Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (262. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.456.070
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 260261262263264
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar ne oldu?Bu topik dut yemiş bülbüle döndü.Yokmu sizlerde bir yenilik,AR-Ge sonucu?

O zaman müsaadenizle fuarda bir standda gördüğüm MPPT Ş.Ü. sebebiyle MPPT hk. yorum yapayım.Evet şimdiye kadar bu konu hakkında yazmadığımın sebebi hiç MPPT görmediğim için.Ama o standda kutu içindeki devrenin smps trafosunu görmem bana yetti.Herkesin gözünde büyüttüğü MPPT sistem benim gözümden o anda düştü.

Dostlarıma fuarda söylediğim gibi;başkasının yumruğunu yemeyen(görmeyen) kendi yumruğunu balyoz zannedermiş.Anlayacağınız ben fuara bir nevi yumruk karşılaştırması sebebiylede gittim,karşılaştırdımda,bu durumda bizim yumruk gerçekten balyozmuş,elhamdülillah...

Evet;eğer bu MPPT genelde smps trafo içeriyorsa,yapan firmanın söylediği gibi % 95-98 verimle çalışamadığını izah edeceğim.
    Bilindiği gibi smps trafo ve devreleri beslemesi stabil akım veren(şebeke,akü gibi)sistemlerde yüksek verimle çalışır yinede benim diyen smps her şey yolundaysa bile % 93-96 verimi geçemez.Peki 150 dv.de 20V-5A(100W) üreten alt. 600 dv.de 70V-8A(560W)ürettiğini kabul edelim.İşte smps trafolarda ilk kural primer(giriş)akım ve gerilimi belirli giriş için tasarlanır.Ör;165V-250V.yada 11-14V. gibi.Dikkatinizi çekerim,daha ilk şartta smps verimden düştü değilmi?Bana kimse diyemezki 4x0,6 mm tel ile 15 spir sarılmış smps trafo primeri 20V-5A'de çalıştığı gibi 70V-5A'dede iyi verimle çalışır.
    Diyelimki geri bildirim ile entegre açma kapama zamanını oto değiştirir zarar etmez.İşte aküye zarar etmez belki ama ne oldu üretimin belkide % 30-40'ını makasladık.Smps devresi çalışmalarımda 1 günde 3 entegre yaktım sebebi yüksek voltaj bu riskte ayrıca sorun.
    Sıra fet yada trans.larda.Diyelim ki devrede IRF3710 kullandık.Buyrun datasheet'de power dissipation 160W abi.ve 1 tanesinin.Yani 4x fet varsa 160Wx4=640W bunların güç kaybı.Eveet normal anahtarlamada bu güç kaybı olmaz dediğinizi duyuyorum.Peki üretim 20V-5A'de PWM entegresi 20 khz. anahtarlama yapıyorsa 70V-8A için aynı anahtarlamayı yapacak çıkış voltajı yükseldiğinden geri bildirim ile Hz.i 80-100 Khz.e çıkaracakki voltaj stabil olsun.Buyurun üretim akımının kaç kat düşük kullanıldığını seyredin.

Birde tersini düşünelim;üretim düşük voltaj olsun;işte abi fet kaybı burada kendini gösterir.Nasılmı?Kontrol entegresi çıkış voltajını düşük algıladıkça anahtarlama açık zamanını uzun tutarak akıma yüklenir.Akıma yüklenme ile FET SOBALARINI yakmış oluyoruz anlayacağınız.

Sadece 2 sebeple bu kayıplar yaşanıyorsa diyorum ki;son çare olarak bile MPPT kullanılmaz.Haaa.. velevki bir MPPT'de smps devresi yoksa bu yorumumuda yok sayın.
    Alternatör dalından Ş.Ü. dalına,oradan saç trafo dalına oradan smps trafo ve devreleri dalına atladıysam zararım ne?Daldan dala atlamayı sizlerede tavsiye ederim.Ama bir daldan aldığınız sonuç ve dersi diğer dalda uygulayın ki faydası olsun.Ben uyguluyorum,memnunum.Haydi hayırlı akşamlar.

• sayın hesay görünüş mükemmel inşallah kısa zamanda sonuçlarıda görürüz eline sağlık gerçekten profesyonelce olmuş
  • hesay dostum;bilakis seninle tanışmak isterdim ama gelmedin kardeş.Ben sizlerle tanışmak için İstanbul'a geldim.Facebook yada bu topik üyelerinin çoğu İstanbullu aslında.Demekki gelmemek için bir sebepleri var.Bir engel yani.Üye olan olmayan benimle tanışmak isteyen tüm arkadaşlara yinede teşekkür ederim.Ben gibi bir cahile değer veriyorlar ya,beni fazlasıyla memnun etti.
  • Yok bu MPPT'de smps yok dc-dc converter devreleri var diyorsanız bu devreler küllüm zarar.Kısaca step-up tasarımla step-down muhâl olduğu gibi terside muhâl.Anlıyorum çoğu arkadaşımız elektronikten anlamadığı için bu yazılarımı sadece okuyor.İşte elektronikten anlamayan arkadaşlar,beni kendilerinin yorumcusu,temsilcisi gibi görmelerini isterim.
  • herkese hayırlı akşamlar,
    fuara giden ustalarımdan acaba hiç gördüklerinin resmini çeken yokmu koyarlarsa sevinirim gidemeyince insan merak ediyor valla

birde sayın dtalay, sanki sataşmaya çalışıyormuşsun gibi bir his uyandırıyorsun insanda sizin bahsettiğiniz winsar türbinlerinden bende çok gördüm 1500w lık ama dediğiniz gibi eğik fialandeğil benim gördüğüm gayet düz duruyordu ha birde fırıl fırıl dönüyor doğru ama 40 kmlik rüzgarda baram barça oldu hatta kanadının bir parçasını bir arkadaşım bana getirdi pek abartılacak bir yanı yok yani.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dtalay

quote:

genelde dinlemeyi sectıgım ıcın forumda online olmama ragmen mesajım yoktur .deger vermıs malısert uyemiz( abim yada kardesim ) sagolsun yanıtlamıs mesajımı.ama ben elektrık teknısyenı ve mesaı satlerı harıcınde led pano yapıp gecimini saglayan bırı olarak.. ustalara tek bı soru sordummm ve hala yanıtlayan olmadııı.... tekrar soruyorummm bu türbünlerde %100 turk malııı.neden yapılan türbünler solo takılırken bu turbunler cayır cayır elektırk uretıyorrrrrrr????

ben açıkçası tariften pek bişey anlamadım.madem önünden her gün geçiyorsun bir resim ekleyiver bir zahmet.

birde cayır cayır elektrik üretiyor demişsin,enerli çıkışını görebiliyorsan (volt-ampermetre gibi) birde onların resimlerini ekleyiver.

hayır onları göremiyorum ama ''fırıl fırıl'' dönüyor dersen her dönen türbin kullanılabilir enerji üretir anlamına gelmiyor,haberin ola...
    MEHMET TURHAN arkadasım elektrık üretip üretemediğini göremedim maalesef cünkü kurulan santrallara yaklasamıyosun bile hepsi 7/24 kamera kaydı altında ... benden resim istemissin hangi birini cekiyim 1.5 km önümde 95mw lık dönen 8 adet tirbünümü yoksa 10 km ilerimde dönen 38 adet 125m lık urettigi gerilimi bilmediğim türbünlerimi yoksa hemen hemen her bahcede kimi elektrik üreten kimi su pompalayan türbünlerimi ??? resim istiyosan bende cok yanii sen fuarda görursunn senede 1 kere bense hergun !!! ege bölgesi rüzgar yönünden ülkemizin en sanslı bölgelerindendir ve buna istinaden yıllardır tarımla ugrasan abi ve kardeslerimiz yıllardan beri actıkları kuyulardan su cekımlerını ruzgar gucu sayesinde yapmıslardır.yaklasık 1-2 yıldırda elektrık üretimine gecilmistir gerek bu forumu gerekse diger sitelerde bazı yorum yapan istanbuldan gelipte arkadasların kurdugu türbün diyemiyorum cöplüklerle dolu herneyse.. aslında benım sorum cok basıttı neden yapılan her turbun yere paralel acıyla dururken cevremdeki mobıl santrallere kurulan türbünler yere (tam acısını bılemıyorum ama ) yaklasık 15 belki 25 derece acıyla yukarı dogru bakıyorr.. ve yere paralel duran türbünlerin hıcbırı dönmezken bunlar elektrik uretıyor olmustu...sorularıma cevap vermeyi degilde (tabıkı bılgısı yetiyorsa ) yorum yapmayı secmissin 8-10 mıknatısı tornacıya göturup yada hurdacı hurdacı gezip step motor aramakla yada hurdacıdan bulupta verim alamadıgı motorları satmakla bu isler olmazz....
    ya MEHMET TURHAN KARDESIM seninde haberin ola benim dediğim türbünlerde %100 türk malı ve 1500 w....incelemek istersen windsar markası google ye yaz anında karsında ... hurdacı hurdacı gezmekten kurtulursun hem buarada ....

abi kusura bakma,cehaletime ver.işte,aklımca yorum yaptım.

haklısın,mesajını okuduktan sonra hak verdim sana; TÜRK MALI artmış...

• dtalay'ın yorumunu okuyunca şu kıssa aklıma geldi.Hepiniz bilirsiniz;
    Çobanla öğretmen yada bilgin gece ay ışığında konuşuyorlarmış hikayesi.Ayrıca Mehmet bey kötü bir şey yazmamış.Resim çek,mümkünse üretimlerine bak,kontrol et demekten daha doğal,doğru ne olabilirki?Anlaşılan dtalay yanlış anlayıp böyle tepki verdi.Mehmet beyin o yorumunda ben bir art niyet göremedim doğrusu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: trak_med

herkese hayırlı akşamlar,
    fuara giden ustalarımdan acaba hiç gördüklerinin resmini çeken yokmu koyarlarsa sevinirim gidemeyince insan merak ediyor valla

birde sayın dtalay, sanki sataşmaya çalışıyormuşsun gibi bir his uyandırıyorsun insanda sizin bahsettiğiniz winsar türbinlerinden bende çok gördüm 1500w lık ama dediğiniz gibi eğik fialandeğil benim gördüğüm gayet düz duruyordu ha birde fırıl fırıl dönüyor doğru ama 40 kmlik rüzgarda baram barça oldu hatta kanadının bir parçasını bir arkadaşım bana getirdi pek abartılacak bir yanı yok yani.

Buyrun sayın trak_med size fuarın en can alıcı turbin örneklerinden iki tanesi kırmızı pervanelisi windsar yani dtalay arkadaşımızın pervanesi belli bir açıyla duran dediği turbin evet resimdende gördügünüzgibi belli bir acıyla bağlanmıştır. Benim nacizane görüşüm altarnatör flanşı direğe çok yakın olduğu için pervane palları direğe çarpmaması için bu şekilde tasarlanıp monte edilmiştir çünkü bende daha önceki deneyimlerimde aynı hataya düştüm pervanelerime hasar verdim yani performans arttırıcı sebepten böyle bir tasarım yapıdığını zannetmiyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

• Sayın mehmet ali kardeşim fuara gelmedin diyorsun hiç gelmezmiyim ben zaten her gün fuardaydım ben fuara en yakın ikamet edenlerden biriyim ama özellikle o gün seninle tanışmak için geldim metin abimizden haberim yoktu sizlerin erken geleceğini bilseydim sabahtan kapıda nöbet tutardım ben sizlerin saat 2 de gelip fuarı gezip ondansonra toplanılacağını biliyordum diğer arkadaşlar bizi görmeğe gelmemişti demesinler onlar her zaman elimizin altındakı değerli arkadaşlarımızdır

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hesay -- 17 Aralık 2010; 15:32:41 >

• birde şunu eklemeden yapamadım.forum arkadaşları yanlış yönlendirilmesin.

sizin %100 türk malı dediğiniz türbin(herhalde 1500 den bahsediyorsunuz) ''fortis wind energy'' nin bire bir kopyasıdır.

öyleki adamlar fortisin orjinal resimlerini kullanmaktan bile çekinmemişler :)

ayrıca dünya genelinde üretilen türbinlerin neredeyse hepsi max.üretim hızı olarak 12.5 m\s olarak alırken

yapsar türbinleri bu hızı 15 m/s olarak almış ki bu durumda kendisinden 2600 watt civarı beklentimiz olmalıdır.

bu yaklaşım sayesinde hepimizin tekrar bilgi tazelememize sebep olduğunuz için teşekkürler :)
  •  Rüzgar türbünü yapıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Müverrih -- 18 Aralık 2010; 10:34:42 >
  • birde şunu eklemeden yapamadım.forum arkadaşları yanlış yönlendirilmesin.

sizin %100 türk malı dediğiniz türbin(herhalde 1500 den bahsediyorsunuz) ''fortis wind energy'' nin bire bir kopyasıdır.

ayrıca dünya genelinde üretilen türbinlerin neredeyse hepsi max.üretim hızı olarak 12.5 m\s olarak alırken

yapsar türbinleri bu hızı 15 m/s olarak almış ki bu durumda kendisinden 2600 watt civarı beklentimiz olmalıdır.

bu yaklaşım sayesinde hepimizin tekrar bilgi tazelememize sebep olduğunuz için teşekkürler :)
    SEVGİLİ MEHMET TURHAN ARKADASIM....öncelikle dediğiniz degil degiğim!!! yani sadece ben söyledimm :) kim neyi calmıs kim ne yapmıs bilemem.ama sen sitelerinde % 100 turk malı dıyıp hatta hesay abinin resimlerini eklediği ( hesay abi fuarda gördugun motor eklediğin generatör resmi galveniz ortası nikel kaplama gibi ama kurulan santrallerde motorda kırmızı beyaz abi pervaneler gibi)herneyse sen simdi bu insanların yaptıgı baska yerlerden calıntı diyosun yanii yani bu adamlar hırsız !!!!bu cok agır bı suclama !!!!sevgili mehmet turhan arkadasım kendininde söylediği gibi bu isi para kazanmak için yapıyorsun ama sana daha öncede söyledim hurdacı gezmekle bu iş olmaz 1.....
    2..... tornacıya gidip 8-10-50 herneyse mıknatısı yapıstırıp sonra ben BU İSİN USTAYIM DEYİP insanların yaptıkları kötülemekle olmaz.. bu 2..
    3.... se ise hani veergi ödeyenlere hırsız diyosunyaa mehmet turhan KARDESSSSSSS... hani o haksız kazanc yapıp vergi ödemeyip millete ben bu işin ustayıp deyip dal kımıldasa klima calıstır deyip kurulan türbünler varyaaa... :) ANLADIN SEN ONUU........ HANİ BANA YAZMISSINYA HABERİN OLA DİYEE :) BENİM DEGİL KARDESS SENİN HABERİN OLAAA

• arkadaşlar izmir de dikey rüzgar türbini ile uğraşan arkadaş var ise tanışmak isterim.
  • Her Lafa VeriLecek Cevabım Vardır , Ama iLk Önce Lafa Bakarım Lafmı Diye , Sonra SöyLeyene Bakarım Adammı Diye ......Hz.Mevlana.

şimdi ben senin profiline bakıyorum,adın yok,mesleğin yok,şehrin yok,telefonun yok,karşımda adam göremiyorum yani.

dolayısıyla diğer arkadaşlarında ifade ettiği gibi art niyetli olduğun açık.

esen kal............:)
  • quote:

birde şunu eklemeden yapamadım.forum arkadaşları yanlış yönlendirilmesin.

SEVGİLİ MEHMET TURHAN ARKADASIM....öncelikle dediğiniz degil degiğim!!! yani sadece ben söyledimm :) kim neyi calmıs kim ne yapmıs bilemem.ama sen sitelerinde % 100 turk malı dıyıp hatta hesay abinin resimlerini eklediği ( hesay abi fuarda gördugun motor eklediğin generatör resmi galveniz ortası nikel kaplama gibi ama kurulan santrallerde motorda kırmızı beyaz abi pervaneler gibi)herneyse sen simdi bu insanların yaptıgı baska yerlerden calıntı diyosun yanii yani bu adamlar hırsız !!!!bu cok agır bı suclama !!!!sevgili mehmet turhan arkadasım kendininde söylediği gibi bu isi para kazanmak için yapıyorsun ama sana daha öncede söyledim hurdacı gezmekle bu iş olmaz 1.....
    2..... tornacıya gidip 8-10-50 herneyse mıknatısı yapıstırıp sonra ben BU İSİN USTAYIM DEYİP insanların yaptıkları kötülemekle olmaz.. bu 2..
    3.... se ise hani veergi ödeyenlere hırsız diyosunyaa mehmet turhan KARDESSSSSSS... hani o haksız kazanc yapıp vergi ödemeyip millete ben bu işin ustayıp deyip dal kımıldasa klima calıstır deyip kurulan türbünler varyaaa... :) ANLADIN SEN ONUU........ HANİ BANA YAZMISSINYA HABERİN OLA DİYEE :) BENİM DEGİL KARDESS SENİN HABERİN OLAAA

Deniz talay kardeşim

Gönderilerini takip ediyorum ama üzülerek senin sayın mehmet turhan arkadaşımızın bukadar hiddetle ürerine gitmene sebep nedir anlayamadım
    Senin bukadar şevkle övdüğün turbinin varsa fotoğraf ve güç verilerini istedi bildiğim kadarıyla tek suçu buydu
    Evet bahsi geçen turbin bende fuar resimlerini ekledim ''fortis wind energy'' nin bire bir kopyasıdır.
    Sayın mehmet turhan arkadaşımız türkiye cumhuriyetinin ev tipi rüzgar turbinlerinin araştırılıp geliştirilmesi konusundaki sayılı arkadaşlarımızdan biridir
    Evet belki bir fabrika kuracak kadar parası yoktur ama motorsikletine benzin koyacak kadar maddi imkanı vardır siz bilmem benzin parasını bulamadığını nereden duydunuz.
    Sizin içinde boş vakitlerinde zıpkınla balık vurup sattığınızı burhaniyede yollardan boş bira ve kola kutusu toplayıp sattığınızdan bahsetseler inanalımmı...?
    Tüm sanayicilerin birinci basamağında hurdacılar vaz geçilmez unsurdur çoğu tesislerde bile şu an hurdacılardan temin edilen parçalar kullanılır
    Ebay gibi sitelerde hurdacılardan temin edilen parçalar satılır ve insanlar bunları alarak kendi rüzgar turbinlerini yaparlar.
    Mehmet arkadaşımızda bunları özel gayretleriyle toplayıp temin edemeyen arkadaşlarımıza ufak bir bedelle satıyorsa suç değildir.
    Mesela antalyadan bir arkadaşımız böyle bir dinamoyu 3 yıldır bulamamıştır daha hala nereden söktünüz diye sormaktadır
    Yani doğrusunu söylemek gerekirse tavrınız daha önce burada bazı firmaların reklamcılığına soyunan arkadaşlara benziyor ama umarımki öyle değildir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hesay -- 20 Aralık 2010; 11:05:33 >

• Arkadaşlar çok güzel bir iş çıkarmışsınız tebrik ederim. Konuyu takip edeceğim. Ülkemizde temel malzeme bulmak zor. Buna rağmen oldukça güzel bir proje olmuş.
  • işte forumda görmek istediğim dayanışma :)

lakin;büyütmeyelim,keyfimiz kaçmasın...

bu arkadaş muhtemelen,

a-) 13-15 yaşında hayatı yeni başlamış biri,

b-)daha önce topikten art niyetinden dolayı dışlanmış,veya topikğe 2. isimle üye olmuş biri ,

c-)dolandırdıkları insanları bilinçlendirdiğim için yaralarına tuz bastığım süper türbin üretticilerinden veya kurucularından biri

d-)eşek şakası yapmasını seven,kendiside eşek biri :)
  • arkadaşlar bu gibilere sayfa harcamayın sayfaya yazık değmez
  • musa ağabey, daha vakit bulup verdiğin motora pervane yapamadım ama elle çevirince bile geri beslemesi çok güzel kolaylık olsun diye şarjlı matkapla çevirip(devri yüksek değil ama kaç devirdir bilemiyorum) 33 volt görüyorum (devir yükselirse daha da artacaktır, bir de elektirikli matkapla deneyeceğim bakalım kaça çıkacak) ve 12 V 7 Amperlik aküye köprü diyotla bağlayıp şarj ederken 0,7 amper çekiyor akü.. kısa süreliğine böyle yapıp denedim.. şimdi 33 Voltu 14,5 a düşürmenin en kestirme yolu nedir ne yapmam gerek? benim gibi pek deneyimli olmayan birine malzeme listesi verip neyi nereye bağlayacağımı anlatıp regülatör yaptırabilirseniz sizden iyisi yok

Bir de aklıma takılan bir şey: Köprü diyot kullanmadan direk motorun kendi çıkışlarını aternatif akımla çalışan bir motora bağladım, yine şarjlı matkapla çevirdim ve altf. akım motorunu çok yavaş çeviriyor ve avometrede ac akım olarak 75 volt okunuyor, dc olarak da 33 volt okunuyor. aynı zamanda yine direkt olarak dc motora bağladım ve onu da gayet hızlı çeviriyor.. Şimdi anlamadğım şey, bu motorun geri beslemesi alternatif akım mı doğru akım mı? Doğru akım diye düşünüyorum ve araba lambasını elle tutmuştum ve matkabı çalıştırıp dönderince lambayı canavar gibi yaktı ama beni de hafifçe çarptı. Ben yine de hala doğru akım olduğunu düşünüyorum aksi halde 12 Voltluk dc ledli bilgisayar fanının ledlerini yakıp pervanesini düzenli döndüremezdi.. Yanlış mıyım?

• bilal bey size verdiğim motor dc motor dur ama ac bileşenide olur 900 devirde 60 volta yakın voltaj alırsın yaklaşık 300 devirlerde 15-20 volt alısın kenan beyin dediği gibi aküye direkt bağlama akünden olursun en iyisi köprü diyot bağlayıp şarj kontrol devresi kullanmak forumunda çeşitli şemalar var fakat ben hiçbirini deneme fırsatım olmadı 3 4 ay çok yoğunum hiç bir şeye elimi süreçek durum da değilim forumdanda geri kalamıyorum üstelik benim pc de sizlere ömür iş pc si i,le idare ediyorum sana kolay gelsin herkese iyi çalışmalar
  • 
Sayfa: önceki 260261262263264
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.