Şimdi Ara

Radyasyon nedir? Zararları ve etkileri neler?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
465
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Son günlerde en çok konuşulan konulardan birisi radyasyon ve radyoaktivite. Amerikan HBO televizyonunun beş bölümlük mini dizisi “Chernobyl” 1986 yılında yaşanan Çernobil faciasının hikayesini öyle başarılı anlattı ki tüm izleyenler radyasyon ve radyoaktivite konularında hem bilgi sahibi oldu hem de bu konuları daha derinlemesine öğrenmek istedi.

    “Chernobyl” dizisi ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz ayrıntılı bir blog yazısını şurada bulabilirsiniz.

    Radyasyonun yıkıcı etkilerini ilk kez Hiroşima’da atılan atom bombası ile görmüş olsak da radyasyon aslında dünyamızın bir parçası. Dünyanın ilk oluşumundan bu yana radyasyon yerkabuğunda, evlerimizin, okullarımızın, ofislerimizin zemininde ve duvarlarında, yediğimiz içtiğimiz yiyeceklerde hatta soluduğumuz havada bile bulunuyor. İnsan vücudunda (kaslar, kemikler ve dokular) doğal olarak oluşan radyoaktif elementler bulunur.

    nsan her zaman dünyadan ve dünya dışından kaynaklanan doğal radyasyona maruz kalmıştır. Dünya dışından kaynaklanan radyasyona, uzaydan aldığımız kozmik radyasyon örnek verilebilir. Ayrıca güneş ışığı en bilinen radyasyon kaynaklarından birisidir.

    Radyasyon, dalgalar veya parçacıklar olarak hareket eden enerjidir. İyonlaştırıcı radyasyon malzemenin kimyasal bileşimini değiştirmek için gerekli enerjiye sahiptir. Bu enerji insan vücudunda DNA yapısına zarar verebilecek düzeydedir. Alım dozuna göre vücudumuz bu hasarı onarmada son derece etkilidir. Alım dozunun yüksek olması durumunda hücreler ölebilir ve sonunda kanserli hale gelebilir.

    İyonlaştırıcı olmayan radyasyon daha az enerjilidir, moleküllerin ve atomların yapılarını değiştiremez. Ancak hızlı titreşmelerine neden olacak şekilde uyarabilir. Bu tür radyasyon yapay kaynaklardan elde edilebilen radyasyon olarak da bilinir. Yapay kaynaklardan elde edilen radyasyonun büyük bölümü medikal kaynaklıdır. Bu tür radyasyon x-ışını ile tanılama, tanılama ve tedavi için kullanılan radyoterapi ile nükleer tıp uygulamalarında ortaya çıkan radyasyona örnektir.

    Konuyla ilgili daha ayrıntılı bir blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.