Şimdi Ara

Piller Hakkında Sık Sorulanlar (19. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
414
Cevap
10
Favori
116.637
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Li-ion bir pilim var ama şunu merak ediyorum bilgisayarımı kullanırken pili şarz etmem zararlı mı?
    yani kapalı ikem mi şarz etmeliyim daima
  • Çok yararlı bir başlık olmuş. Tamamını tek tek okuyamadım. Ben de faydalı olacak bir bilgi vermeye çalışayım; umarım daha önceden söylenen birşeyleri tekrar etmiş olmam...

    Denmekte ki, yüksek kapasiteli (=high capacity) aküler kullanılırsa pil süresi uzayacaktır. Doğrudur.

    Netbook'larda (özellikle 10.1" ve altı ekranlılarda) standart olarak 3-hücreli, hemen tüm notebooklarda ise 6- hücreli aküler kullanılıyor. 11.6" netbooklarda da genelde 6-hücreli aküler kullanılıyor (genelde) ve Atom işlemcili ve LED ekranlı olanlarında pil kullanım süresi 7-8 saate kadar çıkabiliyor (tabii ki ekran aydınlığı %20-25'lerdeyken...).

    Yüksek kapasiteli aküler, netbooklarda 3 yerine 6, notebooklarda ise 6 yerine çoğunlukla (birkaç istisna hariç...) 9 hücre kullanan akülerdir. Dolayısiyle, notebookla beraber gelen 6-hücreli akü size (örneğin) 2 saat pil süresi sunuyorsa, aynı kullanım koşullarında 9-hücreli akü 3 saatlik kullanım sağlayacaktır.

    Ancak her marka/model notebook'un (ve de netbookun) orijinal ve yan sanayi olarak illa ki yüksek kapasiteli aküsü üretilmiyor. Bunu keşfetmenin basit bir kuralı var: eğer (6-hücreli) notebook akünüz, cihazın arkasından takılan nispeten ince ve uzun bir akü ise, bunun 9-hücreli yüksek kapasiteli bir versiyonunun olması olasılığı yüksektir. Hatta, bu yüksek kapasiteli versiyonun orijinali değil de, bir yan sanayi versiyonunun üretilme olasılığı daha yüksektir. Teknik değil, tamamen ticari nedenlerle... Zaten netbook/notebook üreticilerinden (firmadan bahsediyorum...) hemen hiçbiri akü üreticisi değildir; bunlar aküleri ya güvenilir bir yan sanayiye ya da kendi gruplarındaki bir kardeşi kuruluşa haliyle kendi markalarıyla yaptırtırlar. 9-hücreli akü, 6-hücreliye göre en az %40, genelde %50 daha pahalıya satılacağından da orijinal imalatçılar yüksek kapasiteli akü pazarlamasına pek sıcak bakmazlar.

    Yukarıda bahsettiğim gibi eğer akünüz notebook'un arkasından takılan bir yapıdaysa bunun yüksek kapasiteli versiyonunun var olması (ama orijinal, ama -- ve daha yüksek olasılıkla -- yan sanayiden) olasılığı %50'nin üzerindedir. Yok akü, notebookun altına daha başka konumda takılan daha kompakt bir dikdörtgenler prizması şeklinde bir geometriye sahipse, o zaman yüksek kapasitelisinin bulunma olasılığı sıfırdır.

    Zira, yüksek kapasiteli akülerde 6-hücre yerine mecburen 9-hücre kullanıldığından, bunları akü kılıfına yerleştirebilmenin yegane yöntemi, 6-hücrenin altına bir sıra da 3-hücre yerleştirmektir. Bu da akü kılıfının yüksekliğinin artması ve ağırlaşması demektir. 6-hücreli standart aküsüyle masada düz duran bir notebook 9-hücreli yüksek kapasiteli aküyle masada artık eğimli olarak duracaktır.

    Bilgilerinize...




  • Çok faydalı bir yazı olmuş. Emeğine sağlık.
  • @gurol verdiğiniz bilgiler için teşekürler.
  • arkadaşlar çok önemli bişey soracam ben laptopu pil takılı durumda prize takarak kullanırım.Pil %100 oldugu zaman sarj kesiliyor ve %95 e kadar sarj başlamıyor tekrar ama ben laptopu günde ortalama 10 15 saat arası açık bıraktığım için pil kendi kendine %95 e iniyor ve tekrar sarj baslıyor.Sormak istediğim bu sınırı azaltmanın bir yolu yokmu bildiğim kadarıyla sürekli böyle sarj olması pile zararlı.
  • çok faydalı bilgiler var. teşekkürler
  • Ellerine sağlık güzel paylaşım güzel anlatım
  • Verdiğiniz bilgiler anlaşılır ve yararlı. Özellikle tam şarj-deşarj olayı yani kalibrasyon çok önemli dediğiniz gibi. Emeğinize sağlık
  • google amcaya hw monitor indir yazın. hw monitor laptopunuzun şarj durumu bataryanızın eskime durumunu(wear level) yani hücrelerin ne kadarının öldüğünü gösterir.
    Ayrıntılı bilgi verebilirim.
    :)
  • metnin tamamını okudum teşekkür ederim. ben şu şekilde kullanıyorum: laptobumun bataryası full şarj olduktan sonra şarjı bitene kadar kullanıyorum. bittikten sonra şarja takıp full şarj olmasını sağlıyorum.(şarj esnasında pcyi kullanıyorum ama) full şarj olunca yine söküp bitiriyorum vs. vs. bu kullanım iyi mi ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheWorldLord

    metnin tamamını okudum teşekkür ederim. ben şu şekilde kullanıyorum: laptobumun bataryası full şarj olduktan sonra şarjı bitene kadar kullanıyorum. bittikten sonra şarja takıp full şarj olmasını sağlıyorum.(şarj esnasında pcyi kullanıyorum ama) full şarj olunca yine söküp bitiriyorum vs. vs. bu kullanım iyi mi ?

    bataryayı köküne kadar bitirmeyin gerisi çok öenmli değil
  • quote:

    Orijinalden alıntı: DontTouchM3

    quote:

    Orijinalden alıntı: TheWorldLord

    metnin tamamını okudum teşekkür ederim. ben şu şekilde kullanıyorum: laptobumun bataryası full şarj olduktan sonra şarjı bitene kadar kullanıyorum. bittikten sonra şarja takıp full şarj olmasını sağlıyorum.(şarj esnasında pcyi kullanıyorum ama) full şarj olunca yine söküp bitiriyorum vs. vs. bu kullanım iyi mi ?

    bataryayı köküne kadar bitirmeyin gerisi çok öenmli değil

    %10dan sonra pc kendini uyku moduna alıyor zaten açmıyor kendini. bende şarj ediyorum.
  • benim batarya yıpranması %63.5 abi napıcam bilemiyorum. bilgisayarı pilde kullanabiliyorum ama çalıştırırken pilden elektrik almıyor. bende ilk şarj aletini takıp daha sonra çıkartıyorum. açıldıktan sonra zaten pilden kullanıyor pilin normal sarj kapasitesi 48.840mWh iken yıpranmış hali 17.816mWh. bu arada bu verileri BatteryBar v3.5.4 programından aldım.yani kısacası pili onarabilirmiyim yoksa ölmüşmü ??
  • bilgilendirici bir konu
  • Yaklaşık 3aydır sürekli fişte kullandım laptopu.Arada sırada fişten çıkarıp şarjı bitirmek iyimi gelir?
  • çok teşekkürler :D
  • arkadaslar yenı batarya aldım
    batarya degıstıkten sonra pc cok fazla yavasladı.
    neden olabılır.
    yardım edersenız sevınırım
    batarya muadıl.orjınal hp degıl
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Oguzßey

    arkadaşlar çok önemli bişey soracam ben laptopu pil takılı durumda prize takarak kullanırım.Pil %100 oldugu zaman sarj kesiliyor ve %95 e kadar sarj başlamıyor tekrar ama ben laptopu günde ortalama 10 15 saat arası açık bıraktığım için pil kendi kendine %95 e iniyor ve tekrar sarj baslıyor.Sormak istediğim bu sınırı azaltmanın bir yolu yokmu bildiğim kadarıyla sürekli böyle sarj olması pile zararlı.

    Aynen bende asus kullanıcısıyım öyle bi olay bende de var. %96 dan sonra prize takılı dolmuyor diyor. 95 lere düşünce kendiliğinden dolmaya başlıyor. Biraz araştırma yaptım. Bu pili korumak için olan bi sistemmiş. Bi siteden alıntı yaptım bu konuda umarım yardımcı olur:

    ''Yeni nesil laptoplarda akıllı şarj özelliği var. pilin yuzde 10ü edimeden şarj devresi kapalı konumda kalıyor? neden peki? pilin çabucak bitmesin diye.
    bitmesin derken pilim ömründen bahsediyorum, şarjından değil.
    cep telefonu pilin mesela. ilk aldığında 3 gün giden pil 9 ay somra 1 günü zor kotarır ya.
    bu da o mesela. pilin fabrika tanımlı kapasitesi mesela 150 dakikaysa. o süre 9 ay sonra 60 dakikaya inmesin, inse inse 120 dakikaya insin amacıyla yapılmış bir extra koruma olayı.zira illa ki pilin max kullanım süresi zamanla azalacaktır. sen aletin kapağını hiç açmasan bile (ki bu durumda daha geç azalacaktır). memory effect diye bir nane var (pil kapasitesinin bir kımını unutuyor yani o kısım artık şarj olamıyor bazı kimyasal gerçeklerden dolayı).''

    Bende merak ediyorum bunu kapatmanın bi yolu yokmu?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epimetheus -- 26 Kasım 2012; 17:02:56 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı:

    BatteryLife Plus – Yıpranmayı geciktiren pil teknolojisi

    Samsung’un akıllı pil şarjı yıpranmayı geciktiren teknoloji kullanır, 1 000 şarja kadar orijinal kapasitesini 80% muhafaza eder. Bu da 300 döngüye kadar bunu başaran geleneksel bir pilden neredeyse 3 kat daha fazla pil ömrü demek. Pillerimizin daha ekonomik ve çevre dostu olması kullanım ömrü boyunca daha az pil değişimi sağlar.
    Samsung laptopum var. Sizce %80 şarja devammı edeyim yoksa %100 olarakmı kullanayım.
  • takip
  • 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.