Şimdi Ara

Rüya (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
0
Favori
2.263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: s£stavina

quote:

Orjinalden alıntı: Arukard

quote:

Orjinalden alıntı: s£stavina

Bende şunu merak ediyorum , rüyalarımızda bazı şehirler ,caddeler binalar ve insanlar görüyoruz bunlar beynin tamamen bir kurgusu mu yoksa o cadde ve sokaklar gerçekte dünyanın bir yerinde var olabilir mi ?

Bence, rüyamızda gördüğümüz mekanları daha önce görmüştük. Daha önce gördük o yüzden rüyamızda yer edindiler. Bence görmediğimiz, duymadığımız vs bir şeyin rüyamızda yer edinmesi yanlış. Eğer orayı görmediğimizi düşünüyorsakta, ya gördük hatılamıyoruz, ya da orayı kafamızda şekillere sokarak farklılaştırdık. Ama temelde gördüğümüz bir yerdi burası.

Hergün rüya gördüğümüzü düşünürsek , ve bunların yarısından çoğunun bir mekan içinde geçtiğini ele alırsak en azından bugüne kadar bir iki defada olsa tanıdğımız yere denk gelmiş olmaz mıydık?

Ben o yerleri daha önce gördüğümüzü düşünümüyorum.

Mesela üniversiteye hazırlık yıllarımda rüyama dersanedeki hocamız gelir daha önce anlamını hiç bilmediğim ingilizce sözcükler öğretirdi :S

ve uyandığımda ilginç bir biçimde o sözcüğü artık biliyor olurdum .

Ben, kendi adıma konuşçak olursam, gördüğüm rüyaların çok azını hatırlarım. Ama gördüğüm yerlerde, şuna inanıyorum ki. Daha önce görmediğimiz bi yerdeymişiz gibi geliyosa bize, bunun nedeni; Orayı daha önce aslında görmüş olmamız, tv aracılığıyla kendi gözlerimizle ya da başka bi araçla. Biz bu görüntülerin hepsini birleştirerek farklı bir yer oluştuırmuş olabiliriz beynimizde. Yani bu görüntü daha önce gördüğümüz görüntülerin karışımıdır.
    Senin o ingilizce olayını anlayamadım, o ingilizce kelimeyi öğrenmiş olman garip. Ama bence, ben genelde kendim tanık olmadığım şeylere inanmadığım için söylüyorum bunu; Büyük ihtimalle o kelimeyi daha önce duymuşsundur. Ama sadece bir kulak aşinalığı. Hiç dikkat etmediğin bir kelimeydi bu. Ama bilinçaltına kaydoldu ve sen bunu rüyanda gördün. Benim düşüncem böyle. Kimbilir belki sen hiç duymamışsındır hayatın boyunca.
    Dediğim gibi rüyalarımı çok az hatırlarım ve ben daha önce hiç karşılaşmadığım bir şeyi görmedim rüyamda.

• quote:

Orjinalden alıntı: Relusion

@ sestavina

Bazı nörofizyologlara göre;

Rüyalar tamamen beyinde meydana gelen rastgele sinir patlamaları ile oluşan görüntülerdir. Bu sinirlerin birçoğu da görsel ve işitsel sinirlerdir. Bu sinirler beyini uyarır ancak sinyallerin yetersizliğinden dolayı beyin ancak çok basit bir senaryo yazacak kadar uyarılmıştır.

Rüyaların birçoğu anlamsız ve birbirinden kopuktur. Çok azı insanların bilinçaltı ile ilgili mesajlar verir.

Rüyalarda gördüğümüz olayları resmetmek mümkün değil midir peki ? Ne kadar doğru bilmiyorum ancak beyne giden sinyaller çözümlenebilir ve bu şekilde uyku anında gördüklerimizin bir nevi robot resmi çizilebilir gibi birşey hatırlıyorum , bu konuda bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim .

• @ sestavina

Bildiğim kadarı ile fonksiyonel ''Manyetik Rezonans Görüntüleme Tekniği'' adlı bir yöntem var ancak bu yöntem beyindeki aktivitelerin nasıl değişiklik gösterdiğini bilgisayar ekranına yansıtıyor. Daha çok insanların beyindeki bozuklukları bu yöntem ile tespit ediliyor. Ancak rüyaları bu şekilde yansıtmak konusunda bir makina yok.
  • Relusion ;

Teşekkür ederim , bazen reel bilgi ile kurgu filmleri birbirine karışıyor : ) ancak yinede bunu bir belgeselde izlemiştim gibi geliyor bana , bu tarz bir yöntem var mı yok mu araştırıp sonra buraya yazarım .
  • @ sestavina

Bilim o kadar başdöndürücü bir şekilde ilerliyor ki bazen gelişmeleri takip etmek bile zorlaşıyor , bir araştır bakalım ama sanmıyorum böyle bir yöntem olduğunu. Hatta rüyaların nasıl olduğunu anlamak amacı ile kedilerin beyin sapında lezyon oluşturuyorlar. Uykunun ''REM'' döneminde olan kedinin kasları paralize olunca kalkıp avını yakalamaya çalışıyor ama sadece rüyada bunlar. Eğer öyle bir icat olsaydı lezyona ihtiyaç duyulmazdı.
  • Rüyada neden ölünmez?
    Rüya sırasında gerçek anlamda ölmekten bahsetmiyorum, görülen rüyanın içinde tam ölüneceği sırada uyanılır.
    Eminim bu tecrübeyi sizde birkaç kez yaşamışsınızdır.
    En son denizde boğuluyordum, suyun içime kaçtığını falan hissedebiliyorum ve rüya da olsa işim bitti dediğiniz an uyanıyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metalok -- 30 Nisan 2008; 19:42:56 >
  • Bence bunun tek nedeni, dediğim gibi, yaşantıladığımız, gördüğümüz, algıladığımız şeyleri rüyada görmemizdir. Ölümü rüyada görememizin nedeni, ölümü daha önce yaşamamış olmamızdan kaynaklanır.Algılayamadığımız, yaşantılayamadığımız şeyleri rüyada görmemiz mümkün değil diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lokomatif Portakal -- 30 Nisan 2008; 19:48:43 >
  • Materyalist felsefenin(yani metafiziği yok sayan düşüncenin) Gerçekleşen Rüyaları nasıl izah ettiklerini çok merak ediyorum.

Örneğin öss den önceki gece bütün soruları birebir görmek veya gece gördüğün rüyanın birebir tekrarını yaşamak. Bazende bu rüyalar semboliktir.

Bunuda inkara gidemessiniz. Çünki bizzat kendim yaşadıım. Eminimki aranızda bunu tecrübe etmiş olanlarda vardır.

Bu konuda Amerika'nın eski cumhurbaşkanlarından Abraham Lincoln'ün rüyası çok güzel bir örnektir:

Abraham Lincoln, 1856 yılının 14 Nisan gecesi gördüğü garip bir rüya ile sıçrayarak uyandı. Rüyanın verdiği sıkıntıdan sırılsıklam terlemişti. Kalktı, çamaşır değiştirdi. Bir süre kitap okudu. Tekrar uzandığında, sanki aynı rüya kendisini yatağın içinde bekliyormuş gibi rahatsızlık duydu. Tekrar uykuya dalabilmesi bir kaç saatini aldı. Sabah olduğunda rüyasını eşine ve yakınlarına anlattı. Hatta o günkü kabine toplantısında bile bahsetmek lüzumunu hissetti. Rüyasında, Beyaz Saray'ın hizmetkârları telaşla koşup geliyorlar ve cumhurbaşkanının öldürüldüğünü kendisine haber veriyorlardı. Abraham Lincoln'ün yakınları bunu hayra yorarak, ömrünün uzayacağını söylediler. Aynı günün akşamı Lincoln ve karısı dostlarıyla birlikte tiyatroya gittiler. Kötü rüya Lincoln'ü manen sarsmıştı. Bir önsezi ile olacak hadiseleri hissediyormuşcasına konuşuyor, yakınlarının teskin edici telkinlerine rağmen ruhunu saran karanlıktan sıyrılamıyordu. Temsilin heyecanlı bir sahnesinde Lincol'ün oturduğu loca kapısı yavaşça aralandı. Sahneden akseden ışıkla elindeki tabancası parlayan genç bir adam içeridekilerin hareketine fırsat vermeden kurşunları boşalttı. Amerika'nın 16. Cumhurbaşkanı, beynine dolan kurşunlarla koltuğuna cansız yığılıverdi. Henüz gördüğü rüyanın üzerinden yirmi dört saat bile geçmemişti. Böylece, rüyanın gelecekten haber veren işareti ile bir ülkenin devlet başkanı tarihe karışmış oluyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 30 Nisan 2008; 20:13:03 >

• Ben materyalist düşünceyi tümüyle savunmam. Ama materyalist düşünce dikkate alınması gereken bir sistemdir. Lincoln olayına gelirsek; Ben bunun kişinin cumhurbaşkanı olduğu için, sürekli bir suikast korkusuyla yaşamasından doğan bir şey olarak görürüm. Bu adam o kadar korkuyormuş ki,kendine suikast yapılmasından, bunu rüyasında görmüştür.
    Tabi bunun 24 saat önce görülmesi garip. Ama bunun gerçekliği kesin değildir. O kişinin rüyasını incelememizin bir olanağı yok. Bu olmadığına göre, bunu gördüğünü bile bilemeyiz.
  • Genemi inkar.

Materyalist düşünceyi dikate alıp konuşuyoum zaten. Ben size Lincoln'ü bir örnek olarak verdim. İnanın misaller uzadıça uzar.

Ama en mantıklısı kendimizden örnek almak. Yoksa her seferinde 'gerçekliğini' sorgulamak zorunda kalırız.
  • quote:

Orjinalden alıntı: El-Cezeri

Genemi inkar.

Materyalist düşünceyi dikate alıp konuşuyoum zaten. Ben size Lincoln'ü bir örnek olarak verdim. İnanın misaller uzadıça uzar.

Ama en mantıklısı kendimizden örnek almak. Yoksa her seferinde 'gerçekliğini' sorgulamak zorunda kalırız.

İnkar etmemin nedeni, rüyanın gelecek hakkında hiçbir bilgi vermeyeceğini savunmamdır. Hatta buna çok kesin bir şekilde inanıyorum. Ben hiçbir rüyamda gelecekte olan olayları görmedim. Misaller uzar ama hiçbiri bize kesin bilgi vermez. Dediğiniz gibi ben kesin bilgiye kendimden ulaşabilirim(bu konuda). Ama şu ana kadar böyle bir şeye tanık olmadım. Ama olsa bile bunun tesadüften ibaret olacağını düşünüyorum. Yani kendim görsem inanmayacak derecede, rüyanın geleceğe ilişkin şeyleri bize gösteremeyeceğini savunuyorum.

• quote:

Yani kendim görsem inanmayacak derecede, rüyanın geleceğe ilişkin şeyleri bize gösteremeyeceğini savunuyorum.

Önyargı dedikleri şey bu olsa gerek.

Veya önden yargı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 30 Nisan 2008; 20:28:25 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: El-Cezeri

quote:

Yani kendim görsem inanmayacak derecede, rüyanın geleceğe ilişkin şeyleri bize gösteremeyeceğini savunuyorum.

Önyargı dedikleri şey bu olsa gerek.

Veya önden yargı.

Haklısın. Aynı zamanda çok bağnazca. Ancak bunu inanılmaz, savunuyorum. Neredeyse hiçbir şeyi savunmadığım kadar. Bence bu 1+1=2 kadar açık. Doğru önyargı, bağnazlık ama ne yapayım. Bağlanmışım bir kere buna. Mantığıma ters düşüyor. Mantığıa ters düşen,(inançlarım dışındaki) hiçbir şeyi kabul etmem.

• quote:

Bir insanın istediği rüyayı görmesi mümkün müdür? Veya rüya görürken, rüya gördüğünün farkında olması. Tabi aslında rüya gördüğünün farkına varırsan uyanmış olursun, ama hem uyuyup,rüya görürken, bir yandanda rüya gördüğünün farkında olup istediğin şeyleri yapabilir misin? İstediğin rüyayı görebilir misin? Bana imkansız gibi geliyo. Yani bi insan rüya gördüğünün farkına vardığı an uyanmıştır demektir. Zaten rüya gördüğümüzde, onu hatırladığımızda yarı şuurlu durumdayızdır. Rüyayı hatırlayabilmemiz için bile, şuurumuzun büyük ölçüde kapalı olması gerekirken, rüya gördüğümüzü bilirken aynı andada uyuyabilir miyiz?

bence istedğimiz rüyayı görebiliriz bu astral seyahtmı ne warmıs öle bişi istedğimiz yere gidebiliyomsuz ve ben çok nadir rüya görürüm ve genellikler rüyada olduğumu bilirim ne acayip biinsanım yaw

• quote:

Orjinalden alıntı: izmit_Lee

quote:

Bir insanın istediği rüyayı görmesi mümkün müdür? Veya rüya görürken, rüya gördüğünün farkında olması. Tabi aslında rüya gördüğünün farkına varırsan uyanmış olursun, ama hem uyuyup,rüya görürken, bir yandanda rüya gördüğünün farkında olup istediğin şeyleri yapabilir misin? İstediğin rüyayı görebilir misin? Bana imkansız gibi geliyo. Yani bi insan rüya gördüğünün farkına vardığı an uyanmıştır demektir. Zaten rüya gördüğümüzde, onu hatırladığımızda yarı şuurlu durumdayızdır. Rüyayı hatırlayabilmemiz için bile, şuurumuzun büyük ölçüde kapalı olması gerekirken, rüya gördüğümüzü bilirken aynı andada uyuyabilir miyiz?

bence istedğimiz rüyayı görebiliriz bu astral seyahtmı ne warmıs öle bişi istedğimiz yere gidebiliyomsuz ve ben çok nadir rüya görürüm ve genellikler rüyada olduğumu bilirim ne acayip biinsanım yaw

Konu değişçek ama şu astral seyahat konusundada bi açıklama yapıcam. Bildiğim kadarıyla astral seyahate göre, ruh bedenden ayrılıp gezintiye çıkar ve bizde ruhun gördüklerini görürüz. Bu imkansızdır, en az rüyaların gelceği göstermesi kadar(bence) Ruh bedenden, bizim isteğimizzle ayrılamaz,ayrılırsada ruh bedenden ayrıldığı an beden ölür ve ruh bir daha onun içine giremez. Girse bile o beden yaşayamaz. Ben buna inanıyorum. Zaten bizaim ruhun gördüklerini görmemiz imkansızdır. Çünkü bedendeki beyinle bir bağlantısı olamaz(bedende değilken) Dolayısıyla ruh görür, ancak biz göremeyiz. Sadece ruh görür. Biz ruhun, bedende olmadığı zaman gördüklerini algılayamayız. Zaten ruh bedendeykende görmez. Ruh konusuna girecek olursak işin içinden çıkamayız kısa kesiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lokomatif Portakal -- 30 Nisan 2008; 21:10:48 >

• Rüyaların geleceğimiz hakkında ipuçları verdiği görüşüne katılmıyorum. Ancak rüyalar bazı durumlarda bastırılmış duyguların ve bilinçaltının sembolize edilmiş şeklidir. Freud' un deyimi ile ''Rüyalar bilinçaltına inen kral yoludur'' Bazen üzerinde çok düşündüğümüz, bizim için anksiyete veya korku kaynağı haline dönüşmüş durumlar hakkında günlerce rüyalar görürüz. Bu tür rüyaların anlamanın olduğu kabul edilebilir. Zira günümüzde birçok psikolog da bunu kabul eder. Bazen bu rüyalar o kadar gerçekçidir ki uyandığımız zaman uzun süre gerçek ile rüyayı ayırdedemediğimiz durumlar olur.

@ El-Cezeri

quote:

Materyalist felsefenin(yani metafiziği yok sayan düşüncenin) Gerçekleşen Rüyaları nasıl izah ettiklerini çok merak ediyorum.

Rüyaların metafizik ile ilişkisi var mıdır? Bazı belgesellerde gelecek hakkında birtakım kehanetlerde bulunan insanları görüyoruz ancak bunlar ne kadar gerçekçi bilinmez. Açıkçası ben samimi olduklarına inanmıyorum.

Lincoln durumu da büyük olasılıkla @ Arukard' ın belirttiği gibi bilinçaltında yatan sürekli bastırılmak istenen bir duygudan kaynaklı olabilir. Bu kadar değerli bir insana ölüm tehtidi gelmiş olabilir. Ama kesin konuşmamak da lazım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Relusion -- 30 Nisan 2008; 22:59:50 >

• quote:

Orjinalden alıntı: ßy Spécops.

@metalok'un dediği gibi çok odaklanırsan görebilme ihtimalin var.,
    İSteğin dışında rüyanda rüya gördüğü bilmen mümkün.Bunu çok defa yaşadım.

Ben çok uğraştım ama olmadı :( özel bi durum anlarsınız ya :D
  • Rüyalarda geleceği görme konusunda gerçeklik payı olabileceğini düşünüyorum. Buradaki 'görme', bir olayı net ve detaylı olarak yaşamak da olabilir, bir olayla çok belirsiz biçimde karşılaşmak da olabilir, ki bu durumda uyanıldığında bu olayın hatırlanması daha zor olacaktır, fakat daha sonra bu olay yaşandığında 'dejavu' dediğimiz türden bir hatırlama gerçekleşebilir. Burada tüm dejavuların rüyada gördüğümüz gelecekteki olaylardan kaynaklandığını söylemiyorum, bu ayrı bir konu zaten.

Etrafımızdaki mekanı üç boyutlu algılamamız sebebiyle cisimlerin bir üst boyuta olan uzanımları bizim için mekansal bir anlam ifade etmiyor. Bu uzanımların ancak 'zaman' denilen algı sayesinde farkında olabiliyoruz. Burada benim düşüncem mekansal algılamanın üç boyutla sınırlı kalmasının insan beyninin gelişmişlik düzeyiyle ilgili olduğu yönünde. Geleceği görme konusunun bize olanaksız gelmesinin nedeni etrafımızdaki nesnelerin gelecek durumlarının henüz var olmadığını düşünmemizden kaynaklanıyor. Oysa bir cismin geçmişteki ve gelecekteki tüm durumları o cismin üst, bizim mekan olarak algılayamadığımız, boyuttaki uzanımlarından ibaret. Aynı derinlik, uzunluk gibi.

İnsan beyni belki şu anda bu algılamayı yapacak, en azından bunu bilinç seviyesine taşıyacak kapasiteye sahip değil. Fakat rüya gibi bilinçaltında varolan düşüncelerin bilinç düzeyine çıktığı durumlarda bu algılamalardan somut anlamlar çıkarmamız mümkün olabilir. Bu durumun sürekli gerçekleşiyor olması da mümkündür; beyin sadece ona göre büyük anlam ifade eden, çok önemli kısımları alarak bilinç seviyesine taşıyor olabilir. Bu nedenle çok önemli bir olay öncesinde insanın bu olayı rüyada gördüğünü hatırlaması daha yüksek ihtimalli olacaktır.

• Bu olaya ingilizce Lucid Dreaming deniyor.Ben bu olaydan habersizken bu tarz bir rüya gördüğümü hatırlıyorum.
    Kabustu ve rüya olduğunu anlamıştım ve uyanmak istemiştim ve uyanmıştım.Lucid i öğrendikten sonra yapmak için çeşitli kaynaklar okumuştum ve gün içinde yapılan gerçeklik testleri ile 2- ay gibi bi sürede 4-5 kere görmüştüm.Daha sonra tabi sıkılıp bu egzersizleri yapmadım ve rüya görme sıklığım azaldı.Gördüğümde ise farkına vardıktan sonra hemen uyanıyordum.Çok nadiren rüyada kalabiliyodum.

Bi seferkinde rüyada olduğumun bilincindeyken uyandım.Ama aslında rüyada uyanmıştım,yani bilinçaltım bana oyun oynamıştı.Sonra tabi bi kere daha uyandım ve aslında rüyada uyandığımın farkına vardım.

Ben bu tür rüyalarda henüz mekanı değiştirme yeteneğine sahip olamadım.İstediğim birini rüyaya sokma fırsatına da henüz sahip olamadım.Zaten uzun süredir de görmüyorum.
    Ama görmek için en faydalı yol şu bence: Sabah uyandıktan sonra 5 dakika dolaşıp,lucid dreaming için odaklanıp tekrar yatmak.Bu şekilde rüyada farkındalığı sağlamak daha olası.

• Ayrıca ben hatırladığım rüyalarda neyi neden yaptığımı az çok anlayabiliyorum.Bi şekilde gerçek hayattaki durumlar rüyada dışa vuruluyor.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.