Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (425. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10.309
Cevap
109
Favori
2.447.935
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 423424425426427
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • vestas 164 modeli 8mW diyor:http://nozebra.ipapercms.dk/Vestas/Communication/Productbrochure/V16480MW/V16480MW/

    dd: 4.8 ila 12.1 rpm

    yani:

    çap=164metre
    çevre = çap x pi = 164metre x 3.14 = 515metre
    tur/saniye=devirdakika/60=12/60= 0.2 tur/saniye
    kanat uç hızı = çevre x tur/saniye = 515metre x 0.2tur/saniye = 103 metre/saniye = 371km/saat

    kanat ağırlığı 35 ton diyor, ve sanırım tek kanat ağırlığı bu yani 3 kanat 105ton
    nacalle 390ton
    kule için ise "mevkiye bağlı" demiş... 300ton da ona yazsan 8mw için 800ton var ortada, yine mw başına 100ton



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 18 Aralık 2012; 0:20:06 >




  • Az değil arada 1 MW fark var,bende o adresteki videoda yazılana göre değerlendirdim.Aslında aynı üründen bahsediyoruz biliyorum.

    Bundan daha önemli olan bence devir yükseltme konusu.
    Bu durumda kabul ettiğim kesin teknik üzerindeki alt.ün sabit kutuplu olduğudur.Tamam adamlar vites vb.ile deviri değiştiroyrlar ama kutup sayısınıda rüzgarın durumuna göre değiştirecek durumda değillerdir.

    Yazdığınız veriye göre;4,8-12 dv gerçekten ilginç hemde olağanüstü teknik anlamına gelir ki,bu firma ya da üretirken duruma göre devirini değiştirme teknikli yapan bütün firmaları ayakta alkışlarım,helal olsun.Daha sert rüzgarda pervane devirini düşür torku artır görüşü yani.Torka binaen akım tabii.

    Bizler yapabilirmiyiz bu tekniği diye düşünmeye başladım ben.

    Düzeltme=Başol bey,tonajı görünce düşündümde;evet 12 dv.de sizin 371 km/h hesabı ile bir kanadın bir kişiye çarptığını düşünüyorumda hali ne olur acaba?
    Ama,kaç ton olursa olsun temiz enerji için değer.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 18 Aralık 2012; 0:35:06 >




  • Bu arada,Başol beyin çapı (çap ölçümü,çevresi değil)olduğunu söylemesi doğru olanmış.Yeni videoyu(164 modelinin)izlerken bir kanat uzunluğunun 80 M. olduğu yazısı gözümden kaçmadı.

     Rüzgar türbünü yapıyorum


     Rüzgar türbünü yapıyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 18 Aralık 2012; 0:53:35 >




  • devri düşürmek için pitch kontrol yapıldığından, tork artışı olmuyor, arabadaki gibi değil burdaki devir ayarlaması, sabit bir vites var. ayrıca zaten 5-12 arası bir devir farkını da kabul etmiş, atıyorum, 9-12 dd arasında sabite yakın bir son kapasite (8mW) üretim yapabiliyor. illa da 10dd döneceğim diye bir iddiası yok yani...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 18 Aralık 2012; 0:59:43 >
  • Bence bu konudaki bilgilerimiz eksik olduğundan dolayı daha çok varsayım üzerine yazıyoruz.

    İşin garibi Başol bey;Aliağa'da gördüğüm çiftlikte;
    o bölgede (aynı tepede diyelim)3'ü bir yönde 2'si başka bir yönde sabit duruyor ve 3 aynı yöndeki çalışıyorsa diğer yöndekiler çalışmıyordu.Bu benim ilgimi çekti,buraya gelince konuyu öğretmenime sordum;
    Dedim ki,iyide bu devasalar yön buluyorsa niye diğerleride rüzgara dönüp çalışmadı?

    ustam;Yok sabit değiller ama o firmanın TEDAŞ ile anlaşması farklıdır.ÖR;KW.başı daha yüksek ücretli anlaşılmıştır,kompanzasyon amaçlı yani tedaş akıma sıkıştıkça bundan talep etmesi düşünülmüştür.O çalışan 3'ünün talebi karşılaması ile diğerlerinin çalışmasına ihtiyaç olmadığından öyle kalmışlardır dedi.

    Tabi,bu teoride varsayım kesin doğru değil,
    Bu durumda 1=Evet ustam doğru söylüyor 2=Değilse bu devasaların yön bulma kabiliyeti yok.
    Haa,aslında bildiğimiz yön bulma kabiliyetleri var.Öyle ki,aktarma bilezikleri yerine 10-11 (tur)adete kadar problemsiz burkulma özellikli iletken kullanıp sağa sola PC kontrollu dönmeyi kontrol altında tuttuklarını,dolayısıyla,kablo dolanma problemi olmadığını da biliyorum.
    Tabi en güzeli yerinde,görmek,incelemek,gerçek bilgiye sahip olmak.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 18 Aralık 2012; 1:11:06 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: cokenerjik

    şafttaki tork yani "döndürme kuvveti", kanadın sadece en ucuna uygulanan "doğrusal kuvvetten" gelmiyor, kanadın her bir metresindeki, milimetresindeki, rüzgarın uyguladığı kuvvetlerin bir bileşkesi olarak geliyor. daha öz bir ifadeyle, kanadın üzerindeki pek çok noktaya uygulanan F kuvvetlerinin hepsini, şaftın 1metre açığındaki bir noktadan uygulandığını varsayarak, farklı uzaklıklardan uygulanan kuvvetleri, diğerleriyle kıyaslanabilir hale getiriyoruz, Nm yani tork diyerek. tork koluna (kanada) 10 metreden uygulanan 10 Newtonluk bir kuvvetle 100 metreden uygulanan 1 Newtonluk bir kuvvetin, şaft üzerinde oluşturduğu tork (100Nm) aynıdır, eğer devir olarak da aralarında bir fark yoksa (ki zaten aynı kanadın üzerindeler), o zaman ortada 2 eşit güç vardır diyebiliriz.

    şimdi, 126/2=63m uzaktan rüzgar eğer 1newton luk bir kuvvet uyguluyorsa, bu kuvvet, şaftta 63Newtonmetrelik bir döndürme kuvveti oluşturacaktır, 62. metreden de örneğin 2Newtonluk bir kuvvet uyguluyor olabilir rüzgar, kanat daha kalındır/açısı daha müsaittir 62. metrede ya da tam orada daha kuvvetli bir rüzgara rastlamıştır vs, bu durumda 62m x 2 Newton = 164Nm tork şafta yansıyacaktır. diyelim ki kanadın başka hiçbir yerine rüzgar bir kuvvet uygulamamış olsun, bu durumda da toplam tork 63Nm+164Nm=227Nm olacaktır...

    Gerçekte ise kanadın hangi metresinden hangi tork geliyor bilmek pek mümkün değil, elbette sırf buna yönelik bir araştırma yapılmadıysa. pratikte yapılan şey, toplam şafta yansıyan torka bakmaktır, onu ölçmek kolay.



    Teşekkürler




  • Şu bahsettiğim 48 oyuklu 64 kutuplu generatörün değişik devirlerde frekans ve voltaj ölçümü ile ilgili çektiğim videoyu yine youtube'da paylaştım.Bilhassa düşük devirde döndüğünü net göstermeye çalıştım.Yine video üzerine açıklama içeren yazıları montajladım.Yani anlaşılmayan yönü kalmasın istedim.

    İşin aslı bu alt.de asıl hedefim;bobin kollarını minimize etme amacı vardı,tabi olacak gelişecek,önü açık ama imkânlarım kısıtlı olduğundan istenmeyen yönlerini izale edemiyorum.
    Bu istenmeyen yönü;evet kutup ebatlarını düşürüp bobin kollarını kısaltıyorum ama ister istemez kutup sayısı çoğalıyor.
    Ya da generatör boyutunu büyültmek gerekiyor ki,abşlıca maddi külfet anlamına geliyor.Bunuda bırakalım,mıknatıs ebadına uygun saç nüve için saç kestirmek gerekiyor ki,devreye yine kalıp ücreti giriyor.

    Tabi çok kötü bir üründe değil,aslında üretimi fevkalede ama düşük devir gerekiyor.

    Haa,çok önemli bir ayrıntı;önceki sayfada alternasın kısa olmasından ve bunun zararlı olduğundan bahsetmiştim.İşte bu video aynı zamanda bu tezimin,bu teorimin bariz,açık destekçisi oluyor.


    Daha açıkçası;50 Hz.de 2 faz arası 4,5VAC, oysa mıknatıs ebadı büyük dolayısıyla alternasın uzun olduğu bir 50 Hz.li üretim daha yüksek voltaj alınmasıdır.
    Her neyse,uzatmayayım,bu paylaştığım video ne demek istediğimi daha açık anlatıyor.
    Buyurun linki= [link]http://www.youtube.com/watch?v=hg-SLZ5tuPs[/link]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi malisert32 -- 18 Aralık 2012; 14:37:53 >




  • Almanyanın rüzgar enerjisinden yılda ürettiği elektrik 55 GWh (%30 aktiflik kabulunde), bizim hidroelektrik santrallerinden ürettiğimiz toplam 44 GWh.

    Rüzgar türbinlerinde kW başına tesis maliyeti 1500$
    Hidroelektrik Santrallerinde 1000-1500$


    Rüzgar türbinlerinde mıknatıs bulmakta zorlanmasalar tamamen sabit mıknatıslı generatorlerle üretecekler fakat mıknatıs ülkemizde nasıl kilit bir noktaysa ve her arayan bulamıyorsa onlar içinde bulunması zor, zorlaştıkça da pahalanan bir seçenek. Bugün elektrikli araba yapacağım diye yola çıkan da, asansör kapısı motoru yapacağım diye yola çıkan da gelir gelir, kaliteli mıknatıs temininde takılır.

    İşin tek boyutu verim olmadığı için, mecburen de olsa gider alternatör kullanırlar. İkaz akımı zarara yazılır, beslemek için gerekli kesintisiz güç üniteleri zarara yazılır vs..


    Kapasite konusunda da tekniğin sınırlarını malzeme mühendisliği belirler.

    Rüzgar türbinlerinde, çap büyüdükçe türbinin havada kapattığı alan (süpürme alanı) bunun karesiyle orantılı büyür. Fakat türbin malzemesinin hacmi ve ağırlığı çapın küpüyle orantılı büyür. Dolayısıyla geliştirmeler bu ağırlığı düşürme ve mukavemetini sağlama konusunda yoğunlaşır. Türbin ucunun o hızlarda havadaki toz yüzünden yıpranma miktarı bile ciddi bir tasarım kriteridir.


    Keşke Temsan gibi, bu işler düşünülerek kurulmuş bir kurum bu konuda ülkemizde öncülük etse. Sektöre en azından 20-30m çapta türbinleri uygun fiyata sunsa.







    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aktuz -- 18 Aralık 2012; 16:56:02 >




  • Bu sisteme büyük boyutlarda yatırım yapmak için henüz şartlar tam olgunlaşmış değil ülkemizde.
    Teknik eleman ya da yeterli teknik malzeme başta engel olmak üzere bir diğer yapılmama sebebi de devletimizin sağladığı elektrik ücreti halen düşük seviyelerde.
    Gerçekten zam gelse de fiyat yükselse de orta direk baz alındığında ülkemizde elektrik fiyatları sudan ucuz.

    Pahalı diyenler olabilir ama teknik yönden gerçekten ucuz.

    İşte,gerek kendi evini gerekse 3-5 dairelik apartmanının enerji ihtiyacını temiz enerjiden üretmeyi düşünenler;
    bir yandan yapacağı toplam masrafı hesaplıyor birde devletin elektrik fiyatını karşılaştırdığında ilk işi Yenilenebilir enerji üzerine kalem çekmek oluyor.

    Gerçekten şu anda,depo et kullan yöntemi iyi hesap edildiğinde devletin sattığından daha yüksek maliyetli oluyor.

    Vel hasıl,görünen mali şartlara göre,şebeke hattının bulunduğu mekanlarda şebeke hattı daha uygun.Allah devletimize zeval vermesin.




  • quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    Bu sisteme büyük boyutlarda yatırım yapmak için henüz şartlar tam olgunlaşmış değil ülkemizde.
    Teknik eleman ya da yeterli teknik malzeme başta engel olmak üzere bir diğer yapılmama sebebi de devletimizin sağladığı elektrik ücreti halen düşük seviyelerde.
    Gerçekten zam gelse de fiyat yükselse de orta direk baz alındığında ülkemizde elektrik fiyatları sudan ucuz.

    Pahalı diyenler olabilir ama teknik yönden gerçekten ucuz.

    İşte,gerek kendi evini gerekse 3-5 dairelik apartmanının enerji ihtiyacını temiz enerjiden üretmeyi düşünenler;
    bir yandan yapacağı toplam masrafı hesaplıyor birde devletin elektrik fiyatını karşılaştırdığında ilk işi Yenilenebilir enerji üzerine kalem çekmek oluyor.

    Gerçekten şu anda,depo et kullan yöntemi iyi hesap edildiğinde devletin sattığından daha yüksek maliyetli oluyor.

    Vel hasıl,görünen mali şartlara göre,şebeke hattının bulunduğu mekanlarda şebeke hattı daha uygun.Allah devletimize zeval vermesin.



    Düsüncenize katiliyorum. Bu nedenle yenilenebilir enerji sektörünün Türkiye'de bir atilim yapacagini en azindan yakin bir gelecek icin göremiyorum..Solar veya rüzgar elektrik olmayan yerlerde, uzun süreli ariza durumu olan bölglerde ve 10-12 saat aydinlatma gerektigi durumlarda idealdir.
    Selamlar
    Ahmet Demirbas
    NepaSun UG
    Almanya




  • Sayin mcdaim, sitenizde bilezik sistemi yok deniyor. Aktarimi nasil yapiyorsunuz..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşlar 50 km/s sürekli rüzger alan bir dağ yamacı var buraya büyük bir rüzgar tribünü yapmak mantıklı mıdır. dediğim gibi bu bölge yılın büyük bir kısmını rüzgar alarak geçiriyor. yani 365 günün 360 günü 50 km/s rüzgar alıyor...
  •  Rüzgar türbünü yapıyorum

     Rüzgar türbünü yapıyorum

     Rüzgar türbünü yapıyorum

     Rüzgar türbünü yapıyorum


    Evet arkadaslar resimlerde yanmış küçük bir motor görüyorsunuz bu motoru hurdacıdan buldum bir deneme için. ve yine hurdacıdan buldugum iki ayrı motordan sökülen bobinleri görüyorsunuz. simdi üstadlarıma sorum sudur. bu motoru resimdeki bobinlerle güncelleyeyimmi? bobinleri disk alternatör yapmak için mi kullanayım? yoksa hepsini atıp başka çareler mi deneyeyim? bobinlerin, statorun ve rotorun ebatları aşağı yukarı belli resimlerde. yardımlarınızı beklerim saygı ve sevgilerimle...




  • quote:

    Orijinalden alıntı: angorapardus

    Sayin mcdaim, sitenizde bilezik sistemi yok deniyor. Aktarimi nasil yapiyorsunuz..


    Bilezik sistemi derken? Hangi ürün hakkinda? Sanirim aktif yaw kontrollü tribunu kastediyorsunuz, Evet. 3kw ve yukarisi aktif yaw kontrol sistem olup yaw kontrol sistemler bilezik sistemi olmaz. Zira rüzgar yön dönüsleri kontrollüdür. Yani rüzgar yönüne bagli olarak tam tur atmaz.Bu nedenle bilezik sistem kullanilmaz. 3kw alti bilezik ile aktarim yapilmaktadir.
    Selamlar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi McDaim -- 19 Aralık 2012; 23:27:09 >
  • Sizin sitenizin 1 kw türbin özellikleri aşağıda.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: McDaim

    Fuar nedeni ile Türkiye'ye getirilmistir

     Rüzgar türbünü yapıyorum


     Rüzgar türbünü yapıyorum


     Rüzgar türbünü yapıyorum


    bu kanatlar pimaştan kesilmiş gibi:)

    ne bir estetik, ne ucta yumuşak bir radyus ne de yukarıya doğru az da olsa değişken bir açı farkı...

    biz yine de yaptığı işe bir bakalım;

    veriler:
    "10m/s tam kapasite 1000W güc
    15m/s 1500W güc
    20m/s 2000W güc
    Kanat capi 3,20m "


    üretilen elektrik enerjisinin, 3 farklı rüzgar hızı için, tarama alanından geçen (8metrekare) rüzgar enerjisine oranı, yani "türbin verimi";
    1000w ürettiği 10 m/s için %20 (tarama alanından 5kw rüzgar enerjisi geçiyor)
    1500w ürettiği 15m/s için %9 (tarama alanından 16kw rüzgar enerjisi geçiyor)
    ve 2000w üretim yaptığı 20m/s için ise %5 (tarama alanından 40kw rüzgar enerjisi geçiyor)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 20 Aralık 2012; 0:00:12 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: angorapardus

    Sizin sitenizin 1 kw türbin özellikleri aşağıda.

    />



    sakin ol kardeşim, espri yapınca sonuna bir gülme efekti koyulur, hem ne dedik biz gene de yaptığı işe bakalım, madem malını övüyorsun ve satmak istiyorsun, asıl önemli olan verimsizlik eleştirisine cevap ver. pimaştan yapılmadığını sayende öğrendik, bir de verim neden böyle onu da açıklayıver de bilgilenelim.


    şimdi, bahsettiğim verim değerleri yerlerde sürünürken şu yukarıda sıralanan pekçok madde hiç inandırıcı değil. hele şunlar:

    *sistem verimi yüksektir (???)
    *yüksek rüzgar hızlarında maximum ve sürekli üretime devam ettiğinden rakiplerine göre daha fazla enerji üretir (gördük yüksek hızlarda ne yaptığını, hem kimmiş bu rakipler, hadi boşver isimlerini, onların verimi neymiş ki sen onlardan daha fazla enerji üretiyormuşsun?)

    ben daha ne diyeyim ki?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 20 Aralık 2012; 0:15:47 >








  • ne için yeterlidir? medyatik olmak için mi? senin rakibin kim? bak enercon diye bir firma var, adını hiç duydun mu bilmem, broşürlerine bakarsan 10m/s rüzgar hızındaki tüm ürettikleri ürünlerin türbin verimleri %50 civarındadır, senin böbürlendiğin şu ürün 10m/s hızda %10larda sürünürken böyle büyük laflar edebildiğine göre bu işi hiç bilmiyorsun...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cokenerjik -- 20 Aralık 2012; 0:19:26 >
  • Sayın McDaim ,

    Hamama girdiniz hocam.. burası deliler hastanesi gibi, kimi doktor kimi uzaylı kimi mühendis... Herkesin eşeği erkek burada... Çokenerjik şaka yapmış, pimaş gibi demiş zaten... bence de baya bi pimaş :)) Hayırlı olsun inşallah. ..
  • 
Sayfa: önceki 423424425426427
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.