Şimdi Ara

Permütasyon - Kombinasyon Kaçmaz 10 Soru?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
0
Favori
14.451
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 1) 6 özdeş hediyenin tamamı 4 kişiye her birine en az bir hediye vermek şartıyla kaç farklı değişik biçimde dağıtılabilir? cvp:10 ( Teşekkürler cwr )

2) 7 kız ve 8 erkek öğrencinin bulunduğu bir sınıftan 2 kız ve 3 erkek öğrencinin bulunduğu 5 kişilik bir grupta başkan kız olmak üzere kaç farklı grup oluşturulabilir? cvp 2352 (Çözüldü)

3) Herkes birbirine hediye vermek şartıyla 10 kişi kendi aralarında kaç farklı şekilde hediyeleşebilirler? cvp:45 ( aborjin44 Teşekkürler )

4) A=( a,b,c,d,e,i,k,l,) kümesinin elemanları ile iki ünlü üç ünsüz harften oluşan anlamlı-anlamsız kaç sözcük yazılır? cvp:3600 (Çözüldü)

5) 8 özdeş kitap 3 öğrenciye, her öğrenciye en az bir tane vermek koşuluyla kaç farklı şekilde dağıtılabilir? cvp:21 ( Teşekkürler bilbar )

6) 5 evli çiftin bulunduğu bir topluluktan içinde evli çift bulunmayan 4 kişi kaç farklı şekilde seçilir? cvp: 80 ( Teşekkürler bilbar )

7) 7 kişinin katıldığı bir sınavda ali , metinden daha iyi puan yapmıştır. ilk 3 derece kaç farklı şekilde oluşabilir? cvp:135 (Çözüldü)

8) 1 liralık 20 tane madeni para 5 farklı kumbaraya her kumbaraya en az 3 lira atılmak şartıyla kaç farklı şekilde atılabilir? cvp:126 ( Teşekkürler bilbar )

9) 12 özdeş hediyenin tamamı 3 çocuğa en az 3 er tane verilmek şartıyla kaç farklı şekilde dağıtılabilir? cvp:10 ( Teşekkürler bilbar )

10) Herhangi ikisi çakışık olmayan 10 çember en çok kaç noktada kesişir? ( cevap 90 ÇÖZÜLDÜ - Teşekkürler tam_tam)

Sorularım ile uğraşan arkadaşlara teşekkür ediyorum... İnş. istediklerini başarırlar.

Bu Soruların Cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.. Mutlaka Soru çözümünde yardımcı olacaktır. Takıldığınız veya anlamadığınız yer olursa sorabilirsiniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yeep -- 25 Şubat 2011; 19:48:06 >

• 10 . sorunun cevabı 90 mı ? Bu arada sen bunları çözemedin de mi sordun yoksa öylesine mi ona göre ben hazırlanmıyorum sınava yardım etmek için baktım sadece hatırladıgım kadarıyla :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tam_tam -- 25 Şubat 2011; 0:16:10 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: tam_tam

10 . sorunun cevabı 90 mı ? Bu arada sen bunları çözemedin de mi sordun yoksa öylesine mi ona göre ben hazırlanmıyorum sınava yardım etmek için baktım sadece hatırladıgım kadarıyla :)

evet sorunun cevabı 90 yapamadığım için sordum soruyu çözersen sevinirim?
  • Ben hazırlanmıyorum ancak lise matematik ögretmenimiz bunun benzerini tahtaya yazmış 4 taneyi sormuştu sanırım biz çizmekle ugrastıgımız için tüm ders dalga geçmişti.. İşin sırrı şu ki n'in 2 li kombinasyonu çarpı 2 Yani ( 10 un 2 li kombinasyonu ) x 2 = 45 x 2 = 90 .. Bunun açıklamasıda var ancak burada belirtebilmem pek mümkün degil şekil üzerinde anlatılabilir :) Sana önerim bu sorunun 4 çemberli olanını kagıda çizerek yap sonra birde formülü yaz yap biz o anı gördükten sonra hiç unutmadık :) Diğer sorularınla ugrasmamı istersen devam edeyim bir..
  • işin yoksa uğraşırsan sevinirim...
  • 1. soru 16 mı acaba ?
  • quote:

1. soru 16 mı acaba ?

yok değil 10 :s
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    2 Geometri Sorusu
    8 yıl önce açıldı
    Güzel bir Limit sorusu
    5 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Nerede hata yaptıgımı anlayamadım ama birisi hatamı çürütürse dogruyu bulabiliriz sanırım 6 özdeş hediye var 4 kişi var.. 4 kişidede 1 tane bulunmak zorunda oldgu için 4 tanesini hepsine yerleştiriyoruz geriye 2 hediye kalıyor.. 1. hediye 4 kişiden birine (4'ün 1'li kombinasyonu) digeride 4 kişiden birine (4'ün 1'li kombinasyonu) yani 4x4 = 16 olması lazım gibi geldi bana :)
  • 1.sorunun formülü C(n-1, r-1) dir. ( n:dagitilan r:aliicilar)
    Buna gore cevap C(5,3)=10

Eger soruda "her kisiye en az bitane verilmek sarti" olmasaydi yanlis hatirlamiyosam formül C(n+r-1, r-1) olur ona dikkat
  • quote:

Nerede hata yaptıgımı anlayamadım ama birisi hatamı çürütürse dogruyu bulabiliriz sanırım 6 özdeş hediye var 4 kişi var.. 4 kişidede 1 tane bulunmak zorunda oldgu için 4 tanesini hepsine yerleştiriyoruz geriye 2 hediye kalıyor.. 1. hediye 4 kişiden birine (4'ün 1'li kombinasyonu) digeride 4 kişiden birine (4'ün 1'li kombinasyonu) yani 4x4 = 16 olması lazım gibi geldi bana :)

evet 4 hediye dağıtıyoruz geriye 2 hediye kalıyor
    bunu 1. kalan 2 hediye alır dersek 2.3.ve 4. içinde düşünürsek 4 durum geliyor
    sonra 1.ve2. 1.ve3. 1.ve4. dersek 3 durum geliyor
    sonra 2.ve3. 2.ve4 dersek 2 durum geliyor
    sonra 3.ve4. dersek 1. durum geliyor

Toplam 10 durum yazarak buldum ama bunun daha uzunu ve zoru olabilir mutlaka formulü vardır bilen varsa paylaşırsa sevinirim..

• quote:

Orijinalden alıntı: Yeep

quote:

Nerede hata yaptıgımı anlayamadım ama birisi hatamı çürütürse dogruyu bulabiliriz sanırım 6 özdeş hediye var 4 kişi var.. 4 kişidede 1 tane bulunmak zorunda oldgu için 4 tanesini hepsine yerleştiriyoruz geriye 2 hediye kalıyor.. 1. hediye 4 kişiden birine (4'ün 1'li kombinasyonu) digeride 4 kişiden birine (4'ün 1'li kombinasyonu) yani 4x4 = 16 olması lazım gibi geldi bana :)

evet 4 hediye dağıtıyoruz geriye 2 hediye kalıyor
    bunu 1. kalan 2 hediye alır dersek 2.3.ve 4. içinde düşünürsek 4 durum geliyor
    sonra 1.ve2. 1.ve3. 1.ve4. dersek 3 durum geliyor
    sonra 2.ve3. 2.ve4 dersek 2 durum geliyor
    sonra 3.ve4. dersek 1. durum geliyor

Toplam 10 durum yazarak buldum ama bunun daha uzunu ve zoru olabilir mutlaka formulü vardır bilen varsa paylaşırsa sevinirim..

Formul yukarda

• quote:

Orijinalden alıntı: cwr

1.sorunun formülü C(n-1, r-1) dir. ( n:dagitilan r:aliicilar)
    Buna gore cevap C(5,3)=10

Eger soruda "her kisiye en az bitane verilmek sarti" olmasaydi yanlis hatirlamiyosam formül C(n+r-1, r-1) olur ona dikkat

aynı anda yazdık ondan öyle oldu xd

9. soruda ona benziyor onda ne düşünebiliriz peki? tam anlayamadımda..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yeep -- 25 Şubat 2011; 1:00:48 >
  • Benim yaptıgımdaki hatayı anladım bu soruları formul kullanmayı hiç sevmem o yüzden yanılma payı oluyor ben kendi yaptıgımda 1. ve 2. kişiye dagıtılması ile 2. ve 1. kişiye dagıtılmasını farklı almışım bu yüzden 16 çıktı cevap :) Bak sana ilginç bir şey söyliyeceğim.. Şimdik eger özdeş olmasa idi hemfikiriz dimi 4'ün 1'lisi çarpı 4'ün 1'lisi = 16 çıkacaktı.. Bu durumdaki hatayıda kendimiz şu anda farkettik bundan sonraki sorularda bunu anımsarsın 1. ve 2. / 2. ve 1. kavramlarını farklı alıyoruz yani 2 kat fazla çıkıyor.. Şimdik şöyle düşün 4 tane her ikisine verilme durumu var.. 4'ü cebimize attık.. 16 -4 = 12 kaldı burda özdeş oldugu varsayılmadan düşünüyoruz ama yani 1. 2. yerdeğiştirme olayı varmış gibi bu yüzden 2 katı fazla 12/2=6 yapıyoruz. 6'yı da attık cebe. 4+6=10 yapar.. Formul kullanmayı sevmeyip pratik çıkarmaya çalışıyorsan söyledigimi sevmişsindir inşallah :)

• quote:

1) 6 özdeş hediyenin tamamı 4 kişiye her birine en az bir hediye vermek şartıyla kaç farklı değişik biçimde dağıtılabilir? cvp 10 ( Teşekkürler cwr )

2) 7 kız ve 8 erkek öğrencinin bulunduğu bir sınıftan 2 kız ve 3 erkek öğrencinin bulunduğu 5 kişilik bir grupta başkan kız olmak üzere kaç farklı grup oluşturulabilir?

3) Herkes birbirine hediye vermek şartıyla 10 kişi kendi aralarında kaç farklı şekilde hediyeleşebilirler?

4) A=( a,b,c,d,e,i,k,l,) kümesinin elemanları ile iki ünlü üç ünsüz harften oluşan anlamlı-anlamsız kaç sözcük yazılır?

5) 8 özdeş kitap 3 öğrenciye, her öğrenciye en az bir tane vermek koşuluyla kaç farklı şekilde dağıtılabilir?

6) 5 evli çiftin bulunduğu bir topluluktan içinde evli çift bulunmayan 4 kişi kaç farklı şekilde seçilir?

7) 7 kişinin katıldığı bir sınavda ali , metinden daha iyi puan yapmıştır. ilk 3 derece kaç farklı şekilde oluşabilir?

8) 1 liralık 20 tane madeni para 5 farklı kumbaraya her kumbaraya en az 3 lira atılmak şartıyla kaç farklı şekilde atılabilir?

9) 12 özdeş hediyenin tamamı 3 çocuğa en az 3 er tane verilmek şartıyla kaç farklı şekilde dağıtılabilir?

10) Herhangi ikisi çakışık olmayan 10 çember en çok kaç noktada kesişir? ( cevap 90 ÇÖZÜLDÜ - Teşekkürler tam_tam)

Sorularım ile uğraşan arkadaşlara teşekkür ediyorum... İnş. istediklerini başarırlar.

Sanırım sende Zafer yayınlarını çözüyosun :)

• quote:

Orijinalden alıntı: taylant09

quote:

1) 6 özdeş hediyenin tamamı 4 kişiye her birine en az bir hediye vermek şartıyla kaç farklı değişik biçimde dağıtılabilir? cvp 10 ( Teşekkürler cwr )

2) 7 kız ve 8 erkek öğrencinin bulunduğu bir sınıftan 2 kız ve 3 erkek öğrencinin bulunduğu 5 kişilik bir grupta başkan kız olmak üzere kaç farklı grup oluşturulabilir?

3) Herkes birbirine hediye vermek şartıyla 10 kişi kendi aralarında kaç farklı şekilde hediyeleşebilirler?

4) A=( a,b,c,d,e,i,k,l,) kümesinin elemanları ile iki ünlü üç ünsüz harften oluşan anlamlı-anlamsız kaç sözcük yazılır?

5) 8 özdeş kitap 3 öğrenciye, her öğrenciye en az bir tane vermek koşuluyla kaç farklı şekilde dağıtılabilir?

6) 5 evli çiftin bulunduğu bir topluluktan içinde evli çift bulunmayan 4 kişi kaç farklı şekilde seçilir?

7) 7 kişinin katıldığı bir sınavda ali , metinden daha iyi puan yapmıştır. ilk 3 derece kaç farklı şekilde oluşabilir?

8) 1 liralık 20 tane madeni para 5 farklı kumbaraya her kumbaraya en az 3 lira atılmak şartıyla kaç farklı şekilde atılabilir?

9) 12 özdeş hediyenin tamamı 3 çocuğa en az 3 er tane verilmek şartıyla kaç farklı şekilde dağıtılabilir?

Sanırım sende Zafer yayınlarını çözüyosun :)

Yok final çok zorluyor ya cevaplarında bazıları yanlış oluyor zor sorcam die saçmalamış

quote:

Benim yaptıgımdaki hatayı anladım bu soruları formul kullanmayı hiç sevmem o yüzden yanılma payı oluyor ben kendi yaptıgımda 1. ve 2. kişiye dagıtılması ile 2. ve 1. kişiye dagıtılmasını farklı almışım bu yüzden 16 çıktı cevap :) Bak sana ilginç bir şey söyliyeceğim.. Şimdik eger özdeş olmasa idi hemfikiriz dimi 4'ün 1'lisi çarpı 4'ün 1'lisi = 16 çıkacaktı.. Bu durumdaki hatayıda kendimiz şu anda farkettik bundan sonraki sorularda bunu anımsarsın 1. ve 2. / 2. ve 1. kavramlarını farklı alıyoruz yani 2 kat fazla çıkıyor.. Şimdik şöyle düşün 4 tane her ikisine verilme durumu var.. 4'ü cebimize attık.. 16 -4 = 12 kaldı burda özdeş oldugu varsayılmadan düşünüyoruz ama yani 1. 2. yerdeğiştirme olayı varmış gibi bu yüzden 2 katı fazla 12/2=6 yapıyoruz. 6'yı da attık cebe. 4+6=10 yapar.. Formul kullanmayı sevmeyip pratik çıkarmaya çalışıyorsan söyledigimi sevmişsindir inşallah :)

evet mat1 de gerek kalmadıkça formul kullanmam deneme yanılma yöntemi ile mantığını öğrenmeye çalışırım teşekkürler...

• quote:

bu tür sorular ayıraç yöntemi ile çözülüyor linki koydum ordan izlersin

http://ekolhocadersleri.blogspot.com/2009/04/matematik-permutasyon-konusunda-ayirac.html

video da hepsinin benzeri var

• teşekkürler bilbar dersaneye gitmiyorum soruları çözmek için edebiyat kaçtı :)
  • 1. sorunun yöntemi:

6 hediyemiz var 4 kişiye verdiğimiz zaman 2 hediyemiz kalıyor ayraç yöntemi ile 2hediyede 4kişimiz olduğundan kaç kişi var ise 1 eksiği kadar ayraç kullanılır

burdan yola çıkarak hhaaa durumu kaç farklı şekilde oluşur? 5!/2!3! =10 dur
  • 5. sorunun cevabı 8kitap-3kitap alınca herkes 5 kitap kalıyor KKKKK 2 Ayraç kullanılır :

7!/5!2! =21
  • 8.SORU 20 tane 1 liramız var 5 kumbarada en az 3 lira olcak 5*3=15
    20-15=5 tane kaldı 5 kumbarada 5-1=4 ayraç

LLLLLAAAA 9!/5!4! =126

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yeep -- 25 Şubat 2011; 9:21:03 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.