200 or 3500 MT/s"
Mutlaka hızlı RAM istiyorum diyorsanız, size önerim takas filan yapın, bir şekilde QVL deki bir RAM ile değiştirin.
Sizin zaten bütçeniz kısıtlı, PC'ye GTX 1070-1080 takacak haliniz yok, 1060 takacağınız bile şüpheli. Bu RAMle oyunlarda performans farkı görseniz bile çok az olacaktır.
(*) 20 senedir RAM hızının gerçek hayattaki performansa etkisi %1'in altındaydı. Benchmarklardaki hız hiçbir şekilde oyun yada iş performansına bu orandan fazla etki etmiyordu, forumlarda kendimi tatminden başka bir getirisi yoktu. AMD Ryzen ile bu durumu değiştirmeyi başardı - daha doğrusu fena çuvalladı.
Performans artışı zaten RAM hızından kaynaklanmıyor, RAM hızının bağlı olduğu çarpanın tasarımından kaynaklanıyor.
CCX yapısında L3 cache hızını bağladığı çarpan bir takım anlaşılmaz nedenden dolayı ( özetle hıyarın birinin bok yemesi yüzünden) aynı zamanda RAM hızını kontrol ediyor - ve kendini RAM stabil çalışacak rakamda sabitliyor. RAM 2400 de stabilse, L3 o çarpanda çalışıyor, 2666 da sabitse L3 o çarpanla orantılı olarak hızlı çalışıyor filan. Yoksa L3 aynı L3 , işlemcinin içinde sabit, değişmiyor, L3 performansı bu çarpanla sınırlanıyor. Yoksa L3 performansının ucu açık, gittikçe gidiyor, henüz sınırı görülmedi.
Yani tamamen işlemci yoğun durumlarda, yani Ryzen işlemciyi GTX 1080 ve üzeri ekran kartları ile FULL HD çözünürlükte oynamaya kalkmak gibi anlamsız ( bu ekran kartı için 2k yada 4K çözünürlük ve haliyle monitör lazım, onlarda pahalı ) koşullarda performans sorunu görüyorsunuz. O ekran kartlarıyla 60 fps üzerine sorun diyecek kadar bilinçsiz olmak lazım bunun için. Aslında bu seviye bir ekran kartıyla 640x480 yada 800x600 çözünürlükte oyun açın, Corei7 işlemcide performans sorunu yaşar - tabii 300-400 fps hızda fps ye bakıp hızına 'eee ... ama bu az... 700-800 olmadı lazımdı' diyecek kadar şuursuz olmak lazım : bu durumda o adamı okey tahtası ile dövseler kusur bulmam, o kadar yani.
Daha fazla karıştırmayayım konuyu ve susayım. Kolay gelsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adonmez234 -- 1 Mayıs 2017; 16:15:55 >
-
Ben MSİ'ın sitesinde uyumlu gözüken Corsair Vengeance LPX 16GB (2x8) DDR4 3200MHz CMK16GX4M2B3200C16R aldım fakat 3200'de çalıştıramadım
Bence netten sipariş verip, gelince deneyip olmuyorsa iade yoluna gidin -
https://community.amd.com/community/gaming/blog/2017/03/14/tips-for-building-a-better-amd-ryzen-system
linkte 8. maddede daha önce bahsettiğim ram konusu işlenmiş. Çevirebildiğim kadar yazıyorum
AMD'nin resmi olarak desteklediği hızlar şunlardır:
2667 de ramler Single rank ve 2 adet
2400 de ramler Dual rank ve 2 adet
2133 de ramler Single rank ve 4 adet
1866 da ramler Dual rank ve 4 adet
linkte 6. madde de samsung b-die çipleri barındıran ramlerin 2933, 3200 ve 3500 çalışabildiğinden bahsetmiş. (linkte bahsetmemiş ama onlarında single rank olması gerekiyordu galiba)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 1 Mayıs 2017; 23:4:16 >
-
Hocam ramleri iade işine girismeyecegim.Qvl listesine tek tek bakıp anakart seçsem bu ramleri 2933 te çalıştırabilen veya ihtimali olan bir anakart seçsem nasıl olur?Dediğiniz sitelere baktım 3000 diye bir hız yok teşekkürler bilgilendirme için.
Bir tane arkadaş aldığı gskill ramlerin uyumsuzluğunu şöyle aşmış:
https://forum.donanimhaber.com/g-skill-den-ram-hizi-icin-bana-yolladigi-bios-ayarlari-ryzen--125950495
Bilmiyorum corsair işlemcilerin doğru hızında çalışması için gerekli ayarları gönderirmi ama denenebilir. -
Bulabilirsen ve yapabilirsen neden olmasın? Çözünce bu konuyu güncelleyip bizleri haberdar edersen memnun oluruz.
Not: İhtiyacın olmaz ama bilgisayara ilk 1979 yılında dokunmuş biri olarak, sırasıyla şunları tavsiye ederim:
1 ) Aldığın RAMleri araştır, aç bak, bir şeyler yap ve chiplerin ne olduğunu, yerleşimin çift taraflı olup olmadığını ve rankinin ne olduğunu öğren ve AMD nin verdiği resmi bilgiyle karşılaştır. Madem uğruna savaş vereceksin, neyle neye karşı savaşa gireceğini bil, yoksa RAMi hızlı çalıştıracağım derken yapacağın denemelerde çok şeyi yakarsın. Belki senin RAMin 2133 yada 2400 den hızlı çalışma imkanı hiç yoktur, bunu farazi konuşmak yerine hemen öğren. Sonrasında 2933 de çalıştırmayı dene.
2) kendine işkence etmeyip RAM leri değiştir.
PC de inat edilmemesi gereken üç şey vardır : berbat bir PSU güç kaynağı , berbat/uyumsuz RAM, anakartın taşıyabileceğinden daha güçlü işlemci ve/veya anakartın komponentleri beslemek için tasarlandığı voltaj/amper/güç aralığının dışında bir donanım kullanmaya kalkmak.
Bir sebepten ikinci şeyde ısrar ediyorsun ve kazanamayacağın bir savaşa girip PCnin açık kalacağı her salise için mücadele etmeyi göze alıyorsun - üstelik bunun için üçüncü şeyi de göze alıyorsun. Buna değmez, ama sen bilirsin tabii.
Ryzen çok tuhaf bir şey, belki tarihte RAMi ile kavga edip kazanan ilk kişi sen olabilirsin. Ama bu ihtimal düşük.
Örnek vereyim, şu anki bilgiler ışığında senin Ryzen platformunda bu RAMle yapacağın mücadeleyi hafta sonu maçı olarak İddaa'ya koysalar o kadar banko bir maç olurdu ki, dünyanın hiçbir ülkesinde 0.001 oranını bile vermezlerdi, o kadar yani.
3) Eğer RAM i değiştiremiyorsan ve Ryzen işlemci almadıysan, Intele geç. Çok az uygulama dışında 1600X Core i5'ten yada en ucuz Core i7'den daha performanslı değil. Pratik benchmarkların hepsinde Ryzen 1600X 4 çekirdekli Intellerle aynı ayarda, daha iyi değil - AMD bile bu işlemciyi Core i5-i7 'ye karşı konumlandırıyor. Üstelik 500 TL ye gayet güzel Z270 anakartlar var.
4) AMD'nin Mayıs ayında büyük bir güncelleme yayınlayacağı ve RAM uyumluluğunun artacağı söylentisi var, bekle ve gör.
5) Nasıl olsa bekleyeceksen, anakart bütçeni artır ve X370'e geç. B350 deki RAM ayarları kısıtlı, X370 te ise daha fazla - bu da RAMleri 2933 te çalıştırmayı denediğinde manuel ayar konusunda sana çok yardımcı olur, hatta pek çok ayarı X370 olmadan yapamayabilirsin bile. X370 ler 800 TL den başlıyor.
6) RAMlere manuel ayar atacaksan, voltaj besleme değerlerini manuel olarak atayacaksın demektir. Bu durumda PSU nun ilgili raillerinden stabil besleme aldığından emin ol.
Misal, 12V çıkışı nominal olarak 12.00 V 'dur, eğer +/- %3 ten fazla fark varsa, o PSU ile atayacağın voltajlarda değişken olacaktır, haliyle RAM i besleyemeyebilirsin. Ben uzun zamandır sapması %1 in üstünde olan PSU kullanmam, farkı neyse veririm.
Anakartın VRM leri ve besleme devreleri de kaliteli olmalı tabii - X370 lerin B350 den daha kaliteli devreleri olmasını bekleyebilirsin, zaten ayar seçenekleri o yüzden fazla.
Örneğin 1.375V ayarladığında 1.400 V alıyorsan, en iyi ihtimalle PC resetler, açmaz vs. Kötü ihtimalleri zaten biliyorsundur. PSU değiştirmen gerekirse, o da 200-300 TL tutar.
7) Kredi kartı ile 5-9 taksitle RAM/Anakart/PSU alabilirsin. Nakitte 300-500 TL fark zorlayabilir, ama aylara böldüğünde başedilebilirsin belki. PC yi 3 yıl kullanacaksan, 1000 TLlik bir fark bile ayda 30 TL den aza karşılık gelir, ama insan satın alırken aylık maliyet farkına pek bakmıyor.
8) Denemelerinde bol şans dilerim. Bir şekilde 2933 MHzde başarılı olursan, ayarlarını, tüm donanım detaylarını ve nasıl yaptığını bir kaç farklı mecrada paylaş, senden sonra gelenlere yol göster.
Bunlardan sonrası benim yardımcı olabileceğim şeyleri aşıyor. Kolay gelsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi adonmez234 -- 2 Mayıs 2017; 8:54:15 >
Benzer içerikler
- am5 anakart önerisi
- 3 uzun bip sesi
- anakart cpu ışığı yanıyor
- ez debug led
- launch csm nedir
- anakart özellikleri
- b850 anakart
- bios güncelleme
- anakart modeli öğrenme
- ddr5 anakart önerisi
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X