Şimdi Ara

Power led nasıl yakılır ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
7.735
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Normal bir 5mm şeffaf olan ledler kaç wattdır ? 1 watt led normal 5mm ledin kaç kat fazlası ışık verir ?

Sormamın amacı şu angel far yaparken silikon çubuk kullanınca normal bir led yetersiz geliyor ancak 1w veya 3w led kullansam silikon çubuğun daha ilerilerine ışık uzatacağını umuyorum.

Power led sürücüsü ile akım sınırlayarak verimli çalışmasını sağlıyoruz ancak normal ledden ne kadar farklı ? Uğraşmaya değer mi ?

• quote:

Orijinalden alıntı: linyit43

Normal bir 5mm şeffaf olan ledler kaç wattdır ? 1 watt led normal 5mm ledin kaç kat fazlası ışık verir ?

Sormamın amacı şu angel far yaparken silikon çubuk kullanınca normal bir led yetersiz geliyor ancak 1w veya 3w led kullansam silikon çubuğun daha ilerilerine ışık uzatacağını umuyorum.

Power led sürücüsü ile akım sınırlayarak verimli çalışmasını sağlıyoruz ancak normal ledden ne kadar farklı ? Uğraşmaya değer mi ?

5mm LED'lerin 0.25W olduğunu biliyorum. 1W LED 4 kat daha fazla ışık vermeli. Power LED kullanırken sürücünün yanında soğutucu da gereklidir. (bildiğiniz heatsink) Zor değil, küçük bir alüminyum parçasını LED sığacak kadar ortasına delik açıp kullanıyorsunuz.
  • 5mm. normal veya mantar(kısa) beyaz ledler için sürekli kullanımda 10 mA tavsiye ediliyor. max 20 mA zaten.

5 V ile kullanırsan 5 x 0.010 = 0.05 W güç harcar. (P=IV)
    12 V ile 12V x 0.010mA = 0.12 W =120 mW harcar.

5mm. mantar ledler ışıklandırma ve far için biraz sönük ve narin kalır. Çabuk bozulur kanaatindeyim. Power ledler bu işlere daha uygun.
  • @cowsmilk Elimde 4x4cm kare 5mm yüksekliğinde soğutucu var. Bu 5mm nin 2mm si düz taban 3mmsi tırtıklı. Bundan 1x1cm kessem altına taksam ufacıcık tırtıklı bir soğutucu şirin ve verimli olmaz mı ?

@mehmetdagli1 Bunların tanesini 3v ile kullanıyorum 3x20=60mW bu da eder 3w power led 5 kat fazla ışık. Ben power led sürücüsünü kaç volt ile çalıştıracağım ? Lede kaç volt gidecek ?

Şimdi bir de şu sorun var ben bu led ile önümü görmek istemiyorum çubuğun içine yaymak istiyorum doğal haliyle ledin çevreye değil tek bir noktaya bakması daha uygun. Bu nedenle power led lensleri var 8-16-30-45 derece gibi. 8 derece almak ışığı tek yere toplayıp silikonu daha aydınlık hale getirmesini sağlamaz mı ?
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    Burada bazı genel bilgiler var:
    http://byled.org/satis/info.php?articles&articles_id=6

Hesaplamalar için kullanılabilecek bir sayfa:
    http://ledcalculator.net/

Bu sayfadaki "LED voltage drop (V)" led saturation voltajıdır. Yani ledin akım geçirmeye başlaması için gerekli minimum voltaj, 2-5V arası olabiliyor. Bu genelde, beyaz power ledler için 3.6V oluyor.
    3.6V üstü bir voltajla çalıştırılabilir. Ama akım sınırlandırma hesaplarına dikkat etmek lazım herzaman.
    Eğer 2 led seri bağlanacaksa minimum voltaj 2x3.6=7.2V olmalı. Yoksa ledler ışık vermez.

Mesela tek power led 12V ile , 300 mA akım için gerekli direnç değeri 30 ohm. çıkıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mehmetdagli1 -- 7 Ekim 2014; 18:44:52 >

• Sürücü devre olmadan dirençle power led sürmeyin, belli süre sonra yanıyor,giriş voltajı 12 volt da olur yine 3 led besler, 3,9 ohm olan direnci en az 3 watt kullanın, 3 watt led kullanırsanız direnç 1,8ohm olmalı böylece 700ma sabit çıkış alırsınız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911turbo -- 7 Ekim 2014; 19:32:45 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: linyit43

@cowsmilk Elimde 4x4cm kare 5mm yüksekliğinde soğutucu var. Bu 5mm nin 2mm si düz taban 3mmsi tırtıklı. Bundan 1x1cm kessem altına taksam ufacıcık tırtıklı bir soğutucu şirin ve verimli olmaz mı ?

@mehmetdagli1 Bunların tanesini 3v ile kullanıyorum 3x20=60mW bu da eder 3w power led 5 kat fazla ışık. Ben power led sürücüsünü kaç volt ile çalıştıracağım ? Lede kaç volt gidecek ?

Şimdi bir de şu sorun var ben bu led ile önümü görmek istemiyorum çubuğun içine yaymak istiyorum doğal haliyle ledin çevreye değil tek bir noktaya bakması daha uygun. Bu nedenle power led lensleri var 8-16-30-45 derece gibi. 8 derece almak ışığı tek yere toplayıp silikonu daha aydınlık hale getirmesini sağlamaz mı ?

Soğutucu için ince olsa da yeterlidir. 1W ve 3W LED'ler kolay soğutulur.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    led ışık ve akü
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Power LED'leri soğutucu ve sürücüsüz kullanırsanız ısınır, ısındıkça daha çok akım çeker, daha çok akım çekince daha da ısınır, böylece kısa sürede bozulur.
    5mm LED 4.5V 50mA ile beslenirse 0.25W gücüne ulaşır. Uzun ömür için 3.3V 20mA ile beslenmelidir, o şekilde 65mW (0,065W) gücünde çalışır. Bu güçle hiçbir şey aydınlatılamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cowsmilk -- 7 Ekim 2014; 19:36:45 >
  • @porsche911turbo Angel far yapma isteğimizde tam 4 led gerek ancak ikinci bir sürücü devresi kurmak gerekiyor ve ikisini iptal edip tek kullanmak gerekiyor bunu nasıl sağlarız ?

@cowsmilk Küçük bir soğutucu yeterli o zaman. Sürücüsüz zaten kullanılmaz konudaki mesajımda sürücü ile kullanılacağını belirtir gibi yaptım zaten.
  • linyit43 kullanıcısına yanıt
    1 sürücü ile 4 power led beslemek istersen ledleri seri bağla devredeki 3.9ohm yerine 4 ohm üstü 5 watt direnç kullan biraz akım kısılır ama işini görür, besleme 16 volt gerekebilir, eğer verim alamazsan 2 seriyi paralelle direnci 1,8ohm 5 watt kullan,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911turbo -- 7 Ekim 2014; 20:07:13 >
  • porsche911turbo kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim yazdığınız için bakalım ne gibi sonuç çıkacak.
  • Bobin olarak en az 1 amperlik kullan ben bluemaviden almıştım, bide giriş çıkışları aynı renk kablo kullanma, ben yanılıp iki kez entegre yaktım, hiç tahammülü yok, akım sınırlama direnci mümkünse hep 5 watt ve üstü al çünkü 2-3 watlıklar ısınıyor, entegre için soket kullan yanarsa değişiklik kolay olur, zamanım olursa baskı devre yayınlarım ama pc başına geçemiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911turbo -- 7 Ekim 2014; 21:40:11 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: porsche911turbo

Sürücü devre olmadan dirençle power led sürmeyin, belli süre sonra yanıyor,giriş voltajı 12 volt da olur yine 3 led besler, 3,9 ohm olan direnci en az 3 watt kullanın, 3 watt led kullanırsanız direnç 1,8ohm olmalı böylece 700ma sabit çıkış alırsınız

şemanın baskı devresidir özenemedim işine yarar inşallah,dosya linkte ,bobin kılıfına uğraşmadım kondansatör kılıfında bobindir şaşırma,sol pinler 12v veya 24v giriş sağ taraf çıkış,

https://yadi.sk/d/ig7UO2GSbtZrn
    Not:baskı aynasını yanlış almışım, mirrorunu aynasını alıp basınız. Düzelteceğim

Power led nasıl yakılır ? Power led nasıl yakılır ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911turbo -- 3 Kasım 2014; 14:06:23 >

Tesekkurler ancak keşke sorsaydiniz ama baskasinin isine yarayabilir. Baski devre cikaracak yazicim yok. Delikli plakete yapacagim ama baski devre düzeninde gidersem minimum alana yaparim inşallah.

Elinize saglik.

• ben de delikliye yapmıştım ilkin biraz hızlı oldu ,yanlışlık görmüyorum genede sen bi daha göz gezdir,1n5819 bulamazsan 12 volt giriş için 1n5817 kullan bluemaviden almıştım,sorunsuz çalışır, 24 volt için 5818 yada 5819( byv10) olmalı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi porsche911turbo -- 9 Ekim 2014; 0:48:31 >
    İyi günler reis bişey sorcam ben bu devreye 6 led bağlamak için neleri değiştirmem lazım şimdiden teşekkür ederim

Birde reis ben 6 tane 1w 350mA power led kullanmak istiyorum bunda ne gibi değişiklikler yapmam lazım

• gurcanaraz G kullanıcısına yanıt
    18v-20v ile besle
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.