Şimdi Ara

RC Helikopter kumandası yapmak ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
2
Favori
4.687
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

kendimi geliştirme amaçlı quadcopter lerden yapmaya karar verdim, çeşitli rc hobby forumlarını dolaştım bi çok bilgi topladım , temelde neler lazım vs. öğrendim ama tek bişey kaldı oda kumanda olayı. şimdi hobby forumlarında dolaşıpta aldığım tavsiyeler doğrultusunda kumandayı hep iyi bişey alın dediler. en ucuz tavsiye ettikleri kumanda 40$. tamam 40$ çok bişey değil fakat kargo ücreti olarak 32$ üstüne eklemekte toplam 72$ a gelmekte türkiyeye. kumanda linki şu.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8992

ben şimdi şunu sormak istiyorum aslında bi çok yerde sordum ama sorduğum forumlar hep "hobi" forumları olduğu için adamlar zaten zevkine yapmaktalar o yüzden çok yüksek rakamlı paralar dökmeklteler. durumumu anlatmadan önce bana 700-800$ lık kumandalar tavsiye ediyolardı ve bu işe girişiceksen böyle bişey alman gerek falan diyolardı. dedim abi naptınız siz ? :D
    ben sadece quadcopter yapıp 3-4 metre karelik odamın içinde sağa sola uçurmak olucak , yani işi elektronik kısmıyla ilgilenicem aslında. işte kamera entegresi , denge sağlama olayları ,sensörler falan olucak işim birazda. o yüzden forumlarda şöyle bişey sordum hep , bu helikopteri telefonla (iphone gibi) yada direk bluetooth falan üzerinden bilgisayardan yönetebilirmiyim ? bana ne kadara patlar ? aldığım cevaplar hep " ne uraşıyosun git bi kumanda alıver alt tarafı 70$ " oldu. yani biyerde o 70$ ıda geçtim biarz üretken olmak bişeyler geliştirmek için aslında öğrenmek istiyorum.

youtube dabi video izlemiştim , adam bilgisayar aracılığı ile xbox konsol koluyla quadcopter i uçuruyodu. mesaj attım ama cevap gelmedi nasıl yaptığı hakkında.

sinyaller hakkında hiçbi bilgim yok, yani kablosuz iletişim vs. o yüzden sizce nerden başlamalıyım ? yani böyle bi helikopteri uçurabilmem için kumandayı kendim ucuza yapabilirmiyim ? yada bilgisayar aracılığı ile yapılabilirmi ? yapılabilirsen nerden başlıyım nelere bakıyım ? bu hazır satılan kumandaların çalışma mantıkları nedir. yardımcı olursanız.. çok teşekkür ederim.

• Merhabalar,

Belirtmis oldugunuz quardcopter tarzi helikopter benzeri araçtan bizde bilecik üniversitesinde bitirme projesi olarak uğraşıyoruz. öncelikle dedğiniz işlem o kadar basit degil, bir hali ugrasmak gerekiyor. en basta kesinlikle hobi sitelerine bakmayın, onlar malzemeleri alır, yap boz gibi parcalarin kablolarını jaklarını birlestiri ve hareket ettir. ama siz elektronikle ilgilendiginizi belirttiginiz icin bir kac bilge vereyim( bildigim kadarıyla)

türkiyeden bu konudayla gerçekten ilgilen bazı kişiler ve siteleri
    http://www.tatarhan.com/multikopter/
    http://www.barissamanci.net/Makale/29/quadrotor/

Not: Cok ucuz degil !!! ( fiyatlar tahmini )

en basta quardcopter dedigniz
    mikro denetleyici ( pic, arm, dsp vs.. ) ( genelde pic kullanılır )
    4 adet fircasiz motor ( 20x4)
    4 adet motorlara ugun fircasiz dc motor (30x4)
    yine motorlara ve escye uygun lipo pil (40)
    frame(iskelet) ( kendin yaparsin)
    gyro sensor(hareket konumu, aci belirler) (100)
    compas(pusula)(hangi yon merkez, refarans yonu) (100)
    ve kumanda ( elle zor bence, hazır sart gibi)

yada kumanda yerine gsm + gprs modulu koyarak telefondan internet ile de kontrol edebilrisin ;)

yani demek istedigimi bu işlem evde oda icersinde 3, 4 mtrelik alanda ucurmak icin yapılacak bir işlem degil
    basladinmi bitmezzzz, basladinmi once odada, sonra bahcede, sonra heryerde ucurma istegi gelir, uzar giderr

bunun icin kumandayi hazır almaniz sart !!!

• cevabınız için teşekkür ederim evet ne yazıkki uzun zamandır araştırıyorum ama hiç umut gözükmüyo bu konuda. kumandayı illa alıcaz.
  • Merhaba,
    Öncelikle tahmini oalrak bir ağırlık hesabı ve buna uygun Ortalama half-thrust ta quadrocopter i yerden kesebilecek bir motor seçmelisin ve tabi buna uygun pervane, pervane seçimi için, Motorun description da veya review lerde denenmiş pervane boyutları ve verdikleri thrust lar olur genellikle buna göre seçim yapabilirsin.
    Frame ler için buraya bakabilirsin.
    Frame ve Motorunuda seçtikten sonra motora uygun bir ESC seçmelisin. ESC seçimi genellikle Motorun Max. Akımının %20 toleranslısı olarak seçilir, (20Amp çekebilecek bir motor için 25Amp iyi bir seçim olabilir).
    Önemli bir noktada pil seçimi, Li-Po lardan motoruna ve ESC ye uygun (Hücre sayısı olarak - Başlangıç için hepsinin 3S olması ideal), istenilen uçuş süresine göre de Pil Değeri seçersin.
    Ve diğer parçalar...

Kumanda konusuna gelince, link ini verdiğin kumanda gayet güzel başlangıç için, bende de var o kumanda dan ve başlangıç için işini rahatlıkla görür. Arkadaşın söylediği mikro denetleyici olayına gelince şöyle bir şey gerekli, kumanda helikopter ve uçak destekliyor 4 motorlu olarak kullanabilmen için araya bir kart gelmesi gerekiyor ki örneğin helikopterde sağa roll için tek bir servo oynarken, quadro da aktif olarak 4 motorun çalışmaya devam edip 2 sinin hızlarını değiştirmesi gerekicek ki bu işlemide hazır kartla halledebilirsin veya kendin yapabilirsin.
    Bu kart işini görür.

Bilgisayardan kontrol etme işi içinde Bluetooth veya Wi-Fi modüller var 40-50$ dan başlar (Breakout olarak) bayağı bi gider. Onlardan Biriyle halledersin ama bu sefer araya yine bir kart gerekir ki Bunu üstteki 15$ lık kartla halledemezsin, Arduino gibi bi sistemle onunda üstesinden gelmiş olursun ama işini uzatır, ilk aşamada kumanda daha iyi bir seçim.

Kolay Gelsin...

• evet anlattığınız konuları öğrendim biliyorum. tek sorunum kumanda konusundaydı aslında. anlaşılan hazır alıcam gibi görünüyo şimdilik. teşekkürler.
  • takip...
  • peki başlangıç için şu nasıl ? kargo dahil 40$ a gelmekte.

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__9042__Hobby_King_2_4Ghz_6Ch_Tx_Rx_V2_Mode_2_.html
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Diğerine göre pek iyi sayılmaz, 1. si LCD Panel ve dolayısıyla kendi kendine ayar yapabilme özelliği yok, her zaman ayarlamak için harici bir bilgisayara bağlantı kurman gerekecek.
    Kanal Sayısı olarak bu 6 kanal Turnigy 9 Kanal, olurda şuna bir led takayım ekstra bir özellik daha ekleyeyim vs. dediğinde belki 6 kanalda işini görecektir ama fazladan boş kanal elinde bulunması her zaman iyidir, muhtemelen bu kumandayı aldıktan bir süre sonra değiştirmek istersin; Turnigy yi alırsan o seni çok daha uzun süre götürür.

Not: Kargo içinde alıcaklarını biriktirip 2kg şeklinde alırsan daha kârlı olur, alırkende istediğin yüzdede belirt fiyatı (HobbyKing de var bu özellik) ortalama 80$ civarı göster aldıklarını 2kg ı geçirme gümrükte sorun çıkarmaz genellikle.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JarmenX -- 18 Ocak 2012; 23:30:34 >
  • anladım ama şu bilgisayar gerekme durumu nedir ? zaten sürekli bilgisayarın yanındayım yani alıp tatile gitmiycemki bu aleti :) her zamandan kastınız mesela bi kere ayarladım sonra uçurdum . sonra kumandayı kapattım. ertesi gün tekrar açtım bu sefer gene bilgisayara bağlayıp ayarmı yapmam gerekiyo onu anlamadım ?
    bide ne gibi şeylere yetmez mesela 6 kanal. kanal ın ne işe yaradığınıda bilmiyorum gerçi o yüzden şimdilik yeter bence :)
  • Bilgisayara bağlama durumu şöyle dediğin gibi sürekli pc yanında uçurucaksan değişir tabi iş, ama bu model illaki dışarı çıkacak doğru ayarı bulmak gerekecek vs. daha sonrasında başka modellerinde olacak bu modellerinde farklı ayarları olacak, Turnigy bilmemkaç modele kadar hafızada tutuyor vs. gibi zımbırtılara sahip :) Bilmiyorum azda olsa uzun süreçli düşündüm ben senin açından, ama günü kurtarayım diyorsan sen bilirsin.
    Kanal olayıda şöyle alıcında 6 kanal var diyelim her kanala bir servo, esc vs. bağlarsın kumandandada buna karşılık gelen stick button vs. olur, zaten 4 kanalın roll, pitch, yaw, thrust ile fethedilmiştir, kalan kanallar senin, dersen boş kalan kanala şerit led bağlarım ışıklı olsun kumandadan bastığında yansın veya kamera tripodu takarım 2 eksende o olsun sadece kamera hareket eder 2 kanaldan gibi.
  • bir öneride benden, bazi sistemlerde JarmenX 'in belirttigi roll, yaw, pitch, throttle sinyallerini gonderiken araya bosluk girmesi gerekebiliyor. Bu durumda 4+3bosluktan min. 7 kanala ihtiyacin dogarki direkt 2. sectigin kumandanin isi bitti.
    Not: bu islem senin yazdıgın koda gore degisebilir tabiki...

bende ilk belirttigin urunu oneriri, hatta gelcek ay almayı dusunuyorum, zaten suanda stkokta yok gozukıyor.

ayrica daha once alisveris yaptinizmi hobbykingten, en ucuz kargo kan gunde geliyor ve fiyatı ne kadar ?

ayrica son bir not oalrak; bence kumandani hemen almaya bak , cunku diger malzemeleri temin etmeye basldikca paran kalmiycak ,
  • daha önce alışveriş yapmadım ama forumlarda okuduğum kadarıyla 1 haftada geldiğide oluyomuş 1 ayda geldiğide. sipariş verdiğin ürünlere göre paketin boyutlarına göre farklı kargo türleri ile gönderiyolar.
    yani turnigy evet çok mantıklı duruyor ama ah işte kargosuda kendi fiyatı kadar olmasa... direk düşünmiycezde. bu arada 2-3 arkadaş gircez bu işe o yüzden kişi başı 100er lira çıksa cebimizden . hallederiz bu işi hesaplarıma göre :)
  • MERAKTAN TAKİP
  • Ben sürekli alışveriş yapıyorum Hobbyking den elektronik malzemeler içinde Sparkfun ı kullanıyorum. Ağırlık ve koli boyutuna göre, ufak tefek bir paket oldumu 6 günde geldiğide oldu, Kumandayı aldığım zaman yanında ekstra birşeylerde vardı 2 kg a yakın oda 20gün sürdü, genellikle bu iki süre arasında gidip gelir.
  • merhaba biz bluetooth aracılığı ile helikopter yönetcez bitirme tezi gibi birşey... acil yardıma ihtiyacımız var?
  • yav double horse 9050 3 kanallı bbüyük bir helikopter aldım heves ettim ama uçururken sola doğru kendi dönüyor sağ yaparak sabit tutuyorum ama sıkıntı cıkıyor ve şarjı 40 50 dakika gibi bir sürede olmuyor yardımcı olabilecek var mı ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.