Şimdi Ara

RAW/RAW+jpeg Hangi program?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.382
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, uzatmadan derdimi anlatmaya çalışayım:

    Henüz raw işlemeyi bilmediğim halde, ileride öğreneceğimi umarak fotoğrafları raw+jpeg şeklinde çekiyorum. Fırsat bulunca photoshop öğreneceğim, ama 6-8 ay daha vaktim olmayacak. şu anda bilgisayarda 155gb fotoğraf var, bunun 55 gb'ı son 6 aya ait. Vakit bulabilsem, günde 200 kare çekerim. Kare sayım arttıkça depolamak güçleşiyor. Raw'dan vazgeçemeyeceğim için jpeg'den vaz geçip, sadece raw çekeyim istiyorum. Ne var ki, raw fotoğrafları açabildiğim tek programım picasa. Güzel program ama çektiğim her fotoğrafın, kullanılır hale gelmesi için işlenmesi gerekiyor. Bir örnek koyayım:
     RAW/RAW+jpeg Hangi program?
    Screenshot picasadan, soldaki fotoğrafın raw hali, sağdaki makineden çıkan jpeg hali. Gördüğünüz gibi, soldaki çok karanlık. Sağdaki de mükemmel değil ama iş görüyor. Sonuçta bu bir anı fotoğrafı, bunu çekmekteki amacım gördüğüm şeyi bana hatırlatması, ve sağdaki fotoğraf yeterli oluyor. Sormak istediğim şu: eğer sadece raw çekim yaparsam, gezi-anı fotoğrafları dahil, her fotoğrafı tek tek işlemek zorunda mı kalacağım? Yoksa bu durum picasaya özgü bir durum mu, başka program kullansam, raw dosyayı sağdakine yakın açar mı?

    Kusura bakmayın, raw formatına çok yeniyim, çok basit bir şey danışıyor olabilirim.

    Not: Eğlencesine yazar mısınız, sizlerde kaç gb foto var, bu iş nerelere varıyor merak ediyorum :)







  • raw fotoğrafları ham olarak açar programlar genelde, ama tek tek düzenlemek istemiyorsan hazır ayarlar yapabilirsin (örn rawdan açarken otomatik olarak+20 contrast, +10 sharpness, +42 bilmemne falan) o şekilde otomatik olarak her raw ı o şekilde gösterebilir, ama tabi o durumda raw ın bir anlamı kalmıyor sonuçta bunu makineden ayarlıyıp jpeg çekim yapılabilir.
    Bence Eğer fotoğrafları özelleştirmen gerekmeyecekse ve makinedeki renk stilleri de memnun ediyorsa seni, jpeg çekip rahatına bak.
    Benim toplam gb'a gelince
    Ben hep raw çekmeyi tercih ediorum ve şu an toplam 70 gb civarında foto var.
  • Hocam en güzeli dvd'lere çekmen.Hatta bulursan çift katman dvd alıp onlara aktar.Yada pro üyelik alıp online ortama aktar ama bende raw'dan vazgeçme.Sonra pişman olursun inan bana

    Bu arada benimde 4 aylık 70gb raw yedeğim var.Hepside dvd'de

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de sadece raw cekiyorum, zaten cekilen fotolar ile eve gitmeden islem yapmayacaksaniz raw cekmenin bir eksisi yok.

    Lightroom raw'lari depolamak ve prosez etmek icin cok pratik bir program. Zaten her foto'ya pc de bakacaksiniz, baktiginizda ufak birkac ayarlama yapmak zaman almiyor sonra da tum foto'lari secip jpeg formatinda export ediyorum. Boylece backup'ta raw'lar duruyor, slideshow'da da jpeg oluyor.

    Lightroom tum ihtiyaca cevap veriyor ama tek problem hizli bilgisayar ve depolama alani... Bende simdilik 50GB civarinda raw foto var ama gecen gun NAS coktugunde herhalde 10GB kadar raw foto kaybi oldu, neyseki prosez edilen jpeg'ler duruyor.
  • Depolama yapacaksanız mutlaka paralel depolama yapmanızı öneririm. Yani DVD ye yazmanız, optik disklerin deformasyona maruz kalması, kaybolması ve zarar görme ihtimali yüksektir. Harici disk veya bilgisayar takılan sabit disklerde ise bu tarz sıkıntıların olma ihtimali çok düşükse de, mekanik ve elektronik sorunların yaşanması ihtimali var.

    Bu yüzden verilerinizin değerli olduğunu düşünürseniz, resim başına fazlası ile 20mb gibi bir depolama alanı kullandığınızı var sayarsak paralel depolama ( Sabit Disk + Optik Disk ), yaklaşık 100.000 fotoğraf için kabaca 350 - 400 TL gibi bir depolama maliyeti oluşturacaktır.

    konuyu açan arkadaşın belirttiği günde 200 kare/fotoğrafın tamamını depoladığını düşünürsek bu şekilde yapılacak bir yatırım ile 500 gün gibi bir veri çıkacaktır karşımıza. En kötü ihtimalle de 3 senelik bir süreçte tekrar buna benzer bir yatırım yapmamız gerekecektir.

    Saklama yöntemi olarak ise,
    Raw + düşük boyutlarda JPG resim olarak veri saklamayı tercih ederim sanırım. Raw resimleri işlemek, jpeg resimlerin boyutlarını değiştirmek gibi işlemler için özellikle İngilizcede "average" olarak tanımlanan bir ekran kartına sahip bilgisayar ile, ekran kartı donanım hızlandırma desteği bulunan bir yazılım kullanmanız, özellikle toplu işlemlerde hatırı sayılır derecede zaman kazandıracaktır. Bu oran zaman zaman 6 kat daha kısa sürede işlem yapabilme yeteneği getirecektir.

    Daha detaylı bilgi için Google' da araştırma yapabilirsiniz.




  • Lightroom var adobe un yapımı program onu kullan hem görüntüler görüntülerken düzenlersin seçim yaparsın felan iyidir iyi
  • Yanıtlayan herkese teşekkür ederim. Çeşitli önerilerden çıkardığım kadarıyla, ne raw'dan ne de jpeg'ten vaz geçemeyeceğim. O zaman yapmam gereken, depolama imkanlarımı arttırmak, çünkü bu hafta sonu vakit bulabildim ve 350 fotoğraf daha çektim (günde 200'ün altında kaldım ama neyse), raw+jpeg 10gb daha yer gitti, pc'de 30gb boş yer kaldı... :(

    Şimdi bu şartlarda bir harddisk alacağım kesin ama, bir de seyahatler için depolama çözümüne ihtiyacım var: arkadaşlar, şöyle bir cihaz var mı? (mantıken şimdiye kadarbirileri üretmiştir): taşınabilir bir harddisk, batarya ile çalışıyor, üzerinde kart okuyucu var, taktığınız karttaki tüm verileri harddiske aktarıyor ve isteğe bağlı olarak kartı siliyor. Böyle bir cihaz var mı? Varsa linkini verebilir misiniz?

    Ayrıca picasa kullananlara bir soru daha soracağım: Bidiğim kadarıyla beyaz dengesi üzerinden yaptığım değişiklikler raw dosyayı etkilemiyor. Pekiyi o zaman raw olarak çektiğim fotoğrafın beyaz dengesini picasadan nasıl "günışığı" ya da "tungsten" gibi ayarlayacağım?




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tiff olarak kaydetme
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Hocam birde şöyle bir durum var.Mesela ben yerim olduğu için bütün raw'larımı saklıyorum.Yani net olmayanlar yada başka türlü hoşuma gitmeyenler.Bir ara ayıklama yapsam acayip yer açılacak.Sende'de böyle bir durum varsa temizlik yapmanı tavsiye ederim
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Sh@rKs-PoWeR

    Hocam birde şöyle bir durum var.Mesela ben yerim olduğu için bütün raw'larımı saklıyorum.Yani net olmayanlar yada başka türlü hoşuma gitmeyenler.Bir ara ayıklama yapsam acayip yer açılacak.Sende'de böyle bir durum varsa temizlik yapmanı tavsiye ederim

    Hocam çok haklısın, bende de durum aynı. Para harcamak yerine zaman harcayarak da bu sorunu bir süreliğine çözebilirim aslında
  • quote:

    Orijinalden alıntı: First_Person

    Yanıtlayan herkese teşekkür ederim. Çeşitli önerilerden çıkardığım kadarıyla, ne raw'dan ne de jpeg'ten vaz geçemeyeceğim. O zaman yapmam gereken, depolama imkanlarımı arttırmak, çünkü bu hafta sonu vakit bulabildim ve 350 fotoğraf daha çektim (günde 200'ün altında kaldım ama neyse), raw+jpeg 10gb daha yer gitti, pc'de 30gb boş yer kaldı... :(

    Şimdi bu şartlarda bir harddisk alacağım kesin ama, bir de seyahatler için depolama çözümüne ihtiyacım var: arkadaşlar, şöyle bir cihaz var mı? (mantıken şimdiye kadarbirileri üretmiştir): taşınabilir bir harddisk, batarya ile çalışıyor, üzerinde kart okuyucu var, taktığınız karttaki tüm verileri harddiske aktarıyor ve isteğe bağlı olarak kartı siliyor. Böyle bir cihaz var mı? Varsa linkini verebilir misiniz?

    Ayrıca picasa kullananlara bir soru daha soracağım: Bidiğim kadarıyla beyaz dengesi üzerinden yaptığım değişiklikler raw dosyayı etkilemiyor. Pekiyi o zaman raw olarak çektiğim fotoğrafın beyaz dengesini picasadan nasıl "günışığı" ya da "tungsten" gibi ayarlayacağım?

    Merhaba,

    Ne yazık ki bahsettiğiniz türde bir çözüm mevcut değil. Ayrıca bahsettiğiniz gibi bir çözüm hiç de kullanışlı olmaz. Öğrenci olduğunuzu bahsettiğinizi anımsadığım için size en uygun çözümün, daha doğrusu en az maliyetli çözümün, SD kart alarak seyahatlerinizde depolama sorununu bu şekilde çözmenizi tavsiye edebilirim.

    Aslında SD kartın yanında bir de tablet PC olsa, örneğin kafadan bir senaryo üretelim. Bir başka şehre çoğunlukla fotoğraf çekme ve gezme amacı ile gittiğinizi var sayalım. Fotoğrafları çektiniz, cihaz üzerinde incelediğiniz kadarı ile size tatmin edici gibi gelse de, daha geniş bir ekranda fotoğrafları incelediğinizde eksik yönlerinin veya istediğiniz sonuçları alamadığınızı gördünüz.

    Bu sanırım hepimizi üzen bir durum olsa gerek. Bunun önüne geçmek için, tablet pc veya notebook ki, notebook taşımak daha zor ve batarya yani enerji ile ilgili daha fazla sorun yaşayabileceğiniz için tablet pc üzerinde sd karttan resimlere göz atmak daha mantıklı olabilecektir.

    Tabiki, bu durumlar kesinlikle maliyet ile alakalı konular.

    Sadece taşınabilir 2,5 luk 500GB lık bir disk almak isterseniz yaklaşık 125 TL civarındalar. 1 TB lık 2,5 diskler veya 2TB lık 3,5 Diskler ise 200 TL civarlarında bulunabiliyor. Eğer 2 TB lık bir disk alırsanız, yaklaşık 200 hafta sonu sizi idare edecektir.


    İlave edeyim;
    Adobe Photoshop veya Lightroom kullanmaya ve öğrenmeye çalışın. Sanırım istediğiniz seviyeye belki bir kaç ay içerisinde rahatlıkla gelebilirsiniz. Doğru ayarları bulursanız, PS de batch file ( Action dosyası da olur ) ile hemen tüm raw dosyalarınıza aşağı yukarı aynı ayarları uygulayabilirsiniz. Veya Adobe Bridge, Lightroom da doğru etiketlediğiniz zaman, benzer etiketlere benzer ayarlar uygulayabilirsiniz.

    Dediğim gibi zamanla cidden pratikleşip, başlarda eziyet gibi gelen işlemleri, tv seyrederken ek bir iş olarak daha yapabilecek duruma gelirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X Files -- 3 Aralık 2012; 10:47:34 >




  • Yok hocam, öğrenci değilim.

    Seyahat sırasında Raw dosyalar + videolar derken 16gb'lık bir kart hızla tükeniyor. Bol fotoğraf çekilen turistik bir mekanda bir günde bitiyor. Yani sd kart satın alma yoluna gitsem, 1 haftalık tur için 1 yedekle beraber 8 tane 16gb kart almam gerekir ki bu çok fazla. Bugüne kadar böyle durumlarda sadece jpeg çekiyordum. Ama hayatımda bir defa fotoğraflayabileceğim bir şeyi raw çekmeyi tercih ederim. Sanırım benim için yapılacak en uygun şey önerdiğiniz gibi netbook'u yanımda götürüp her akşam fotoğrafları oraya aktarmak olacak.

    Bir soru daha: Bahsi geçen Lightroom, adobe photoshop'tan ayrı bir program mı, yoksa eklenti olarak üzerine mi kuruluyor?

    Not: Picasa'da beyaz dengesi ayarlanması konusunda hala yardım bekliyorum.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: First_Person

    Yok hocam, öğrenci değilim.

    Seyahat sırasında Raw dosyalar + videolar derken 16gb'lık bir kart hızla tükeniyor. Bol fotoğraf çekilen turistik bir mekanda bir günde bitiyor. Yani sd kart satın alma yoluna gitsem, 1 haftalık tur için 1 yedekle beraber 8 tane 16gb kart almam gerekir ki bu çok fazla. Bugüne kadar böyle durumlarda sadece jpeg çekiyordum. Ama hayatımda bir defa fotoğraflayabileceğim bir şeyi raw çekmeyi tercih ederim. Sanırım benim için yapılacak en uygun şey önerdiğiniz gibi netbook'u yanımda götürüp her akşam fotoğrafları oraya aktarmak olacak.

    Bir soru daha: Bahsi geçen Lightroom, adobe photoshop'tan ayrı bir program mı, yoksa eklenti olarak üzerine mi kuruluyor?

    Not: Picasa'da beyaz dengesi ayarlanması konusunda hala yardım bekliyorum.

    Özür dilerim, başka bir konu ile karıştırdım sanırım.

    Haftalık seyahat ve video işin içine girdiğinde durum farklı olur elbet. Kamp yapılmadığı sürece enerji sıkıntısı olmaz diye düşünüyorum. Gerçi araçların çakmak gözüne takılan ve sonrasında gücü 220 ye çeviren aparatlar da var. Dolayısı ile bu şekilde kamp yapacak kişiler içinde o zaman maliyet açısından çözüm üretmek sorun olmayacaktır.

    En temizi, notebooka aktarmak orada depolamak veya notebook aracılığı ile taşınabilir bir başka ortama aktarmak en mantıklı çözüm olur. Açıkçası video konusu başa bela bir konu. Yani depolama açısından bakıldığında büyük sorun. Ne var ki, bu konuda video formatları arasında dönüştürmeyi iyi bildikten sonra çok az kayıplarla çok fazla yer kazanmakta mümkün.

    Bahsettiğiniz şekilde ki çözüm açıkçası şu an bilindik ve çok tercih edilen yöntem. Ayrıca en güvenli ve yine hemen en ucuz yöntem diyebiliriz. Ayrıca çektiğiniz fotoğrafları görme şansınız da olacaktır.

    Lightroom bir eklenti değil. Başlı başına bir program. Adının aslında Adobe Photoshop Lightroom olması, algılama açısından hemen bir Photoshop eklentisi olduğu izlenimini verse de ayrı bir program. Photoshop ve Lightroom'un 30 ar günlük deneme sürümlerini edinip programları test edebilirsiniz. Deneme sürümlerinde programlarda herhangi bir kısıtlama söz konusu değil.

    Özellikle belirttiğim gibi, bir süre sonra atn ve hazır raw veya jpg işleme araçları ile "binlerce" dosyada işlem yaparken siz başka şeylere zaman da ayırabilirsiniz. Picasa konusunda bir bilgim yok. Kullanmadığım için ki, hayatımda hemen hiç kurmadığım bir program olarak hemen hiç bir ayarını da bilmiyorum.

    Bu konuda arkadaşlar umarım yardımcı olacaklardır.

    Keyifli günler dilerim...




  • Çok teşekkür ederim
  • "Sonuçta bu bir anı fotoğrafı, bunu çekmekteki amacım gördüğüm şeyi bana hatırlatması, ve sağdaki fotoğraf yeterli oluyor." ben bu tür kareleri jpeg çekiyorum raw çekmek bana zaman kaybı gibi geliyor. sizin için önemli olan fotoğrafları tabi ki raw çekersiniz ancak öylesine çektiğiniz karelerin jpeg olması bence sizi zaman kaybından kurtarır ben bir anı fotoğrafının raw halinin sonraları aranacağını pek zannetmiyorum.
  • Ben de sürekli raw olarak yapıyorum çekimleri. Bütün kontrolün bende olmasını istediğimden dolayı bu. İşlemek için ise Lightroom kullanıyorum.

    Gelelim saklamaya. Dahili ve harici hdd'lerde olmak üzere 2 farklı yerde duruyor şu anda fotoğraflar. Ocak ayında aldığım DSLR ile bugüne kadar 60 gb'a yakın çekim yapmışım. Bunun %30-40'lık bir kısmını raw'lar oluşturuyordur muhtemelen.
    Kayda değer, beğendiğim fotoğrafların raw hallerini silmiyorum. Yani gerçekten beğenmişsem ve ham halinin durmasını istiyorsam raw'ı silmeyip yanında işlediğim jpg de duruyor. Ama anı, hatıra fotoğraflarının hepsinin raw'ını sildiğim gibi 18 megapikselde durmasının da manası yok bence. Henüz bi küçültme yapmadım ama anı/hatıra fotoğraflarının hepsini 8 megapiksele düşürmeyi düşünüyorum yakın zamanda. Bence gayet yeterli bir boyut olur. Poster bastırmayacağız sonuçta.




  • Peki Winzip gibi sıkıştırma programları kullanılsa resimler zarar görür mü?Neden tercih edilmiyor?
  • selam dostlar
    bu raw jpeg savaşı beni perişan etti ...
    ben raw çeken biri olarak şu ana kadar 5000 civarında ( 80 gb) fotoğrafa sahibim. bunları bugüne kadar viewnx2 nikon programı ile işledim ve sakladım ancak programın arşiv yetenekleri ve filtre yetenekleri lightroom a göre çok sınırlı ..
    gelelim sorunuma tüm bu düzenlediğim arşivimle lightroom geçtiğimde yaptığım tüm düzenlemeler kayboluyor tekrar yeni baştan bu işle uğraşmak zorunda mıyım ligtroom bu işi neden otomatik yapmıyor..
    yada viewnx2 ile raw dosyalarında yaptığım düzenlemeleri lightroom a göstermenin bir yolu yok mu ..
    benim aklıma tüm arşivi jpeg e taşıyıp lightroom a öyle geçmekten başka çözüm bulamıyorum...
  • makineyle birlikte gelen cd de raw işleyen bir program verilecektir. raw-jpeg savaşı olamaz. jpeg in ne haddine?

    raw işleme programının tüm özelliklerini karıştırırsan farkı anlarsın.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.