Şimdi Ara

REHBER: Yeni Basim Plaklar (67. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
1.331
Cevap
53
Favori
109.898
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
5 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Haziran ayının en "şirin kapaklı" çalışması Türküola-Türkiye'den geldi. 1986 Eurovision yarışması finalistimiz Klips ve Onlar grup(lar)unun tek LP çalışması Halley yeniden basıldı. Çok şirin çizimli bir kapağı var. Yarışma parçası Halley'in türkçe ve ingilizce versiyonları ve başka parçaları var. Plak içinden tek yapraklık bir dolgu broşür de çıkıyor. Murat Beşer'in yarım sayfalık bir yazısı ve grupların büyük bir fotoğrafı var(gruba sonradan katlan Candan Erçetin de gençlik haliyle çok güzel doğrusu...). Bu arada ben Türküola'nın plak kapaklarının iki yüzüne de aynı tasarımı kullanmasına hastayım ha... Bu albümde, dolgu yaprağının iki yüzüne de aynı yazı ve fotoğraf basılmış. Bir tarafın başına bir iş gelirse merak etmeyin diğer yüzü var!.. Bu arda şarkıların söz müzik aranjman vs bilgilerine dair hiç bir bilgi yok. Sadece Halley'in söz yazarı ve bestecisini Murat Beşer'in yazısından öğrenebiliyoruz(İlhan İrem'i saygıyla anıyorum). Ha birde kapakta baskı tarihi yazıyor. Şarkı listeleri, "K Yüzü" ve "O Yüzü" şeklinde belirtilmiş kapakta, bu da güzel bir enstantane(plak içinde A Yüzü ve B Yüzü şeklinde bırakılmış).

REHBER: Yeni Basim Plaklar

• Haziran ayı için bahsedilmesi gereken en önemli güzelliklerden bir tanesi (bence en önemlisi), Neşe Karaböcek Yeşilçam'dan Şarkılar Vol. 2 İntizar/Karlı Bir Kış Günü plağı. As Plak, Neşe Karaböceğ'in her biri klasik olmuş As Plak şarkılarını, geçen aydan bu yana arka arkaya toplama LP şeklinde yayınlayıp duruyor ve çok güzel iş yapıyor. İntizar/Karlı Bir Kış Günü, çift başlıklı açılır bir kapağa sahip. A Yüzü'nün girişi İntizar, B Yüzü'nün girişi Karlı Bir Kış Günü. Ancak plağın geri kalan kısımlarında sadece İntizar başlığı verilmiş. Kapak baskı kalitesi güzel. Neşe Karaböcek'in kendi kadar güzel Karlı Bir Kış Günü 45'lik fotoğrafı, ön kapakta yeralıyor ve kapak içinde kocaman bir boy fotoğrafı var. Arka kapak, sanatçının filmlerinden kesitler içeriyor. Dağıtımda yine Esen Elektronik imzası var. Orhan Gencebay/Cennet Gözlüm'de olduğu gibi kapak yazılarının tamamı kabartmalı ve parlak fontlarla yazılmış ve oldukça lüks bir havası var.

Bu kez Türk Sanat Müziği tarzlı Yeşilçam film şarkıları ağırlıklı bir albümümüz var elimizde. Henüz tamamını dinleyemedim ama kaydı dijitalleştireceğim diye şarkıların canını çıkarmaya uğraşmamışlar gibi. Benim sistemde keyifli bir dinleme aldım. Belki Neşe'yi çok sevdiğimden öyle hissetmek istemiş te olabilirim ama sevdim plağı. Bu arada arka kapakta şarkı isimlerinde bazı hatalar var. A5 parçası Gönül Dağı'nın söz ve müzik bilgileri A. Nail Bayşu şeklinde hatalı yazılmış, Neşet Ertaş olmalı. B6 parçasının söz yazarı Muzaffer Özpınar olarak hatalı yazılmış, İlham Behlül Pektaş olmalı. B7 parçasının söz yazarı Bülent Poza olarak hatalı yazılmış, Bülent Pozam olmalı. Yazıların editörlüğünde kim varsa bence kötü iş çıkarmış. Kalan diğer bilgileri de tek tek kontrol etmek zorunda hissettim... Neyse güzel iş sonuçta... Devamını bekliyoruz.

Esenliker

Lami 

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lami Tiryaki -- 15 Haziran 2025; 20:34:33 >

• Derya Yıldırım ve Grup Şimşek

Yarın Yoksa

2025

Big Crown Records

Ben bu “Picture Disc(Resimli Plak)” ürünlerini sevemiyorum. Hani renkli plak bir dereceye kadar, en azından göze hoş geliyor da, picture disc işi, iş değil. Bir kere adında bir terslik var. Disc deyince insanın aklına Compact Disc geliyor. Plak, plaktır veya ecnebicesindeki gibi “vinyl record”dır. Disc nedir ya!... Hele picture disc! Resimli plak dense ya…

Böyle dediğime bakmayın koleksiyonumda resimli plaklar da var. Başka baskısını bulamadığım veya özel baskı aldı altında çıkan pek çok gösterişli ürünü aldım (Iron Maiden’ın resimli plak serisinden dört tane aldım mesela. Insertleri filan muhteşem…) Ancak bu plakları iyi bir sistemde dinlediğinizde, üzerindeki fotoğrafın/resmin baskısından olsa gerek bir sürtünme veya hışırtı duyuyorsunuz. Dikkatinizi bir kere çekti mi sonrasında sürekli o hışırtıya odaklanıyorsunuz ve rahatsız edici oluyor. Hani eski TV programlarını analog bir hışırtıyla duyarsınız ya, öyle işte.

Elenor plak son zamanlarda bu resimli/renkli plak işine taktı. Ürettiği plakları resimli veya renkli yeni baskılarla bir daha piyasaya sürüyor. Biz bu serilerin devamlarını beklerken sermaye ve emek “yeniden baskılara” harcanıyor! Bunlardan Ferdi Tayfur’un Son Sabah, Merak Etme Sen ve Derbeder resimli plaklarını aldım. “Ferdi Tayfur plaklarını koleksiyon yapıyoruz madem bu verşiyonlar da eksik kalmasın” dedim. Hemen söyleyeyim baskı çok güzel. Aynı anda aldığım Orhan Gencebay “Ya Evde Yoksan”a nispetle hem kapak hem plak baskı kalitesi olarak en az 3-5 misli daha güzel bir baskı(hışırtısıyla birlikte tabii). Asıl güzel olan da kapakları. Nihayet pırıl pırıl enfes fotoğrafları olan “baskıda allığı fazla sürülmemiş” doğal görünümlü enfes dijital fotoğrafları olan çok kaliteli açılır kapaklar yapmışlar. Çok beğendim. Üstelik kapaklarda yeni fotoğraflar da kullanılmış. Bu açıdan önceki baskılardan farklılaşarak koleksiyon değeri de kazanmış oluyorlar. Son Sabah dönem baskısındaki poster ilavesini zamanında bir arkadaşa hediye etmek gafletinde bulunmuştum. Bu resimli baskıda o fotoğraftan da kullanmışlar, bir nevi teselli oldu benim için. Üç albümün bir tanesinde plak kenarında bant şeklinde şarkı isimleri de var. İyi mi olmuş kötü mü bilemedim. Plak üzerindeki resmi sakatlamamış, rahatsız etmiyor. Ancak koleksiyonu bozmuş. Yazacaksanız hepsine yazın veya hiçbirine yazmayın değil mi? Kıacası güzel ürünler, meraklısına tavsiye ederim.

Fersi Tayfur’un Elenor Plak’tan zamanında 10 adet 45’liği yayınlanmış. Bunlar mis gibi iki 33’lük dolduracak şekilde biraraya getirilebilirdi. Hatırlarsanız Merak Etme Sen ve Derbeder plakları bu 10 45’liği biraraya getirmek yerine 1988’de basılan 9 adet 45’liği ve LP’lerdeki iki parçayı içeren iki kasetin yeniden plak baskısı şeklinde yapılmıştı. İlk 45’lik Akşam Güneşi/Çiçekler Açsın(1974) bu kasetlerde yer almadığı için plaklarda da yer bulmadı. Son Sabah albümündeki Sanma Sana Dönerim sarkısı, Son Sabah yeni baskısı, 45’lik derlemeleri ve bu yeni resimli plak versiyonuyla üstüste üç kere, toplamda dört kere basılmış oldu. Akşam Güneşi 45’liği ise raflarda unutuldu. Ben bu resimli plak versiyonunda  Seninle Öyle / Sanma Sana Dönerim şarkıları yerine Akşam Güneşi/Çiçekler Açsın konularak bu eksikliğin giderilmesini beklerdim. Ancak öyle olmamış, iki plağı resimli vesiyonuyla yeniden basıp geçmişler.

Hep söylerim firmalar biraz müşterinin sesini dinlemeli. Satışları daha çok olur.

Esenlikler

Lâmi Tiryaki        

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lami Tiryaki -- 11 Ağustos 2025; 11:51:1 >

• cafyon C kullanıcısına yanıt

Bu paylasiminiz sonrasi merak edip Derya Yildirim & Grup Simsek dinledim, bugune kadar nasil kacirmisim anlamadim. Muhtemelen bu ve diger LP'leri de siparis edecegim.

Ayrica Derya Yildirim'in ses rengi gercekten cok yakisiyor bu sarkilara, dinledikce daha cok keyif veriyor.

Sayenizde tanismis oldum, tesekkurler @cafyon

Picture Disc, pazarlama hilesinden başka bir şey değil. Hiçbir arzın talebini karşılamıyor, marifetmiş gibi daha pahalıya satılıyor, ses kalitesi olarak artısını geçtim, eksisi var. Kim, niye plağın üstünde resim olsun ister ki? Zaten görsel tatminimizi kapaktan ya da insert'ten karşılıyoruz, bırakın plak sade kalsın. Prensip olarak asla resimli plak almamaya karar verdim, en sevdiğim albüm dahi olsa almam!

Resim baskılı plak olarak yalnızca çok özel diyebileceğim 2 plak aldım ki onlar da standart sürümleri ile hemen hemen aynı fiyattı. Dediğiniz gibi pazarlama hilesi demek mümkün. Ancak resim baskılı olanlar daha kalın ve sağlam hissi veriyor. Sırf bunun için bile tercih edilebilir. Gerçi bendekiler aynı sanatçının aynı firmadan çıkan iki plağı, belki de o firmanın kendi üretimi ile alakalıdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • üstadlar, pinhani, mfö, ortaçgil rainbow45 baskılarını bulmak epey zorlaştı ve maliyetli, bunların kabakulak records yeni baskıları kolay bulunuyor ve maliyeti uygun kalite kıyaslaması yapabilecek var mı, fark ne kadar fazla yahut az, mor ve ötesi ise hiç bulunmuyor piyasa da nerde ise, tecrübeli üstadların bilgilerini almak isterim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ots038 -- 10 Eylül 2025; 13:10:59 >

ONLINE PES TOPLULUĞU
    PES of HONOR
  • AT THE END OF THE DAY

Nemrud grubunun konsept albümü At The End Of The Day çift plaklı baskısıyla çıktı. Bence Türk rock müziği dalında yılın albümüdür. 70’lerin psychedelic soundunun en güçlü (belki tek) temsilcimiz konumundaki grubun albümünü görür görmez edindim. Artık müziğin ve sinemanın -bana göre- can çekiştiği bir dönemde hala dimdik varlığını sürdürebilen müthiş bir topluluk Nemrud.

Albüm Rainbow45 Records tarafından piyasaya sürülmüş. Kapak içinde kayıtların 2020’de İstanbul’da yapıldığı yazıyor. Dün iki plağı da dinledim, kayıt mükemmel. Öncesinde youtube’da bir deneme dinlemesi yapmıştım ama plakların dinleme kalitesi dijital ortamın kat kat üzerinde. Dibine kadar analog keyfi yaşatan kayıtlar olmuş. Parçalardaki melankolik geçişler, gitar pasajları filan hem oldukça yumuşak hem sonuna kadar detayları anlaşılabilen keyifli bir dinleti sunuyor(sisteminizin kalitesine göre değişir tabii). Zaten hastası olduğum bir tarz, keyiften, çevirip bir daha dinledim. At The End Of The Day, grubun ilk çift plaklı albümü. Önceki üç albümünde ağırlık verdikleri uzun süreli parçalar sadece C yüzünde yer alıyor(bu yüzde sadece iki parça var). Diğerleri parçalı bölümler halinde kaydedilmiş. Parça sayısı çok olmasına ragmen sözler arasında tekrarlı ifadelerle bütün albümün tek konsepte sahip yapısı korunmuş. Tüm parçalardaki bütünlüklü yapı her parça geçişinde dağılmamızı önlüyor. Ara ara tekrarlanan “nakarat”larla izlenimci bir yapıya sahip içerikte, Mert Göçay ilk defa mitolojiden bir miktar uzaklaşarak insanın günümüzdeki yozlaşması, alçalması, şiddetin ve cehaletin karanlığında ölmekte oluşuna müdahale etmeye çalışan mitolojik bir dervişin dokunaklı ve sert öyküsüne yer vermiş. Özellikle From Hell To Eternity insanı “çökerten” parçalardan. Albümü dinlerken Eloy dinler gibi Pink Floyd dinler gibi hatta daha fazlasını oluyorsunuz. Türün meraklıları oldukça fazla tatmin olacaklardır. Şimdiye kadar Ritual, benim için Nemrud’un en iyi albümüydü. Ancak At The End Of The Day benim için açık ara dört albümün zirvesine yerleşmiş durumda.

Plaklar son derece kaliteli yumuşak selofanlı siyah iç zarflara konmuş. Tabii her zamanki gibi yapışkan kenarlarda boşluklar olduğu için kapağa sokup çıkarırken takılma durumu var ve kenarlardan hafifçe tutkallamak gerekiyor. Açılır kapağın dış illüstrasyonu, plak içeriği göz önüne alındığında oldukça düşündürücü ve etkileyici. Kapak içinde şarkıların sözleri ve diğer bilgiler detaylıca verilmiş. Bu arada bir dip notta grubun yurt içi ve dışındaki fanlarına bir teşekkür yazısı da var. Fanların ilgisinin yeni albümlerin oluşmasında büyük katkısı olduğundan bahsediliyor. Kapak jelatinine irice bir tanıtım stickeri yapıştırılmış. Firmalara biri bu stickerların plak kapaklarına basılması veya başka bir yolla sunulması gerekliliğini anlatmalı. Bunlar koleksiyonun parçası ve jetalinden ayırmaya çalışırken yırtılabiliyor. Jelatiniyle birlikte kapağın içine koysan kaybolma veya zarar görme riski var. Kapağa yapıştırsan orijinalliği bozuluyor. Firmanın bu stickerlara verdiği emekler bir miktar heba oluyor. Albümün tek olumsuz özelliği bu bence. Çift plak olması ve baskı kalitesi, içeriğinin güzelliği göz önüne alındığında fiyatı da odukça makul. 1000TL civarında çeşitli fiyatlar var. Araştırıp ekonomik olanı almak lazım. Baskı tükendiğinde fiyatının ne olacağı bilinmez.

Yeni baskı başka plaklar da almıştım ama At The End Of The Day’i dinledikten sonra diğerlerini pikaba koymak gelmedi içimden. “Bugünlük Nemrud’un izerine başka plak dinlenmez” dedim ve kapattım sistemi. Bu türü ve Nemrud’u sevenlere tavsiye ederim.   

Esenlikler

Lâmi Tiryaki 

Albüm İçeriği

Nemrud - At The Of The Day (2 Plak) 

Plak 1 A Yüzü:

1- The Fate (7:05)

2- Open Your Eyes (5:00)

3- Keep On Slay (5:47)

Plak 1 B Yüzü:

1.Fabrication Journey (2:14)

2.Every Human (4:06)

3.Somewhere Between Doom And Prophecy (5:34)

4.Unjust (3:40

5.From Hell To Eternity (4:41)

Plak 2 C Yüzü:

1.Let It Burn (4:37)

2.Return To Void (8:10)

Plak 2 D Yüzü:

1.End of The Day (5:55)

2.All This Time (4:21)

3.Emotions of Gray (3:25)

4.The Gate (5:43)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lami Tiryaki -- 6 Kasım 2025; 10:13:3 >

• Yarından sonra Kadıköy Rainbow45 Records'ta plaklarını imzalayacaklar, sevenlerine duyurulur.

Yeni aldığım plakları, önce işyerinde çağdaşım bir arkadaşla birlikte inceleriz. Masamda Hasan Mutlucan’ın Kahramanlık Türküleri plağını görünce, “ne o darbeci mi oldun yahu?” Diye takıldı. Askeri darbelerin radyoda çalmaya değer buldukları tek yayın usta sanatçımızın serhad türküleri olunca maalesef “darbelerin sanatçısı” şeklinde anılmasına neden oldu. Oysa ne güzel Anadolu türküleri plakları kasetleri vardır Hasan Mutlucan’ın…    

2025 Ekim ayının en güzel sürprizlerinden biri Universal Music Türkiye’den “Hasan Mutlucan’ın Kahramanlık Türküleri” olarak geldi. İlk olarak 1974 yılında EMI Kent Türkiye tarafından basılan bu müthiş albüm, müzikal değerinin yanında tam bir kültür arşivi parçasıdır. Benim gibi TRT’nin siyah beyaz kuşağı yıllarından yetişmiş Türkiye Cumhuriyeti’nin çocukları için bambaşka anlamları vardır. Universal, albümü hiç “bozmadan” üstüne yeni müzik eklemeden, dijital efektlerle değiştirme saçmalıklarına girmeden olduğu gibi master çalışması yapıp basmış(en azından ben dinlerken orijinal baskısına kıyasla bu yönde bir değişiklik farketmedim). Değiştirilmiş olmasından korkarak aldığım albüm, 1974 baskısı ve TRT’de sık sık çalınan çağdaş Türk Halk Müziği formunu birebir koruyarak aktarılmış. Kayıt çok güzel(sistemin kalitesine göre değişir tabii). Vurmalı çalgılar öylesine güzel ayrıştırılmış ki, arada bir kapı mı çalıyor diye hissettiriyor insana! Fevzi Atlıoğlu yönetimindeki sazların ve diğer enstrümanların sesleri tertemiz dinleniyor. Ve tabii ki Hasan Mutlucan üstadın o harika yorumları ve benzersiz davudi sesiyle bu türküleri dinlerken bir yandan da derinden gelen koro sesiyle insan ister istemez heyecanlanıyor. Çanakkale Türküsü, Küffar, Tuna Nehri Akmam Diyor, Bülbüller Ötüyor, Genç Osman Destanı, Benden Selam Olsun Bolu Beyi’ne ve daha nice hepimizin diline pelesenk olmuş bu müthiş 12 türkü, yepyeni bir kayıtla arşivimdeki yerini saygıyla aldı.

Kapak baskısı kaliteli ve iç zarfı selofanlı olmasına rağmen, sıradan bir atlı fotoğrafı ve türkülerin isimleri dışında neredeyse hiç bilgi içermeyen zarf kapak tasarımı, maalesef bu harika albüme hiç yakışmamış. Keşke açılır bir kapakla, türküler ve Hasan Mutlucan usta için bilgiler olsaydı. Hatta kapak içinde bir kitapçık ta hiç fena olmazdı. Bol fotoğraflarla destekli bir belgeseli hakeden bir albüm bu. Dedim ya, bu albüm sadece bir plak değil, bir kültür arşivi parçası.

Neyse.. Her şeye rağmen bu ayın en alınası plaklarından birisi. Bu ay aldığım 6 adet plaktan üçünü dinledim (Nemrud, Kahramanlık Türküleri, Bağrı Yanık) ve üçünün de kaydı çok iyi çıktı. Böyle üçte üç vurduğum dönemler azdır. Nazar değmesin!..

Albüm İçeriği:

A Yüzü

1. Genç Osman Destanı

2. Çanakkale İçinde

3. Kırım'dan Gelirim

4. Yine de Şahlanıyor

5. Tuna Nehri Akmam Diyor

6. Küffar

B Yüzü

1. Buna Er Meydanı Derler

2. Mert Dayanır, Namert Kaçar

3. Benden Selam Olsun Bolu Bey'ine

4. Estergon Kalesi

5. Tan Yeri Ağardı

6. Bülbüller Ötüyor

Esenlikler

Lâmi TİRYAKİ   

• 
Sayfa: önceki 6364656667
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.