Şimdi Ara

Radyatör Bağlantı Tesisatını Değiştirme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
9
Cevap
0
Favori
2.375
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 2+1 Evin tüm radyatör tesisatı, su giriş ve çıkışlar alttan olacak şekilde yapılmış. Zaman bulamadığım için değiştiremedim ve 4-5 yıldır bu şekilde kullanıyorum. Bu yıl tesisat bağlantı şeklini değiştirmeye karar verdim.

Bu radyatör boyutlarında bu bağlantı şekliyle ısınamıyorum, Isındığım zamanda da x1.5 fatura ödüyorum.

Mobil sistem olacak şekilde, 6 radyatör var.
    4 adet 60x130 (tüm odalar)
    1 adet 60x150 (mutfak)
    1 adet 60x50 (hol)

Kombiye en yakınlık sırasına göre radyatör ölçüsü ve adeti;
    MUTFAK (150), SALON (130 x 2), HOL (50), OTURMA ODASI (130), YATAK ODASI (130)

(Kombiye en uzak noktada havlupan var, onu değiştirmeyeceğim alt alt kalsın şimdilik.)

Radyatörlerin şuan ki durumu

Radyatörin markası sanica. Radyatör yön tıkacı var mı yok mu bilmiyorum. Firmayı aradım bizim radyatörlerde dediğiniz gibi bir tıkaç sistemi yoktur dediler. Netten araştırıyorum alt-alt bağlantıda tıkaç olmalı deniliyor. Yön tıkacı KESİN var mı yok mu nasıl anlarız ? Yön tıkacı varsa bile Çapraz Bağlantı yapılabilir mi ?

Mobil sistemden gelen hortum çıkışlarına göre bana en az iş çıkartacak bağlantı sanırım ÇAPRAZ BAĞLANTI olmalı. (Paralel bağlantı ile arasında çok fark olmadığını okumuştum. Sadece radyatör boyu büyükse özellikle çapraz bağlantı öneriliyor. Benim radyatörlerin hepsi limit üstü)

ÇAPRAZ BAĞLANTI YAPTIRMAK İÇİN;

1-) Tesisatıma göre hangi malzemeler gerekli ? Nasıl dirsekler-vanalar ve uzatma boruları kullanmalıyız ?

2-) 4 adet gazlı defrost termostatik vana taktırmak istiyorum (2 salon, 1 mutfak, 1 oturma odası) Hol ve, Yatak odasına düşünmüyorum çünkü hol'de petek zaten çok ufak. Yatak odası doğru düzgün ısınmıyor. Kuzey cephe ve kombiye en uzak nokta. Ayrıca salondaki iki radyatöre de termostatik vana takmam gerekli mi ? Hangi vana tipi ve kodu nedir ? (mutfak, salon, oturma odası iyi kötü ısınıyor)

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan acil yardım bekliyorum. Tüm işlemleri bir tesisatçı bulup ona yaptıracağım. Malzeme ve işçilik konusunda aldatılmamak için önce saygıdeğer forum takipçilerine sormak istedim...

NOT: Kombim buderus gb012, Oda termostadı kullanmıyorum, 1 yıl buderus servisten aldığım wifi programlanabilir termostad taktırmıştım, performans alamadım. Hem ısınamadım hem de daha fazla yaktım. Sonraki yıl çıkarttırdım.

• Yardımcı olabilecek yok mu arkadaşlar ?

Konu hakkında bilgim olmadığı için buraya konu açma gereği duydum :(
  • ısınamama sebebiniz bağlantı şeklinden farklı bir neden olmalı, bu boyuttaki radyatörlerde çapraz bağlantı ile alt alt bağlantı arasında çok fark olmamalı, benim evde 1.80 lik petek bile alt alt bağlantılı, ısınamama gibi bir sorunum yok. Bende sizin ile aynı kombiyi kullanıyorum. İzolasyon durumunuz nedir.
  • s.a hocam herşeyi yazmışsın ama odaların m2 lerini es geçmişsin
    kaç m2 odada kaç cm radyatör var. hangi şehirdesin şehir önemli
    binada izolasyon var mı. radyatör bağlantılarını değiştirme alttan radyatör ısınır

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yanıtlar için teşekkürler.

Şehir Sivas, Bina 2+1 90 m2 civarı 4-5 yıllık. 1. kat, alt-üst boş. Dış yalıtım var.
    Şap altında köpük yalıtım var, Garaj üstünde 10cm köpük yalıtım var. Şap ve laminat parke arasına daireyi satın aldığımda kapron yalıtım malzemesi yaptırmıştım.

Aslında tam olarak sorunum ısınamama değil. PAHALI ISINIYORUM.

Normal şartlarda dışarı (-)bilmem kaç olursa olsun kombiyi 45 civarına aldığımda evde atletle dolaşılıyor. Orta soğuklarda ise kombiyi sabit 37-40 derecede tuttumda yine yeterli oluyor (en sıcak yer mutfak bu ayarda 23-24 derece arası oluyor)

PAHALI ISINMA sorunuma çözüm için petekleri çapraz bağlatmaya ve İyi ısınan salon, mutfak, oturma odasına termostad vana takmayı düşünüyorum. Bu sayede zor ısınan hol, banyo, y.odası peteklerini biraz daha fazla ısıtma şansım olabilir.

Tesisatçım kombine göre petek boyun fazla, bu komdi o kadar peteği ancak çevirir vs. dedi. Eğer durum böyleyse, vanalar takıldıktan sonra petekler ısındıkça su akışı kesileceği için kombi daha az su ile işlem yapacak ve bu sanırım benim yararıma olacak.

Bir sorun daha olacak en soğuk odaya oda termostadı koymam gerekir mi ? Tahminim gerek var çünkü; diğer petekler ısınıp su akışı kesildiği zaman; vana olmayan odalardan birinden termostadla kombinin yavaşlatılmasını sağlamam gerekecek. Termostad kullanmasam da su ideal sıcaklığa geldiğinde yine kombi duracaktır ama bu defa vana olmayan odalar kafasına göre ısınacak. (özellikle kombiyi yüksek derecede ayarladığımda, sürekli o su sıcaklığına ulaşmak için oda ısınsa bile kombi suyu ısıtmak için çalışmaya devam edecek. diye tahmin ediyorum)

NOT: Isınan peteklerde vana yokken oda termostadı kullandım hiçbir artısını görmedim. Tam tersine geç çalışıp geç devreye girmesinden dolayı ısınma konforum iyice bozulmuştu. 1 yıl sonra söktürdüm kombiyi normal sabit çalıştırarak ısındım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gencprens58 -- 14 Ekim 2019; 16:4:40 >

• gencprens58 G kullanıcısına yanıt
    Arkadaşım tesisatçın sallamış, kusura bakma, bu kombı bu kadar peteği anca çevirir ne demek. Eskişehirde ısıtılan net alanı 150 m2 olan (brüt 200 m2) garaj üstü doğu batı kuzey cepheli evi 11 m petek ve 2 havlupan ile pompa kademesi 1 de olmak şartı ile çeviriyor(kombi sizinki ile aynı), Siz hiç bağlanti ile falan uğraşmayın, reglaj ayarı yapın, termostatik vanalar ve bir oda termostadı alın gayet ekonomik ısınırsınız, ben bahsettiğim sartlarda eskişehirde en soğuk havalarda 450 tl lik doğalgaz ile ısınabiliyorsam siz daha azı ile çok rahat ısınırsınız. Reglaj ayarını direk petek üstündeki vanalardan yapabilirsiniz, ilk olarak bunu deneyin, en çok ısınan yerin peteğininin vanasını tam kapatıp en fazla çeyrek tur açın, diğer odalarda benzer uygulamayı yapın oda ısınmıyor ise vanayı 1/8 kademelik adımlarla açarak ayarlayın, ısınmayan yerin peteği tam açık olsun, havlupan kombiye uzak olsa da kombi sisteminde kısa yoldur, yani su dirençle karşılaşmadan girer çıkar o nedenle havlupanı da bence çeyrek tur aç yeter. hiç para harcamadan öncelikle düzgün bir reglaj ayarı yaparsan o petek boyu ile oldukça ekonomik ısınabilirsin, benim evde kombi mutfakta, mutfak 17 m2 ama mutfak peteği sadece 1/8 tur açık yani hemen hemen hiç ısınmıyor, zaten tesisat olduğu gibi mutfaktan geçiyor bir nevi yarı yerden ısıtma gibi yani, ben 1,50x50 cm petekle mutfakta ısınıyorsam sizin evde ısınır.

• kir-pi benim evde en büyük 60x150 petek mutfakta. Pompayı bende 2ye çektim 3le arasında pek bir fark göremedim. Sadece sesi azaldı ama peteklerin ısınma şekli aynen devam ediyor.

Evde ufaklık reglaj ayarı falan bırakmıyor o nedenle termostad alacağım. salonda 2 petek var 130luk. her ikisine + mutfağa(150lik) + oturma odasına(130luk) 4 adet vana takacağım. Bakalım sonuç ne olacak.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    LPG ÖN TESİSATI DEĞİŞİMİ
    6 yıl önce açıldı
    PETEKTE ÇAPRAZ BAĞLANTI NEDİR ?
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • gencprens58 G kullanıcısına yanıt
    Ufaklık varsa ve sürekli vana ile oynuyorsa termostatik vanalar ile de oynayacaktır. Geri dönüş vanası denilen anahtar ile ayarı değiştirilen vanalardan alın daha mantıklı.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.