Şimdi Ara

Rüzgar türbünü yapıyorum (251. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10.309
Cevap
110
Favori
2.455.945
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 249250251252253
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: malisert32

İşte bir projem daha sonuç verdi.Projenin amacı;220V şebekeden trafo çıkışlarını doğrultma işleminden sonra en az kayıpla akü şarj etmek.Öyleki geldiğim nokta regüle yada kontrol devresine gerek yok.....evet gerek yok.Ne sürdüğüm trans. mosfetler soba olsun nede voltaj yakalama derdi veya akım kontrolu.
    Nasıl yaptım?Hurdadan aldığım 225W kapasiteli bir trafo nüvesini kendim hesaplayıp sardım.1.denemede %2-2,5 yanıldım.Bu gün hedefe ulaşıp 12V sistem için yükte 15,4VDC,24V sistem için yükte 28,9VDC net sonuç aldım.Eeee 15,4 fazla değilmi diyorsunuz.Evet regüle devresine gerek olmadan bu işi diyot kayıbıyla çözdüm.Araya bir diyot,eyvallah.... al sana 14,5-14,7 stabil voltaj.Diyot kayıpları işe yaradı yani.
    İşte çok şükür daha 1 hafta önce forumda trafo soruyordum,şimdi bir trafo nüvesini görünce kaç W.lık olduğunu anlıyorum.Bu arada 3 faz alt.ün 2 çıkış voltajını yükselteyim dedim 200 dv.de 1000V.u geçtiğimden Multimetre sizlere ömür.220V lambayı 200 dv.de kül ediyor.Yaaa bana 1500-2000 V. ölçme kapasiteli multimetre tavsiye edin.
    Arkadaşlar;alt.ün yanında elinde çıkma,hurda yada trafosunun sarımını değiştirmek isteyenlerde trafo hesaplarını sorabilirler yani.Şu anda TV smps trafoları ile uğraşıyorum,evin her tarafı TV smps trafosu,hurdadan topladım.
    Yaa abi Mali'yi kaybediyosunuz herhalde.Bana Manisa Ruh sağlığı daha yakın.Ziyaretime oraya beklerim.Haydi Allah'a emanet olun.

Hocam o tvden çıkan trafolar kaç volt veriyor 15.4 voltmu birde tahminen kaç amperdir.
    evde kullanmam için yüksek amperli bir trafo lazım
    Çalışmanızda başarılar kolay gelsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: malisert32

Sn.eydost;ben ek yerlerini kestikten sonra ölçüm yapıp birleştirin demiştim.Birde bu stator her fazda 6 değil 12 bobin sarılı.1 ileri 1 geri yani.Haa kesmeden kısa devre ölçümünde doğal olarak hepside kısa devre uyarısı verecek ki üçgen bağlı olduğu belli olsun.Güzel,ek yerlerini kesmeden bütün ölçümlerin kısa devre göstermesi bobinlerin sağlam olduğunu gösterir.
    Ekyerlerini kesiyorsunuz,her faz çift tel sarıldığı belli oluyor sonrasında yukarda anlattığım uygulamaları yapıyorsunuz.Bu bağlantıyı kestiğinizde 2şerli 12 uç ortaya çıkacak siz bunları 6 adede ek yaparak düşüreceksiniz ve sarım başlangıcı uçlarını birleştirerek en son çıkış 3 adet olacak.
    Madem oldu olacak kardeş;daha yapamazsan (bu açıklamadan sonra)gönder kargoyla bana,ben bağlantılarını yapıp gödereyim.Haydi kolay gelsin.

mehmet ustam yardımların için çok tşk ederim dediğiniz gibi alttaki resimdeki gibi bağlantıyı yaptım

2 resim çizdim yıldız ve üçgen bağlantı olarak.

inş doğrudur.

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: ŞEF34

Aramıza hoşgeldin sayın eydost06.
    Önce elindeki stator (stor değil) ile ilgili birşey diyeyim. Hani 6 bobin var diyorsun ya, aslında orada 3 bobin var. Dikkatli bakarsan her oyuğa 2 sefer bobin yerleştirilmiş. Yani diyelimki her faz için bir 10 sipir sarılmış, sonradan bir 10 sipir daha sarılmış. O resimde görülen kablolar ikişer ikişer büküp, makaron geçirilmiş bölüm, dediğim iki ayrı bobinin ek yeri. Orada hiç bir işimiz yok. O makaronları bobinlerin yanına düzgünce yerleştir. Sayın Malisert dostum, bu resimdeki bobinler maalesef çift tel sarım değil. Tahmini 2 mm. telden tek sarım.

Bobin uçlarına kablo bağlı olan resim çok net değil. O ucundaki renkli kabloları söküp, sadece bobin uçlarının net görüldüğü bir resim koyarsan devam ederiz.

şefim çok tşk ederim mehmet ustanın dediğini anladım ve uyguladım hatta yukardaki mesajda resim koydum

toplam 12 adet telin 2 gurup 2 gurup olarak 3 gurup yaptım

çıkış 6 ya dütü o 6 ucu yıldız bağda 3 fazın giriş uçları birbirine bağlandım

diğer geri kalan 3 telide 3 faz çıktım r s t tabi ölçü aleti ile bazır kısmında.

2x tel ile yapılmış uçları kendi aralarında birleştidim tek kat yaptım.

Faz bağlantı yerlerini ayırıp her faz uçları boştayken 2 kat tel ile sarılı.

Bu telleri ölçü eleti bazır ile kısa devre testiyle tespit edip birleştirdim.

kısa devre olmayan uç ile her faz tek kat tel ile sarılmış gibi oldu.

yıldız bağda 3 fazın giriş uçları birbirine bağlandım.

çıkışta 3 faz r s t çıkışı olarak çıkış yaptım.

doğrumudur resimde koydum üsteki mesajda

• bu arada mık siparişlerini verdim. 40x20x10mm ölçülerinde kaliteli N42 tanesi 10 tl dediler 12 adet alıcaktım

14 adet sipariş verdim yedek olsun elimde diye kırılır falan 14 adete 100 tl dediler sence fazlamı mehmet usta

bu firmadan alıcam inş güvenirlerdir.

mehmet usta birde yapıştırı olarak bundan aldım olurmu acaba.?

PATTEX RAPİD METAL YAPIŞTIRICI

Rüzgar türbünü yapıyorum

Uygulama Alanları: Pattex süper japon, plastik, ahşap, metal, çin porseleni, seramik, deri, mantar vb gözenekli ve gözenekli olmayan yüzeyleri yapıştırmak için kullanılır.
    Ürünün Avantajları: Tek komponentlidir, solvent içermez, çabuk kurur, ısı direnci yüksektir, kimyasal direnci vardır, az bir miktar kullanılarak yapıştırma sağlanır, iz bırakmaz, çok küçük boşluklara bile nüfuz eder
    Vizkozite (m Pas): 220
    Pvc İçin Donma Süresi: 2 - 5 sn
    Ahşap İçin Donma Süresi: 40 - 50 sn
    Alimünyum İçi Donma Süresi: 20 - 30 sn

Alüminyum İçin Kesme Mukavmeti: 10 - 15 N / mm²

Isı Direnci: < 80 °C
    Renk: Şeffaf
    Uygulama: Yapıştırılacak malzeme kuru, yağ ve tozdan arındırılmış olmalıdır. Yapıştırılacak yüzeye pattex süper japon damlatılır ve hemen preslenir. Presleme işlemine bir kaç saniye devam edilir ve yapışma sonuçlanır. Taşan kısımlar kurumadan etilasetat ile temizlenir.
    DİKKAT: Pattex süper japon zararlı bir madde olan siyanoakrilat içerir. Çocukların erişeceği yerlerden uzak tutunuz. Göz ve deri temasından kaçınılmalıdır. Gözle temasında derhal bol su ile yıkanmalı ve doktara başvurulmalıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eydost06 -- 18 Ekim 2010; 17:59:40 >

• Sayın eydost06 aramıza hoşgeldin çalışmalarında başarılar dilerim senin elindeki alternatörü yeniden sarmadan 25volt 25 anperi 400 devirde alabilmenden şüpheliyim çünkü sarım sayısı yaklaşık 10 sipir.Uzunluğu ise 4cm.
    Son bir şey daha bunu ne ile döndürmeyi düşünüyorsun kolay gelsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: caylak1

Sayın eydost06 aramıza hoşgeldin çalışmalarında başarılar dilerim senin elindeki alternatörü yeniden sarmadan 25volt 25 anperi 400 devirde alabilmenden şüpheliyim çünkü sarım sayısı yaklaşık 10 sipir.Uzunluğu ise 4cm.
    Son bir şey daha bunu ne ile döndürmeyi düşünüyorsun kolay gelsin

mehaba caylak1 hoşbolduk tşk ederim ben bu altarnatörü rüzgar ile 3 veya 4 kanat kendi imkanlarımla bi

türbün kurmayı düşünüyorum

kanak kısmını 100 ve 150 cm uzunluğunda 3 veya 4 kanat yapmayı planlıyorum veye geçmiş sayfalarda

mehmet turan ustanın kanatlarını görmüştüm onlardan alıcam 3 adet yüksek toklu bir flanş,a

iyi bir verim alıcağımı planlıyorum bakalım ne olur şu altarnatör işi bi bitsinde iyi birşey olursa

gerisini ufak ufak toparlıcam.

birde altarnatör ilk kalkışta üçgen bağlı olarak kalkıcak yaklışık 150 dd geçtikten sonra

yıldız bağlantıya geçiçek hani sanayi motorlarında yıldız uçgen seçiçi pano varya o şekilde yapmayı

düşünüyorum.

yani türbünün ilk kalkışı üçgen bağlantıyla 100 150 devri geçtikten sonra.

kendi planladığım pano ve şarj ünitesinden otomatik olarak üçgen yıldız bağlantıya geçicek.

ve altarnatör ve kanatlar en ufak rüzgarda dönmeya başlıcak 5 veya 10 dakka sonra istediğim neticeye

varacağımı umuyorum .

tabi bu sonraki kademede yapacağım iş kolay çok basit iş

şu altarnatörü bi yapalım bakalım.

nasıl olucak bi işe yarıyacakmı yaramayacakmı

bittikten sonra kaç devirde kaç v kaç amper alıcak bakalım

hadefim 400 450 500 devirlerde 25 30 v 20 25 amp almayı palanlıyorum.

• herkese merhabalar son alternatörümün ayrıntılı testini yaptım işte video link'i;

http://www.akilli.tv/video/507640/ALTERNATOR-3-TEST.aspx

55w oto farı bağlı

90 dd = dc 7.5volt
    125 dd = dc 12.5volt
    180 dd lanba patladı 100w 220 volt lanba bağladım dc 70 volt
    250 dd = dc 90 v
    350 dd = dc 128 v
    500 dd = dc 180 v

500 deviri gecemedim çünkü kondansatörler seri bağlı 100vluk idi

önceki testte daha iyi idi fakat rotoru biraz daha taşlattım çok sıkı olmasın diye
    bu durumda sanırım 150 dd rahat rahat akü şarj eder

• Sayın eydost06 400-500 deviri rüzgarda yakalamak biraz zor gibi geliyor üstelik alternatör yüke binince kasıyor hesaplamalarını ona göre yapmanı tavsiye ederim kolay gelsin.
  • sayın mehmet usta veya şefim mıknatıslar geldi bu mık nasıl dizecem

yan yana dizilimi bir birini iter porisyondamı yapıştırılacak acaba.
  • sayın şef ustam çok tşk ederim evet yukardaki msj dediğiniz gibi her nüvede 2 şer bobin var

ben 2 şer şeri yaptım sonrada yıldız bağ yaptım geçmiş sayfalarda bi arkadaşımıza bu şekilde bir

deneme yapın sonuç iyi olucağınızı belirtmişiniz bende o şekilde uygulucam sorundeğil şu totor işi bitsin bobinlerle her türlü oynamayı yaparız
  • Haklısınız şefim fakat bir konu kafama takıldı 1300w saç kurutma makinesini alternatöre takıyorum elle çok rahat dönüyor tam kapaside olmasada sıçak hava üflüyor fakat 7w 12v aynı şartlarda daha zor dönüyor.

Şimdi W=V*A olduğuna göre 1300w ta daha fazla zorlanması gerekmezmi? bir yerde teorikbir yanlışım var ama nerde bulamadım sadece yüklerin direncleri değişik sanırım bununla ilgili bir şey

şimdi eğer böyle ise yüksek voltajlı alternatör yaparak ona uygun yük kullansak daha az akım çeker ve rahat döner diye düşünüyorum fakat watt değişmeiyeceğine göre bu da saçma olur işin içinden şimdilik çıkamadım saygılar.
  • şimdi sizin dediğiniz gibi kabaca 12v*8A=100w yani 100w lık bir yük 12 voltta 8 anper çeker fakat 180 voltta 0,5 anper çeker 0.5*180=96w yani watt değişmiyor
  • Açıklama için teşekkürler kenan bey sağolun

Mehmet bey açıklama için sağolun o zaman yüksek voltajlı alternatör yapmak düşük tork ta çalışmak için daha ideal diyebilirmiyiz yanlışmı anladım
  • Teşekkürler şefim şimdide şöyle yüksek voltajlı bir alternatör yapmak şart oldu yoksa rahat uyuyamıyacağım saygılar
  • quote:

Orijinalden alıntı: ibka

Arkadaşlar ben bir evi besleyebilecek bir rüzgar türbünü yapmak istiyorum.Lütfen yardım

sonra komşular kızmasın.
  • konu başlığını açan arkadaş işi sonlandırdı mı acaba
  • quote:

Orijinalden alıntı: Doktor Civanım

konu başlığını açan arkadaş işi sonlandırdı mı acaba

hayır.........
  • quote:

Orijinalden alıntı: MEHMET TURHAN

quote:

Orijinalden alıntı: Doktor Civanım

konu başlığını açan arkadaş işi sonlandırdı mı acaba

hayır.........

sonlanacak gibi mi acaba merak ettim
  • bitmeez....

Rüzgar türbünü yapıyorum
  • Arkadaşlar bu işin sonu gelmez daha katedecek çok yolumuz var yeterki nereye gideceğini bilmek lazım herkaze kolay gelsin .

Rüzgar türbünü yapıyorum

Rüzgar türbünü yapıyorum

• 
Sayfa: önceki 249250251252253
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.