merhaba arkadaşlar. proje olarak pic ile duman dedektörü yapılımı aldım. Ama internette bununla ilgili yeterli bilgi bulamadım. Duman dedektörü yapımı buldumda pic ile olması gerektiğinden dolayı işime yaramadılar.Elektronik bilgimde pek yok.
Elinde işime yarayan döküman, dosya yada komple proje olan varmı? Yani baskı devresi, proteus dosyayı ve pic kodları vs..
Teşekkürler
duman dedektörü, ışığın duman ile kırılması mantığıyla çalışır.. karşılıklı bir led ve ldr koyarsan, led sürekli yanıkken ldr deki değeri pic in adc sistemi ile okuyup duman altında ne kadar değiştiğini ölçebilir belli bir değerden sonra istediğin şekilde(sesli, ışıklı ya da lcdde yazı) ikaz sağlayabilirsin..
MQ-4 karbonmonoksit sensörü ile yapılır. PIC 12F675 kullanarak yapmıştım 1 -2 sene önce..
Bradan ulaşabilirsiniz. İlk başta led sönene kadar bekliyorsunuz. Led yanıp sönerken sensör ısınıyor. Sensör ısındıktan sonra eğer duman, gaz gibi şeyler algılarsa dumanın veya gazın seviyesine göre 3 çeşit alarm verir. http://hotfile.com/dl/110652242/79470b6/Gaz_alarm.rar.html
MQ-+'te algılıyor dumanı merak etmeyin. MQ-7 karbonmonoksit sensörüdür evet. Fakat ben kalibrasyonu kodlarımda mq-4'e göre yaptım... Kullanın bir sorun yaşamazsınız.
peki ben piyasada bi kaç yere sordum mq-4 yok dediler yerine mq-7 taksam olurmu?
Takın bakalım. Büyük ihtimale çalışacaktır. Bacak bağlantıları aynı zaten..
programın .pbp dosyasını yayınlayabilir misiniz ya da akış diyagramını?
basic değil c ile yazdım. Dosyanın içerisinde olması lazım kodlar..
bugun projenin teslimi vardı ve sorunsuz bir şekilde çalıştı çok teşekkür ederim maytere. Sensör olarak ise mq-7 karbonmonoksit sensörünü kullandım.
Rica ederim. Umarım öğrenmişsinizdir birşeyler...
maytere çok tsk ederim..buldum c olunca da zaten basic te açıyormuş:)
yalnız bu proteusta pic18f452 yi nerede kullandınız??
18F452 kullanmadım orada.. Listeye eklenmiş olabilir belki. 12F675 ile yapıldı o devre..
hocam size de çok soru sormuş olacağım ama k.bakmayın..7805 in pic12f675 ile bağlantısı yok da nasıl sağlanıyor acaba?
Power simgesi olan yerler ve topraklar birbirine bağlanır. ISIS'te bazı elemanların power uçları görünmez fakat ares'te çizim yaparken otomatik bağlantı sağlanır.