Şimdi Ara

RAW Formatli HDD'den Veri Kurtarma

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
3
Favori
32.395
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar Windows 7 işletim sistemim ile BitLock şifreleme sistemini kullanarak harici HDDmi şifrelemiş idim fakat bir süre sonra şifrenin artik gerekli olmadigi için BitLock ile şifreyi kaldirdim.. (Şifre ekleme ve şifreyi kaldirma saatlerce süren bir işlem maalesef..)

Sonunda şifre kaldirildi fakat harici HDD NTFS yerine RAW formatini almiş ve HDD'nin içine erişemiyorum..

Yılların fotoğraf arşivi ve işim ile alakali yüzlerce dosya mevcut idi..

Her türlü kurtarma yazılımını denememe rağmen bir türlü erişemiyorum. Sonunda bicimlendirdim ve Ubuntu ile NTFS formatina cevirdim.. Sonra bir işlemlerden sonra yeniden RAW formatını elde ettim..

Disk Yönetim panelinden HDDnin içinde veri oldugunu gösteriyor fakat bilgisayarim panelinde ise hicbirşey..

RAW Formatli HDD'den Veri Kurtarma

Bu dosyalari kurtarma yada yeniden NTFS dosya sistemine dönüştürme gibi şansim olabilir mi ?

Eğer kurtaramazsam iş hayati diye birşey kalmayacak orasi kesin.. Şuan da PC inspector file reover yazilimi uğraşiyor ama pek umutlu değilim..

Önerilebileceğiniz yöntem var mi acaba ?

• Güncelleme
  • Google da "raw recovery" diye arat raw ile ilgili recovery programlar var..

bide aşağıdaki linki incelemeni öneririm...

>>>>http://www.easeus.com/datarecoverywizard/recover-raw-drive.htm

http://www.softpedia.com/get/System/Back-Up-and-Recovery/Stellar-Phoenix-RAW-File-Recovery.shtml softpedia da da böyle bi program var bunuda indirip deneyebilirsin..

sakın önceliğin format olmasın ..kurtarabilme ihtimalin olduğunu düşünüyorum. yukardaki programların hiçbirini denemedim.ama deneme yanılmayla en iyi Raw recovery programını bulursun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi z123456 -- 26 Şubat 2011; 19:19:45 >

• Teşekkürler, önermiş olduğunuz iki yazilimida denemiş bulunuyorum ve sonuç sıfır maalesef..

Google her türlü aramayi yaptim üstelik Microsoft destek sitesinde çözüm bulmaya caliştim ama olmadi..
  • selam, Şöyle bir yazılım var ve gayet başarılıdır;
    Activeboot full sürümünü deneyebilirsin,
    yazılımla bootable flash disk hazırlıyorsun, çalıştırdıktan sonra menüsünden "file recovery" işlemini başlat, quick veya full scan yapabilirsin ikiside netice sağlayacaktır ve yaklaşık badsector olmayan disklerde 100gb için 2-3 saat kadar bir zaman istiyor. işlem bitince, good, bad, excellent partition lar oluşturarak verileri bulacaktır.
    Bu yazılımla çokca veri kurtardım.
  • icare ile dene
  • O programlari denedim ve maalesef hicbiri fayda etmedi. Forumda benim sorunuma benzer hatta bire-bir diyebileceğim sorunlar yaşanmiş ve çözümü "bootable usb slax'" ile çözenleri okuyunca bunu denemeye karar verdim.. Gündüz bu işlemi yapacaim umarim faydasi olur..

Öneriler için çok teşekürler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Bozuk HDD'den Veri Kurtarma
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • programlarla raw dosylarını kurtarma mucize olur. Malesef bu sorunu ancak yaşayan bilir :) Bu dosyları kurtarmak istiyosan veri kurtarma şirketlerine ver biraz pahalı olsada veriler önemli ise bence istenen paraya değer. İstersen bi kaç firma ismi söyleyebilirim.
  • arkadaşım aynı olay benimde başıma geldi harici hdd raw a dönüştü zorla çalıştırdım içindekileri aldım tekrar döndü denemediğim program kalmadı sonuç ise

aslında benim hdd kutusu bozulmuş hdd yi içinden çıkarıp elimdeki başka hddyi taktım oda çalışmadı ondan sonra hdd yi kasaya taktım olduğu gibi görünüyodu içindekiler bi dene istersen....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bayjkartal -- 2 Mart 2011; 18:55:10 >
  • Bu sorun beni de 1 haftadır meşgul etti. uzun araştırmalardan sonra verilerimi kurtarabildim neyse ki.

Sorunun ortaya çıkışı

Forumlarda sorunun kaynağının;

bilgisayar girişindeki usb portların arızalanması, usb kablonun arızalanması, virüsler ve elektrik kesintisi gibi birçok nedenden bahsediliyor.

Bilgisayara devamlı takılı olan 3 bölüme ayrılmış SAMSUNG G2 ( 640 gb ) harddisk kullanıyorum. (film izlemek için )

İşletim sistemim ise windows 7

birkaç programla çalışırken; gayet verimli çalışan bilgisayarım uzun zamandır ilk defa kilitlendi. 5 - 10 dk. bekledim düzelmedi. SABIRSIZ davranıp bilgisayar ön panelinden direkt RESTART tuşuna basarak yeniden başlattım.

Açıldığında TAŞINABİLİR harddiskimin300 gb'lık en çok veriyi sakladığım bölümü için *BU BÖLÜM KULLANILAMAZ, BİÇİMLENDİRME GEREKİYOR* diye bir yazı çıktı karşıma.

Disk yönetiminden diskime baktığımda *RAW* formatına dönüştüğünü gördüm. Üzerinde hiçbir işlem yapılmasına izin vermiyordu.

Bilgilerim bana göre değerli olduğu için hiç bir şekilde *BİÇİMLENDİRME ( FORMAT ) * düşünmedim.

Doğru çözümü bulmak için 5 gün boyunca araştırma yaptım. Bir sürü çözüm önerisi buldum. İçinde harddiski biçimlendirme seçeneği olmayan bütün yöntemleri de denedim.

Bunlar arasında

Sürücü harfi ve yolu değiştirme.
    Başlat - çalıştır- cmd - chkdsk x: gibi birşeydi sanırım
    Bilgisayara ubuntu ya da linüx Slax kurmak
    Ve daha bir sürü yöntem
    hiçbirisi faydalı olmadı.

recovery programlarının çoğu ise biçimlendirmeden sonra ya da silinen verileri tekrar kurtarmaya dönük olduğu için, verileri kaybederim endişesiyle harddiski biçimlendirip veri kurtarmayı tercih etmedim.

Forumlardan edindiğim bilgiler sonucu uyguladığım çözüm şöyle oldu.

Direkt olarak RAW formatlı diskten veri kurtarma seçeneği olan

1-Getdataback for ntfs 4.0 veya daha üzeri programı bulun ve bilgisayarınıza yükleyin. ( crackli değil ya da seriali yoksa program verileri kopyalamanıza izin vermez )

Sonraki adımları bu adresten takip edin
    http://forum.donanimhaber.com/m_17365089/mpage_1/key_/tm.htm

300 gb verinin analizi için 9 saat bekledim. Program diskime ulaştıktan sonra , kurtarma işlemi için ise 8 saat. Oldukça meşakkatli bir işlem. Ama sonuç %95 oranında arşivimi kurtardım :)

Burada dikkat edilmesi gerek konu ise şu.

Benim gibi bilgisayarı akşamdan sabaha açık bırakıp uyuyacaksanız. Bilgisayarın uyku modu seçeneklerini değiştirin. Çünkü hiçbir işlem yapmadığınız bilgisayarınız 1-2 saat içinde uyku moduna geçecek ve siz bütün işlemleri baştan yapmaya başlayacaksınız demektir. ( maalesef başıma geldi )

İşlemi gündüz yaparsanız bazı hata mesajlarına gecikmeden evet diyebilirsiniz. Ben işlemi başlatıp dışarı çıktım. 10 dk. sonra hata mesajı gelmiş. Ben eve 4 saat sonra geldiğim için, 4 saat daha kaybım oldu.

Diğer nokta ise. Verilerinizi yedekleyeceğiniz, ayrı bir diskinizin olması gerekiyor.

SAKIN sorunlu diskinizi seçmeyin bunun için.

Bu duruma düşmemek için

1- Taşınabilir disk ( adı üstünde ) bilgisayarınıza devamlı takılı olmasın. Film mi izleyeceksiniz. Önce bilgisayarınıza kopyalayın, sonra diski çıkartıp bilgisayarınızdan izleyin. Çünkü Taşınabilir diskinizi kullanırken elektrik kesilirse her an bu duruma düşebilirsiniz. Bu diskler veriyi taşımak için üretilmişler devamlı kullanmak hem diskinizin bir süre sonra aşırı ısınmaya başlamasına hem de bu şekilde kullanılamaz hale gelmesine sebep olabilir.

2- Her zaman *DONANIMI GÜVENLE KALDIR SEÇENİĞYLE* diski kaldırın. Usb kabloyu direkt çekerseniz olabilecekleri de kabullenmişsiniz demektir.

Diskiniz RAW Formatına dönüştü ise

1- Diskin içindeki bilgiler sizin için önemli ise Kesinlikle *BİÇİMLENRİME ( FORMAT )* yapmayınız.

2- Yeniden bölümleme ( partition ) yapmayınız

3- Diyelim ki biçimlendirme yaptınız. Kesinlikle üzerine *YENİ VERİ YAZMAYINIZ* Son şansınız olan Recovery programlarıyla verilerinizi kurtarma şansınızı da kaybedersiniz

Artık hatırlatmaya gerek yok. Yedeğin yedeği mantığıyla hareket edip, önemli verilerinizi sık kullanmadığınız bir diske yedekleyin.

Umarım faydası olur. Şimdiden geçmiş olsun.

• aynı sorun bende de oluştu hiçbir program işe yaramıyor yardımcı olun lütfen
  • Merhabalar benimde başıma bu geldi.
    Bir usb flash disk takmıştım usb bozuktu iki kere taktım çıkardım bir partitionum uçtu.

Bir kere kesinlikle format daha sonra dosya kurtarma programları ile geri getirme yöntemini unutun. Bu durumda dosya kaybı yaşarsınız.

Şimdi diski tamamen %100 geri getirmenin yolu şu üç farklı programdan geçiyor.

1-Acronics disk director.
    Diski taratın fast methodu ile daha sonra bozuk olan diski recover deyin .

Olmaz ise.

2-testdisk-6.14-WIP programı ile.
    Bunun içinde testdisk_win.exe programını kullancaksınız. Bunda usb bootable XP veya BartPE ye ihtiyacınız olacak.
    Örneğin c d e sürücülerim vardı
    d bozuktu. d yi düzlttim c bozuldu. c yi düzellttim. d bozuldu. Ama formatlamadığım için ikisindede veriler sapa sağlam duruyordu.
    c nin boyutu daha küçüktü. c nini içindeki verileri ghost ile aldım .
    Daha sonra d yi getirdim c bozuldu. Büyük disk olan D tamamen kurtuldu ama şimdi c bozuk . Ayrıca C de Win7 yüklü .
    neyse Usb bootable xp ile girdim c ye bölüm sil sonra yeni birim sonra format attım.
    Ghost ile imagını aldığım C yi geri getirdim.

3-Kötü Yöntem : Find and Mount diye bir program bu sadece image olarak diski mount eder serialli ise kopyalama çok hızlı olur serialsiz kullanıyorsanız saniyede 500 kb filan kopyalar. 4shared a bakın.
    Kolay gelsin....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hakki220 -- 3 Haziran 2012; 10:27:06 >

• Cdden acılan TNC Xp var ise içinde active file recovery işinizi görür yoksa istediğiniz programı deneyin kesin kayıpla verirsiniz.Bu program raw olmuş hdd için birebir ama elinizde boş hdd olacak içinden çıkankarı yedeklemeniz için sonra raw olan diski normal ntfs formatı atıp kullanabilirsiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ali@ankara

Bu sorun beni de 1 haftadır meşgul etti. uzun araştırmalardan sonra verilerimi kurtarabildim neyse ki.

Sorunun ortaya çıkışı

Forumlarda sorunun kaynağının;

bilgisayar girişindeki usb portların arızalanması, usb kablonun arızalanması, virüsler ve elektrik kesintisi gibi birçok nedenden bahsediliyor.

Bilgisayara devamlı takılı olan 3 bölüme ayrılmış SAMSUNG G2 ( 640 gb ) harddisk kullanıyorum. (film izlemek için )

İşletim sistemim ise windows 7

birkaç programla çalışırken; gayet verimli çalışan bilgisayarım uzun zamandır ilk defa kilitlendi. 5 - 10 dk. bekledim düzelmedi. SABIRSIZ davranıp bilgisayar ön panelinden direkt RESTART tuşuna basarak yeniden başlattım.

Açıldığında TAŞINABİLİR harddiskimin300 gb'lık en çok veriyi sakladığım bölümü için *BU BÖLÜM KULLANILAMAZ, BİÇİMLENDİRME GEREKİYOR* diye bir yazı çıktı karşıma.

Disk yönetiminden diskime baktığımda *RAW* formatına dönüştüğünü gördüm. Üzerinde hiçbir işlem yapılmasına izin vermiyordu.

Bilgilerim bana göre değerli olduğu için hiç bir şekilde *BİÇİMLENDİRME ( FORMAT ) * düşünmedim.

Doğru çözümü bulmak için 5 gün boyunca araştırma yaptım. Bir sürü çözüm önerisi buldum. İçinde harddiski biçimlendirme seçeneği olmayan bütün yöntemleri de denedim.

Bunlar arasında

Sürücü harfi ve yolu değiştirme.
    Başlat - çalıştır- cmd - chkdsk x: gibi birşeydi sanırım
    Bilgisayara ubuntu ya da linüx Slax kurmak
    Ve daha bir sürü yöntem
    hiçbirisi faydalı olmadı.

recovery programlarının çoğu ise biçimlendirmeden sonra ya da silinen verileri tekrar kurtarmaya dönük olduğu için, verileri kaybederim endişesiyle harddiski biçimlendirip veri kurtarmayı tercih etmedim.

Forumlardan edindiğim bilgiler sonucu uyguladığım çözüm şöyle oldu.

Direkt olarak RAW formatlı diskten veri kurtarma seçeneği olan

1-Getdataback for ntfs 4.0 veya daha üzeri programı bulun ve bilgisayarınıza yükleyin. ( crackli değil ya da seriali yoksa program verileri kopyalamanıza izin vermez )

Sonraki adımları bu adresten takip edin
    http://forum.donanimhaber.com/m_17365089/mpage_1/key_/tm.htm

300 gb verinin analizi için 9 saat bekledim. Program diskime ulaştıktan sonra , kurtarma işlemi için ise 8 saat. Oldukça meşakkatli bir işlem. Ama sonuç %95 oranında arşivimi kurtardım :)

Burada dikkat edilmesi gerek konu ise şu.

Benim gibi bilgisayarı akşamdan sabaha açık bırakıp uyuyacaksanız. Bilgisayarın uyku modu seçeneklerini değiştirin. Çünkü hiçbir işlem yapmadığınız bilgisayarınız 1-2 saat içinde uyku moduna geçecek ve siz bütün işlemleri baştan yapmaya başlayacaksınız demektir. ( maalesef başıma geldi )

İşlemi gündüz yaparsanız bazı hata mesajlarına gecikmeden evet diyebilirsiniz. Ben işlemi başlatıp dışarı çıktım. 10 dk. sonra hata mesajı gelmiş. Ben eve 4 saat sonra geldiğim için, 4 saat daha kaybım oldu.

Diğer nokta ise. Verilerinizi yedekleyeceğiniz, ayrı bir diskinizin olması gerekiyor.

SAKIN sorunlu diskinizi seçmeyin bunun için.

Bu duruma düşmemek için

1- Taşınabilir disk ( adı üstünde ) bilgisayarınıza devamlı takılı olmasın. Film mi izleyeceksiniz. Önce bilgisayarınıza kopyalayın, sonra diski çıkartıp bilgisayarınızdan izleyin. Çünkü Taşınabilir diskinizi kullanırken elektrik kesilirse her an bu duruma düşebilirsiniz. Bu diskler veriyi taşımak için üretilmişler devamlı kullanmak hem diskinizin bir süre sonra aşırı ısınmaya başlamasına hem de bu şekilde kullanılamaz hale gelmesine sebep olabilir.

2- Her zaman *DONANIMI GÜVENLE KALDIR SEÇENİĞYLE* diski kaldırın. Usb kabloyu direkt çekerseniz olabilecekleri de kabullenmişsiniz demektir.

Diskiniz RAW Formatına dönüştü ise

1- Diskin içindeki bilgiler sizin için önemli ise Kesinlikle *BİÇİMLENRİME ( FORMAT )* yapmayınız.

2- Yeniden bölümleme ( partition ) yapmayınız

3- Diyelim ki biçimlendirme yaptınız. Kesinlikle üzerine *YENİ VERİ YAZMAYINIZ* Son şansınız olan Recovery programlarıyla verilerinizi kurtarma şansınızı da kaybedersiniz

Artık hatırlatmaya gerek yok. Yedeğin yedeği mantığıyla hareket edip, önemli verilerinizi sık kullanmadığınız bir diske yedekleyin.

Umarım faydası olur. Şimdiden geçmiş olsun.

şu anda dediğini yapıyor analiz %2 oldu birsürü error veriyo ama file sector denen şeylerde çıkıyo doğru yoldamıyım?

• benimde geçen gün başıma geldi bu "RAW" olayı kafayı yicektim neredeyse.. Biraz uğraştırdı ama sonunca çözdüm.. Çözümü anlatıyım umarım işinize yarar

1.Adım: İlk önce xp ile format atın arkadaşlar.. Format sonrasında harici HDD veya başka HDD varsa elinizde ona yedek alın..

2.Adım: Linux(pardus,ubuntu) ile format atın HDD nin raw lı olan kısmına..

3.Adım: Format işlemi bittikten sonra XP ile tekrar format atın hdd nin aynı alanına ama format atarken bölümü komple silip tekrar oluşturun ve ntfs sistemine dönüştürün oradan ( hızlı olmayan seçeneği seçin)

4.Adım: Bu adım isteğe bağlıdır şimdi XP mizin üzerine WİN 7 kurabiliriz..

Umarım herkesin işine yarar..
  • benim başıma sık sık geliyor ama sorunu hallediyorum bir çırpıda üstelik saatlerce hard didsk taratmadan, bunun için pardus'un cd'den çalışan versiyonunu indirip cd'ye yada dvd'ye yazdırın (kde arayüzlüsü tercihimdir çünkü windows arayüzüne çok benzemesi sebebi ile rahat kullanıyorum), sonra pc açılışta cd,dvd rom'dan boot edecek şekilde ayarlı olmalı, ve diski takıyoruz açılşta dili seçip açılması için bekliyoruz masa üstü geldiğinde ekranın altındaki araç barında windowstaki gibi bir başlat ikonu var oradaki menüden sistem ayarlarını seçiyoruz açılan pencereden disk araçlarını seçeceğiz burada karşımıza bir şifre isteyen kutucuk çıkabilir şifre olarak "pardus" yazıp onaylıyoruz, sonra açılan pencereden sorunlu diskimize bakıyoruz, ve diskin üzerine çift tıklayıp açılan penceredenönce sistemin ntfs olup olmadığına bakıyoruz ,eğer windowsta iken formatmama yapmadıysanız linux bu birimi ntfs olarak görmeye devam edecektir, sonra alttaki kutucuklara bakıyoruz, buradan boot işaretiyse işareti kaldırıp tamama basıyoruz tekrar tıklayıp bootu tekrar işaretiyoruz son olarak disk yönetimideki "değişiklikleri tara ve kaydet" seçeneği ile kadettikten sonra pc'yi yeniden başlatıyoruz, çok büyük ihtimalle diskiniz kayıpsız karşınızda benim yaşadığınm bu gün başıma gelen durum yani RAW sorunu ve 1TB diskin 32Mb olarak gözükkmesiydi...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zahitfettahoglu -- 5 Haziran 2013; 2:08:21 >

• Disk Internals Partition Recovery programı ile RECOVERY YAPMADAN, HDD ki formatlamadan bilgilerinizi kurtarabilirsiniz. google aramanızda türkçe açıklamalı kullanımını bulabilirsiniz.
  • aynı olay benimde başıma geldi easeus data recovery wizard kullandım verileri görebiliyorum ama key istiyor bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz
  • Merhaba arkadaşlar konu ile ilgili size bir yöntem sunacağım.
    KESİNLİKLE DİSKİ BİÇİMLENDİRMEYİN YADA FORMAT ATMAYIN!
    Diskiniz raw formatına dönüşmüş veya diskinizin sadece bir bölümü örneğin c sürücü raw d sürücü sağlam görünüyor ise;
    “DiskInternals Partition Recovery” programına ihtiyacınız var demektir. İnternette aratıp bulabilirsiniz deneme sürümü işinize yaramaz
    Crack yapmanız gerekir. Programı çalışan başka bir bilgisayara kuruyorsunuz daha sonrasında Raw formatına dönüşmüş diskinizi programın kurulu olduğu
    bilgisayara bağlıyorsunuz.Programı çalıştırıyorsunuz bu sırada biraz beklemeniz gerekmektedir çünkü program bilgisayardaki diskleri tanımaya çalışıyor.
    Sürücüler programda göründüğü zaman raw formatına dönüşmüş sürücüye gelip sağ tıklayıp expert ve open as reader diyorsunuz. Yine kısa bir süre bekliyorsunuz,
    ve işte tüm verileriniz karşınızda gerekli olan dosyaları seçin kurtarmak için sağ tıklayın recovery deyin gelen menüden değişiklik yapmadan ileri deyin.
    Seçtiğiniz dosyaları yedeklemek istediğiniz sürücü seçip ileri deyin. Kopyalama başlamış olacaktır geriye sadece işlemin bitmesini beklemek kalıyor. Verileri kurtardıktan sonra
    diski biçimlendirin yada işletim sistemi varsa yeniden kurulum yapın çünkü program raw formatını nyfs yada fat32 ye çevirmez.

Eğer diskinizin kapasitesi düşük görünüyorsa öğrneğin diskiniz 500gb ama 300gb görünüyor ve raw formatında ise;
    Önceliklehttp://www.seagate.com/support/internal-hard-drives/consumer-electronics/ld25-series/seatools-dos-master/ bu linkten seatools programını indirin.
    İndirdiğiniz program Seagate harici başka disklerde çalışıyormu bilmiyorum denemeye fırsatımda olmadı. İnen program iso formatındadır. Programı bir cd ye yazdırın.
    Yazdırdığınız cd yi disk kapasitesi düşük olan bilgisayara takın ( başka bir disk daha bağlı olmasın sadece bozuk olan disk olsun) bilgisayarı cd den başlatın. Bios ayarlarından yapılıyor yada
    f8 f11 f12 v.b tuşlarlada seçebilirsiniz ancak bu tuşlar anakartın marka ve modeline değişiklik göstermektedir. Bilgisayarı cd den boot ediyoruz ve Seatools Desktop aracını seçiyoruz.
    Gördüğünüz gibi diskin kapasitesi düşük.Burada üst menülerde bulunan Advanced Features menüsündeki Set Capacity to MAX işlemini uyguluyorsunuz. Sonra Basic Tests menüsünden “Short Test” bağlantısına tıklıyoruz kısa bir test süreci başlıyor. Test işlemi tamamlandığında göreceksinizki diskiniz normal kapasitesine geri dönmüş olacaktır. Programı kapatın bilgisayarıda kapatın ve
    yeniden açın göreceksinizki verileriniz görünür halde olacaktır. Eğer hala raw formatında ise üst kısımda anlattığım işlemi uygulayınız. Ancak diskin kapasitesini normale çevirmeden DiskInternals Partition Recovery yapmayınız.

• Ayni sorun benim basimada geldii duzeltemiyorum...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.