Şimdi Ara

Proteus vs Electronic workbench 10.0

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
5.105
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar bu 2 programın farkları nelerdir acaba?
    Proteus 50-60mb olmasında rağmen çok poüler bir program ve çok başarılı olduğu söyleniyor.Electronic workbench ise 350mb civarında olmasına rağmen ne proteus kadar kullanımı pratik ne de o kadar popüler.
    Bunun sebebini çok merak ediyorum.Proteus ile Multisim arasındaki farklar nelerdir?Kıyaslandığında hangisinin üstün yanları ortaya çıkar?
    Mesela Proteus'u PİC similasyonunda çok beğeniyorlar.Bunun gibi birbirlerine üstün oldukları konuları belirtirseniz çok memnun olurum.

Kolay gelsin....

yüklenen .HEX dosyalarını da çalıştırabilmesidir. Proteus gün geçtikçe genişleyen bir model
    kütüphanesine sahiptir.
    Proteus programı sanal bir laboratuvardır. Her türlü elektrik/elektronik devre şemasını
    Proteus yardımıyla bilgisayar ortamında deneyebilirsiniz. Devredeki elemanların değerlerini
    değiştirip yeniden çalıştırır ve sonucu gözlemleyebilirsiniz. Bu program, binlerce elektronik
    eleman içeren devre tasarımlarının üretiminde bile kullanılabilmektedir. Elektriksel hata
    raporu hazırlayabilmekte, malzeme listesini çok düzenli bir şekilde verebilmektedir.

Proteus programı, Windows işletim sistemi altında çalışan bir programdır. Programın
    çalışabilmesi için bilgisayarınızda Windows 98 ya da üstü bir işletim sisteminin olması
    gerekmektedir. Proteus programının bilgisayarınızda verimli çalışabilmesi için, işlemcinizin
    en az Celeron ya da Pentium II, RAM belleğinizin de en az 32 MB olması gerekmektedir.
    Program bilgisayara kurulduğunda harddiskinizde en az 60 MB’lık boş alana ihtiyaç
    duymaktadır.
    Proteus programı bilgisayarınıza yüklenirken beraberinde birçok dosya yüklenir. Şekil
    1.1’de Proteus 6 Demonstration seçeneği altında bulunan dosyalar yer almaktadır.
    Proteus 6 Demonstration seçeneği altında bulunan dosyaların görevleri:
    Ø Proteus VSM Model Help: Proteus Library’sinde bulunan elektronik devre
    elemanlarının kullanım şekillerini anlatan yardım dosyaları.
    Ø About the Proteus Demo: Proteus 6 Professional hakkında dosyası. Bu dosya
    aracılığı ile, Proteus programı hakkında genel bilgiler alınabilir.
    Ø ARES 6 Demo: PCB ( baskılı devre ) çizim programı.
    Ø ARES Help: Baskı devre çizim programının yardım dosyası.
    Ø ISIS 6 Demo: Elektronik devre çizim, simülasyon ve animasyon programı.
    Ø ISIS Help: Elektronik devre çizim, simülasyon ve animasyon programının
    yardım dosyası.
    Ø Licence Manager: Lisans yöneticisi.
    Ø ProSPICE Help: Prospice yardım dosyası.
    Ø Read Me: Oku beni dosyası. Bilgisayarınıza kurduğunuz Proteus 6 programının
    eski versiyonlarından farkını ve ne gibi yenilikler getirdiğini açıklamaktadır.
    Ø Sample Designs: Programla birlikte gelen, örnek uygulamaları ve yardım
    tanıtım dosyası. Bu seçenek kullanılarak proteus programı bilgisayarınıza
    kurulurken beraberinde gelen örnek uygulamalar hakkında bilgi alınır.
    umarım fazydası olur

• Hocam çok teşekkür ederim.Emek verip üşenmeden yazmışsınız.
    Peki Multisim'in avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Orjinalden alıntı: Méchatronic

Workbench'in bir dezavantajı da 350mb olmasına rağmen mikrodenetleyici sayısının az olması.

İşte hocam bende onu merak ediyorum.Bu boyutuna rağmen mikrodenetleyiciler konusunda yetersiz.Peki neden bu kadar boyutu fazla?
    Bu programında iyi yapabildiği bişeler olmalı
  • Peki Orcad için ne düşünüyorsunuz? Benimde artık bir böyle bir program öğrenmem gerekli elimde Orcad(P-Spice) için anlatım yapan ince bir kitapta var aslında(introduction to pspice-nilsson&riedel) ama genelde hep proteus dan bahsediliyor.

Multisim
    Orcad
    Proteus

arasında bir sıralama yaparsak hangisi daha başarılı ve daha önemlisi piyasada hangisi daha geçerli.

Orjinalden alıntı: strom

quote:

Workbench'in bir dezavantajı da 350mb olmasına rağmen mikrodenetleyici sayısının az olması.

İşte hocam bende onu merak ediyorum.Bu boyutuna rağmen mikrodenetleyiciler konusunda yetersiz.Peki neden bu kadar boyutu fazla?
    Bu programında iyi yapabildiği bişeler olmalı

Kütüphanesi çok geniş.Bu senin için yeterli değil mi?

Kütüphanesi çok geniş.Bu senin için yeterli değil mi?

Kütüphanesi geniş diyelim.Peki similasyondaki doğruluk payı ve hata tespiti nasıl?Başarılı sonuçlar verebiliyor mu?Performans konusunda hangisi daha başarılı?

Arkadaşın bir tanesi Orcad demiş.Benim aklıma gelmemişti.Bu programıda karşılaştırmaya sokarsak,en verimli,en kullanışlı hangisi seçilir?
    Kullanan ve bilen arkadaşlardan yorum bekliyorum.
  • Bildiğim kadarıyla ORCAD endüstriyel olarak da sıkça kullanılan bir program. Proteus da aslında SPICE benzeşim motorunu kullanıyor. Yani ORCAD ya da Proteus arka planda aynı motoru kullanıyor. Orcad'ın avantajı ise proteustan daha esnek olması (çeşitli benzeşim parametrelerini ayarlayabilmek gibi) ve benim kendi görüşüm özellikle analog devre simülasyonunda ORCAD daha iyi. Ama mikrodenetleyiciler ile uğraşıyorsanız PROTESU piyasadaki tek kullanabileceğimiz program.
  • Konu hangi programı öğrenmeli boyutuna doğru gittiği için izninizle daha önce picproje.org'da yapılan bir tartışmadan bir kaç mesajı buraya eklemek istiyorum. Mesaj picproje.org üyelerinden @ferhat adlı üyeye aittir.Mesaj Nisan 2006'da yazıldığı için belki program versiyonları biraz eski kalmış olabilir ama yine de bir fikir vereceğini umuyorum.

quote:

Merhaba,

göktuğ a katılıyorum.

giriş seviyesi : eagle , proteus
    orta seviye : protel , orcad
    üst seviye : mentor expedition, mentor boardstation, cadence allegro

olarak kabul görmektedir.

ÜST SEVİYE PROGRAMLAR SADECE LAYOUT ÇİZİMİ AMACI İLE KULLANILMAMAKTADIR.

Üst seviye programların learning curve( öğrenme süresi ) çok uzundur. 2 sene diye çok yerde geçer. Bu programlar çok katıdır esnekliği yoktur
    yani kullanımları çok zordur. protel hiç bilmeyen bir kişi oturup 1 ay sürmeden kart tasarlayabilir. Bu programlar sizi en baştan alıp en sona kadar götürür . Örneğin pc anakart tasarımları, network kartları tasarımları, medikal anakart tasarımları, tek kart bilgisayar (pc 104 , compact pci ...), cep telefonları ve aklınıza gelen bütün karmaşık tasarımlarında kullanılır. Amacınız bunlar değilse HİÇ GEREĞİ YOKTUR. Ama bunlarsada ONLARSIZ olmamaktadır.

örneğin CISCO tüm ürünleri ALLEGRO dadır. INTEL ve SUN server anakartları ALLEGRO da çizilip tasarlanılmaktadır.

Bu programların ana amacı:

- çok katlı
    - çok yoğun (bga, smd, micro via, via under pad... )
    - çok kuvvetli, çok boyutlu DRC
    - yüksek hızlı tasarım ( SDRAM, DDR, QDR ,Gigabit .......)
    - rule drive (kural bağımlı) : empedans, pcb stack up, diferansiyel hat, senkron hatlar, gigabit yollar...
    - analiz : transmisyon hatları analizleri, zaman bilgileri, Anakartlarda gördüğünüz yılan gibi yolların hesapları, EMI ve EMC analizleri, hatların birbirleriyle etkileşimleri, Çok katlı bordların yapısal analizleri, Yansıma hesapları, empedans uyumsuzlukları, power dağılım analizleri ,via etkileşimleri,,,,,,,,
    daha sayamayacağınız onlarca özellikler,,,,,,,,,

Uzun bir süredir Cadence ALLEGRO kullanmaktayım. Çok katlı kart tasarımları ve analizleri yaptım. Kullanımı zor bir programdır. Sadece layout amaçlı merak bile ediyorsanız saç baş yoldurabilir ki bütün üst seviye programlar böyledir. Örneğin Allegro PCB'de yani layout programında scrool yoktur. kendi dili vardır C gibi SKILL. ......

Yine dediğim gibi bu tarz programlar sadece layout amaçlı kullanılmamaktadır. Amacınız sadece layout ise protel, orcad yetmektedir.

Üst seviye programlar aşırı teorik bilgiye ihtiyaç duymaktadır. ( RF teorisi, Mikrodalga , Transmisyon hatları, Elektronik teorisi )

Kolay gelsin.

• En büyük , en güçlü,en kolay en hızlı en bilmem ne diye araştırıp onumu öğrenmeli ihtiyaçları tespit edip "ONLARI KARŞILAYANLARI"ı mı öğrenmeli ???

Alıntı yorumun sahibi bildiğim en iyi dizayncılardan biridir ve orcad,pads gibileri inceliklerine kadar bilir ve profesyonel hayatta kullanır.
    Bir yorumu da , pcb işinin "hamallık" olduğudur.
    İşiniz bu ise sözüm size değil.
    Günümüzde hala EasyPC kullanıp başarılı pcb ler yapıp işini görenler var.Tabii anakart gibi şeylerin hayallerini kurmuyorlar.
    Pcb kılıfı hazırlamak kolaydır ama sim dosyaları zordur.Bir kaç kez nasıl diye soranlara yolu gösterdik ama hiç geri dönen olmadı.

Bu konular daha önce en az 10 kez yazıldı.

Proteus kurulu halde 210mb-7000$-pic/atmel türü simulasyonlarda tek.Çıkışı orcad den ayrılma bir ekip denilir.
    Multisim i NI alalı 3 sene oldu ve artık adı NI .(Elektronics WorkBench bildiğim en eski sim.)
    Özel arabirimlerle robotik uygulamarı var ve endüstriyel lablarda kullanılır.
    Proteusun buna karşılığı , usb bağlantısı ile dış dünyaya hükmeder.
    Dosya büyüklüğü asla ölçü değil..exe dosyasını sıkıştırırsınız aynı kalır.Bazı resim yada text türünü sıkıştırırsınız %1 olur.Böyle bakılırsa Altium 2 gb civarı...(summer nispeten ufak)
    NI sadece 16f84 sim eder alındığında NI (national instruments) bunu çoğaltır proteusa rakip olur çekişirler bize yarar dense de bir gelişme olmadı.
    Eski protel oldu Altium,fpga işinizse başka şansınız yok.

Belirli ülkeler belirli programları kullanır.Başkaları onlarla iş yapacaksa o programları kullanmak zorundadır.Pcb için dosya götürdüğünüz imalatcıya uymak zorundasınız.

Bu ve benzeri yorumlara bakınca iki etki kararı değiştirir.
    Devre simulasyonu ve devre baskısı.Öncelikle bunları iyi ayırmak lazım.
    Sim denince burada sayılanlardan başkalarıda var ve onların bir çoğu sadece bir konuda uzman.
    Magnetik alan ve teorileri ,devre analizi gibi şeyler.Mesela "tina" da iyidir,öğrenciler için...

• Cevap veren arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.
    Öncellikle @musallim;

Dediğin doğru.Önemli olan amaca uygunluktur.Bu soruyu sormamdaki amaç zaten kim kimi döver tarzında bir soru değildi
    Bu konular en az 10 kez tartışılmıştır.Evet , tartışılmıştır ve bu tartışmaların bazılarını takip etmişimdir ya da denk gelip okumuşumdur.Bu tartışmalardan çıkardığım sonuç sadece Proteus'un mikrodenetleyici similasyonunda daha iyi olduğuydu.
    Yapılan tartışmaların çoğu aynı laflarla yapılıyor.Önemli olan tartışmalarda gözden kaçabiliyor haliyle.Bu yüzden bunu bir kez daha sormanın bir sakıncası olduğunu düşünmedim.En azından forumun gidişatına baktığımızda 10 kez cevap verilen konular arasında okuyanlara bir birikim kazandıracak bir konu diye düşündüm.
    Benim aradığım cevaplar şunlardı;
    -Proteus kurulu halde 210mb-7000$-pic/atmel türü simulasyonlarda tek
    -Eski protel oldu Altium,fpga işinizse başka şansınız yok.
    -Magnetik alan ve teorileri ,devre analizi gibi şeyler.Mesela "tina" da iyidir,öğrenciler için...
    -özellikle analog devre simülasyonunda ORCAD daha iyi
    -@muzoo arkadaşımızın alıntı yaptığı mesajdaki @ferhat'ın yüksek seviyeli programlar için yaptığı açıklamalar
    Cevap veren arkadaşlara tekrar teşekkür ediyorum.Yeni bilgiler eklemek isteyen herkesi bekliyorum.

Teşekkür ederim...

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.