Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (260. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
6 Misafir (2 Mobil) - 4 Masaüstü2 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.455.911
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 258259260261262
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sayın MALİSERT hocam ilgi ve alakanızdan dolayı çok teşekkür ederim.

Çalışmalarınızı paylaşmak istememenizi saygıyla karşılıyorum.. Çünkü bunlar tamamen bilgi ve emek ürünüdür ve emeğe çok büyük saygım vardır ..
    Yukarıda benimle paylaştığınız devreye ben de sizin gibi pek ısınamadım açıkçası :) İnternetten bulduğum bir devrenin resimlerini paylaşıyorum ( Sizinde elinizde bu devre şeması vardır muhtemelen) Sanırım ben bu devreyi yapmaya karar verdim. Ancak birkaç noktaya takıldım. Bu konularda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

1- Devredeki CHG ve ALT butonları ne işe yaramaktadır. (CHG muhtemelen şarjı başlatmak için ancak şarjı başlatmak için her seferinde bu butona mı basmak zorundayım.. ALT butonu da alternatörü durdurmak için mi ? )
    2- Test A ve Test B noktalarını gerekli voltaj değerlerine nasıl ayarlamam gerekiyor? ( Devreye besleme geriliminin verdikten sonra Test nokataları ve şase arasını ölçerek trimpotlar yardımıyla mı? Yoksa diğer entegre bacaklarıyla bir alakası varmı ; başka bir devrede böyle bir uygulama görmüştüm de)
    3- Bu devrenin önüne ayrıca bir regüle devresi yapmam gerekiyormu yoksa 7808 bu işi yapıyormu ?
    4- Bu devreye alternatörden kaç volta kadar giriş yapabiliriz.

Sayın MALİSERT ve KENAKORD hocalarımın yardımlarını rica ediyorum. Saygılarımla...

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ehs5btu -- 8 Aralık 2010; 12:25:10 >

• Diğer resimler

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ehs5btu -- 8 Aralık 2010; 12:27:43 >
  • ilginç gördüğüm bir pmdc 86v motor u inceledim yeni fikirlerin çıkmasına yardımcı olabilir düşüncesi
    ile paylaşmak istedim.
    kollektörde 12adet 100x35x20 ölçülerinde mıknatıs var çap 140mm derinlik 110mm
    108 anguş(oyuk) tel çapı 2mm her kutupta 4 sipir toplam 9 kutup ac düşünürsek 9 faz
    bunun bağlantılarını değiştirerek güzel bir alternatör çıkar düşüncesindeyim.
    (sıpanın oynaması eşeği yoldan çıkarır )cinsinden bir motor.
    saygılar...

Rüzgar türbünü yapıyorum

• Sayın MALİSERT hocam
    Sizin tavsiyenize uyarak vermiş olduğunuz devreyi yapmak istiyorum. Peki verdiğiniz devredeki trimpot ayarını nasıl yapmam gerekmektedir ve bu devreye kaç volta kadar giriş yapabiliriz. Ve devre 14.5 Voltta akımı yüke yönlendirecek peki bunun üstündeki voltaj değerlerinde örneğin 20-25 voltta nasıl çalışmaktadır. Devredeki çalışma mantığını bilmediğim için soruyorum ve affınıza sığınıyorum. ilginize Teşşekür ederim...
  • Sayın MALİSERT hocam öncelikle ilginiz için tekrar teşekkür ederim.

Açıklamalarınız için de çok sağolun. Bu yük dediğimiz dummy load denilen sanal yük sanırım.. Evet hocam bu açıklamalarınız ile devrenin çalışma mantığını nihayet anladım sanırım :) Cehalet işte kusura bakmayın. Hocam bu yükü, Alternatörün gücünü tespit ettikten sonra dirençleri seri ve paralel bağlayarak yada örneğin 12 voltluk lambalardan bağlayarak yapabiliriz değilmi..

Hocam, Evet trimpot ayarını nasıl yapmalıyım diye sormuştum ama kastetiğim; trimpotun direnç değeri yada LM358 in 3 nolu bacağına gelecek gerilimin hangi değere ayarlanması gerektiğiydi.

Saygılarımla....

quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Bu devrede voltaj zaten 14,5V üstüne çıkmaz çünkü röle grubu aküye beslemeyi kesecek,voltaj yükseldiğinde yük direnci yüksek voltajla uğraşacaktır yada yükte voltaj yükselemeyecektir.İşte yük ayarı yapılırken yük genelde rez. teli ile yapıldığından rez.teli için ayrıca gerilim ve akım hesabı yapılıp yük oluşturulmalı.Frenleme yönünden yani.

Diyelimki 20V-40A yük direnci oluşturduk üretim yüksek dv.de 20V. 40A.i geçiyorsa işte tehlikeli durum burada,teli kopartırsa vay halimize.O yüzden önce alt.ün max. verimini en azından Watt cinsinden bilmeli yada net tahmin etmeliyiz.Sonra bunu karşılayacak röle grubu ve yük direnci hesabı yapılmalı.
    Bu devre bu voltaja uygunmu?Evet çünkü voltaj,röleler bozulmadıkça 14,5V. üzerine çıkamıyacak.Trimpot ayarı soruyorsunuz,pek anlamadım ayarını nasıl yapmam gerek derken?Çevirerek tabi diyorum.Ama siz başka şeyden bahsediyorsunuz herhalde.

quote:

Orijinalden alıntı: ehs5btu

Sayın MALİSERT hocam
    Sizin tavsiyenize uyarak vermiş olduğunuz devreyi yapmak istiyorum. Peki verdiğiniz devredeki trimpot ayarını nasıl yapmam gerekmektedir ve bu devreye kaç volta kadar giriş yapabiliriz. Ve devre 14.5 Voltta akımı yüke yönlendirecek peki bunun üstündeki voltaj değerlerinde örneğin 20-25 voltta nasıl çalışmaktadır. Devredeki çalışma mantığını bilmediğim için soruyorum ve affınıza sığınıyorum. ilginize Teşşekür ederim...

• MALİSERT hocam paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Şu devreyi de kurayım da çat-pat çalışsın yeter.. Babamın dilinden kurtulmak istiyorum artık :)
    Saygılarımı sunuyorum sağolun ..
  • MALİSERT hocam yine ben, sizi sıkıyorum artık belki ama size bu konuda son bir şey daha sormak istiyorum.
    Bu vermiş olduğunuz şarj devresinde yük, rölenin NC ucuna bağlanmış ancak röle 14.5 v da devreye gireceği ve akımı yüke göndereceği için yükün, rölenin NO ucuna bağlanması gerekmektedir değil mi.. Verdiğiniz şemada NC ucuna bağlanmış olarak görülüyor da..
  • Hayırlı geceler abiler kardeşler, bu arada benim de adım Bilal.. bir adaşım varmış burada da haberim yokmuş.. Ben de cumartesi günü 13:00 de o etkinliğe katılacağım şef hocamın numarasını aldım inşallah o saatte buluşur realde de tanışırz. Görüşmek üzere..
  • Yani buradaki tek Bilal benim anlaşılan.. Hayırlısıyla fuarda görüşmek üzere hocam sizlerden öğrenilecek çok şey var, kendi adıma..

Saygılar
  • MALİSERT hocam evet bir isim karmaşası oldu gibi :) bende diyorum ki bilal adında bir arkadaş size özelden mesaj atıyor ve sizde buraya yazıyorsunuz.. :) Çünkü zaman zaman ehs5btu yazdığınız için tam anlayamadım durumu :) Neyse önemli değil o kadar.. Önemli olan gönüller bir olsun.. :)

Açıklamalarınız için de teşekkür ederim...
    Saygılarımla....
  • slm arkadaşlar
    dün enerji fuarına gitim gitmeden önce kendi kendime dedimki bol bol resim çekerim forumdada paylaşırım gidemeyen arkadaşlar kendilerini fuarda hisetsin ama anlatmaya ve paylaşmaya nereden başlasam bilemiyorum büyük hayal kırıklığı yaşadım fazla bişey sölemek istemiyorum sadece şunu sölecem biz burda forumda her gün enerji fuarı yapiyoruz sizin yaptınız türbinler ve elektronik aksamlarını malesef fuarda göremedim .fuara gidecek forumdaki değrli ustalarımız kendi yaptıkları ürünlerle giderlerse ve ayrı bi salonda sergilenirse inanınki değer tarafta kimse kalmaz hepsi sizin yaptıklarınızı izlemeye gelirdi .çektim resimler burda kendi yaptıklarını paylaşan arkadaşlara saygısızlık olur diye paylaşmiyorum ASIL VE GÜNCEL FUARIMIZ BURDA bunun kıyımetini bilelim ve değerli ustalarımızı öğretiklerini ve paylaştıklarını başka yerde bulamayız.saygılarımla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hesay -- 10 Aralık 2010; 16:14:40 >
  • hesay ustam keşke koysaydınız bi kaç resim en azından burada birşeyler yapmaya çalışan arkadaşlara birazdaha cesaret olurdu " benbile daha iyisini yaparım" derdi daha iyi işler çıkardı.
    sahi bu sayfalara noldu böyle yine çoğalmışlar birileri araya bilgimi sıkıştırmış
  • sayfa sayısı acaip arttı benim pc demi bir anormallik var yahu evde ki pc de 135 sayfa vardı işe geldim 200 devirdi neler kacırdım acaba herkese selamlar fuarda görüşmek üzere
  • arkadaşlar caylak1 olan adımı arkadaşların hitap edergen çekindiklerini öğrendim nazik düşüncelerinden dolayı hepsine teşekkür ederim yeni adımı musa_ay olarak değiştirdim (değiştirmeyi de şimdi öğrendim bizim çoçuk sağolsun ) fuardan yeni döndüm forumdaki arkadaşlarla tanışmak beni çok mutlu etti hepsi gerçekten çok iyi ve çok samimi insanlar ben şahsen çok memnun oldum kendileriyle tanışmaktan onur duydum herkese saygılar
  • Arkadaşlar 24 V. luk araba şarj dinamosunu modifiye ettiğim rüzgar türbininin görüntülerini sizinle paylaşmak istiyorum ; bir resim ve bir video ekliyorum. Saygılarımla...

Video Linki :

http://yfrog.com/646i3z

Resim :

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ehs5btu -- 11 Aralık 2010; 19:38:18 >

• eline sağlık ehs5btu ben daha çatıya bile çıkamadım gerçekten güzel olmuş 12v boştamı aldın yüktemi ayrıca direk kaç metre acaba yeni çalışmalarında başarılar dilerim
  • Sayın Musa hocam,
    Direk boyu 1m. ancak bunu 4 katlı binamızın terasına kurduk geçici olarak.. Ve voltaj değerleri 60 amperlik bir akü bağlıyken ölçülmüştür. Rüzgar sert esmektedir. Zaten video yu izlediyseniz görmüşsünüzdür. bu alternatörden bu sert rüzgarda en fazla 21v. görebildik o da bir anlıktı. Sert rüzgarda verebildiği en yüksek voltaj değeri 13-15 v. arasında diyebiliriz.. Altenatör de neodyum 35 mıknatıs kullanılmıştır.
    Saygılarımla...
  • Ben de fuarda tanıştığım tüm abilerim ile tanışmış olmaktan çok memnunum.. Şef abi estağfurullah, resimleri bekliyoruz ama biraz daha bekleyebilriz.. ehs5btu eline sağlık çok güzel randımanlı görünüyor, rüzgarın da çok haşin esiyor hani..
  • Merhaba arkadaşlar burda muhabbet bayağı ilerlemiş görünüyor muahbbetinizi bölüyorum ama birkaç sorum olacak. Ben rüzgar türbn uygulaması yapımaya çalışıyorm sistem 3 kanatlı olacak ve kanat boyu 50-60 cm olacak. hesaplarıma göre 60 - 70W enerji üretecek 5 - 5.5 m/s rüzgarda tabi rüzgar hızı 8- 9 m/s lere çıktığında bu güç 200 - 300W gibi olacak motor olarakta permanent magnet motor kullanmayı düşünüyorum bana nasıl bir motor önerirsiniz permanent magnet motor olarak? şimdiden teşekkürler
  • nasiiiii ula mehmetali kardeş çaylak deduğun kendi halinde bir kuştur hakir görmeyin da herkese inanur o yüzden bu ismi verdiler da
  • 
Sayfa: önceki 258259260261262
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.