Şimdi Ara

Ruh ile madde arasındaki ilişki

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
27
Cevap
2
Favori
455
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İnsan tatmin olduğu derecede arzular. Beynin çalışma prensibidir bu. Peki beyin denen o cisim neden bir prensibe bağlıdır. Bu olgular maddeyle açıklanabilir mi yoksa metafizik bir kavram olan ruh bu olguları açıklamamızda bize yardımcı olabilir mi? Çok basit düşünecek olursak atomların bir araya gelerek milyarlarca elekron ve protonu uygun şekillerde birleştirilmesiyle ortaya çıkmış bir kimyasal karışımdır , insan bedeni. Peki beynimizde elektronların kurduğu fabrikalar sonucu bilgiyi idrak edebilme gücü sizce madde ile açıklanabilir mi? Kimsenin göremediği, varlığını kanıtlayamadığı ruh denen o kuvvet olmasaydı elekron, proton ve nötronların hatta bunlarında içinde çok daha küçük parçacık olan kuarkların belkide onların içinde çok daha küçük parçacıkların bulunduğu maddesel oluşum ne kadar başarılı olabilirdi? Korku, endişe, üzüntü, mutluluk ve sevinç gibi duyguların hisseden insan değişik hormonlar salgılar.
    Hormon salgılama oranı kimyasal bileşiklerin (saniyenin binde birinde) oluşumu ven bunların miktarı ve hızı ile alakalı bilimsel bir açıklama ile kanıtlanabilir. Peki bu duyguları hissetmeile maddesel değişimler arasında bağlantı kurma ihtimalimiz var mıdır? Eğer o güç olmasaydı bütün bu maddesel hareketlilikler, birleşimler, oluşumlar bir anlam kazanabilir miydi? Ruh olmasaydı bunların hiçbirinin bir anlamı olmazdı. Sonuç olarak ruhumuz olmasaydı ;
    yaşamımızın her saniyesinde beynimizin içinde milyonlarca elektron ve buna bağlı temel parçacıklar bir protein zinciri oluşturup beynin milyarda biri kadar alan kaplayan bir bölgeye daha sonra O GÜÇ tarafından kullanılmak üzere bilgileri,görüntüleri, sesleri paketlemezdi.

• çok uzun kardeş

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Havlayan Çekirge

çok uzun kardeş

anlayarak okumaya çalışırsan 1saat ..direk okursan 1dk sürer
  • bizim dısımızdaki maddelerde mi ruh ile bu halde? Biraz arastırma yaparak beynin isleyisi hakkında daha gercekci ve dogru bilgiye ulasabilirsiniz

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kendini ortaya koyabilen ve ''ispatlanabilen tek gerçek madde ve yapısıdır'', bunun dışındaki veriler hep pembe ve romantiktir... ruhmuş, cinmiş, periymiş, gülyabaniymiş... andersen'den masallar kadar mantıklıdır. ruh bilimsel bir konu değildir. bu tip terimleri bilimsel verilerle birlikte anarak onlara olmadığı değerleri yüklemek bence tatlı su kurnazlığıdır. birey tabii ki bunlara benimsediği din çerçevesinde kabullenebilir ama bilimsel olarak ortada mantıklı bir durum yoktur.

eklemek isterim ki; bu tip bilim-din kardeşliğini ahmet hulusi adlı acayip adam monte etti türk toplumuna... yok astral seyahatler, yok ruhun bedenden ayrılması geceleri dolaşması... garajımda ejderha besliyorumla aynı ayar saçma yani bu önermeler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zaraki_kenpachi -- 24 Mayıs 2014; 10:46:12 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: zaraki_kenpachi

kendini ortaya koyabilen ve ''ispatlanabilen tek gerçek madde ve yapısıdır'', bunun dışındaki veriler hep pembe ve romantiktir... ruhmuş, cinmiş, periymiş, gülyabaniymiş... andersen'den masallar kadar mantıklıdır. ruh bilimsel bir konu değildir. bu tip terimleri bilimsel verilerle birlikte anarak onlara olmadığı değerleri yüklemek bence tatlı su kurnazlığıdır. birey tabii ki bunlara benimsediği din çerçevesinde kabullenebilir ama bilimsel olarak ortada mantıklı bir durum yoktur.

eklemek isterim ki; bu tip bilim-din kardeşliğini ahmet hulusi adlı acayip adam monte etti türk toplumuna... yok astral seyahatler, yok ruhun bedenden ayrılması geceleri dolaşması... garajımda ejderha besliyorumla aynı ayar saçma yani bu önermeler.

+sonsuz

• quote:

kendini ortaya koyabilen ve ''ispatlanabilen tek gerçek madde ve yapısıdır'', bunun dışındaki veriler hep pembe ve romantiktir... ruhmuş, cinmiş, periymiş, gülyabaniymiş... andersen'den masallar kadar mantıklıdır. ruh bilimsel bir konu değildir. bu tip terimleri bilimsel verilerle birlikte anarak onlara olmadığı değerleri yüklemek bence tatlı su kurnazlığıdır. birey tabii ki bunlara benimsediği din çerçevesinde kabullenebilir ama bilimsel olarak ortada mantıklı bir durum yoktur.

ateist misiniz?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • zaraki_kenpachi Z kullanıcısına yanıt
    ben ruh bir madde demedim.. ayrıca dünya imtihan yeri olmsaydı zaten sen şu an bunları düşünüyor olmazdın. ama bunu hiç düşünmeden madde madde diyip inkar etmek insanın yapmadığı ibadetlerinden dolayı kendini kandırmacasıdır....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thinthink -- 24 Mayıs 2014; 10:55:49 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: thinthink

quote:

ateist misiniz?

ateizmden ne anladığını bana açıklarsan size cevap verebilirim. bu siteyi takip ettiğim kadarıyla; bu tip kavramlara pek hakim olmayan, sadece kulaktan dolma bile sayılmayacak bilgiyle fikir sahibi olan üye arkadaşlar çoğunlukta... kısacası vereceğim cevabın havada kalmasını istemiyorum.

• quote:

ben ruh bir madde demedim.. ayrıca dünya imtihan yeri olmsaydı zaten sen şu an bunları düşünüyor olmazdın. ama bunu hiç düşünmeden madde madde diyip inkar etmek insanın yapmadığı ibadetlerinden dolayı kendini kandırmacasıdır....

belli oldu durum=) bu tip cevapları ortaokulda veriyordu arkadaşlarım, trt ankara radyosunun sabah kuşağı gibi senelerdir değişmedi cevap stili=) sanırım ana kaynağınız aynı=)
  • quote:

quote:

quote:

ateist misiniz?

ateizmden ne anladığını bana açıklarsan size cevap verebilirim. bu siteyi takip ettiğim kadarıyla; bu tip kavramlara pek hakim olmayan, sadece kulaktan dolma bile sayılmayacak bilgiyle fikir sahibi olan üye arkadaşlar çoğunlukta... kısacası vereceğim cevabın havada kalmasını istemiyorum.

ateizim bana göre birkaç türü vardır. bunlardan birincisi insanın içinden hep kötülük yapmak gelir. (içine şeytan kaçmış derler hatta) zevk için kötülük yaparlar. diğeri böyle düşünüyorum diyip allah yok lan düşünüom ben diyen topluluk.

• zaraki_kenpachi Z kullanıcısına yanıt
    quote:

quote:

belli oldu durum=) bu tip cevapları ortaokulda veriyordu arkadaşlarım, trt ankara radyosunun sabah kuşağı gibi senelerdir değişmedi cevap stili=) sanırım ana kaynağınız aynı=)

fikirlere saygılı davranma er kişinin harcıdır. Ama herkes işine gelmediğinde başkalarına saldırır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thinthink -- 24 Mayıs 2014; 11:06:02 >
  • quote:

quote:

quote:

ateist misiniz?

ruhmuş , cinmiş andersen masalları kadar mantıklı yazmışsın ve ispatlanabilen tek gerçek madde ve yapısıdır yazmışsın. buradan gözle görünemeyen hiç birşeye inanmadığın durumu çıkıyor dostum bence arkadaş bu soruyu sorarken bu yazdıkları mı düşünmüş

• quote:

Orijinalden alıntı: Trevor Reznik

quote:

quote:

quote:

ateist misiniz?

ruhmuş , cinmiş andersen masalları kadar mantıklı yazmışsın ve ispatlanabilen tek gerçek madde ve yapısıdır yazmışsın. buradan gözle görünemeyen hiç birşeye inanmadığın durumu çıkıyor dostum bence arkadaş bu soruyu sorarken bu yazdıkları mı düşünmüş

abi süper farkındalık çok saol ..

• takip
  • quote:

Orijinalden alıntı: degisik

bizim dısımızdaki maddelerde mi ruh ile bu halde? Biraz arastırma yaparak beynin isleyisi hakkında daha gercekci ve dogru bilgiye ulasabilirsiniz

Kuranda yazıyor kardeş : Maddeye şekil verebilen tek varlık insandır. Maddeye şekil vermek için madde olmak şartını algımanda sorun yoktur sanırım. ama maddeye şekil vermeyen maddenin ruh ile alakası yoktur bence....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi thinthink -- 24 Mayıs 2014; 11:26:42 >
  • thinthink kullanıcısına yanıt
    öncelikle size saldırmak gibi bir fikrim yok, öyle algıladıysanız kusuruma bakmayın. özür dilerim.

şimdi konuya dönmek gerekirse; ateizmden kabaca anladığınız bu fikre sahiplenmiş insanların çoğunun kötü işlere imza attığıdır, diğer grupsa ''düşünerek'' allah yok diyerek sağda solda havalı havalı dolaşıyorlar diyorsunuz...

ben dilim döndüğünce bana sorduğunuz ''ateist misin?'' sorusunu cevaplamak isterim.

öncelikle ateizmden anladığınız oldukça yanlış, eğer bu kendi fikrinizse, din algınızda oldukça kısır bir şekilde ilerleyecektir, hayatınız boyunca sadece ''kabulleniş'' durumunda yaşayacaksınız gibi geliyor bana. eğer ateizm algınızı bu şekilde bir başkası şekillendirdiyse çok samimi olarak söylemek isterim ki oldukça cahil bir insanmış.

tekrar konuya dönüyorum ve cevap vermeye başlıyorum; mâlum ülkemiz islamı benimsemiş, müslüman bir ülke ve ailemiz müslüman bir aile, bu sebepten elbet bizde islam kuralları çerçevesinde büyüdük, erken çocukluğumuzdan itibaren cumaya giden, yarım gün oruç tutan, yaş ilerledikçe tam güne çıkartan, kurbanlarda alnımıza kan sürülen bir hayata sahiptik. çoğumuz bu hayatı bir ömür bırakmayarak yoluna devam edip samimi müslümanlardan olacaktır, fakat bir kısmımız bu dinsel olayları sorgulayarak bu bayrağı bırakacaktır. ben bıraktım. pek de pişman değilim, yaklaşık 20 sene oluyor bırakalı. bayrak elimdeyken ortalama bir türk müslümanından daha ileri bir durumda olduğumun altını çizmek isterim. anne tarafımın mesleği ağırlıklı olarak din adamlığı üstüne kurulmuştur, bu sebepten islami altyapım ve ulaştığım kaynaklar oldukça doyurucu ve itibarlıdır. tabii bunları ukalalık olsun diye paylaşmıyorum, sadece ateist olarak nitelendirdiğiniz bir insanın düşünce dünyasının nasıl şekillendiği konusunda fikir sahibi olmanızı istediğim için izah etmeye çalışıyorum. liseye giderken koyuca benimsediğim islam dininin temel kitabı olan kur'an tercümelerini okuyarak zamanımı geçiriyordum, türk toplumu daha yeni yeni internetle tanışıyor, bilgi alışverişi hızlıca yayılıyordu. diyanet işleri o zamanlar yazılmış bütün türkçe kur'an tercümelerini sitesinde vermeye başladı. muhammed bin hamza ki bilinen adıyla ''akşemseddin'in'' tercümesini bu site vesilesiyle okumaya başladım... bu tercüme kafamı allak bullak etmişti. o zamana kada arapçasına çok güvendiğim abdlbaki gölpıarlı tercümesini okurdum ama akşemseddin tercümesi ile gölpınarlı arasında inanılmaz farklar vardı. akşemseddin'in tercümesi o zaman ki müslümanların orta çağ-yeniçağ algısının bir meyvesi olarak yazılmıştı. gölpınarlı tercümesi ise tamamen bambaşkaydı. bu anlam ayrılıkları diğer tercümeleri okumamla iyice belirginleşti ve yavaş yavaş sorgulam aşaması doğmaya başladı. tabii netin hızlanması, bilimsel kaynakların yaygınlaşması, diğer dinlerin verilerine ulaşmak, insan zekasının dinlerden üstün olduğunu empoze eden sitelerin artması derken, kur'an'ın türkçeleştirilmesi aşamasında, ayetlere yüklenen anlamların tamamen tercüme eden birey tarafından modern bilgilere uyarlandığını seneler içinde yavaş yavaş gözlemledim. tabii bu durum islami inancımın sarsılmasına ve zamanla çökmesine sebep oldu. bu enkazın yerine bambaşka bilgiler, bambaşka bakış açıları koymam fazla zamanımı almadı. içime şeytan falan da kaçmadı, pek kötülük yapmayı seven biri de değilim hani=) başka bir bireyin tanrı inancı ya da dini inancı beni ilgilendirmez. fakat dinsel bilgilerle, bilimsel bilgileri sanki aynı yerden çıkmış gibi empoze etmeyen insanların samimiyetinden şüphe duyarım. bu ikisi oldukça ayrı kulvarlardır.

toplamak gerekirse ki oldukça uzun bir konu; şahsen dinlerin ortaya koyduğu tanrı fikri pek sağlıklı değil, fakat bireyin kendi zekasıyla, kendi doğrularıyla, hayattan yakaladıklarıyla, kendi benliğinde geliştirip ortaya koyduğu veya koyacağı tanrı fikri beni rahatsız etmez. sonuç olarak bilim tanrı'nın varllığını veya yokluğunu ispatlayamaz, lâkin ''özgür bir insan aklı'' , kutsal kitapların ortaya koyduğu tanrı fikrini sağlıklı bulmayabilir. bu sebepten bence tanrı kavramının varlığı veya yokluğu tamamen ilgi alanım dışında. kimileri buna bilinmezcilik (agnostizm) demektedir ama ben kendimi bir kılıfa sokmayı pek ''mantıklı'' bulmuyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Trevor Reznik

quote:

quote:

quote:

ateist misiniz?

anlayamadım ne demek istediğinizi=)

• Onca mucize onca hadis vuku bulmuşken ayrıca dinlerle ilgili onca şey öğrenmiş olmana rağmen boşlukta kalmış olma durumuna (bak çok ciddi söylüyorum) ; senin için üzüldüm kardeş.Bu konuda bir şey ispatlama bir ego tatmini yok bende bilimle çok ilgiliyim. Ben geçmişte olan dinsel hatalar hakkında konuşmak istemiyorum çünkü olaylar hakkında çok araştırma yapmak gerekir. hatasız insan olmaz sonuçta hatalar yapıldı yapılacak. Ama onca kanıt varken insanın bunları inkar etmesi gerçekten çok üzücü... bak şimdi telefon çaldı deprem olmuş.. biz hissetmedik ama allah kurtarsın inş kötü sonuçlar olmaz... bak insanlar ölüyor.... bir amaçsızlık içinde bulunmak ne kadar saçma geliyor bana
  • thinthink kullanıcısına yanıt

şakkul kamer gibi mucizelerden mi bahsediyorsun? ve boşlukta falan kalma yok=) bi'de tam olarak tanrı'nın kanıtı nedir?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.