Şimdi Ara

PLAZMA VE LCD GERÇEĞİ (Yaklaşık 5 yıl önceki o yol ayrımı ve bize yansıyan gerçekleri)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
64
Cevap
0
Favori
5.690
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

PLAZMA VE LCD GERÇEĞİ (Yaklaşık 5 yıl önceki o yol ayrımı ve bize yansıyan gerçekleri)

Yurt dışında insanlar uzun zaman önce plazmaya yönelmeye başladı. Türkiye de yeni yeni kıymeti bilinmeye başlandı. LCD tv üreticileri yıllardır yazılımsal yenilikler yapıp aynı lcd yi satıp duruyorlar. Eskiden arkasında floresan lamba olan lcd leri satıyorlardı şimdi led lamba olan lcd leri satıyorlar. Led lambanın maliyeti fabrikalar için floresan a göre daha ucuzken insanlara yeni teknoloji diye yıllardır yüksek fiyat dan kakalıyorlar. Bunun dışında donanımsal olarak en ufak bir ilerleme yok. Hep yazılımlarla sahte göz boyama gelişmeler.
    2011 de 3D klasmanın da LG pasif gözlük teknolojisi ile gözle görülür bir yenilik yaptı. Fakat LG ve SAMSUNG gibi G.Kore tv leri de daha kutusundan çıkarır çıkarmaz yok ışık sızdırma yok bulutlanma gibi sorunları ile servisle muhatap ediyor. İnsanın canını sıkıyor.

Fakat panasonic plazma teknolojisinde her geçen yıl hatırı sayılır yenilikler yaptı. 2011 de neo plazma modelleriyle ekran yanığı sorununu çok azalttı. 2012 de tamamen ortadan kaldıracağı düşüncesindeyim. LED lerin başlıca sorunu ışık sızdırma, bulutlanma, karelenme, çamurlanma, akıcı videoları takılarak oynatma sorunu ve siyahları göstereme me sorunu zaten plazmaların temelinde olmayan sorunlar.

Çok iyi hatırlıyorum bundan ~5 yıl önce firmalar bir seçim yapmak zorunda kaldı. Ya LCD teknolojisini geliştirip onla yollarına devam edeceklerdi yada PLAZMA teknolojisini geliştirip onla yoluna devam edeceklerdi. Bilim adamlarının çoğunluğu LCD teknolojisinin yakın zamanda daha sorunsuz olacağını ve üretiminin daha az maliyetli olduğu kanısına varıp firmaları LCD ye yönelttiler. Ama iki babayiğit firma PANASONIC ve PIONEER plazma teknolojisini geliştirmeyi tercih etti. O zamanlar plazmanın lcd gibi çok fazla sorunları olmadığını dünyaya anlatmaya çalıştılar fakat ekran yanığı sorunu bunu gölgede bıraktı. Daha sonra PIONEER tv üretimini bırakıp PANASONIC firmasını bu zorlu yolda plazma ile baş baş bırakdı.

Plazmaların ekran yanığı sorunu çözülemeyecek bir sorun değildi. Fakat lcd lerin hızlı sahneleri akıcı oynatamama takılarak oynatma, çamurlanma, Input lag, karelenme gibi bir çok sorunu vardı. Bu sorunlara G.Koreli tv üreticilerinin ışık sızdırma, bulutlanma gibi sorunları da eklenince LED LCD ler tam bir facia oldu.

Japon tv üreticileri Sony ve Toshiba LED LCD diler deki bu sorunları yaşanmaması için çok güçlü işlemci ve yüksek kalite donanım parçalarının olduğu tvler üretmek zorunda kaldılar. İşlemci gücüyle sorunsuz akıcı bir görüntü, full led döşemek ile güzel siyahlar ve bir kaç yazılım tekniği ile başarılı tv ler piyasaya sürdüler. Bu tv ler Toshibanın 2009 yılında SV serisi Sony nin 2011 yılında HX serisi oldu.

Fakat bu tv ler in fiyatı o kadar yüksek ki özellikle 2011 model Sony HX serisinin 5000-7000TL arası bir fiyatı var.

Benim asıl değinmek istediğim ve bir çok teknoloji severin asıl gördüğü gerçek şu oldu. 5000-7000TL lik bir FULL LED LCD tv 2000TL lik bir PANASONIC NEOPLAZMA TV kadar ancak başarılı olabilmişti. Üstelik siyahlar halen plazmalar kadar iyi değil. Panasonic neo plazmaların GW, GT ve VT serileri var. 2011 VT serisinin bugüne kadar gelmiş geçmiş en iyi panel tv seçildiğinden bahsetmiyorum bile ama GW ve GT serisi de 5000 liralık led tv ler den her konuda daha başarılı

LED LCD lerin insanları deli eden ve sadece high-end modeller de çözülebilen hızlı sahneleri takılarak oynatma, karelenme, çamurlanma, input lag, bulutlanma, ışık sızdırma gibi sorunları insanları yavaş yavaş Plazma tv lere yöneltmeye başladı.

İnsanlık 5 yıl önceki o yol ayrımında PANASONIC firmasının doğru bir seçim diğer firmaların yanlış bir seçim yaptığını geçte olsa anlamış oldu. Belki karlılık olarak LED LCD yi seçmiş firmalar haklıydı. Sonuç da plazmaya göre üretimi az maliyetli ve satışları bol idi. Panasonic yıllarca plazma nın ekran yanığı sorununu gidermek için arge çok para harcadı ve 2011 de o harcamanın meyvelerini neoplazma lara eklediği ekran yanığını önleyici bir kaç özellikle bizlere göstermiş oldu. Tabi bu özellik tam performaslı çalışmasa da ve dikkat edilmediği zaman ekran yanığı olabilme ihtimali halen devam etse de LCD tv lerin sorunları yanında basit bir sorun olarak duruyor.

Ben 2012 yılında panasonic in bu soruna kesin çözüm bulacağını düşünüyorum ve 2012 yılının panasonic neo plazmaların yılı olacağı kanısındayım.

İnsanlar floresan lı lcd lerden ve sorunlarından bıkmıştı ve hiç bir yenilik yapılmadan floresan yerine led takılı lcd ler piyasa sürülünce lcd üreticilerinin mevcut sorunları çözemeyeceğini gördüler ve plazmaya yönelmeye başladılar.

OLED tv ler çıkınca çok büyük değişiklikler olabilir. LCD lerin kronik sorunları ortadan kalkabilir. Ama artık LCD firmalarının LED LCD nin sorunlarına yapacak pek bir şeyleri kalmadı. Sony HX gibi high-end modellerde donanım gücüyle bu sorunları çözüyorlar fakat bu modellerde özellikle güçlü işlemcileri ve full led olmalarından dolayı çok pahalı oluyor ve neo plazmaların başlangıç modeli kadar ancak performans veriyorlar.

LCD üreticileri şuan için 3D yi geliştirip geliştirip önümüze sunuyorlar. LCD nin mevcut sorunlarıyla ilgili yaptıkları bir şey yok. Yapamazlar da çünkü 5 yıl önceki o yol ayrımında yanlış teknolojiyi seçtiler. Temelinden sorunsuz olan plazmayı seçmeleri verecekleri en doğru karar olacaktı. Panasonic firmasını plazma panel teknolojisinde ki istikrarlı duruşundan dolayı tebrik ediyorum.

Ben oled tv ler çıkana kadar neo plazmalara yönelmenin daha doğru olduğu kanısındayım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Virtual Reality -- 31 Mart 2012; 18:27:21 >

• Eline sağlık, güzel olmuş.
  • Cok guzel yazi, hemen hemen ayni seyleri dusunuyoruz. Tebrik ederim, eline saglik.
  • Elinize saglık eski lcd yeni plazma kullanıcısı olarak sizi destekliyorum
  • katılıyorum. oled gelip piyasayı süpürene kdr en iyi tercih.

peki Panasonic Neo Plazma'ların alt türlerinden kısaca bahseder misiniz ?
    misal 46'' veya 50'' istiyorsak hangisini tercih etmeliyiz ?
    şu 10.oooTL'lik ütopik bir model var onu geçiyorum. 5.oooTL ve altı hangi modele yönelmeliyiz ?
    bir de, 2012 modellerden haber var mı ?
  • Pioneer ekran yanığı sorununu 2008 yılında 8.gen kuro serisiyle tarihe gömdü.2011 yılına gelinmesine rağmen Panasonic marka plazma tv lerde halen burn-in yaşanması gerçekten can sıkıcı.Led lcd olaylarına hiç girmek istemiyorum.Forumda senelerdir insanlara plazma tv tavsiye etmişimdir (pc ekranı olarak kullanım dışında)
  • sonuna kadar okudum ve konu hakkında ilk defa bi fikrim oluştu

teşekkürler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Kimilerine göre daha iyi görüntü veriyor, daha geniş izleme açısı sağlıyor olabilir ama plazma tv'ler de aynı crt mantığıyla bir fosfor tabakasının ultraviyole ışın ile uyarılması sayesinde görüntü yaratır ve evin içine radyasyon yayar. Evinizde çoluğunuz çocuğunuz varsa bunu da düşünün derim.
  • Yazıyı baştan sonra okudum makale gibi olmuş elinize sağlık. Fakat üreticilerin maliyeti düşük olduğu için lcd tv lere yöneldiğini söylüyorsunuz ardından plazma tv lerin satış fiyatının lcd lerden daha düşük olduğunu söylüyorsunuz. Çelişki mi var bana mı öyle geliyor?
  • quote:

Orijinalden alıntı: globalmemo

Yazıyı baştan sonra okudum makale gibi olmuş elinize sağlık. Fakat üreticilerin maliyeti düşük olduğu için lcd tv lere yöneldiğini söylüyorsunuz ardından plazma tv lerin satış fiyatının lcd lerden daha düşük olduğunu söylüyorsunuz. Çelişki mi var bana mı öyle geliyor?

LCD firmalar kar paylarını yüksek tutuyor. Neden derseniz led lambanın maliyeti kesinlikle floresan lambadan daha düşük fakat lcd lerin arkasına led lamba takıp yeni teknoloji diye sunarak floresan lcd ye göre çok daha pahalıya satan bu firmalar karlarına kar kattılar. Panasonic plazma teknolojisi ile bu firmaların arasında tutunabilmek için kar payından kısıyor. Bu yüzden daha uygun fiyatlı oluyor. Birde ürünleri Türkiye fiyatlarına göre değerlendirmek çok yanlış bence mesela Sony Türkiyenin yüksek fiyat politikası izlediğini 10 yaşında ki çocuk da bilir. Toshiba da distribütörü şerefsiz tnb bilgisiyar sayesinde yine yüksek fiyat politikasını koruyor.
    Panasonic Türkiyede yüksek fiyat politikası gütmediği aksine LG gibi uygun fiyat politikası izlediği için sony lcd ler ile arasında bu fiyat farkı var.

Fiyatları Abd ve Japonya piyasasına göre değerlendirmek daha doğru

----

Bir arkadaş radyasyon konusuna değinmiş evet plazmalar lcd lere göre daha fazla radyasyon veriyordu. Fakat 2011 de çıkan neo plazmalar ile bu durum değişti mi emin değilim. Neo plazmalar daha çevreci diye biliyorum. Bu konuyu daha iyi bilen bir arkadaş bizi bilgilendirirse içimiz rahat eder.

• LCD'lerde radyasyon yok, kıyaslamanız yanlış olur. Plazma TV teknolojisi gereği az ya da çok radyasyon yayar maalesef. Bu konuda üretim normları 1969 yılında yayımlanmış bir genelgeye dayandırılıyor, dolayısıyla temkinli olmakta fayda var.
  • çok doğru . 1 plazma ve bir de led lcd kullanıcısı olarak ( ki bu 2 side 2011 model tv ler ) plazmanın yeri ve tadı bambaşka ) kesinlikle plazma diyorum... ayrıca plazmaların radyasyon yayma olayı artık çözülmüş durumda
  • çok güzel bir yazı; emeginize saglık...
    led tv alacaktım 4 ay önce; forumumuzda yorumları okuyunca direkt plazmaya yöneldim ve ne kadar dogru bir tercih yaptıgımı izledikçe anlıyorum ve çevremdeki herkese plazma tavsiye ediyorum
  • ilk çıktığında plazma kullandım daha sonraki serilerini hep çevremde gördüm. şimdide elektronik marketlerde lcd lerin yanında görüyorum aynı görüntü kaynağı ve ayarları kurcalayarak bakıyorum. iyi bir lcd ye göre hala bir artısını görebilmiş değilim. benimmi gözlerim yanılıyor yoksa ayrıntılarımı kaçırıyorum anlıyamadım.
  • Çoğunluğuna katıldığım bir yazı. Fakat her Plasma her LCD den daha kaliteli diye birşey de iddia etmek mantıksız olacaktır. Misal 50" olup aralarında dağlar kadar fiyat ve görüntü kalitesi farkı olan plazmalar var.

Tabi birde şu gerçek var. Bizim ülkede satış rakamı ve kalite algısı olarak Plazmalar asla LCD lere yaklaşamayacak ne yazıkki. Bu sebeple 2012 biraz zor neoplasma ların yılı olur.
  • Evdeki led 46X4500 ü izlediken sonra gidip magazalardaki plazmalara bakmak içimden bile gelmiyor.
    Ve buradaki plazma hala çok iyidir söylemelerinin beni hiçte ilgilendirmediğini ve artık tarihin tozlu sayfalarında olması gerektiğini düşünüyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ratsx

Evdeki led 46X4500 ü izlediken sonra gidip magazalardaki plazmalara bakmak içimden bile gelmiyor.
    Ve buradaki plazma hala çok iyidir söylemelerinin beni hiçte ilgilendirmediğini ve artık tarihin tozlu sayfalarında olması gerektiğini düşünüyorum.

x4500 sony'nin çok kaliteli bir lcd tv'sidir.Bir çok plazma tv den üstündür.Fakat şunu belirtmem lazım bir Pioneer plazma kullanıcısı olarak x4500'ü beğenmemiştim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ratsx

Evdeki led 46X4500 ü izlediken sonra gidip magazalardaki plazmalara bakmak içimden bile gelmiyor.

Led derken Led aydinlatmali Lcd demek istiyorsunuz sanirim.
  • ONCELIKLE ARKADASIMIZI TEBRIK ETMEK GEREK ZAHMETINE VE VERDIGI BILGILERDEN OTURU

ben yaklasık 5-6 sene evvel bu forumda tv konusu uzerıne yazılar yazıyordum eskı arkadaslar bılırler ve calıstıgım fırma AVRUPA YAKASINDAKI en fazla pıoneer plazma satan fırmaydı ve kurulumlara gıderdım kendımde zamanında pıoneer 436 rxe plazma kullandım yeterlı bılgı ve donanıma sahıbım

sıze soyle ıfade edeyım herhangı bır konuyu cok okuyanmı bılır yoksa cok gezen hatta tv konusunda onu test eden devamlı kurulma gıden ayarlarını yapanmı bılır?
    ben arkadasımızın genel olarak verdıgı bılgılerı okuma ve arastırma suretı ıle verdıgı kanaatındeyım ve maalesef soyledıgı hıcbır seye katılmıyorum neden mı?

1-panasonıc lg ve samsung fırmalarının hala urettıgı plazma panellerının arkadasımızın dedıgı gıbı 2012 senesınde burn ın yanı ekran yanması yada yapısması seklınde tabır edılen olayı tamamen ortadan kaldırması TEKNIK olarak mumkun degıldır cunku plazma tv lerın olusma sıstemı gazdır ve dolayısıyla ekran yanmasının yok edılmesı sıstem geregınden oturu mumkun degıldır eger ortadan kaldırılsa sıstem degısmıs olur oda PLAZMA olmaz
    buradan lg samsun ve panasonıc plazma kullanan arkadasların yazdıgına gorekı kesınlıkle dogrudur kullanma kılavuzlarında bıle yapısal sıstem geregı ekran yanması olusabılır garantı kapsamına gırmez 3 saatten fazla sabıt oyun oynamayın aynı kanalı ızlemeyın seklınde uyarılar vardır

dolayısıyla ben plazma tv aldıgımda ılk olarak ekran yanması tehlıkesı her zaman var olacagı ıcın bu rıske ve strese sahsen gırmem

2-plazmaların ılk oncelerı cıkan 42 ınch ebatlarındakı 800x600 1024x1024 1024x768 ve 50ınchlerdekı 1366x768 cozunurlerınden standart yayınların daha ıyı gosterdıklerı asıkardır
    fakat hd full hd goruntulerde kesınlıkle lcd ve led lerın sıyahlarda dahıl olmak uzere cok daha ıyı olduklarına ınanıyorum magazalarda kendınızde gozlemleyebılrısınız

3- meshur pıoneer plazmalarda kurulumdan yaklasık 1 yada 2 sene sonra aynı yere tekrar gıttıgımızde kurdugum plazmayı tanıyamıyordum ayarlarla oynanmamıs olmasına ragmen renk parlaklık kontrast ve keskınlık yaklasık yuzde yırmı ıle yuzde ellı arası kayıba ugruyordu buna en son cıkan kuro larda dahıldır

zaten ozellıkle bu sıkayetle dıgıcom servısı bas edemıyordu buna ınanın hepsı arkadaslarımdı

4- radyasyon mıktarı en fazla emektar tuplu tv mızde vardır plazmada o kadar oldugunu zannetmıyorum

5-gun ısıgında yeterlı performansı vermemesını ve onlerındekı camdan dolayı ınanılmaz yansıma yapmalarını ve bu sebepten dolayı OZELLIKLE KARANLIK SAHNELERDE evdekı objelerı kendınızı vs gormenızı zaten saymıyorum hepınız bılıyorsunuz

sımdılık aklıma gelenler bunlar ama alanlar kullananlar memnundur saygı duyarım herkese keyıflı seyırler dılıyorum

• sn.eros33 biri 3 diğeri 3,5 yıllık olmak üzere iki adet pioneer 8.gen kuro serisi plazma tv'im var.Bahsettiğin kalite kaybını yaşamadım.Bahsettiğiniz olay mutlaka olucaktır ama 1 yıl çok kısa bir süre.
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.