Arkadaşlar uzun bir aradan sonra hepinize merhaba.Şimdi çok çeşitli donma sorunlarıyla ilgili konuları okudum.Fakat onlardaki sorunla direk bağdaştırıp bir fikir sahibi olamadım.mesajın en alt kısmına Pc' de yer alan donanımı liste olarak vericem. Daha detay soran arkadaşımız olursa daha detaylı da yazarım donanımla ilgili. Şimdi ben pc yi toplama usül olarak x firmanın indiriminden faydalanarak yaklaşık 3 sene önce aldım. Buradan yardımcı olan fikir veren arkadaşlarımız da oldu sağolsunlar. Fakat Başlarda dahi ara ara aynı sorun olsa da son 1 seneki kadar sorun kendini tekrarlamamıştı. Sorun yani benim pc deki donma sorunu şu şekilde; başlarda da ara ara benzer problemi yaptığı için şahsen ben hep hdd lerden şüphe etmiştim,ki toplanan bilgisayardaki en eski parçalar da bunlardı.eski dediğim de 3 4 senelik.Ki onları tek tek de programlarla taradım.Ve sorun hddlerde çıkmamasına rağmen en son 128 gb lik kingston bir ssd aldım. ssd ye sistemi kurdum ki 40 gb şu an boşluk var.pc açılış hızı şu an ortalama 28 sn.Donma şu şekilde oluyor.özellikle tarayıcıdan youtube vs izlerken veya bazen pc tamamen boştayken mouse imleci ekranda takılmadan hareket ederken "bilgisayarım" gibi simgelere tıklayamıyorum. yani o an hiçbir işlem yapamıyorum.ve o anda kasa üzerinden dinleme ve izleme yapayım dedim herhangi bir belirti varmı diye.Görsel olarak pc'nin kasa üzerindeki kırmızı ışık varya (hdd led) o normalde aralıklı olsa da yanıp sönerken o donma esnasında hiç yanıp sönmüyor.bu donma yaklaşık 10 saniye sürüyor.ya bekliyorum ya da görev yöneticisini çalıştırıp explorer.exe yi sonlandırıp yeniden çalıştırıyorum eğer kendi geri gelmezse.kasadan o esnada anormal hiç ses gelmiyor. ki bu sorun bence hdd ile ilgili olamaz diye düşündüm çünkü yeni ssd ye kurdum sistemi. Kasadan normal zamanda gelen bir tek anormal ses var o da pc açılırken veya büyük gereksinim duyan oyunlarda çoğunlukla böyle marangozların demir kesme sesi vardır ona benzer kesik kesik sesler geliyodu. ben bunu uzun süre çözemedim ve artık son çare kulağımı dayayıp dinledim. ramlerdan şüphelendim ordan gelmiyor. pc yi ilk aldığım zamanlarda da psu'nun düğmesini on durumuna getirirken sigortayı attırmıştı.ve onu dinledim ses ondan geliyor.Bu donma sorununa sebep olan donanımı tespit etmek için birkaç çalışma yaptım onları alt alta yazayım 1. Pc fan temizliği ve işlemci macunu düzenli bakım yapılıyor. 2. Tek olan 4 gb'lik ram söküldü fakat takılmadan windows açılmadı 3. Ekran kartını söküp vga deniyecektim, Anakartta dahili vga giriş yok. 4. Görsel olarak anakart ve ekran kartındaki kondensatörleri kontrol ettim şişme veya gevşeklik yok. 5. Isı test programlarıyla işlemci ve ekran kartı ısılarına max minimum baktım değerler şöyle (İşlemci min: 13 max: 44 derece) (Ekran kartı: min: 30 max: 70 derece) 6. Çeşitli programlarla günlerce detaylı virüs taraması yaptırdım. 7. bios pili yeniledim ve biosu sıfırladım ve gerekli ayarları yaptım 8. Dvd-writer ve tüm hdd ssd lere giden sata kabloları yeniledim. 9. İşlemcinin stok fanını ilk 6 aydan sonra yenilemiştim (Yenisi Cooler Master 412 S) 10. Ekran Kartının Hizasına yani kasanın sol kapağına dışardan havayı emecek şekilde Extra fan yerleştirdim 11. İşlemciden gelen sıcak havayı dışarı atmasına takviye için egzos fan olarak kasanın üst bölmesine 120 mm lik fan taktım. 12. Hddlerden şüphe ettiğim için ssd taktım.
Arkadaşlar gerçekten daha aklıma şu an gelmeyen bir bu kadar daha belki çözüm denemişimdir.Şunu da ilaveten söyliyim. Bu donma sorunu oyunlarda da (Örneğin euro truck 2) oluyor.yani oyunun biryerinde sesle beraber oyun da bir 10 saniye kadar durup sonra devam ediyor. Ama oyundan atma veya mavi ekran hataları gibi şeyler olmuyor.
Çok detay anlattım belki arkadaşlar ama inanın izah etmek için en az bu kadar yazmam gerekiyor. normalinde olması gereken ben bu pc yi alıp herhangi bir pc servisine götürmem gerekiyor. ve benim için de en basiti o olurdu. ama daha önceki pc'mde yaşadığım olumsuz tecrübelerden ötürü güvendiğim bir bilgisayarcı malesef yok.ki aralarında illaki yaptığı işe hakim kendini hergeçen gün bu konuda geliştirenler vardır,ama bana denk gelmedi.sorunu yarım yamalak dinleyip "abi hallederiz ben test eder seni ararım diyip. üstünkörü bir parçayı arızalı ilan edip,onun satışından kazananacağı ufak meblaları hesap eden çözüm değil sorun üreten kişilere denk geldim.Açıkça söylemek gerekirse bundan 5 yıl önce birisi bana psu yu yenile dese,psu da ne ola ki diye arama yapacak bilgim vardı.Ama sorunu şuraya yazmadan önce dahi onlarca soru yanıt okudum.Buradan yazdıklarımdan yani pc yi görmeden tabiki kesin birşey belki söylenemeyecek,ama benim derdim de şu; Usta denilen kişi ben sorunu anlattığımda veya gereken testleri yaptıktan sonra demeli ki kardeşim, sorunun birden fazla parçada,buna sen para harcama artık astarı yüzünü geçer,veya sorunlu parçaların kesinlikle şunlardır,araştır piyasayı yenileme maliyeti şu şudur. Bunu demenizi yani kesin tespit yapmanızı buradaki arkadaşlarımdan tabiiki bekleyemem.Ama bu soruna benzer sorunlar yaşamış veya teknik olarak bunun nedenine hakim olan arkadaşlarımın yardımını fikirlerini bekliyorum.