Şimdi Ara

Piller Hakkında Sık Sorulanlar (20. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
415
Cevap
10
Favori
116.633
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Epimetheus

    quote:

    Orijinalden alıntı: Oguzßey

    arkadaşlar çok önemli bişey soracam ben laptopu pil takılı durumda prize takarak kullanırım.Pil %100 oldugu zaman sarj kesiliyor ve %95 e kadar sarj başlamıyor tekrar ama ben laptopu günde ortalama 10 15 saat arası açık bıraktığım için pil kendi kendine %95 e iniyor ve tekrar sarj baslıyor.Sormak istediğim bu sınırı azaltmanın bir yolu yokmu bildiğim kadarıyla sürekli böyle sarj olması pile zararlı.

    Aynen bende asus kullanıcısıyım öyle bi olay bende de var. %96 dan sonra prize takılı dolmuyor diyor. 95 lere düşünce kendiliğinden dolmaya başlıyor. Biraz araştırma yaptım. Bu pili korumak için olan bi sistemmiş. Bi siteden alıntı yaptım bu konuda umarım yardımcı olur:

    ''Yeni nesil laptoplarda akıllı şarj özelliği var. pilin yuzde 10ü edimeden şarj devresi kapalı konumda kalıyor? neden peki? pilin çabucak bitmesin diye.
    bitmesin derken pilim ömründen bahsediyorum, şarjından değil.
    cep telefonu pilin mesela. ilk aldığında 3 gün giden pil 9 ay somra 1 günü zor kotarır ya.
    bu da o mesela. pilin fabrika tanımlı kapasitesi mesela 150 dakikaysa. o süre 9 ay sonra 60 dakikaya inmesin, inse inse 120 dakikaya insin amacıyla yapılmış bir extra koruma olayı.zira illa ki pilin max kullanım süresi zamanla azalacaktır. sen aletin kapağını hiç açmasan bile (ki bu durumda daha geç azalacaktır). memory effect diye bir nane var (pil kapasitesinin bir kımını unutuyor yani o kısım artık şarj olamıyor bazı kimyasal gerçeklerden dolayı).''

    Bende merak ediyorum bunu kapatmanın bi yolu yokmu?

    artık hepsi li-ion pil kullanıyor..

    *** li-ion u dibine kadar bitirmek uzun vadede pile çok zararlıdır.. aslında %10 bile çok, %20-30 civarındayken şarja geçmek gereklidir...

    *** li-ion u kullanmıyorsanız full şarj edip saklamak da uzun vadede pile çok zararlıdır, yani laptopta sürekli %100 dolu kalması ve sürekli pirize takılı olması pili dolu olarak saklamak anlamına gelir, pilin ömrünü azaltır..

    *** li-ion pil uzun süre kullanılmıyorsa veya kullanılmayacaksa %40 dolulukla saklanması tavsiye ediliyor .. ( bu sebeple yeni li-ion satın aldığınızda hiç dolu gelmez- üretici %40 ile piyasaya sürer)

    sanırım lenovo da "power management" içinde "Batarya Koruma Modu" diye bir mod var, pili %60 dolu tutuyor, çok sık pil kullanmayanlar için yararlı .. laptop- pil sürekli prizde takılı bile olsa full dolup beklemiyor...

    başka hangi markalarda bu var bilmiyorum..




  • Tamamını okudum ancak zıt yorumlar gördüğüm için bir konuyu anlamadım açıklık getirirseniz sevinirim.

    İlk şarjda, cihazın bataryası %10 doluymuş değilmiş umrumuzda olmalı mı? Yani bunu bitirip öyle mi tam şarj edelim, yoksa çıkartıp haldır huldur tam şarj mı edelim? Bilmiyorum belki çok önemsiz bir ayrıntıdır ama o kadar konuşulmuş ki, sanki bir hata yapsam pil ömrüm %78 azalacak gibi hissetmeye başladım :D

    Benim çıkardığım sonuçlar:

    1. İlk başta tam şarj işimizi halledip, deşarj yapıyoruz, sonra tekrar tam şarj yapıyoruz ve başlangıç işlemimizi tamamlamış oluyoruz, gönlünü rahatlatmak isteyen bu işlemi bir kez daha yenileyebilir.

    2. Kalibre işlemi genel anlamda kabul görmüştür, bazı kişilerce hatta kurumlarca (asus) gereksiz bulunsa da yapılması iyi diye düşünülür. Bunu da hp, apple gibi firmalarla örnekleyebiliriz.

    3. Kalibre işlemini yapacağım derseniz, bunu ne sıklıkla yapacağınıza siz karar verin, 2 ayda birin altına düşmesin, haftada 1'in üstüne çıkmasın.

    4. Kalan zamanlarda, laptop kullanırken, pil takılı şekilde, AC kablosuyla kullanmakta zarar olmadığı düşünülmektedir, zaten tam şarj olduktan sonra sistem artık devredışı kalmaktadır.

    5. AC kablosu ile kullanmanın da cılkını çıkarmamak lazım, günde 7-8 saat bilgisayar kullanan bir bireyseniz, günde bir kez, %50'lere kadar pilden yemek de tembelliğe çok alıştırmamak için iyidir.

    Büyük bir yanılgıda olduğum konu var mı acaba? Olumlu olumsuz yorum yapar mı ben bu işe hakimim diyenler. Bir de ilk sorumu mantıksızsa bile cevaplarsanız, en azından fikrinizi yazarsanız çok sevinirim.

    Donanımhaberi sevdim.

    Saygılar =)




  • yeni bir özet yaparsak..

    WINDOWS ayarı : (PİLİNİZİ KORUMAK İÇİN MUTLAKA BU AYARLARI DEĞİŞTİRİN:::)

    notebook ta "kritik pil uyarısı" ve pc nin ne zaman ( pil ne kadar boşalınca ) " otomatik kapanma" moduna geçileceği default ayarları maalesef yanlış gelmektedir.. (eski ni-mh pillere göre yapılmıştır) PC ler %10 - % 5 civarlarına ayarlı geliyor..

    li-ion pil kullananların şu ayarı yapması gereklidir;

    (örnek Win 7 için)

    Control Panel \ All Control Panel Items \ Power Options \ Edit Plan Settings \ change advanced power settings

    burada pilinizin maksimum ne kadar boşalacağını belirten en altta "battery " kısmına girip kritik seviyeleri %20 - %18 civarına çekin ..

    orada 3 ayar var (low battery level - critical battery level - reverse battery level ) %.. lerle ifade edilen hepsini mesela sırayla %20 - % 18 -%16 yapın

    *** li-ion u dibine kadar bitirmek uzun vadede pile çok zararlıdır.. bu sayede pil seviyesini bu değerlerin altına çekmeden PC sleep moda geçer..

    ----------------------------------------------------------------------

    *** li-ion u kullanmıyorsanız full şarj edip saklamak da uzun vadede pile çok zararlıdır, yani laptopta sürekli %100 dolu kalması ve sürekli pirize takılı olması pili dolu olarak saklamak anlamına gelir, pilin ömrünü azaltır..

    *** li-ion pil uzun süre kullanılmıyorsa veya kullanılmayacaksa %40 dolulukla saklanması tavsiye edilir .. ( bu sebeple yeni li-ion satın aldığınızda hiç dolu gelmez- üretici %40 doluluk ile piyasaya sürer)

    **sanırım lenovo da "power management" içinde "Batarya Koruma Modu" diye bir mod var, pili %50 civarı dolu tutuyor, çok sık pil kullanmayanlar için yararlı , laptop- pil sürekli prizde takılı bile olsa %100 dolup beklemiyor...

    **li-ion pilin 1 kez %50 kullansanız şarj etseniz, 2. gün yine %50 kullanıp şarj etseniz bunun toplamı %100 ettiği için bu 1 cycle sayılır, az kullanıp şarja takmak zararlı değildir, aksine dibine kadar bitirmek çok zararlıdır...

    saklama koşullarına göre pilin eskimesi; (oda sıcaklığı verileridir - sıcak ortam pile daha zararlıdır.)

    %100 doluluk oranında saklanan bir li-ion pil her yıl %20 kapasitesini yitirir.

    %40 doluluk oranında saklanan bir li-ion pil her yıl %4 kapasitesini yitirir.

    sürekli laptopta %100 takılı bekleyen pil için hiç kullanılmıyorsa haftada 1 kez %20 seviyesine kadar deşarj etmek iyidir.. ama en ideali kullanmıyorsanız %40 gibi bir şarjda saklamak daha fazla şarj etmemektir (dediğim gibi lenovo da bu ayar mümkün - ama diğer üreticileri bilmiyorum..)

    araştırdım ama bunu yapabilen PC ye sonradan yüklenebilecek ( pilin şarjını %40 -% 50 gibi istediğimiz seviyede kesebileceğimiz )ekstra bir pil koruma programı bulamadım.. bilen varsa çok sevinirim...




  • arkadaşlar pil ömrümü gösteren bir program vardı adını söyler misiniz? bilgisayarı yeni aldım ancak pilinde bi sıkıntı var gibi, onu test edeceğim.

    bir de, ubuntu kullanıyorum, önerileriniz ubuntu'da çalışabilmeli.
  • Arkadaşlar Notebook kullanıyorum fakat fişe takınca acayip bir yavaşlama sorunu oluyor..
    Fişe takmayınca fişek gibi çalışan bilgisayarım fişe takınca 5 dk de açılıyor mausesi 10 sn gecikmeli hareket ediyor..

    Bilgisayarımın özellikleri:
    i5 işlemci
    4 gb ram
    nvdia 630m ekran kartı

    Isınma sorunum vs bişi olmuyor cevaplarınız için teşekkürler..
  • asus notebookların fabrika çıkışı bataryası %kaç dolu geliyor?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: hüseyni

    asus notebookların fabrika çıkışı bataryası %kaç dolu geliyor?

    tam dolu olmuyor. ben f3jc ve n50vn aldım ikiside %30 civarlarındaydı.
  • Arkadaşlar benim asus f3jc dizüstüm 2 gündür şarjını bitiremiyor. yani şarj ışığı sürekli yanıyor. birgisayar 2006da alındı. bugüne kadar sürekli pirizde takılı kullandım. pili toplasan 20 kez boşaltıp doldurmamışımdır. o sebeple pili sağlam. 9 cell olduğundan windows 7 de 2 saat falan gidiyor ama iki gündür şarjı %100 seviyesinde iken sürekli şarj oluyor. acaba pil bozukmu diye prizden çıkarıp kullanıyorum yine eskisi gibi 2 saat dayanıyor. sonra prize takıp şarj ettiğimde şarjı %100 e gelince kesmiyor.
  • Çok güzel konu
  • bilgiler için teşekkürler
  • İki netbook arasında kaldım biri 6-cell Li-lon Pil 4400 Mah diğeri Lithium-ion, 2 cell, 5136 mAh aradaki fark kullanım süresinde ne kadar hissedilir hangisi hemen bitmez ?
  • Konu çok iyi ama bu pil kalibrasyonu nasıl yapılıyor hiç anlamadım.Yardımcı olabilecek ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Arrow.-

    Konu çok iyi ama bu pil kalibrasyonu nasıl yapılıyor hiç anlamadım.Yardımcı olabilecek ?

    pil kalibrasyonu ile neyi kastetmişsiniz anlayamadım....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sg888

    quote:

    Orijinalden alıntı: Arrow.-

    Konu çok iyi ama bu pil kalibrasyonu nasıl yapılıyor hiç anlamadım.Yardımcı olabilecek ?

    pil kalibrasyonu ile neyi kastetmişsiniz anlayamadım....

    Konuda ilk mesajda şarj-deşarj(kalibrasyon) olarak belirtilmiş.Okudum ama nasıl yapıldığını anlayamadım.
  • li-ion pile gerek yoktur....


    2 hafta bir kz pili %20 seviyelerine kadar bitirin - sonra şarja takın yeterli... sıcaklıktan uzak tutun...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: sg888

    li-ion pile gerek yoktur....


    2 hafta bir kz pili %20 seviyelerine kadar bitirin - sonra şarja takın yeterli... sıcaklıktan uzak tutun...

    Tamam teşekkürler.
  • gerçekten bilgilendirici olmuş teşekkürler
  • Gerçekten çok iyi bir konu olmuş.
    Benim aklıma takılan birşey var: Oyun oynarken takmalı mıyız çünkü laptop çok ısınıyor ve bataryanın ömrünü bitiriyor diye biliyorum
  • arkadaşlar ben laptopı yeni aldım ve şuanda pilden kayıp %4 diyor bu ümkün mü daha bir hafta oldu alalı
  • Ya bende yeni aldım laptopu evde regülatör yok her zamanda elektrik kesintisi olmuyor dalgalanmalar vardır bilemiyorum aldığım yerdeki yetkilide fişe takılı kullanacaksan pili çıkar dedi burda da pil sürekli takılı olsun ani gidişlerde anakartı korur yazıyor ne yapacağım kararsız kaldım. Ev regülatörlerinin fiyatları nedir?
  • 
Sayfa: önceki 1718192021
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.