Şimdi Ara

peltier calismiyor, nasil calistirilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.038
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Elimde 136Watt'lık iki peltier plaka var. Bunları hem soğutma hem de ısıtma amaçlı kullanmak istiyorum. Temel olarak şöyle bir düzenek hazırladım;

Elemanlar;
    1. Dijital termostat
    2. Sıcaklık sensörü
    3. Voltaj regülatörü
    4. Peltier (136watt)

Sistem;
    1. Dijital termostat sıcaklığı ölçecek ve belirlediğim bir değerin üstüne (25derece) çıkarsa anahtarlama yapıp voltaj regülatörüne 230V gönderiyor
    2. Voltaj regülatörü (peltier için güç kaynağı) aldığı AC gerilimi, 9V ve 8Amper'e (DC) kadar output ediyor
    3. Güç kaynağının uçlarına da Peltier'i direkt bağlıyorum

Benim burada beklediğim güç kaynağı DC gerilimi sağladığı anda Peltier'in bir yüzeyinin ısınırken bir yüzeyinin soğuması. Ancak böyle olmuyor :)

Yaklaşık 5-6 saniye için, evet, Peltier'in bir yüzeyi ısınırken bir yüzeyi soğuyor. Ama sonra, her iki yüzey de ısınmaya başlıyor?

Aynı denemeyi, arada termostat falan olmadan, Peltier'i 12V ve 1,5Amper verebilen bir adaptöre bağladığımda da aynısı oluyor. İşin içinden bir türlü çıkamadım?

Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler.

• Peltier'in ısınan tarafını soğutmadığınız sürece iki tarafında ısınmasının önüne geçemezsiniz. Peltierin amacı yüzey alanı küçük olan ısınan bir bölgedeki ısıyı yüzey alanı daha büyük olan başka bir tarafa transfer etmektir ve burada soğutmaktır.
  • aeronics arkadaşımızın dediği gibi peltierin ısınan yüzeyini ne kadar iyi soğutursanız soğuk yüzeyinden o kadar iyi soğutma performansı alırsınız.
    Bir süre sonra iki tarafın da ısınmaya başlaması çok normal.Bunun sebebi aynı cisim üzerindeki yüzeyler arasında sıcaklık alışverişi olmasıdır.
    Yani peltierin ısınan yüzeyini soğutmazsanız peltierin bozulması çok da fazla sürmez.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.