Şimdi Ara

PCI Adaptör ile M2 SSD mi SATA SSD mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
169
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba. MSI B450 Tomahawk Max anakartımda bir tane m2 slotu var ve ben onda 970 EVO Plus 500 GB M2 NVME SSD kullanıyorum. Bilgisayarıma oyunlar, büyük boyutlu bazı programlar ve sık kullandığım bazı depolama işleri için ikinci bir SSD takmak istiyorum.


    Anakartımda ne yazık ki ikinci M2 slotu yok. Yüksek okuma ve yazma hızları nedeniyle ben M2 NVME SSD kullanmak istiyorum. Bunun için akasa, alfais gibi markaların geliştirdiği m2 ssd adaptörlerinden alıp, PCI-e x4 üzerinden bir 970 EVO alıp takma düşüncem var. Fakat burada kafamı karıştıran şey, anakartımda boşta olan PCI-e x4 slotunun ne yazık ki Gen 3.0 değil 2.0 olması. Bu durumda m2 ssd'nin normal okuma yazma hızının yarısını ancak görebileceğimi düşünüyorum. Fakat yaklaşık 1600 mb/s okuma hızı ile sata SSD'lerden (yaklaşık 550 mb/s) yaklaşık 3 katı hıza sahip olabileceğim.


    Sizce aşağıdakilerden hangisini yapmam daha mantıklı olur?


    1- PCI-e 3 x4 adaptör alıp, bendeki PCI-e 2.0 x4 portuna takıp, samsung 970 evo 500 GB ile kullanmak. (Maliyeti 900 TL, hız yaklaşık 1600 mb/s)

    2- Samsung 860 evo 500 GB alıp, anakartımdaki sata 6.0 portlarından birine bağlamak. (Maliyeti 520 TL, hız yaklaşık 550 mb/s)








  • Teorik olarak çok hız farkı var ama Youtube'da NVMe SSD ile SATA SSD karşılaştırmalarına bakarsan o hız farkını göremiyoruz. Evet hız farkı var ama atla deve değil.


    Hele bir de NVMe SSD kullanak için adaptör almayı gerektirdiği için ben olsam hiç uğraşmaz SATA SSD alırdım. Belki de adaptör sıkıntı çıkaracak. Bilemezsin.


    Anakartında M.2 NVMe olduğu için M.2 SSD alıp takmışsın. İşletim sistemi kurup kullanıyorsun. O tamam, ona bir şey dediğim yok. Ama ikinci SSD takmak için adaptör falan masrafı büyütmeye ne gerek var? Madem o kadar para harcayacağım onun yerine 1 TB SATA SSD alırım depolamaya daha çok yerim olur.

  • NVMe'ler için bahsedilen 3000-5000 MB hızlar disk üreticilerinin aldatma, yanıltma, pazarlama taktikleridir. Bir SSD'nin gerçek performansı mixed ve 4K tabir edilen küçük ve orta boyutlu dosyalarda ortaya çıkar bu dosyalarda NVMe ve SSD farkı iki kat civarıdır yani pratikte büyük boyutlu dosyalar haricinde NVMe'lerin farkı sanıldığı gibi değildir hesabınızı buna göre yapın.

  • konuyu görünce boş duran ürünüm aklıma geldi.

    uygunsa 99tl

    https://www.sybausa.com/index.php?route=product/product&product_id=750

  • DoubleDragon D kullanıcısına yanıt

    Hocam değerli yanıtınız için çok teşekkür ederim. Konuyu derinleme araştırınca ne yazık ki sizin bahsettiğiniz inceleme videoları beni de şaşırttı. Normalde yaklaşık 7-8 kat daha hızlı çalışması gereken nvme ssd'ler, aslında sadece büyük boyutlu dosyaları işlerken işe yarıyor sanırım. Bunun dışında oyun veya uygulama sırasında zaten 3500 mb/s gibi bir veri aktarımı olmadığı için, aslında sata ssd'lerle benzer hızlarda çalışıyorlar. Belki render veya benzer bir işle uğraşsam nvme'nin farkını görebilirdim ama standart kullanıcılar için aslında iki ssd de aynı işi görüyor gibi.


    Aslında en çok alacağım adaptörün ne kadar sağlıklı çalışacağı konusunda endişe ediyorum. Ayrıca ikinci m2 slotu olmadığı için, yarın bir gün adaptör bozulursa m2 ssd de boşa çıkacak. Yeniden bir adaptör de almam sanırım, o nedenle canım sıkılabilir. Hem dediğiniz gibi 500 gb nvme yerine 1 GB sata SSD alabilirim aynı paraya. Hatta iki tane 500 GB alıp, ileride başka bir şekilde değerlendirebilirim.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: poko001

    NVMe'ler için bahsedilen 3000-5000 MB hızlar disk üreticilerinin aldatma, yanıltma, pazarlama taktikleridir. Bir SSD'nin gerçek performansı mixed ve 4K tabir edilen küçük ve orta boyutlu dosyalarda ortaya çıkar bu dosyalarda NVMe ve SSD farkı iki kat civarıdır yani pratikte büyük boyutlu dosyalar haricinde NVMe'lerin farkı sanıldığı gibi değildir hesabınızı buna göre yapın.

    Hocam sayenizde işin arka planını öğrenmiş oldum, yanıtınız için teşekkür ederim. Daha önce de bunu bir yerde okuduğumu hatırlar gibiyim. Aslında günlük kullanımda zaten sürekli 3 gb/s kullanım yapmıyoruz. Saniyede aktarılan veri miktarı 300-500 mb/s olduğu sürece zaten sata da nvme de aşağı yukarı aynı performansı veriyorlar.


    İzlediğim test videolarında üst düzey fps oyunlarının sata ve nvme ssd'ler ile açılış hızları milisaniyelerle değişiyor. Ayrıca bazı uygulamaların nihai ekrana geliş süreleri de birbirine çok yakın. Benim daha çok internet sayfalarında araştırma yapıp, forum, haber, film, oyun, web tasarım, müzik vs. döngüsünde geçen bir bilgisayar kullanımım var. 4k'dan çok sıralı okuma hızı (ıops) benim için önemli olabilir fakat nvme'nin bu sınırlarına pek az ulaşacağımı düşünürsek sanırım samsung evo 860 500 GB'lık bir sata ssd benim için daha mantıklı bir seçim olacak. Hem daha az maliyetli hem de bağlantı ile ilgili bir sorun çıkma ihtimali yok.


    Sonuç olarak nvme ssd'ler bazı işler için iki üç kat kadar daha hızlı çalışma imkânı sunuyorlar fakat benim bu senaryomda ekstra bir adaptör almak, yüksek maliyet, benim kullanımımda aşağı yukarı aynı performansı alacak olmam ve ikinci nvme'nin sağlıklı çalışma konusundaki tereddüt nedeniyle sanırım sata SSD almaya karar vermiş bulunmaktayım. İlginiz için çok teşekkür ederim.





  • quote:

    Orijinalden alıntı: DoubleDragon

    Teorik olarak çok hız farkı var ama Youtube'da NVMe SSD ile SATA SSD karşılaştırmalarına bakarsan o hız farkını göremiyoruz. Evet hız farkı var ama atla deve değil.


    Hele bir de NVMe SSD kullanak için adaptör almayı gerektirdiği için ben olsam hiç uğraşmaz SATA SSD alırdım. Belki de adaptör sıkıntı çıkaracak. Bilemezsin.


    Anakartında M.2 NVMe olduğu için M.2 SSD alıp takmışsın. İşletim sistemi kurup kullanıyorsun. O tamam, ona bir şey dediğim yok. Ama ikinci SSD takmak için adaptör falan masrafı büyütmeye ne gerek var? Madem o kadar para harcayacağım onun yerine 1 TB SATA SSD alırım depolamaya daha çok yerim olur.

    Aradığım soruma cevabı burada buldum.

    Çok faydalı bilgiler için teşekkürler.





  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.