Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (387. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.455.980
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 385386387388389
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Ivy

arkadaşlar enerji bakanlığının bununla ilgili çalışması var türkiyenin rüzgaz haritası falan çıkartılıp alt yapı çalışmaları yapılmış ve ihale edilmiş fakat hiçbir firma ihaleye girmemiş yani yatırımcı da kaçıyo bu yöntemden.enerji bakanlığı müsteşarı almanyanın elektrik ihtiyacının %60 ından daha fazlasının rüzgar enerjisi ile elde ettiğini açıklamıştı hala enerji için termik santrallerle havayı zehirliyolar ve nükleer enerjiye özeniyolar bu ne çelişkidir yatırımcıyı vatana millete hizmete davet ediyorum

Almanya nın %60 enerjiyi sağlamasının tek sebebi civatasına varana kadar herşeyi kendi üretip iş istihtamı sağlaması.Zaten Adamların Petrol Sömürgesi Bulamadıkları İçin evlat acısı gibi koymuş. 40-50 hatta daha fazla yıldır bu iş için fonlar ayırıyorlar Bizdeki gibi en pahalı parçaları dışarıdan alın sonra şu fiyata devlete satın mantığı yok.
    Enerji sektöründe temiz enerji istiyorsak en azından 20-30 yıllık planlama ile fon ayrımı yapılmalı, bugün hiçbir şey haaa diyince elde edilmiyor.Devlette devamlılık esastır ilkesi burada da işliyor(ARAŞTIRMADA VE ÜRETİMDE DEVAMLILIK ESASTIR)

• tda alternatörü direğe başka bir motor kullanarak yerleştirmen bana güzel bir fikir verdi.eğer kullandığın motor kömürlü ise bobinlerini sök.alternatöründen gelen enerjiyi kömürlere ver.bu sayede rüzgarın yön değiştirmesiyle oluşan kablonun direğe dolanması sorununu çözersin.hatta bu araba alternatörünün kömürleriyle daha güzel olur çünkü onlar 2 kömür ve 2 yüzükten oluşuyor.
  • slm fuattoksoy hocam aynen bu motor fikrini de bana kaynakçı amcam tavsiye etti. Kablo dolanma sorununa dediğiniz gibi bu yöntem çok işe yarayacak direğe sabitlediğim motor arçelik çamaşır makinesi motoru ben dediğiniz gibi bobinleri sökmüştü zaten... Şimdi bu motor hem rulmanlı yatak hemde yüzük görevi görecek.... Ama başımda çok büyük bir sorun var oda flanş bulamamış olmam. Nerde temin ederim bu flanşı en az yarım santimlik olmalı yamulmaması açısından. Bu kısmı yapamıyorum. Küçük pervaneyi bu sistemimin ucuna takıp çatıya çıktım hocam step motor çıldıracak gibi dönüyordu devir ölçerim yok ama çok hızlı dönüyor devamlı rüzgar esiyor çatıdaşimdiye kadar neden yapmadım diye kendime kızıp duruyorum resmen yaww...
  • ben flanşı imes sanayi sitesinin oralardaki hurdacından aldığım yuvarlak demirleri tornacıya çektirerek yaptım.hurdacıdan şaşma.genede bulamazsan daire testere bıçağı işini görür.tornacıda dişlerini sildirisin olur biter.
  • syn fuattoksoy kardeş bugün başıma gelmeyen kalmadı babamı zor ikna edip çatıya benim türbini montaj etmeye çalıştık U şeklindeki demiri delmeye çalıştık inanırmısınız sıfır 10 mm uçla 1 delik açtık diğerlerini açmak 2 saatimizi aldı zor bela 2 delik açıp 10 mm saplama ile sağlamca vidaladık taş gibi oldu 2 saplamayla (ben 5 tane koymayı düşünüyodum bide :) :) ) neyse montaj yaptık hocam çatıda felaket rüzgar var... Ayakta durmakta zorlanıyoruz... Benim küçük prototip pervaneleri bu sisteme takıp deneyeyim dedim hocam acayip yüksek devirde dönüyor... Direği çelik halatla sabitledik. Dönüyordu rüzgar iyşce hızlı esmeye başladı birden baktım pervane çıldırıyorrr sonra dedim koptu kopacak derken motoru tutan kelepçe gevşediği için pervaneler durdu ve ben aşşağı indirdim sistemi komple.................
  • şimdi syn fuattoksoy hocam benim türbine flanş bulduktan sonra yapacağım tek iş çatıya çok daha sağlam bir direk dikmek olacak... Yanlız bu pervanelerin dönüşü ve hız alması benim çok hoşuma gidiyor ilk ve tek pervane denemem oldu ve mükemmel sonuçlar aldım...şimdi yeni yapacak olduğum kanatları yine aynı bu ölçülerde yapacam... Ama boy 38 cm değilde 65 cm olacak... Kanat büyüdükçe devir azalır denmiş forumda ben Ametek dc 30 volt motor için tasarlayacağım kanatları birde kanatları çok iyi ayarlayıp sağlamlaştırmam gerekecek... Birde diğer bir sorun bu sistemi Acil durumlarda durduracak fren yaptıracak bişe yapmam lazım nasıl yapabilirim ??? Sonuç olarak benim çatı elektrik üretmeye gayet uygun yanlız çok sağlam bişe yapmam lazım... Flanş işinide amcam tornacıya gittiği zaman ayarlayacak.... Önerileriniz ve yorumlarınızı bekliyorum... Hayırlı iftarlar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tda 1562q -- 22 Temmuz 2012; 18:37:19 >
  • Dikey kanat çalışması yapmış olan arkadaşlar tecrübelerini karşılaştırma yaparak paylaşabilirler mi acaba?

Rüzgar türbünü yapıyorum
  • syn fuattoksoy kardeş ve diğer ustalar bana yardımcı olabilirseniz çok tşk ederim sizlere ok..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ya arkadaş kafayı yiyecem bi Allahın kulu cevap vermiyor sorulan sorulara iyiki işimiz düştüde ber şey danıştık size yaa
  • tda tam olarak ne sorduğunu bilemiyoruz.tam olarak ne yaptığını bilemiyoruz.zahmet edip ne yaptığını fotoğraflarla yayınlasan ve fikir istesen herkes yardımcı olacaktır.

svat rotoru gördük ama asıl önemli olan bobinler.kaç kutuplu bobin olduğunu yazarsan hatta birkaç resimi yayınlarsan net bir cevap alabilirsin derim.şahsi tavsiyem rotorun siyah kısmını tornada mıknatıs kalınlığından 2 mm daha fazla aldır.mıknatısların arsında boşluk olmalı .2 tane bile mıknatıs koysan elektrik üretiyor.4 tane sığıyorsa daha iyi olur.mıknatısları milimetrik yerleştirdikten sonra üzerlerine polyester dök.daha sonra tornacıya tekrar çektirki mıknatısların köşesi olmasın yani rotor yuvarlak olsun yoksa kasma yapar.
  • nüvenin siyah kısmını incelttikten sonra n s n s diye mıknatıksları ya 4 yada 6 kutup dene.eğer boyları yetmiyorsa ucuna ekleme yapabilirsin. polyesterle kapladıktan sonra tornacıya tekrar ver mıknatısların köşelerini ve polyesterin fazlalıklarını alsın.mıknatısı alırken dikkat etmeli dağılıyor.ona göre uç kullansın.mevcut bobinlere göre çok yüksek volt elde edersin ama amperin düşük olacaktır.ama lamba falan rahat yakar
  • Vaybe konu 7 yıl sürmüş :D
  • ben iskeleti kurdum pervane kısmı kaldı... onu yapacam flanş bulmam lazım... pervaneyi monte etmek için yalnız nerden bulacağımı bilmiyorum...

Çatıda sürekli rüzgar esiyor bayağı sağlam bişey yapmak lazım ben zaten elimden geldiği kadar sağlam bişe yapıp taktım çatıya birde çelik halatla gergiledim...

şimdi acil olarak AMETEK DC 30 V motor lazım birde flanş bu motoru nereden tedarik edebilirim ???
  • cevabın için sağol ftoksoy. akımı yükseltmek için bobin telini kalınlaştırmaktan başka yol var mı? 10 mm. kalınlığında mıkn. için rotora tornada 12mm. mi gireyim. 12 mm girersem rotorun çevresi hesabıma göre tornadan sonra 199,64'e düşüyor. 6 kutup için anladığım kadarıyla 12 mıkn. değil.mi. 199,64.lük rotor çevresine göre 1 mıknatıs için;16,63mm.lik yer kalıyor. mıknatısın eni, mıknatıslar arası boşluk ne kadar olmalı? bu topiğin 6, sayfasında mınatısın genişliği(yani eni de diyebiliriz) kadar da boşluk bırakılması gerktiği yazıyordu,ama orda flanş tipi alternatörden bahsediyordu. 21. sayfadada 3 oyuğa bir mıknatıs gelecek şekilde ayarlayın yazıyordu. şaşırdım kaldım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi svat -- 25 Temmuz 2012; 17:08:18 >
  • arkadaş bu Ametek mıtorda bulunmaz hint kumaşı oldu resmen nerden kimden bulacaz bu motoru yaa modifiyeyle felan uğracak vaktim yok işe başladık zaten hafta sonu tatilde ne yaparsak karımıza bence

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • atıyorum 36 kutuplu bobinin var.bu bobinleri 1den 36 ya kadar numaralandırsak.1-4-7-10-13-16-19-22-25-28-31-34 nolu bobinleri birbirlerine seri bağla.2 5 8 11 14 17 20 23 26 29 32 35 nolu bobinleri seri bağla 3 6 9 12 15 18 21 24 27 30 33 36 seri bağla.şimdi elinde 6 adet çıkış olacak.onlarıda yıldız bağla.amper yükselecektir.bunun için rotora 6 adet mıknatıs koyman yeter.rotorla nüvenin arasında kürdan girecek kadar boşluk olsun yeter.
    evet tornacı rotora yapıştırdığın mıknatıslara girecek.mıknatısların çıkıntıları ile polyester fazlalıklarını falan ne varsa temizleyecek ve elinde yusyuvarlak bir rotor olacakki dönerken kasma yapmasın.ama dikkatli yapılmalıki mıknatıs dağılmasın.eğer tornacıya güvenmiyorsan bunu rotoru matkabının ucuna takarak hızlı bi şekilde döndür ve zımpara kağıdı tut.bu şekildede oluyor.eğer rotorun mili matkaba girmeyecek kadar büyükse tornacıya rotorun siyah kısmını sildirirken milin ucunuda yaklaşık 2-3 cmlik bir kısmını incelttir çünkü işini bitirdikten sonra alternatörü denemen için matkaba takman gerecek 2 kere tornacıya para ödeme.hatta aynı anda mile diş açtırıp ileride kanat takarken flanşı iki adet somunla kolayca sıkıştırabilmen lazım.bunları bi kerede yaptırırsan daha az ödersin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fuattoksoy -- 26 Temmuz 2012; 4:51:51 >

• elimdeki motoun bobin sarımına baktım. bobin aşağıdaki resimdeki gibi. bu sarıma göre 12 mıknatus kullanmam gerekiyor değilmi. buna görede 30*20*10 ölçülerinde 24 mıknatısı 2'şerli olarak yüksekliğine ekleyip(nüveyi tam kaplasın diye) kullansam olmaz mı. en alttaki resim motorun çıkışı. üzerindeki zil teli ile yapılmış bağlantıyı önemsemeyin.
     Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi svat -- 26 Temmuz 2012; 16:11:13 >

• aslında bobinler fena değil.güzel elektrik alırsın gibime geliyor.12 mıknatıs yerleştirmen daha iyi olur ama o rotora 12 mıknatıs sığarmı bide o var.ince mıknatıs kullan
  • 50x10x5 lik mıknatıslardan kullanırsan hem 12 mıknatısı rotora sığdırabilirsin hemnde tornada mıknatısları fazla traşlamana gerek kalmaz.belkide hiç traşlamadanda iş görür.
  • buna göre mıknatısın eninin 1 cm kabul edersek 1 cmde boşluk bırakalım dersek sana toplamda 24 cm lik bir rotor çerçevesi lazım.şu anda rotorun 24 cm geliyorsa sıkıntı çıkmaz.
  • 
Sayfa: önceki 385386387388389
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.