bence muhteşem bir yer olurdu. bi hayal edin. taa eski zamanlarda nelere imza atmış adamlar. sanat desen son radde, kadınlar rahat ve güzel, saçma sapan kültürler ve adetler yok. bilim ve medeniyet fışkırıyor olurdu. kızlarda bu kadar kaprisli olmazdı. ama yine araplar ve perslerden gelen mülteci sorunları devam ederdi diye düşünüyorum. ama yüce roma onada bir çözüm bulurdu sanki. gerçi zamanında barbar istilasına çözüm bulsaydı yıkılmazdı. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7D9C65EA5 -- 25 Aralık 2023; 23:48:30 > |
Roma imparatorluğu yıkılmasaydı şuan anadolu nasıl bir yer olurdu?

-
-
K. T.youtube
The Roman military cadence heard in the movie Ben Hur. Ive tried to lengthen it out a bit to the best of my ability, since its not anywhere else to be found(that I know of). Such a shame.https://www.youtube.com/watch?v=VLfzvUvTXgYağzınızdan bal damlıyor hocam.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-7D9C65EA5 -- 25 Aralık 2023; 23:47:38 > -
Ne kadar yanlış ve yüzeysel bir Roma imgeniz var. Roma yıkılmasaydı daha doğrusu zamanla dağılmasaydı bugünkü uygarlık olmazdı. Avrupa'ya Greko-Romen uygarlığı Roma ihraç etmiştir doğru ama Roma bir noktadan sonra gelişime engel asalak bir yapıydı. Dağılması Roma'nın sağladığı güvenlik ağını yıkıp Akdeniz çevresindeki uygarlık havzasına zarar verdi, medeniyette kısmi bir gerileme devrine kapı araladı bu da doğru ama asırlar sonra gerçekleşen birçok devrim Roma hakimiyeti devam etseydi gerçekleşemezdi. Romalılar hatip, hukukçu, toprak lordu, din adamı ve imparatorluk kuruculardır; kesinlikle filozof değiller. Marcus Aurelius ve benzeri gayet istisnaidir ve genelde abartılır. Roma zaten henüz yıkılmasına yüzyıllar varken bile o klasik hali olmaktan çıktı. Roma İmparatorluğu Ortodoks Hıristiyan Yunani bir ülkeye evrildi (Bizans). Eğer Roma-Bizans yıkılmasaydı bugün Türkiye'nin yerinde Ortodoks Hıristiyan levanten bir ülke olacaktı ve bu ülke tarihte Bizans'ın esas bilindiği şekliyle "Romanya" olarak anılacaktı. Bir nevi günümüz Yunanistanını Türkiye pabuçlarında ve Romanya (Roma ülkesi) adıyla düşünün. Büyük ihtimalle milliyetçi akımlarla beraber son toprakları Türkiye coğrafyasında bulunan Grekleşmiş Roma (Bizans) Yunanistan'a dönüşecekti ve bu şekilde absorbe olacaktı. Eğer Roma o klasik dönemdeki dev haliyle bir şekilde kalmayı başarsaydı dediğim gibi bu sefer de gelişime engel olacaktı. Hakimiyeti altındaki yerler daha da uzun asırlar boyunca Roma otokrasisinin boyunduruğunu tadacaktı. Unutmayın, modern dünyanın temelini meydana getiren Avrupa kültürü siyasi bölünmüşlüğün ürünü. Bu bölünmüşlük Avrupa'yı Avrupa yapan kritik sosyal özelliklerden biri, tıpkı antik Yunan'ı antik Yunan yapan temel bir karakteristiğin siyasi bölünmüşlük olması gibi. Prensipte Roma - felsefeye, sanata, bilime belirli bir alan açmış olsa bile, hatta muhtemelen en çok alan açmış geleneksel imparatorluk olsa bile - tüm bunların karşısındadır. Romalı otoriteler, ister imparatorlar, ister senatörler, ister Bizans tekfurları veya kilisesi olsun; belirli bir tartışılmaz otoriteyi veya dogmayı temsil ederler. Bir yere kadar bunlarla çatışabilirsiniz. Herhangi bir Avrupa aydınıyla (ki onların da bir kısmı yargılanmış ve öldürülmüştür) ün yapmış Bizans entelektüeli Mikhail Psellos'u karşılaştırırsanız ne demek istediğimi anlarsınız. Psellos'a bir şey yapmıyorlar ama gene de neo-Platoncu gayri Ortodoks tavrından dolayı yargılanmıştır. Özgür yaratılışlı ve entelektüel düşünceli Psellos'un gözünü korkutmuşlardır. Bu Roma-Bizans dünyasında fikri hürriyetin sınırlı olduğu, imparatorluk ideolojisi ve Ortodoksluk doktriniyle teoride çatışılamayacağı konusunda bize çok açık bir fikir verir. Roma-Bizans eğer yıkılmasaydı ve Avrupa çapında bir imparatorluk olarak kalmaya devam etseydi her şeye burnunu sokacaktı. Reformasyona heretizm deyip anında başını ezmeye çalışacaktı. Bilim insanlarını ve aydınlanma düşünürlerini kilise ile çatışmaları halinde baskı altına alacaktı. İmparatorla patriğin çatıştığı istisnai durumlar hariç tek bir inanç doktrinini ve kiliseyi tutma eğiliminde olacaktı. Çünkü zaten 1453'te yıkılana kadar Roma böyle davrandı! Theodoros Metokithes, Gemistos Plethon gibi Bizans bilginlerini istisna gibi görmek gerekir.
Gelenek kısımlarına vs hiç girmiyorum. Klasik açıdan da, Bizantinist açıdan da söylediğiniz gülünçtür. Roma özellikle günümüz standartlarında basbayağı muhafazakar ve baskıcıdır. Roma'da kadın ve erkek eşit değildir ve kadın genelde baskılanmıştır. Ki Romalıların - ister klasik olsun, geç dönem olsun, Bizans olsun - gayet de acayip adetleri vardır. Acayip diyorum da, kime göre neye göre acayip? Hani günümüze göre, biz modernlere göre. Gerçekten Roma'yı ne sanıyorsunuz, kesinlikle sandığınız şey değil.
Gerçekten düzgün tarih kitapları alın okuyun ve ana kaynakları kurcalayın biraz. Lise bilgisi ile yorum yapmayın rica ediyorum. Böyle anakronistik ve cahilce tarih yorumlaması görünce benim de içim daralıyor. Uzun uzun aslında öyle olmadığını anlatmak zorunda hissediyorum. Çıplak heykelleri görünce Romalıların insanlarda çığlaklığı doğal karşıladığını vs sanıyorsunuz ama o iş öyle değil.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
biz bu kadar biliyoruz belki kardeşim allah allah. herkes senin gibi üst düzey kültürlü bilgili olmak zorunda değil. show yapma ayrıca, bi konudada bilgin olmasın. fazla bilgi iyi değil, benden demesi. kafayı yersin.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bir konuda bilgi, fikir ve yargı bildiriyorsan eleştiriye ve artık söylediklerinin yanlışlık ve bilgi düzeyine göre düzeltmelere ve tavsiyelere açık olmalısın. Öbür türlü hem yaklaşımını hem de kendini geliştiremezsin. Mucizevi bir şey yapmıyorum. Sadece fazladan okuyup fazladan düşünmenin bir meyvesi olarak şu an için burada seni eleştiren, düzelten, tavsiye veren konumundayım. Başka bir zaman ve başka bir mesele hakkında da sen bana nazarla o konumda olursun. Ben de o zaman senden ne alabileceğime bakarım. Bu mesele edilecek bir şey değil. Yalnız gerçekten bir insan bir konu hakkında konuşmadan önce az biraz da olsa araştırma yapmalı. Bu kadar bağlamdışı konuşmamalı. İdealizm ve anakronizmle gerçekçi bir tarih değerlendirmesi yapamazsınız. Tamamen hayalinizde olan düpedüz fantastik bir tarih anlatısı kurar ve farkında olmadan tarihi insanlara çok yanlış şekilde aktarırsınız. Tarih hakkında konuşmaya başlayan herhangi birisi tarih anlatıcılığı işine soyunur. Eğer gerçekliğe ve doğruya saygısı varsa bunu asgari bir düzeyde düzgün yapması gerekir. Aksi takdirde tarih anlatmaz. Kendi kafasındaki masalsı kurguyu anlatır. Tüm bunlar hepimizin kolayca düşebileceği tuzaklar. Marifet bunlardan kaçınmaya gayret etmek ve tarih konuşmadan önce söylediği şeyin gerçekten tarih olup olmadığını anlamak için az biraz dahi olsa araştırma yapmak. Tarih diye bariz gerçeklerle alakasız farazi ve fantastik bir dünyayı anlatmak olmaz.
-
tamamdır özür dilerim
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X