Şimdi Ara

Pkk ideolojisi ve inanç kültürü

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
53
Cevap
1
Favori
3.261
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Senelerdir buralarda yazdıklarımla düşüncelerimi okuyanlar bilir. Krem peynirine dahi tapsa bir insan (başkasının hakkına tecavüz etmedikçe) ona saygı duyarım. İnanç meselesi vicdani bir karardır. Onu yerme, eleştirme hakkı ancak ona inanan kişidedir.

Parantez içinde özellikle belirttim "başkasının hakkına tecavüz etmedikçe". Bunu belirttim çünkü Pkk denilen örgüt bütün varlığını halka ve hakka zulüm çektirmeye adamış bir oluşumdur. Bunu bizzat güneydoğu halkının içinden biri olarak açıkça söylüyorum. Ve 'ben malımı iyi bilirim' kanaatince burada bununla ilgili görüşlerimi, gözlemlerimi bazen yaşadıklarımı tekrar aktaracağım.

Lütfen sizde bu konu ile ilgili gözlem ve bilgilerinizi ve görüşlerinizi yada eleştirilerinizi aktarınız.

Bildiğiniz gibi Pkk, zaman zaman belli periotlarla halkın dini inançları üzerinden nemalanmaya çalışmakta, bunun üzerinden prim sağlamaya çalışmakta. Aslında bu arzu ve eylemi yeni yeni aktif olmaya başladı. 80'lerin sonunda 90'ların başında her gün bir imamı katledip elektirik direklerine asan Pkk; bir türlü bastıramadığı, kendisini sürekli kemiren halkın dini hassasiyetini şu günlerde kendi lehine çevirmeye çalışmakta. Bunun en büyük örneğini yakın zamanda "sivil imam" tiyatrosu ile görmüş olduk. Fakat bunun arkasında ne sizin nede batıta yaşayan kimsenin bilmediği arka yüzleri de var. Zaman içinde hepsini burada yazacağım.

Pkk idolojik olarak özünde kürt milliyetçisi, marksist, leninist, stalinci ve maoizm taraftarı bir ideoloji benimser. Şu tabloya baktığınızda bile ne kadar tutarsız bir ideolojik yapısı olduğunu fark edebilirsiniz. Kısaca sol ideolojisi benimseyen bir örgüt aynı zamanda kürt milliyetçiliğinide benimsemesi tam bir tutarsızlık örneğidir. Neyse kimseye çaktırmayın bunu :)

Gelelim inanç sistemlerine. En üst tabaka yöneticilerinin her hangibir inancı yoktur. Tamamen ateist görüşte kimselerdir. Fakat siz büyük bir kitleyi yönetiyorsanız elinizde mutlaka inanç, mukaddesat gibi bir kozuda bulundurmalısınız. Ki kitlelere daha rahat yön verebilesiniz. Pkk'nın kendi emellerinde kullandığı bu inanç sistemi ise kesinlikle İslam değil. Aksine kürtlerin en eski dini olarak kabul edilen Zerdüştlüktür. Yani ateşe tapma, güneşe inanmaktır.
    Bu ise genellikle komuoyundan gizlenir. Çünkü oy verenlerin yada verecek olanların neredeyse tamamı müslüman kimselerdir. Oy kaybı istenmez ama alttan alttan zerdüşlük propagandasıda esirgenmez.

Neyse sevgili forumdaşlar, ilk mesajdan sizi fazla sıkmıyayım.

Aşağıda fotoğrafını paylaştığım mezarlar iki Pkk elemanına aittir. Yer Cizre mezarlığı. Dikkat ederseniz mezarlar diğer müslümanların döndüğü kıble tarafı değil. Müslümanlardan farklı olarak Güneşe doğru gömülmüşlerdir. Ayrıca mezar taşlarındaki 'güneş' sembolü de dikkat çekiyor. Mezar taşlarında, Müslüman mezarlarından farklı olarak 'El Fatiha' ifadesi yerinde 'REVİYA ROJE' yazıyor.

[simg]http://image.samanyoluhaber.com/Images/Resim/Images/News/2012621/PKK.jpg[/simg]

Önemli rica: Konu içinde görüşünü belirtecek arkadaşlar lütfen aşırı sözlerden sakınıp, kırıcı olmaktan uzak durmakta hassasiyet gösterirlerse konunun selameti ve fikir akışının devamlılığı açısından en iyisini yapmış olacaklardır. Rica ve istirham ile...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 21 Haziran 2012; 18:37:35 >

• PKK Marksist Leninist kimliğini Sovyetler çözüldükten sonra kaybetti.
    Tansu Çiller döneminde TSK operasyonları, PKK'nın içindeki Alevi-solcu kanadı tasfiye etmeye yönelikti.
    Başarılı da oldu.O günden sonra örgüt sağcılaştı ve milliyetçilğe doğru kaydı.

Bugun çok daha heterojen bir yapıda örgüt.
    Mesela "Yallah bismillah biji serok abdullah" diye sürekli sologan atarlar.

BDP içinde 2 tane salt islamcı milletvekilleri var.

vs vs.
  • Güneşi aratmaz cehennem.
  • Uzun zaman önce bir haber vardı.2-3 pkk'lı bir köye cephaneleri ile sığınmışlardı sanırım.Askerler onları bulmak için köye intikal ettiklerinde,pkklı'lar kaçmayı başarmış fakat cephanelerini alamamışlardı.Köy halkı,asker karşı dağda iken cephaneleri bir kayalıktan atmışlardı.

Demek istediğim pkk yandaşı herkes müslümanım dese dahi yalandır.Müslüman olan insan onlara yardım eder mi?

Bu pek saklanmıyor doğu bölgelerde fakat siyasette pek çok şey saklanmakta.
  • @firstich,

Olaya biraz daha kuş bakışı bakıp izah etmeye çalışacağım müsadinizle;

Yukarıda kısmen açıkladım. Pkk'nın kaymak tabakası, yönetim kadrosu için inanç ve-veya ideolojik değerlerin bir kıymeti harbiyesi yoktur. Fakat yinede kitleleri kontrol etmek istiyorsanız belli başlı bir ideolojiniz ve kullandığınız inanç sistemleri olması gerekiyor.

Pkk'nın yönetim kadrosu şöyle bir kenarda dursun, biz bu mesajda sempatizan yada bazı üyelerinin durumunu irdeleyelim.
    Pkk'nın solculuk ideolojisinden ve inançlardan çok daha fazla kullandığı bir şey varsa oda milliyetçilik kavramıdır. Ve bu kavram kitleleri kullanabilmek için bütün çağlarda krallar, siyasetçiler, yöneticiler tarafından kullanılmış yegane bir damardır, milliyetçili damarı. Hangi halk olursa olsun bunu sıkıp kullanabilirseniz istediğiniz halkı ayaklandırabilirsiniz. Malesef insanlığımızın bir gerçeği bu.

Söz gelimi; Nasıl ki bu gün Türk milliyetçileri çıkıp meydanlarda bağırıp naralar attığında Türk vatandaşları tarafından gurur, heyecan gibi duygular uyanıyorsa aynı şekilde Fransız milliyetçiliği de, Alman milliyetçiliği de, Kürt milliyetçiliği de kullanılmaktadır. Temelde bu milliyetçilikler arasında bir fark yoktur. Hepside belli bir ırkı üstün ve önde tutar.

Milliyetçilik duygusu okumamış, algısı gelişmemiş insanlarda çok etkili bir silahtır.

Dolayısıyla diğer milliyetçiliklerdeki heyecan duygusu aynı ölçüde Kürt milliyetçiliğinde de geçerlidir. Çoğunlukla cahil, okumamış insanları dağa çıkartan yada Pkk sempatizanı yapan şeyde aslında bu milliyetçilik duygusudur. Ve Pkk, Türkiyenin yakın geçmişte yaptıklarını çok iyi propaganda malzemesi yaparak kullanabilmekte. Bu propagandaları tabanının kalbine kadar işleyebilmekte. Bu şekilde bakıldığında aslında bu insanların neden bu şekilde hareket ettiğini daha iyi anlayabiliriz. Yani aslında milliyetçilik heyecanı ile hareket eden bu insanlar için müslümanlık artık ikinci planda kalıyor ve biraz daha yakınlık hissetmeye başlıyorlar.

Bu söz ettiğim mevzunun ikinci önemli bir noktası da şudur: Milliyetçilik, milliyetçiliği doğrurur ve birbirini besler.
    Bu ikinci noktayada başka bir mesajımda detaylı değineceğim.

Selam ile...

• quote:

Orijinalden alıntı: El-Cezeri

tabii ki hocam size milliyetçilik konusunda hak veriyorum.Cahil halkı kullanmayı çok iyi biliyorlar.Milliyetçiliği kullanıyorlar ve bu işi çok iyi başarıyorlar bunda hemfikiriz.Fakat nerede dini kullanıyorlar?Milliyetçiliği insanlara yediriyorlar dağa çıkartıyorlar.Küçük çocuklara sokaklarda polise taş attırıyorlar.Fakat dini nerede kullanıyorlar?Buna bir açıklık getirirseniz memnun olurum tek anlayamadığım nokta burası çünkü.
  • Zamanla hocam bu konudaki bütün görüşlerimi yazıcam. İlk mesajda buna değindim biraz aslında ama zamanla hepsinin detayına ineceğim. Bu kadar çok düşünceyi peş peşe yazmak ne okuyanlar için nede yazan için sağlıklı olmaz düşüncesiyle zaman içinde olgulaştıracağım konuyu.
    Bu zaman içinde umarım konu silinmez.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Benim merak ettiğim nokta niye hep maşaları eleştirirsiniz siz?Bir kere de maşayı tutanı eleştirdiğinizi görmedim.
    Pkk, milliyetçiliği kullanabilse ülke sınırlarımız şu an böyle olmazdı.Doğuda yaşayan biriysen daha iyi bilirsin çocuklar dağa çıkarılmak için kaçırılmıyor mu?Silah zoruyla,tehditlerle insanlar bastırılmıyor mu?Benim babam mecburi hizmet nedeniyle 89-92 zamanlarında Nusaybin'de bulunmuş.Bana anlattıklarına dayanarak söylüyorum bunları.
    Pkk milliyetçiliği kullanmaya çalışıyor olabilir ama medyada nevruz kutlamalarında yansıttıkları gibi "yüz binlerce gösterici şu an polisle çatışıyor" durumu yok doğuda.Oradaki çoğu vatandaş Kürt milliyetçisi falan da değil.
    Ayrıca şuna milliyetçilik değil ırkçılık diyelim.Millet demek kültür birliği demektir.Senin bahsettiğin ırkçılık.Kürtler de Türkler de Türk milletini oluşturur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi i miss you bro -- 21 Haziran 2012; 21:00:17 >

• Sevgili @uohk061_TS, oradaki vatandaşların çoğu zaten bu ucuz politikaların hiç birine inanmıyor. Onların gerçek olan tek derdi iş aş ve ekmek davasıdır.

Yukarıda @firstich'e yazdığım mesajda sadece bu fikre sempati duyan, gerçekten inandırılmış ve gözü kararmış insanların durumundan söz ettim. Fakat vatandaşın ekseriyetinin kaygısı ancak ekmek davasıdır. Geri kalan ve bizlere yansıtılan kısmı ise tamamen korku ve tehdit politikası ile yaptırılan işlerdir. Buna bir çok örnek verebilirim fakat tek bir örnek vermek gerekirse, güneydoğudaki dükkan kapatma eylemlerini örnek verebilirim (detayları için linke bakabilirsiniz). Psikolojik olarak halkı çok başarılı şekilde sindirmektedir örgüt ve uzantısı olan parti. Malesef bu konuda devletinde, hükümetinde büyük eksikliği hatta payı bulunmakta. Bunun detayını "Kurda emanet edilmiş halk / Kurt ile dost olmuş çoban" konusunda çok detaylı bir şekilde örnekleri ile izah etmiş, gözler önüne sermiş idim. Malesef yazdığımız bütün mesajlar silinen konu ile birlikte gitti. Yöneticilerimiz sağolsun...

Yinede ilgili konunun ilk mesajını şuradan bulabilirsiniz;
    elcezeri.blogspot.com
    Kurda Emanet Edilmiş Halk / Kurt İle Dost Olmuş Çoban...
    http://elcezeri.blogspot.com/2011/06/kurda-emanet-edilmis-halk-kurt-ile-dost.html

Elimden geldiğince, gönlümdeki acı ile kafamdaki mantığı birleştirip size gördüğüm, yaşadığım gerçekleri buradan en açık şekilde aktaracağım. Ama zamanla ve müsade ile...

Not: Bu arada konu googleda ilk sayfada hemen yerini almış. Bu durum çok sevindirici olmakla beraber şahsım adına biraz da endişe verici. İçimden bir ses "ateş" ile oynadığımı söylüyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 21 Haziran 2012; 21:51:37 >

• pkknın ve/veya bdp'nin dini kullanması
    Sadece kanımca değil tarihsel verilerin de ışığında
    Bu hareketi başlatan-ların kendilerinin kökenini çok iyi bilmesinden kaynaklanıyor
    Mesela hasip kaplan adlı kişi;
    'Asker bize niye kızıyor ki,biz olmasak doğuya şeriat gelirdi' diyebiliyor
  • Adamın dibisin seni takip ediyorum fikirlerin düşüncelerin çok hoşuma gidiyor Lanet olsun pkk Biz Atatürk'ün yolunda dinimize bağlı Deniz Gezmiş'in çizgisinde yılmadan ilerleyeceğiz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: yetkinbaba123

Adamın dibisin seni takip ediyorum fikirlerin düşüncelerin çok hoşuma gidiyor Lanet olsun pkk Biz Atatürk'ün yolunda dinimize bağlı Deniz Gezmiş'in çizgisinde yılmadan ilerleyeceğiz.

Yeni bir ideoloji yarattın tebrik ederim.. Atatürk'ün yolunda dinine baglı bir şekilde deniz gezmişin çizgisinde ilerlemek(!). tezatları bir araya toplamışsın resmen
  • quote:

Orijinalden alıntı: Barney Stinson 31

quote:

Adamın dibisin seni takip ediyorum fikirlerin düşüncelerin çok hoşuma gidiyor Lanet olsun pkk Biz Atatürk'ün yolunda dinimize bağlı Deniz Gezmiş'in çizgisinde yılmadan ilerleyeceğiz.

Yeni bir ideoloji yarattın tebrik ederim.. Atatürk'ün yolunda dinine baglı bir şekilde deniz gezmişin çizgisinde ilerlemek(!). tezatları bir araya toplamışsın resmen

Niye öyle dediniz bunlar hepsi bir arada olamaz mı Atatürkçüler müslüman değil mi?

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Barney Stinson 31

quote:

Niye öyle dediniz bunlar hepsi bir arada olamaz mı Atatürkçüler müslüman değil mi?

Olamaz. Atafurk ile Gezmis birbirine olabildigince ters goruslu iki insan. Din ile de Deniz Gezmisin pek alakasi yok hatta hic yok. Ataturk ile din konusuna deginmek istemiyorum girersek isin icinden cikamayiz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Pkk'ya destek veren öyle büyük bir halk yok. Evet sempati duyan bir azınlık var. Militanları arasında da belki gerçekten kandırılmış, beyni bulandırılmış kimseler var evet. Ama diğer halkın neredeyse bütünü sadece korku ve sindirme politikasıyla kullanılıyor. Yoksa o halkın hiç umrunda bile değil politikacıların ucuz siyasetleri. Tek dertleri ekmek ve geçim sıkıntısı.

Burada söz konusu olan o küçük azınlığın sivri dişini (silah, ölüm, tehdit, şantaj ile) gösterip çoğunluğu tahakkümü altına almasıdır. Devlette bu bölgede etkinliğini gösteremeyip, kendini gösterdiği vakitlerde de halkı açıkça kurdun kucağına attığını görünce çoğunluk olan halk kendi içine sinmek zorunda kalıyor.

Ben bu sözlerimi gerçek hayatta asla dile getiremem örneğin. Ne zaman ağzımızı açmaya çalışsak biri çıkıp "aman sen ne yapıyorsun yerin kulağı var" deyip susturuyor. Ki haklılar da. Nihayetinde benimde onlarında düşünmesi gereken aileleri, çocukları, sevdikleri var. Güneydoğuda her ailenin böyle bir acısı mutlaka vardır. Ve her bahsi açıldığında o yara deişilir.

Bu tehditlerin alenen ve açıkça yapıldığı da oluyor ama çoğu zaman buna hiç gerekte kalmıyor. Sırf fısıltısı bile insanlarımızın kanını dondurmaya yetiyor.

• @El-Cezeri

Bu güzel ve aydınlatıcı konu için öncelikle teşekkür ederim.

Bölge halkından biri olduğundan dolayı sana birşey sormak istiyorum, Abdullah Öcalanın tecavüz evleri olduğu ve terörist kadınlara dağlarda onca zulmün yapıldığı dönem dönem basında yer almasına rağmen yöre halkı nasıl oluyorda bu vatan hainlerine hala destek çıkabiliyor,
    Onca öğretmen,imam ve azda olsa doğuya yapılan yatırımlar baltalanmasına rağmen gerçekleri göremiyor bu insanlar bu kadarmı cahil?
  • quote:

Orijinalden alıntı: yyusa

@El-Cezeri

Bu güzel ve aydınlatıcı konu için öncelikle teşekkür ederim.

Bölge halkından biri olduğundan dolayı sana birşey sormak istiyorum, Abdullah Öcalanın tecavüz evleri olduğu ve terörist kadınlara dağlarda onca zulmün yapıldığı dönem dönem basında yer almasına rağmen yöre halkı nasıl oluyorda bu vatan hainlerine hala destek çıkabiliyor,
    Onca öğretmen,imam ve azda olsa doğuya yapılan yatırımlar baltalanmasına rağmen gerçekleri göremiyor bu insanlar bu kadarmı cahil?

Üniversite gereği 1 yıl kadar doğuda kaldım, bu süre zarfında değişik şehirlerden birçok kürt arkadaşım oldu. Doğuda olduğumuzdan dolayı hiç sempatizanlıklarını saklama gereği duymayanların savundukları tek şey vardı; '' Devlet sadece batı'ya bakıyor, devlet bizi düşünseydi şu an bu il'ler bu durumda olurmuydu? Eğer bağımsızlığımız olursa bundan çok daha iyi durumda olacağız. '' Aslında kendileriyle çeliştiklerinden haberleri bile yok. Bir işadamı doğuya yatırım yapmıyorsa, bu olaylar yüzünden yapmıyor. Hele de devlet doğuya yatırım yapana çok fazla imkan sunarken.. ama bunları onlara anlatamıyorsun, belkide ailenin yetiştirme tarzından dolayı böyleler. Biz nasıl müslüman olarak doğupta, diğer dinleri araştırma gereği bile duymuyorsak, belki onlarda öyleler. Kafalarına bu fikirler daha ufaklıktan sokulmuş ve vazgeçemeyecekleri hayat tarzları haline gelmiş.

Ha birde biz nasıl askerlik yapmaktan gurur duyuyorsak onlarda dağlara çıkmayı aynı şey olarak görüyorlar. Belkide toplumda yer edinmek amacıyla bu düşünceye doğru itiliyorlar. Bunu kahramanlık olarak gördüklerinden daha ufaklıktan gerilla(!) olmak istiyorlar.

Daha yazacak çok şey var ama saat geç oldu. Konuyu açan arkadaşa teşekkürler, hayırlı geceler.

• @Yyusa,

Gerçekten destek veren büyük bir kitle zaten yok orada. Ama destek verip besleyen bir kesimde yok değil.

Toplumsal psikoloji çok farklı bir şeydir. Öyle iki üç cümle ile yada kahve ağzıyla kestirip atılacak bir durum değildir. Öylesi en kolayıdır ama sıkıntıyı anlamak istiyorsak evvela yaşananları bilmeli sonra sosyolojik açıdan durumu irdelemeliyiz.

Yukarıda bir mesajımda, milliyetçilik denilen zehrin insanların gözünü nasıl kör ettiğini anlatmıştım. Aslında bu milliyetçilik duygusu ve bununla beraber insanların inançlarını hatta ahlak değerlerini nasıl ezip geçtiği tarih boyunca şahit olunmuş bir gerçek. Evet hayret verici bir gerçek ama yinede gerçek!

Örnek olarak, Hitler almanyasında insanların, onca ahlak değeri ve inançlarına rağmen binlerce insanı göz göre göre katletmesini gösterebiliriz. Her milliyetçiliğin sonu faşizmdir. Hele propaganda ile, öfke ile, intikam ile beslenen milliyetçiliğin önünü hiç kimse alamaz. Vahşi bir hayvana dönüşür insan o zaman.

Zamanında yanlış ellerde bulunan devletin zulüm politikaları, ardından gelen hükümetlerin yanlış siyaseti ile durumun bu noktaya gelmiş olması aslında hiçte şaşırtıcı değil. Ortada zaten ihtiyaç duyulan bütün nedenler ve propaganda malzemeleri duruyor. Sizin yapmanız gereken tek şey milliyetçilik kozunu çıkartıp bunlarla harmanlamak. Ondan sonra al sana isyan. Gerisi göz dağı ile zaten çok kolay.

Lütfen şöyle düşünün; Sizinde memleketinize eli silahlı insanlar gelsin. Ses çıkartan insanlarınızdan bazılarını meydanlarda katletsin, ertesi gün diğer bir kaçını vursun. En sona kalan, fısıltı ile konuşanlarınızı çoluk çocuğunun önünde katletsin ve ibreti alem olsun diye kanını kapısında bıraksın...
    Birde üstüne güven kaynağı olması gereken devletiniz gelip size zulümler çektirsin (jitem ve ergenekon örnekleri). Gıkınız çıkar mıydı? Kime güvenirdiniz?

Gerçekten soruyorum ve samimiyim, herkesten de samimiyet bekliyorum. Klavye mücahiti olmayın. Sanal kahraman olmayın. Ailenizi ve çoluk çocuğunuzu düşünün. Arkanızda bir devlet dahi yokken her yer kurt kaynıyorken kalkıp "meee" yerine "hoşt!" der miydiniz?

...

E knot: @Yyusa, mesajdaki hitaplarım size değildir, genele yazılmış ifadelerdir, üzerinize alınmayınız lütfen.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 24 Haziran 2012; 2:29:51 >

• Gereksiz bir ayrıntı olacak belki ama güneş sürekli yer değiştirmiyor mu bu adamlar nasıl güneşe doğru gömülmüşler?
  • quote:

Orijinalden alıntı: lawli@

Gereksiz bir ayrıntı olacak belki ama güneş sürekli yer değiştirmiyor mu bu adamlar nasıl güneşe doğru gömülmüşler?

güneşin doğduğu yöne çevriliyor, gün ilerledikçe mezarın dikilcek hali yok
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.