Şimdi Ara

RAID0+1 mi RAID 5 mi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
0
Favori
3.766
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar merhaba, harddisklerimi doldurdum, yeni harddisk almak istiyorum ve ilk kez raid olayına gireceğim. para sıkıntım pek yok, 4 tane 1TB ya da 4 tane 1.5TB'ye kadar alabilirim gerekirse. Toplam harddisk kapasitesinin yarısı kadarını kullanmaya da razıyım. İstediğim performans artışı ve veri güvenliği, yani bir de harici harddiskle uğraşıp düzenli yedekleme yapmak istemiyorum ama veri kaybına da tahammülüm yok.

    şimdi biraz okudum googledan; raid 0, raid 1 ve raid 0+1 çözümlerini anladım. raid 0+1 mantıklı geldi. ancak diğerlerini teknik olarak çok anlamadım. raid 5'in yaygın kullanıldığı yazıyor.

    bana hangi raid çözümünü önerirsiniz?

    ayrıca bilgisayarımda şu anda 500GB SATA, 400GB SATA ve 160GB IDE olmak üzere 3 hdd var. XP kullanıyorum ve değiştirmeyi pek düşünmüyorum. Anakartım da Intel DP35DP.

    nasıl bir partitioning önerirsiniz? işletim sistemi nerede olmalı?

    teşekkürler.







  • soru hâlâ geçerlidir
  • baya zaman geçmiş ben cevap vereyim en iyisi ben raid 0 kullanıyorum 500*2 64kb şeritleme ile 3. 500 lük yolda bi türlü gelemedi nedense ben yine raid 0 500*3 yapacam raid 5 de olabilir ama kapasite ve performansa da benim için önemli zaten raidde tututgum dataların hepsini dvd ye cekiyorum bide başka bi hddyede akatarıyorum raid çökerse yeni eklenenlere üzülürüm sadece forumda bi arkdaş 4 adet 1tb ile raid denemiş olmamış raid 0 mıydı 10 muydu bilmiyorum bi araştır istersen senin için hem performans hemde ver güvenliği diyosan 4 hdd kullancaksın ve raid 10 yapacan yani 4 adet 1 tb alacan ama kapasite 2 tb olcak diger 2 tb onun yedegi olcak ama performasda nçdün vermiyo diyolar ben denemedim bide 1tb ve üzeri raide sıkıntı olurmu bilmem
  • Anakartın destekliyorsa mutlaka RAID 5 kullanmalısın. Böylece RAID 0 hızı elde ederken verilerin de tek bir harddiske kaydedilmiş kadar güvenlidir.
    Ben performans için 2 adet RAPTOR 74GB ı RAID 0 da kullanıyorum. Sistem ve oyunlar bu harddisklerde kurulu.
    3 adet 250GB lık harddisklerle RAID 5 kullanıyorum aynı zamanda. Bunlara da arşiv dosyalarımı kopyalıyorum. Acil durumlarda kullanmak için ayrı bir işletim sistemi de buraya kurulmuş durumda.
  • bi konu açmıştım ama kimse cevap yazmamış şimdi bende 500*2 raid 0 64kb şeritleme var bi kopyalama işlemi yaparken pc kasılıyo bu sorunuma cevap verebilirmisin tuvnera
  • 128K dene
  • bide hocam bu 34 128 oalyı nedir ne işe yarar bi acıklarmısın
  • Veri kümesinin (Cluster) büyüklüğünü ifade eder.
    Genelde oyun ve multimedya dosyaları dolu olduğu için harddisklerde ne kadar büyük olursa o kadar iyidir.
  • ben gelde arşiv yapıyorum hd rip yani onlarda 4 gb dan büyük oluyo 64kb da iken okuma hızı 180mb eger 128 yaparsam bu değer düşermi
  • arkadaş verilerinin öneminden bahsetmiş siz ısrarla raid 0 diyorsunuz
    raid 0 = hızlı ve güvensiz - en az 2 hdd
    raid 1 = yavaş ve güvenli - en az 2 hdd
    raid 0+1 = hızlı güvenli - en az 4 hdd
    raid 5 = hızlı güvenli - en az 3 hdd



    raid 0+1 ile raid 5 arasındaki fark sadece kullanılan hdd değil, raid 5 de hdd lerden biri bozulursa sistem onsuzda açılır yerine yeni hdd gelince senkronize olurlar eksik bilgiler arızalı hdd ye tekrar konulur.
    Kısaca bu nasıl olur derseniz hdd1 e hdd2 ye ve hdd3 e eşlik bilgisi bırakılır. Bu teknolojiden dolayı tüm hdd ler bir birlerinin içinde ne olduğunu bilirler.

    sistem yöneticilerinin raid 5 i seçmelerinin sebebi sistemin asla durmaması.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.