Bildirim
PCB Kaplama Liquid Tin ile.
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

3 Misafir - 3 Masaüstü

Giriş
Mesaj
-
-
Uğraşmaya gerek var mı bilmiyorum bu kadar, bıçak uçlu havya ve tel lehim ile veya sıcak hava tabancası ve krem lehim ile çok hızlı şekilde ev yapımı pcb leri kaplamak mümkün. -
http://www.mgchemicals.com/products/421.html
Türkiye'ye gönderimleri yok onu araştırmıştım. Türkiye'de de yok.
Sıvı kalaydır kendisi. Bir solüsyonu var, ona tuz olarak döküyorsunuz, bakıra yapışıyor.
---
Bu arada aspci, geldi mi skop?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 1 Kasım 2010; 23:09:38 > -
Gerek yok ki uğraşmaya, kalay dediğin lehim zaten, kurşunsuz lehim tellerinden kullandığında neredeyse aynı sonucu almak mümkün.
Özel mesaj atıyorum @hazar. -
quote:
Orijinalden alıntı: aspci
Uğraşmaya gerek var mı bilmiyorum bu kadar, bıçak uçlu havya ve tel lehim ile veya sıcak hava tabancası ve krem lehim ile çok hızlı şekilde ev yapımı pcb leri kaplamak mümkün.
Sıvı kalay ile daha düzgün oluyor.
Birde bu eski tencere kalaycılarının yöntemi nedir? O yöntemle kaplanabilir mi PCB?
quote:
Orijinalden alıntı: Hazar
http://www.mgchemicals.com/products/421.html
Türkiye'ye gönderimleri yok onu araştırmıştım. Türkiye'de de yok.
Sıvı kalaydır kendisi.
Farnell de buldum çok pahalı.
http://tr.farnell.com/rocol-ltd/28022/rocol-pipeseal-ptfe-liquid-300/dp/1760497
-
Doğrudur daha düzgün olduğu ancak ben bıçak uçlu ile kesiyorum diyebilirim fazlalıkları, pek fark olmuyor açıkçası, oksitlenmeyi vs engelliyor. Tabi siz evde daha profesyonel birşey bekliyorsunuz. -
quote:
Orijinalden alıntı: aspci
Doğrudur daha düzgün olduğu ancak ben bıçak uçlu ile kesiyorum diyebilirim fazlalıkları, pek fark olmuyor açıkçası, oksitlenmeyi vs engelliyor. Tabi siz evde daha profesyonel birşey bekliyorsunuz.
Çok da profesyonel bir şey beklemiyorum sadece eğer uygun fiyata bulursam bu maddeyi neden olmasın diye düşünüyorum. -
Arkadaşlar ben bu işi evde 2 farklı yöntem ile yaptım denedim, olumlu sonuç aldım.. yöntemleri anlatayım;
1. ve kolay yöntem rosoll kullanmak,
http://thomaspfeifer.net/direct_toner_pcb.htm linkinde alttaki videoyu izlerseniz göreceksiniz. ben de genelde bu yöntemi uyguluyorum. kolay, temiz ve de sağlıklı..
2. yöntem ise kendi "likid tin" çözeltimizi hazırlamak, bunun formülünü de vereyim ama lütfen uyarılıarıma da dikkat edin..
likit tin hazırlarken, az miktarda kalay klorür ü bir miktar ılık suda çözüyorsunuz (300 cc kadar su içerisinde 20 gr). sonra 15 ml kadar derişik sülfirik asit ilave ediyorsunuz. son olarak da içerisine tiyoüre katıyorsunuz. tiyo üre biraz fazla olmalı, bunu göz kararı ilave edin ve ilave ederken çözeltinizi karıştırın. tiyoüre çözeltide çözüldüğü sürece ilave edin. likit tin böylece hazır oldu. birkaç deneme yaparak uygun oranı tutturabilirsiniz..
bu çözeltiye temiz pcb yi bırakıp bekleyeceksiniz. çözeltinizin ılık kalmasında fayda var.. ben bu şekilde de kalay kapladım. daha zahmetli ve tehlikeli..
şimdi önemli uyarım şu;
asit ile çalışmak zaten tehlikelidir herkes bilir ama bu iş için kullanılan tiyoüre çok çok daha tehlikelidir. vücudunuza girerse ciğerlerde kist oluşmasına sebep olur.. bu nedenle deneme sorumluluğu size ait. deneyecek olursanız iyi havalandırılan bir ortamda eldiven kullanarak ve çok dikkatli şekilde çalışmanızda fayda var..
bir başka uyarı da şu; hiç bir zaman asit e su katılmaz (özellikle de sülfürik asit e), her zaman suya asit katılır..
saydığım kimyasallar kolay ve ucuz bulunabilen kimyasallardır
rosol yöntemi daha temiz ve masum bir yöntem ben size yine de rosol yöntemini öneririm..
ben şu sıralar evde delik içi kaplama prosesi ile uğraşmayı düşünüyorum.. eğer olumlu sonuç alırsam prosesi ilgili forumlara yazmayı düşünüyorum..
kolay gelsin..
2. yöntemi denemeyi düşünenler için; tiyoüre ile ilgili "material safety datasheet" e bir göz atmanızda fayda var
http://www.jtbaker.com/msds/englishhtml/t3107.htm
maruz kalınan doza ve süreye bağlı olarak kanser riski var diyor.. karaciğer e zarar verir, kemik iliğini etkiler diyor.
bu işler ile uğraşıyorsanız sizde hidrojenperoksit (perhidrol) bulunabilir. kesinlikle tiyoüre ile hidrojen peroksit i birbirine yaklaştırmayın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baybay17 -- 2 Kasım 2010; 0:08:32 >
-
Sodyum persülfat kullanmış bu Alman kişisi. Değişik.
Rosol 3 denilen şeyin üzerinde fittingslötpaste yazıyor, boruları kaynaklamak için bir lehim sanırım, Krem lehim gibi. Tek aklıma takılan böyle boru tarzı sert işler girince içindeki lehim pastası asit bazlı oluyor, bu da elektronikte kullanılamayacak bir şey. Siz bir sorun yaşadınız mı, ya da içindeki pastanın asit bazlı olup olmadığını biliyor musunuz? Türkiyede de varmış:http://www.trpazar.com/productDetail.aspx?lngProductID=3440
Bir de kullandıkları aseton sanırım bizim kozmetikçilerde satılandan farklı, daha saf/derişik olsa gerek. Zira toneri anında çözdü. Ben de o toneri çıkarabilmek için bayağı uğraşıyordum :) Tiner de söküyor ama bütün kartı berbat ediyor.
Karagül iş merkezine bir ziyaret zamanı gelmiş.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 2 Kasım 2010; 9:41:34 >
-
sprey vernik de kullanıldığını okumuştum.onun artısı eksisi nedir -
quote:
Orijinalden alıntı: Hazar
Bir de kullandıkları aseton sanırım bizim kozmetikçilerde satılandan farklı, daha saf/derişik olsa gerek. Zira toneri anında çözdü. Ben de o toneri çıkarabilmek için bayağı uğraşıyordum :) Tiner de söküyor ama bütün kartı berbat ediyor.
Karagül iş merkezine bir ziyaret zamanı gelmiş.
Sanayide kullanılan aseton galiba.
quote:
sprey vernik de kullanıldığını okumuştum.onun artısı eksisi nedir
Vernikledikten sonra parça sökmek ve takmak sorun olabilir. -
Arkadaşlar rosol asit bazlı değil. "kalay çamuru" şeklinde nitelendirilebilir.. rosol un devreye/karta hiç bir zararı yok. rahatlıkla kullanabilirsiniz.
alman arkadaş kalay kaplamak için sadece rosol kullanıyor. sodyum persülfat ı (natriumpersulfat) bakırı aşındırmak için kullanıyor. demir-3-klorür ya da hidroklorik asit/hidrojen peroksit yerine sodyum persülfat kullanıyor.
arkadaşlar persülfatlar bu konuda diğerlerinden çok daha iyi, potasyum persülfat ın suda çözünürlüğü diğerlerine göre daha az, o nedenle potasyum persülfat kullanmayın. sodyum persülfat da biraz pahalı. en temizi ve hali hazırda çok katlı ve ince yollar içeren devre üretiminde en çok kullanılan (bakırı indirmek için) kimyasal amonyum persülfat.. amonyum persülfat hem ucuz hem de hidroklorik asit gibi tehlikeli değil. çözeltilerinde serbest radikaller oluşturuyor ama bu durum hidrojen peroksit için de söz konusu. çözeltiyi içmeyin, buharlarını içinize çekmeyin.. diğerleri (demir-3-klorür ya da hidroklorik asit) için geçerli tedbirleri yine alın. havalandırması iyi bir yerde çalışın..
özellikle ince yollar içeren PCB yapıyorsanız demir-3-klorür ya da hidroklorik asit kullanmayın, amonyum persülfat kullanın. almak isteyenler dikkatli alsınlar, amonyum sülfat değil, amonyum persülfat alacaksınız.. fiyatı da pahalı değil.. çözeltideki iyonlarının büyüklüklerine göre ince yollar içeren devrelerde PCB ile toner (ya da film ya da boya) arasına diğer kimyasallar persülfatlardan daha çok etki ediyor. persülfatlar açık alanlara direk etki yaparken bakır ile toner (ya da film) arasına diğerleri kadar giremiyor ve kalması istenen yolu kenarlardan eritmiyor.
arkadaşlar aseton u eczaneden almayın, bu işler için kullanacağınız aseton u kimyasal malzeme satan yerlerden alın. eczane de satılan aseton çok seyreltilmiş asetondur. kimyasal malzeme satan yerlerden çok daha ucuza seyreltilmemiş aseton alabilirsiniz. yalnız bu aseton u kullanırken dikkatli olun, biçok plastik malzemeye ya da boyaya zarar verir (eczaneden aldığınızın zarar vermediği şeylere zarar verir). Ben bunu kullanıyorum ve toner olayını süper hallediyor. hem de daha ucuza geliyor. Aynı şekilde izopropil alkol kullanan arkadaşlar elektronikçilerden değil de kimyasal malzemecilerden alın izopropil alkolü, çok daha ucuza alırsınız.. hidroklorik asite ve hidrojen peroksit (perhidrol) de aynı şekilde, özellikle de hidrojen peroksit i mutlaka kimyasal madde satan yerlerden alın..
istanbul da nerede bilmiyorum ama ankara da modern çarşı yandıktan sonra kimyasal madde satan yerler sanayi caddesi (ulus ptt nin arka caddesi) ne dağılmış durumdalar. ankara da yaşayan arkadaşlar oradan alabilirler.
ben ilk toner denememde pcb yi sprey vernik ile korumaya almıştım (brenner-8 di devre). hala o devreden koku geliyor ve sevmediğim bir koku. zaten ilk ve son vernik olayım o oldu. daha sonra kalay olaylarına girdim. detayını önceki mesajlarımda görebilirsiniz..
ben size şiddetle rosol tavsiye ediyorum. az az kullanıldığı için birim maliyeti düşük oluyor..
-
bu arada toner i tiner ile çıkarmak isteyen arkadaşlar toner katmanına önce bir miktar toner sürsünler, sonra birkaç dakika bekleyip ondan sonra çıkarmayı denesinler. o şekilde daha kolay çıkarırlar.. -
quote:
Orijinalden alıntı: gerbay
bu arada toner i tiner ile çıkarmak isteyen arkadaşlar toner katmanına önce bir miktar toner sürsünler, sonra birkaç dakika bekleyip ondan sonra çıkarmayı denesinler. o şekilde daha kolay çıkarırlar..
Tiner demek istediniz galiba. -
Burada çok faydalı bilgiler var.
Kimyasal malzemeyi ben de yerinden alıyorum, İstanbul'da bana çok yakın Karagül İş Merkezi var, burada medikalciler var, dolayısıyla kimyasal madde satan bir iki dükkan da var. Şu ana kadar hidrojen peroksit ve izopropil alkol aldım 1 litrelik olarak. Asit ihtiyacımı da tuz ruhu ile karşılıyordum. Fakat tepkimenin bazen çok "haşin" gerçekleşmesi sebebiyle (sebebi el ayarı kaçması) ince yollarım uçabiliyordu.
Amonyum persülfatı en kısa sürede deneyeceğim. Uygulaması nasıl, ılık-sıcak su içine ekleniyor sanırım? Dikkat etmemiz gereken bir şey var mı? Çözeltiyi karıştırmak / ajitasyon gerekiyor mu?
Teşekkür ederim paylaştığınız için.
quote:
Orijinalden alıntı: gerbay
Arkadaşlar rosol asit bazlı değil. "kalay çamuru" şeklinde nitelendirilebilir.. rosol un devreye/karta hiç bir zararı yok. rahatlıkla kullanabilirsiniz.
alman arkadaş kalay kaplamak için sadece rosol kullanıyor. sodyum persülfat ı (natriumpersulfat) bakırı aşındırmak için kullanıyor. demir-3-klorür ya da hidroklorik asit/hidrojen peroksit yerine sodyum persülfat kullanıyor.
arkadaşlar persülfatlar bu konuda diğerlerinden çok daha iyi, potasyum persülfat ın suda çözünürlüğü diğerlerine göre daha az, o nedenle potasyum persülfat kullanmayın. sodyum persülfat da biraz pahalı. en temizi ve hali hazırda çok katlı ve ince yollar içeren devre üretiminde en çok kullanılan (bakırı indirmek için) kimyasal amonyum persülfat.. amonyum persülfat hem ucuz hem de hidroklorik asit gibi tehlikeli değil. çözeltilerinde serbest radikaller oluşturuyor ama bu durum hidrojen peroksit için de söz konusu. çözeltiyi içmeyin, buharlarını içinize çekmeyin.. diğerleri (demir-3-klorür ya da hidroklorik asit) için geçerli tedbirleri yine alın. havalandırması iyi bir yerde çalışın..
özellikle ince yollar içeren PCB yapıyorsanız demir-3-klorür ya da hidroklorik asit kullanmayın, amonyum persülfat kullanın. almak isteyenler dikkatli alsınlar, amonyum sülfat değil, amonyum persülfat alacaksınız.. fiyatı da pahalı değil.. çözeltideki iyonlarının büyüklüklerine göre ince yollar içeren devrelerde PCB ile toner (ya da film ya da boya) arasına diğer kimyasallar persülfatlardan daha çok etki ediyor. persülfatlar açık alanlara direk etki yaparken bakır ile toner (ya da film) arasına diğerleri kadar giremiyor ve kalması istenen yolu kenarlardan eritmiyor.
arkadaşlar aseton u eczaneden almayın, bu işler için kullanacağınız aseton u kimyasal malzeme satan yerlerden alın. eczane de satılan aseton çok seyreltilmiş asetondur. kimyasal malzeme satan yerlerden çok daha ucuza seyreltilmemiş aseton alabilirsiniz. yalnız bu aseton u kullanırken dikkatli olun, biçok plastik malzemeye ya da boyaya zarar verir (eczaneden aldığınızın zarar vermediği şeylere zarar verir). Ben bunu kullanıyorum ve toner olayını süper hallediyor. hem de daha ucuza geliyor. Aynı şekilde izopropil alkol kullanan arkadaşlar elektronikçilerden değil de kimyasal malzemecilerden alın izopropil alkolü, çok daha ucuza alırsınız.. hidroklorik asite ve hidrojen peroksit (perhidrol) de aynı şekilde, özellikle de hidrojen peroksit i mutlaka kimyasal madde satan yerlerden alın..
istanbul da nerede bilmiyorum ama ankara da modern çarşı yandıktan sonra kimyasal madde satan yerler sanayi caddesi (ulus ptt nin arka caddesi) ne dağılmış durumdalar. ankara da yaşayan arkadaşlar oradan alabilirler.
ben ilk toner denememde pcb yi sprey vernik ile korumaya almıştım (brenner-8 di devre). hala o devreden koku geliyor ve sevmediğim bir koku. zaten ilk ve son vernik olayım o oldu. daha sonra kalay olaylarına girdim. detayını önceki mesajlarımda görebilirsiniz..
ben size şiddetle rosol tavsiye ediyorum. az az kullanıldığı için birim maliyeti düşük oluyor..
-
hocam çözelti sıcaklığınızın 30 C celcius civarında olması yeterli. göz kararı bir miktar atın ve deneyin, sonra alışırsınız, daha net ayar tuttururusunuz. sonuçta hidroklorik asit gibi tehlikeli değil. daha önceki mesajımda verdiğim linkteki alman vatandaşın sodyum persülfat ile nasıl yaptığı koyduğu videoda gözüküyor (videoda natriumpersulfat yazan kutu sodyumpersulfat). o videoyu dikkatle izlerseniz faydası olur sanırım. siz daha ucuz ve kolay bulunan amonyumpersülfat kullanacaksınız.. Elemanın yaptığı gibi yapacaksınız..
not: önceki mesajımda tiner yazacakken toner yazmışım. arkadaşlar farketmişler ve ben yanlış yazsam da doğrusunu anlamışlar. tiner olacak.. -
Biraz önce amonyum persülfat sordum, elimde yok ama getirtirim deyip 75 TL fiyat çekti bir kilosuna.
Aseton ve isopropil alkol ihtiyacımı gidererek uzaklaştım.
Adam pahalı mı söyledi yoksa oluru bu mudur? Zira tuz ruhu + hidrojen peroksit kat kat ucuza geliyor :)
İyi bayramlar herkese şimdiden. -
http://www.kimyaborsasi.com/ilanlar.php?urunID=143 buraya göre kilosunun bikaç tl'yi geçmemesi gerekir.
başka bişi bulamadım , o yüzden pek güvenilesi bi yorum değil benimki -
quote:
Orijinalden alıntı: peacelick
http://www.kimyaborsasi.com/ilanlar.php?urunID=143 buraya göre kilosunun bikaç tl'yi geçmemesi gerekir.
başka bişi bulamadım , o yüzden pek güvenilesi bi yorum değil benimki
saflığına göre değişiyor kimyasalların fiyatları.mesela komik ama çin malı kimyasallar gayet ucuzken aynı maddenin alman malı olanı pahalı olabiliyor.
-
arkadaşlar kimyasal maddeler satılırken genellikle "analitik" ve "teknik" olarak sınıflandırılarak satılırlar. analitik kategorisindekiler genellikle labaratuvarlarda falan analiz için kullanılan daha saf maddelerdir. teknik olarak satılanlar ise saflığı biraz daha düşük, endüstriyel olarak kullanılanlardır.
Amonyum persülfat a 75 tl fiyat çeken biraz ayıp etmiş. Bu "getirtirim" deyip devam eden insanlardan kaçınmak lazım, onlarda şöyle bir mantık oluyor;
adam düşünüyor, "bu amonyum persülfat kiloluk satılmıyor (teknik olanlar), ben şimdi getirsem 25 kiloluk ambalajda, başka birisine satabilirmiyim satamazmıyım" kaygısı oluyo ve genellikle 25 kilonun maliyetini ilk satışta çıkarma yoluna gidiyorlar. 75 tl fiyat çeken abartmış biraz
analitik olarak labaratuvarda kullanılanlar genellikle "merck" in bir kaç kez saflaştırılmış malzemesidir ve ben "merck" in extra saf sodyum persülfatının kilosunu bile 60 liraya aldım.. bu adam gerçekten ayıp etmiş. aslında ne dümenler döndüğünü anlamanız için başka bir olay daha anlatayım.
kaçak rakılarda ucuz olduğu için metil alkol (metanol) kullanılıyordu. metil alkolün litre fiyatı 2 TL civarındaydı. kaçak rakı olayı alıp yürüyünce metanol satışına bazı kısıtlamalar getirdiler ve alımı satımı eskiye göre zorlaştı.
ben şu sıralar delik içi kaplama için proses deneyeceğim, malzemelerimin çoğunu aldım. metanol de lazım oldu ve eskiden litresi 2 TL civarında olan metanol e adamlar şimdi (aslında fırsatçılık yapıyorlar) 2,5 litresine 20 TL üzerinde fiyat çekiyor bazı yerlerde. artık gerisini siz düşünün.
kim ne tutturursa ona satmaya kalkıyor. biraz piyasayı tanımakta fayda var alışveriş yapmadan önce..
Benzer içerikler
- pil punta makinesi
- klozet kapağı düşüyor
- televizyon neden kendi kendine kapanır
- audio görüntülü diafon mavi ekran arızası
- topraklama nasıl yapılır
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X