Şimdi Ara

Raid 0 yapmak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
893
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 2 tane seagate 1tb barracuda hdd var raid 0 yapmak istiyorum bugün format atacağım, dosyaları falan yedekledim. Ancak nasıl yapacağımı bilmiyorum, diskleri format atarken biçimlendirip formattan sonra mı raid yapmalıyım yoksa raid yaparken mi biçimlendiriyor diskleri

• up
  • Dikkatlice Izle

http://shiftdelete.net/video-raid-kurulumu-nasil-yapilir-45640

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: DouChpX

Dikkatlice Izle

http://shiftdelete.net/video-raid-kurulumu-nasil-yapilir-45640

bunu ve daha nicelerini izledim ama diskler şuan kullanımda biçimlendirip mi yapmalıyım yoksa raid yaparken kendisi diskleri biçimlendirir mi? bir de windowsu bu dikslere kuruyor videoda ben ayrı bir ssdye kuracağım sadece oyunlar, resimler, filmler vs. bu 2 hdd de olacak
  • Ben daha once raid yapmadigim icin raid menusunde bicimlendirme varmi yokmu bilmiyorum o yuzden sen onlari windowsta bicimlendir sonra sadece ssd yi tak ona guzelce bir isletim sistemi kur islemler bitince bu sefer ssd yi cikar sadece hdd leri tak onlari raid 0 yap insallah dogru anlatmisimdir :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende konusu açılmışken sormak isterim ;
    1- raid in amacı 2 veya daha fazla diski birleştirip tek disk haline getirmek tabi yanısıra hızlarıda birleşerek kopyalama vs. işlemlerde yüksek hız yakalamakmı ?

2- raid halinde olan 4 disk içinde birçok veri varken 4 diskten biri bozuldu açılmıyor bu durumda ne oluyor veriler falan ?

bildiğim kadarı ile örn, 4 diske yapılmış bir raidde 40gb bir dosya eklenmek istendiğinde her diske %25 i kadarı 10gb yazılmış oluyor değil mi ? biri gitse diğer veriler de gitmiş olmmuyormu ?

Sorularıma bilgisi olan arkadaşlar denk gelir beni aydınlatırsa sevinirim şimdiden teşekkür ederim iyi forumlar dilerim :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: YetkinArpat

Bende konusu açılmışken sormak isterim ;
    1- raid in amacı 2 veya daha fazla diski birleştirip tek disk haline getirmek tabi yanısıra hızlarıda birleşerek kopyalama vs. işlemlerde yüksek hız yakalamakmı ?

2- raid halinde olan 4 disk içinde birçok veri varken 4 diskten biri bozuldu açılmıyor bu durumda ne oluyor veriler falan ?

bildiğim kadarı ile örn, 4 diske yapılmış bir raidde 40gb bir dosya eklenmek istendiğinde her diske %25 i kadarı 10gb yazılmış oluyor değil mi ? biri gitse diğer veriler de gitmiş olmmuyormu ?

Sorularıma bilgisi olan arkadaşlar denk gelir beni aydınlatırsa sevinirim şimdiden teşekkür ederim iyi forumlar dilerim :)

İhtiyaca ve beklentilere göre şekillendirilebilir bir disk yapılandırmasıdır raid.

Performans için, yedeklilik için veya her ikisi için yapı oluşturulabilir.

En basitinden raid0 ve 1 i açıklarsak.

İkisindede minimum 2 disk gereklidir.

Raid0 da veriler 2 diske paylaştırılarak işlem görür.

Örneğin elimizde 1a 2a 3a 4a 5a verileri var.

Standart tek diskte tüm bu veriler tek disk üzerinde çalışmaktayken raid0 da bu veriler 2 disk üzerine dağıtılır, örneğin 1 diskte 1a 2a, 2 diskte 3a 4a 5a verisi gibi. Yani 2 disk tek disk gibi çalışır.

Veriler 2 diske paylaştırıldığı için yani bir nevi yük paylaşımı olduğundan hem diskin i/o kabiliyeti artar hemde hız artışı olur.

Ancak bu yapının riskli tarafı veriler 2 diske paylaştırıldığından tek diskin bir bütünlüğü olmayacağından bir diskte fiziksel bir arıza meydana gelirse veri bütünlüğü bozulacağından tüm veriler kaybedilir.

Raid1 yapıda ise bir diskteki verilerin kopyası anlık olarak diğer diske senkronize edilir, yani disk yedekli çalışır.

Bu yapının iyi tarafı bir disk arıza yaparsa diğer diskte verilerin aynısı olduğundan sistem çalışmaya devam edecektir, daha sonra bozulan diskin yerine yenisini takıp diğer diske senkronize ettirip yola devam edebilirsiniz.

Bu yapının kötü tarafı ise diskler sürekli senkron halde olduğundan bir miktar ağır çalışacaktır.

Özellikle yazılmısal raidde bu tür ağır çalışma veya problem yaşama ihtimaliniz dahada yükselecektir, mümkün mertebe yazılımsal raide bulaşmayın.

Ben işim gereği sürekli bu yapılanlarla haşır neşirim, asla yazılmısal raid tercih etmiyoruz, mümkün mertebe battery cache özelliği olan fiziksel raid kartlar kullanıyoruz, hem performans açısından sağlıklı oluyor hemde olası bir güç kesintisinde raid kart üzerindeki batarya son verileri diske yazıyor ve diskleri güvenli şekilde kapatıyor. Tabi bunlar hep ekstra maliyet :)

Diğer raid türlerinede hafifce değineyim.

Raid5 te minimum 3 disk kullanıyorsunuz mesela bu yapıda bir miktar performans birazda yedeklilik sağlarsınız. Bu yapıda 1 disk toleransınız olur, 3 diskten biri bozulursa sistem çalışmaya devam eder tabi o disk bozulduktan sonra raid1 performansıyla devam edersiniz. 3 diskiniz varsa raid5 kullanılmasını öneririm.

Birde raid10 vardır bunda minimum 4 disk gereklidir. Bu yapıda performans biraz daha artar, disk kayıp toleransı 4 diskli yapı için 1 dir. Yoğun kullanımları olan sunucularda sağlam bir raid kart ile raid10 tercih ediyoruz genelde.

Raid6 da yine minimum 4 disk ister bunda performanstan ziyade güvenlik ağırlıktadır, 2 disk kayıp toleransı vardır, backup amaçlı sistemler için idealdir.

Raid50 gibi devasa raid yapılarıda mevcut bunlar yüzlerce disk ile yapılan hem performans hem yedeklilik amaçlı kullanılan komplike yapılardır, genelde bankalar sistemlerinde raid50 tercih eder.

Tabi seçeceğiniz raid yapısında ve disk sayısına göre alan kayıplarınız olacaktır, mesela 2 diskle raid0 yaptığnıızda 2 diskin tüm alanını kullanabiliyorken, 2 diskle raid1 yaptığınızda sadece 1 diskin alanını kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki resim olayı daha net anlamanızı sağlayabilir.

Raid 0 yapmak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi donanımcı123 -- 22 Kasım 2014; 17:22:51 >

• quote:

Orijinalden alıntı: donanımcı123

quote:

Orijinalden alıntı: YetkinArpat

Bende konusu açılmışken sormak isterim ;

İhtiyaca ve beklentilere göre şekillendirilebilir bir disk yapılandırmasıdır raid.

Performans için, yedeklilik için veya her ikisi için yapı oluşturulabilir.

En basitinden raid0 ve 1 i açıklarsak.

İkisindede minimum 2 disk gereklidir.

Raid0 da veriler 2 diske paylaştırılarak işlem görür.

Örneğin elimizde 1a 2a 3a 4a 5a verileri var.

Standart tek diskte tüm bu veriler tek disk üzerinde çalışmaktayken raid0 da bu veriler 2 disk üzerine dağıtılır, örneğin 1 diskte 1a 2a, 2 diskte 3a 4a 5a verisi gibi. Yani 2 disk tek disk gibi çalışır.

Veriler 2 diske paylaştırıldığı için yani bir nevi yük paylaşımı olduğundan hem diskin i/o kabiliyeti artar hemde hız artışı olur.

Ancak bu yapının riskli tarafı veriler 2 diske paylaştırıldığından tek diskin bir bütünlüğü olmayacağından bir diskte fiziksel bir arıza meydana gelirse veri bütünlüğü bozulacağından tüm veriler kaybedilir.

Raid1 yapıda ise bir diskteki verilerin kopyası anlık olarak diğer diske senkronize edilir, yani disk yedekli çalışır.

Bu yapının iyi tarafı bir disk arıza yaparsa diğer diskte verilerin aynısı olduğundan sistem çalışmaya devam edecektir, daha sonra bozulan diskin yerine yenisini takıp diğer diske senkronize ettirip yola devam edebilirsiniz.

Bu yapının kötü tarafı ise diskler sürekli senkron halde olduğundan bir miktar ağır çalışacaktır.

Özellikle yazılmısal raidde bu tür ağır çalışma veya problem yaşama ihtimaliniz dahada yükselecektir, mümkün mertebe yazılımsal raide bulaşmayın.

Ben işim gereği sürekli bu yapılanlarla haşır neşirim, asla yazılmısal raid tercih etmiyoruz, mümkün mertebe battery cache özelliği olan fiziksel raid kartlar kullanıyoruz, hem performans açısından sağlıklı oluyor hemde olası bir güç kesintisinde raid kart üzerindeki batarya son verileri diske yazıyor ve diskleri güvenli şekilde kapatıyor. Tabi bunlar hep ekstra maliyet :)

Diğer raid türlerinede hafifce değineyim.

Raid5 te minimum 3 disk kullanıyorsunuz mesela bu yapıda bir miktar performans birazda yedeklilik sağlarsınız. Bu yapıda 1 disk toleransınız olur, 3 diskten biri bozulursa sistem çalışmaya devam eder tabi o disk bozulduktan sonra raid1 performansıyla devam edersiniz. 3 diskiniz varsa raid5 kullanılmasını öneririm.

Birde raid10 vardır bunda minimum 4 disk gereklidir. Bu yapıda performans biraz daha artar, disk kayıp toleransı 4 diskli yapı için 1 dir. Yoğun kullanımları olan sunucularda sağlam bir raid kart ile raid10 tercih ediyoruz genelde.

Raid6 da yine minimum 4 disk ister bunda performanstan ziyade güvenlik ağırlıktadır, 2 disk kayıp toleransı vardır, backup amaçlı sistemler için idealdir.

Raid50 gibi devasa raid yapılarıda mevcut bunlar yüzlerce disk ile yapılan hem performans hem yedeklilik amaçlı kullanılan komplike yapılardır, genelde bankalar sistemlerinde raid50 tercih eder.

Tabi seçeceğiniz raid yapısında ve disk sayısına göre alan kayıplarınız olacaktır, mesela 2 diskle raid0 yaptığnıızda 2 diskin tüm alanını kullanabiliyorken, 2 diskle raid1 yaptığınızda sadece 1 diskin alanını kullanabilirsiniz.

Aşağıdaki resim olayı daha net anlamanızı sağlayabilir.

Raid 0 yapmak

Merhabalar, öncelikle yanlış yere konu açmaktan 4 gün uzaklaştırıldığım için dönüş yapamadım kusuruma bakmayın bilgiler için çok teşekkür ederim hocam şu disklerde bu konu olsun hdd+ssd konusu olsun sayenizde bilgim olmuş oldu dediğiniz gibi en sıcak bakılası olan raid 5 görünüyor aralarında artık raid e uygun disk almış olur 3 lemiş olursam düşünürüm yapmayı tekrar çok teşekkür ederim ilginiz için iyi akşamlar iyi forumlar dilerim

• quote:

Orijinalden alıntı: Flyingpig

2 tane seagate 1tb barracuda hdd var raid 0 yapmak istiyorum bugün format atacağım, dosyaları falan yedekledim. Ancak nasıl yapacağımı bilmiyorum, diskleri format atarken biçimlendirip formattan sonra mı raid yapmalıyım yoksa raid yaparken mi biçimlendiriyor diskleri

Hocam selamlar.

Bende sizin gibi 2 tane 1tb seagate hdd ile raid 0 yapmak istiyorum. Üzerinden baya zaman geçmiş sizin raid de sorun oldu mu? Güvenlik az olduğu için çekiniyorum biraz
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.