buyuk bır ıhtımalle . öncelıkle bır ön tkm kontrolu yaptırt sonra rot ayarı sorun yoksa yaptır. yolun duserse beklerız bır cayımızıda içmiş olursun ıkıtelli ye düşerse tabı yolun.
Arkadaşlar ben 1 ay önce 4 adet yeni lastik aldım. Bunlara o zaman balans yaptırmıştım. Tekrardan yaptırmam gerekiyor mu? Bir de bu takılan kurşun ağırlıklar kendi kendine düşebilir mi? Ben bir tanesinin düştüğünden şüpheleniyorum. Düştüyse ne olur çok zararlı mı?
slm benim aracım çok hafif sola çekiyor. rot balansçıya götürdüm iyi bir ustadır lastiklerim dişleri iyi fakat ustanın deyimine lastiklerim hafif egrimiş. (205 r 16 lastik havaları 32 c) şimdi bu araca balans yaptırsam düzelirmi ?
quote:
Orjinalden alıntı: CSMMERSAN
peki rot-balans ayarı ne kadara mal oluyor
Konuyu açan arkadaşa ayıp olacak belki ama bazı şeyleri açıkça söylemek gereklidir.
İlk olarak rot ve balansı birbirinden ayıralım. balans statik ve dinamik diye iki gruba ayrılır bunuda basitleştirelim ve balansın araç üzerindeki atkisini söylersek belli hızlardan sonra direksiyonda veya çok büyük bozukluklarda hafif kasada titreme meydana gelir. bu genelde balans ayarıyla ilgili olur. ancak jantın eğikliği veya lastiğin düzensiz aşınması veya aşırı yüksek lastik hava basınıcıda bunu yapar. hatta detaya girersek akslardan dahi benzer şikayetler oluşabilir. tabi haliyle giderilmediğinde ön takımdan direksiyon kutusuna kadar bir çok yere zararı vardır. ancak balansta uzun km ler balanssız kullanılmadığı sürece araç hayati bir risk yoktur. balans kilometresine gelince. balans yapıldıktan 5 kilometre sonrada bozulabilir 50.000 kilometre sonrada. arkadaşımızın dediği 7.000 km kontrolü malesef burada boşa çıkmaktadır. 10.000 km olsun demiş buda boşa çıkar neden? örneğin bir otobüsü düşünelim. bu araçlar günlük 1000 km yol yapar ortalama ve bu teze göre 10 günde bir balansa girmesi lazım. yada sürekli uzun yolda olan bir plasiyer aracı. kısacası 10.000 km de bir kontrol imkansızdır ve bu işin içinde birisi olarak ben dahi bu km lerde yaptırmıyorum.
özetlersek balans ayarı ne zaman yapılır? herhangi bir lastiğiniz tamir için sökülüp takılırsa o zaman yapılır yada araçta yukarıda bahsettiğim titreşim şikayeti gelince yapılır veya kontrol edilir. hayati bir risk söz konusumudur? 80-90 km ile giderken ön düzeniniz sağlamsa değildir.
gelelim rot ayarına. burada bir çok konuda arkadaşımıza hak veriyorum ancak yine km olayında katılmıyorum. ön düzende de kamber kaster teo in teo out king pim gibi bir çok açı, değer vardır. bu rot ayarı yapan kişinin işidir. tabi bir takım ayarlar yapılması için önce bu işlemi yapacak arkadaşın vereceği parça listesinin alınması ve takılması gerekir. örneğin rot başı boşluk yapmış bir araca rot ayarını yapan arkadaşımızın yapabileceği bir şey yoktur değişecektir bu parça. ama kilometre olayına değinirsek. aracınızda düz bir asfaltta(yol önemli çünkü balık sırtı yollarda bu düzgün bir araçtada görülür) direksiyon simidini düz tuttuğunuzda araç sağa veya sola çekiyorsa ön tekerler iç veya dış kısımından aşınıyorsa ani bir frende araç bir tarafa çekiyorsa bu rot ayarı ve ön takımı kapsar genellikle bu şikayetler doğrultusunda rot ayarına araç girebilir. arkadaşımız bilgisayar desteğinden faydalanıyor ve çok güzel bir şey teknik çalışması ancak ön düzende eğer dediğim aksaklıklar yoksa görsel kontrolü yeterli olacaktır. zaten hayati önem taşıyan bir durum olursa örneğin bir rot başı direksiyondaki boşlukta veya gezinmeden anlaşılır zaman kaybetmeden yapılmasında fayda var. ama bunun dışında eğer ön düzenden bir şikayetiniz yoksa periyodik bakımında aracın alt takımlarının görsel kontrolü yeterli olacaktır. veya 50.000 km de bir rot ayarı kontrolü yeterli olabilir. ancak her 7.000 km de bir kontrolün bir anlamı yoktur.
YA ARKADASIM COK GUZEL BILGILER VERMISIN HEP KATILMIYORUM DEMISSIN AMA KATILMISSIN HABERIN YOK. GÜZEL ARKADASIM HAYATI TEHLIKE YOK DEMISSIN AMA NOT DUSMUSSUN 90-100 KM HIZLA GIDERSE. E BE GUZEL ARKADASIM KIM GIDIYOR 90 -100 KM ILE DEMEKKI HAYATI TEHLIKE VAR BEN HEP 100 UZERINDE GIDIYORUM . OZAMAN HAYATI TEHLIKE YOK DEME NASIL YOK YA KENDIN CUTUYORSUN KENDI SOLEDIGINI YAZINI TEKRAR OKU. BIR KERE BALANSLI ARABA INSANI ASIRI YORAR,ÖN TAKIMIDA BOZAR. BIR COK ETKENDE VARDIR KENDINDEN BILGI VERMISIN GUZELCENE BASKADA EKLEYECEK BIRSEYIM YOK. ÖZELLIKLE ISTANBULUN DELIK DESIK OLDUGU SU GUNLERDE BANA GÖRE 7500 KM DEGIL 5000 KM DE BIR BILE ROT BALANS AYARINA IHTIYAC VARDIR. OTOBUS ORNEGINDE COK SACMA SEHIRLER ARASI OTOBANDA GIDEN OTOBUSLERI ORNEK VERMEN COCUKCA ONLARIN KM ROT-BALANS AYARININ FARKLI OLDUGUNU VEDE OTOBANDA GITTIKLERINDEN BOZULMA RISKININDE FARKLI OLDUGUNU SENDE COK IYI BILIYORSUN. BILGILERI GUZEL VERMİŞİN YINEDE TEBRIKLER. AYIP OLMAMIS AMA EN AZINDAN KOMİĞİME GIDEN KENDI SOLEDIGINI KENDININ ÇÜRÜTMESI OLMUS. BU ARADA GERCEKDEN ROT BALANS DA BEN HERKESIN 7500 KM DE BIR YAPTIRMASINDAN YANAYIM. ARKADASLAR GERCEKDEN ARKADASIN SÖLEDIGI GIBI 5 KM DEDE BOZABILIR 20 BIN KM DEDE BOZABILIR AMA 7500 DE BIR YAPTIRIRSAK. ÖNLEMIMIZI SORUN VARSA ÖNCEDEN ALMIS OLURUZ. BANA AŞIRI ROT BALANSI BOZUK ARACLAR GELIYOR ROT AYARI ICIN INANIN ICLER ACISI LASDİĞİN YARISI SILINMIS AYARLAR KAPALI ACIK AMA ADAM CEKDİĞİNDEN HABERI YOK ARACININ. LASTİK NERED EISE GÜMLEYECEK YUZEY SIFIR LASTİKTE LASTİĞİ ALALI 15000 KM OLMUS. DEMEKKİ HAYATI TEHLIKE BURADADA VAR. VE ROT-BALANS AYARINA GELDIGINIZDE AKİSDE,ROT KOLUNDA,ROT BASINDA,LASTİKDE,JANTTA SORUN OLDUGUNU ROT BALANSCINIZ SIZE SÖLEYEBILIRKI BUNLARDA HAYATI ONEME SAHIP PARCALARDIR ON KONTROL NETICESINDE CIKARSA SORUN SERVISINIZDE DEGISTIRIR ONLEM ALIRSINIZ. YA ASLINDA SÖLENICEK COK ŞEY VAR. AMA DEDİĞİM GIBI. GENELDE ARACLARIN COGU FIRMA ARACLARI BIRDEN FAZLA SOFOR ALLAHA EMANET KULLANIYOR VE ROT,BALANSI ÖNEMSEYEN YOK. YINEDE SIZ SIZ OLUN 4 TEKER UZERINDE GİTTİĞİNİZİ UNUTMAYIN
BU ARA ARACINIZ CEKMIYORSA DIREKSIYON SIMIDINIZ DÜZSE BU ROT AYARININ DOGRU DÜZGUN OLDUGU ANLAMINA GELMEZ HER IKI ROT KOLUNUN AYARI KAPALI YADA ACIKSA AYNI DERECELERDE BU ROT AYARI BOZUK DEMEKDIR LASTIKLERINIZI ICDEN DISTAN TUKENIYOR DEMEKTİR. O YUZDEN SEN KATILMAYA BILRISIN AMA INSANLARIDA YALNIS YÖNLENDIRME EKSIK BILGILERLE. KENDIN FARKINDA ISEN EYVALLAH KENDI YALNIS BILGINI KENDINE SAKLA BENCE. NASIL YAG BAKIMI PERIYODIK BAKIMI VARSA ARACLARIN ULASLAR ARASI STANDARTLARDA KONMUS UZMANLAR TARAFINDAN. AYNI SEKILDE UZMANLAR TARAFINDAN KONMUS PERIYODİK ROT BALANS AYAR KM ORANLARI VARDIR. BUNU GEREKIRSE HERKES KENDI ARAC SERVISINE SORSUN OGRENSIN BENIM SÖLEMEME ALDIRIS ETMIYCEK OLAN VARSA. UZMANLAR 7500-10000 KM ARASI ROT BALANS YAPTIRIN (((MUTLAKA))) DIYOR. TURKIYEDE HERŞEYDE OLDUGU GIBI BU KONUDADA UZMAN COK OLDUGUNDAN GEREK OLMUYOR AMA NEYSE BENDEN UFAK BIR UYARI HERKESİN KEYFİ BİLİR. BEN ÜZERİME DÜŞENI UYARIMIYAPTIM HERKESE KAZASIZ BELASIZ BOL KEYIFLI SÜRŞLER DİLİYORUM.
bostancı oto sanayide bildik güvenebileceğimiz iyi bir rot balanscı varmı
Aracın arka lastiklerinde balanssızlık varsa kaç km.den sonra sarsmaya başlar? Arkalar balanssız ama önler balanslı olarak aracı kullanmanın zararları nelerdir?
Bazı rot balansçılardan sadece önlere bakılıyor bazıların da ise 4 tekere de takılıyor alet. Bu rot aletinden mi kaynaklanıyor yoksa aracın özelliği mi? Yani arka lastiklere rot yapılıp yapılmaması gerektiğini nasıl bileceğiz? Bu araçların arka düzenleriyle mi alakalı?
quote:
Orjinalden alıntı: ilker67
Bazı rot balansçılardan sadece önlere bakılıyor bazıların da ise 4 tekere de takılıyor alet. Bu rot aletinden mi kaynaklanıyor yoksa aracın özelliği mi? Yani arka lastiklere rot yapılıp yapılmaması gerektiğini nasıl bileceğiz? Bu araçların arka düzenleriyle mi alakalı?
Benim bildiğim araç belli bir hıza kadar direksiyonda titreme yapıyorsa önler, o hızdan sonrasında yani daha yüksek hızlarda ise arkalarda balans sorunu var ama tam olarak hangi km. hızda ben de onu bilen arkadaşlardan öğrenmek istiyorum.
yahu zaten niye insan yaptırmamak için bahaneler ararki ? altı üstü 20-30 lira ve yarım saat bile sürmüyor.yaptırmadığında aldığın risklerde cabası.
quote:
Orjinalden alıntı: CSMMERSAN
DJSO SANA KATILMAMAK ELDE DEĞİL HALA 3-5 BIN YTL YE 10-15 YILLIK MAKINELERI ALIP TEKNOLOJI OLARAK ESKIMIZ MAKINELERLE YAPAN YERLER VAR DOGRU SOLUYORSUN HATTA 2 KAFA OLANLARLA ROT AYARI YAPAN HATTA TEZGAHLA YAPANLAR YANI DEDİĞİM GIBI DİKKAT ETMEKDE FAYDA VAR.HASSAS AYARLARI TUTUTRMAK ZORUNLUDUR.
güzel reklam yapıyon valla...adresi versene kardeş sana gelelimrot balansa
lütfen topik reklamdan çok bilgi amaçlı olsun...
selam kardeş ben kızıltepede rot balancıyım burda her 100 km rede yaptırıyorlar rot balans ayarınıı neden diyeceksen yollar berbat sense diyosun 7000 km olmazki ha 7000 tamam ama parca degişse adam 7000 km reyi bekliyecekmi ya aklını calıştır biraz koc:
quote:
Orjinalden alıntı: set
Peki size yeni bir soru, rot balans ayarı neden bozulur? Bozulmaması için nelere dikkat edilmelidir?
Bozuk yollar, agresif sürüş, yüksek yanal kuvvetler (özellikle virajlarda yüksek hız), sert frenaj, yanlış hava lastik ayarları, lastiklerin orantısız aşınması ve lastik kalitesi vs...
newman arkadasım yukarda bu sorunun cevabı var
yıne ayrıydım uzun sure yokdumama sanırım bu sefer kimse soruları ile forumu renklendirmemiş
BU KONUYA İLGİ YOK KAPANDI SANIRIM. NEYSE SAĞLIK OLSUNHERKES ARACINI LAYIKIYLA KULLANIYOR DEMEK OLUYOR BUDA SEVİNDİRİCİ.
frene basınca direksiyon titriyo rot balanstan olur mu?