Şimdi Ara

Rusya Avrupa'da İlerleyecek. Dünya Savaşına Doğru.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Olaylar çok hızlı gelişmeye başladı.
    Ukrayna olayları durulduktan sonra Rusya Avrupa da ilerleyecek. Abd taviz verecek. Niye derseniz ABD Çini kuşatmaya başladı Rusya'yı da yanına çekmek istiyor. Rusya'yı yanına çekmesi için Avrupa dan kısaca toprak verecek. Savaşın sonucu yine iki kutuplu ABD ve Rusya nın eşit olacağı bir dünya.
    Bu dediklerimin büyük kısmı 5 yıl içinde diğer kısmı 6.7 yıl içinde olma ihtimali %80. 15 yılda olma ihtimali %100 sonumuz hayırlı olsun.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >



  • Caydırıcılar ve başka etmenler olmasa belki Rusya Avrupa'da ilerlerdi ama şu an Rusya'nın Ukrayna'nın ötesinde Avrupa'da ilerlemesi için net bir motivasyon göremiyorum. Moskova'nın tarihsel algısında Ukrayna da kendilerine ait topraklar, Rus anavatanının (rodina) bir parçası ama Avrupa'nın geri kalanı değil. "Anavatanlarına" NATO ve ABD'nin adım atmasındansa bir savaş çıkarmayı yeğlediler. Lakin Ruslar Ukrayna'yı toptan işgal edebilecek kapasitede olsalar da ilhak edecek güçte değiller. Ukrayna halkının büyük bir bölümü olaya Moskova ya da milliyetçi Ruslar gibi bakmıyor. Kendilerini ayrı bir millet ve devletlerini bağımsız bir egemen sayıyorlar. Ruslar Ukrayna'yı toptan ilhak ederse bunun Ukrayna halkı nezdinde bir karşılığı veya meşruluğu olmayacağı ve büyük bir uluslararası tepki toplayacakları çok açık. Mevcut uluslararası rejimden atılabilirler bile, ki bu uluslararası rejim ya da düzenin Rusların aleyhinde çökmesi anlamına geliyor.

    Ruslara büyük bir tehdit muamelesi yapılıyor; evet, Ukraynalılar ve eski Sovyet coğrafyası için kesinlikle öyle ama dünyanın geri kalanı için pek değil. Rusların tehdit olduğu algısı ABD'nin de işine geldiği için yıllardır beslediği bir mit. Ruslar ne herkese tehdit olacak kadar güçlü, ne de o denli barbar bir halk. Rusların sert coğrafya ve bunun dayattığı jeopolitik kültür itibarıyla tarihsel anlamda Avrupalılardan daha yabani bir profil çizdikleri kesin. Ancak Avrupalılar da yer yer çok umursamaz, gayri medeni hatta vahşi davranabiliyor. Türkler de öyle. Çünkü insan doğası böyle. Hiçbir ideoloji (liberalizm vs) veya ahlaki söylem özünde insanın vahşi primat arka planını insan beyninin derinliklerinden neşterle kesip alamıyor. Onun için insan doğasını, sosyolojik realiteleri, kültürel tarihsel fenomenleri vs tanımak gerek. Anlayabilmek ve mümkünse anlatabilmek için tanımak gerek.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Nat Alianovna kullanıcısına yanıt
    Ruslar şu an füze teknolojisinde çok ilerde ABD de ondan aşağı kalmaz. Ama Çin şu an o kadar tehdit değil. Benim senaryoma göre Rusya Çin ile savaşmak için Avrupa dan toprak isteyecek. Daha sonra Çin e yönelecekler evet nükleer bombalar patlayacak ama sadece Çin sınırları içinde. Abd Rusya'yı neden yanına çekmek istiyor derseniz Rusya ile ABD savaşırsa nükleerle dünya yokolur.
    Tabi tüm bunlar ihtimaller dahilinde ama batı için başka seçenek kalmıyor ya dünya nükleerle yok olur ya da Çin çok daha fazla gelişmeden yok etmeye çalışırlar.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Rusların konvansiyonel bir savaş yürütebilecek seviyede orduları yok. Muhabere sıkıntıları yaşıyorlar, 2. dünya savaşından kalan yöntemlerle tankları işaretleyip dost ateşinden korumaya çalışıyorlar. Lojistikleri de sıkıntılı.
    Aylardır hazırlandıkları ve 200.000 kişilik orduyla saldırdıkları bir operasyonda bu kadar beceriksiz olmaları normal değil.
    Rus ordusu konvansiyonel savaş yürütebilecek bir ordu olmadığını gösterdi işin müştereklik kısmına girmiyorum bile.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eski Açık Sarı Desene kullanıcısına yanıt

    Tebrik ederim. Savaşın başında doğru bir tespit yapmışsınız. Ordu envanterlerinin değerlendirilip, personel sayısıyla, füze sayısıyla, uçak envanteriyle ordulara güç sıralaması yapılan global firepower gibi indexlerin atladığı şey tam olarak bu.


    Orduları muharip yapan unsur elbette ki uçak sayısıdır, tank sayısıdır, personeldir. Bunlar olmadan ordu olmuyor. Fakat orduları "muzaffer" ya da güçlü yapacak şey iyi düşünülmüş bir askeri doktrin ve bunu uygulayacak iyi eğitimli bir kurmay sınıfıdır. Rusların askeri doktrini belli ki iyi düşünülmemiş. Online oyunlarda "capture the flag" yapar gibi şehirleri hedef koyup bir bir alarak ilerlemek gayretindeler 1 aydan fazladır.


    Şehirleri tanklarla ablukaya alıp uzun ve orta menzilli silahlarla vuruyorlar Financial Times gibi yerlerden okuduğum kadarıyla. Bir idda Rus silah teknolojisini Putin'in gözünde büyüttüğü ve ağır silahlarının zannedildiği kadar keskin ve doğru şekilde hedef yok edemediği yönünde. Diğer bir görüş ise Rusların çok eski bir savaş stratejisi güttüğü yönünde. Aslında değil 2. Dünya savaşı, 1. Dünya Savaşı'nda Fransız ordusunun stratejisi bile buna yakındı. Tanklarla ablukaya al, topçularla vur.


    Bu gibi bir stratejiyle Ukrayna gibi geniş ve insan kaynağı bol bir coğrafyaya saplandılar. Şehir savaşına giremiyorlar. Şehirleri de düşüremiyorlar.





  • Dünya savaşı çıkacağına inanmıyorum şahsen

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bence olmaz gibi.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Almanların da polonya'ya girdiklerinde de dünya savaşı hemen başlamamıştır ,bölgese savaş olarak kalacağı umuluyordu ,
    Ancak hitlerin planlarının ne kadar büyük olduğu savaş sonrasında bile yıllarca yazıldı çizildi.

    Bu nedenle rusya nın hamlesini bölgesel savaş olarak görmemek lazımdır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 22 Mayıs 2022; 19:35:1 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • vezir kullanıcısına yanıt

    Almanya'nın Polonya'ya saldırdığındaki gibi bir iklim şart. Eğer bilhassa ABD ve İngiltere, Rusya'nın x bir ülkeyi, mesela Finlandiya'yı işgalini savaş sebebi sayarsa evet savaş bölgesel olarak kalamaz ve Dünya Savaşı'na doğru gideriz.


    Bir de unutmamak lazım, polonya işgal edildiği an Dünya Savaşı başladı. İngiltere ve Fransa işgalin ardından derhal savaş ilan etti. Fakat sıcak çatışma yaşanmadı. Bu döneme "pony war", tuhaf savaş derler. Fransa Maginot Hattı'na yığıldı, Britanya Sefer Kuvvetleri'ni kıtaya gönderdi. Fakat Nazilerin Fransa harekatına kadar sıcak çatışma yaşanmadı.

  • Aslında tarih çizelgesini okumayınca benim de bilgilerim karışıyor ,linkte nefes almadan ard arda dünyanın hangi ülkeleri tetiklenmiş inceleyelim.
    Finlandiya bu nedene hop oturup hop kalkmakta

    https://encyclopedia.ushmm.org/content/tr/article/world-war-ii-key-dates

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ekteki 400 senelik nufus değişimini izleyince neden bir savaş yakonda ve neden bizi içine çekmek istiyorlar daha net anlaşılacaktır .Tarihleri izlerken yaşanan savaşları da biliyorsanız bir kenara not ediniz ,osmanlı imp. nufusu her zaman uzun süre başta kalmış sonradan sanayi devrimi ve kölelik düzeni tüm avrupa coğrafyasını şekillendirmiş .

    Ayrıca Türkiye'nin 2010 sonrası artışını da incelerseniz bizlerğn gözden kaçırdığımız nedenleri de farkedeceksiniz

    https://www.youtube.com/watch?v=dkhcNoMNHA0&feature=youtu.be

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.